Tuesday, September 30, 2008

MP Kapar Nak Letak Jawatan...

Teman mudah aje tengok isu ni. Kalu nak letak jawatan sangat kalu...by all means please letaklah jawatan tu. Jangan tunggu...la ni letak. Menyampah teman tengok orang macam ni...sikit2 ugut...sikit2 ugut. I would say..go to hell...

Itu satu. Satu lagi isu kuil ni. Temanpun tak fahamlah...macam mana kuil ni mudah sangat dibina? Asal ada tanah kosong aje buat kuil. Tak kira pulak tu tanah sapa. Kita nak buat surau dan masjidpun kena ikut peraturan...

Masa nak buat dulu tak pulak dema mintak kebenaran...eh..masa nak roboh kena pulak MPAJ minta kebenaran dema. Ini apa hal ni? Ingat ini negara pisang ke?

Walau apa pun jangan lah lebih2. Macam belanda dapat tanah aje perangai dema ni.... Piiirahhhhh.

Selamat Hari Raya......


Sepanjang jalan menuju ke Taiping semalam...jalan clear. "Itulah berkat jalan2 di negeri2 yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat." Teman cakap sorang2. "Extreme betul awak ni...!" Telah orang rumah teman. Menyampah agaknya dia dengar teman dok berceloteh..bukan apa? Nak hilangkan mengantok. Maklumlah jalan lurus dan tak ada jem.

Dari Ampang jam 8.00am...sampai jam 11.30am. 2 3 kali berhenti kerana mengantuk. Alahamdulillah...cuaca cerah. Sehinggalah sampai ke Taiping..tiba2 saja hujan turun mencurah2.

Di kampong ni suasana berbeza sekali dengan di KL mahupun Ampang. Surau tak ramai orang. Kalau di SUA tak mati 100 orang semalam menunaikan solat terawih...di sini tak sampai 30 orang. Sedangkan semua kat sini melayu...semua islam. Rumah punyalah banyak.

Tahun lepas teman balik Johor seminggu sebelum Hari Raya. Singgah rumah brother di sebuah taman di Batu Pahat. Pergilah solat terawih. Adalah satu saf, kira-kira 20 orang. Imam baca ayat lazim. Itupun lepas 8 rekaat tinggal tak sampai 10 orang. Pemuda sekorpun tak ada...

Kesian betul orang kampong ni. KL dan sekitarnya jauh lebih baik. Teman ingat ustaz2 lebih baik gi ke kampong2 berdakwah. Keluar dari comfort horizon...Rasa sedih pulak tengok keadaan orang2 kita ni.

Sempena menyambut hari raya ni teman teringat satu peristiwa sehari selepas PRU12 yang lalu. Tak pernah2 dibuat orang, brother teman di Lembah Keramat jamu teman makan ketupat sempena kemenangan PAS di kebanyakan tempat. Ya lah...ketupat biasanya dibuat sempena menyambut Hari Raya tapi brother teman buat ketupat sempena kemenangan PAS dalam PRU.

Tinggi harapan brother teman tu....sama tinggi dengan harapan teman agar PAS akan dapat membuktikan yang parti kita boleh memerintah. Banyak peristiwa yang telah berlaku dari tarikh peristiwa bersejarah itu. UMNO sudah semakin rapuh dan PAS sudah bersama Pakatan Rakyat...ready untuk mengambil alih kuasa.

Walaupun ada sedikit perbezaan pendapat di peringkat second echelon...namun pada keseluruhannya parti tetap utuh. Apa yang perlu dilakukan ialah memperkasakan parti dan tetap dengan matlamat perjuangan. InsyaAllah...kita akan berjaya.

Sempena hari baik dan bulan baik ni...teman sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua pembaca dan pejuang semua. Jika sekiranya ada apa2 terkasar bahasa dan sebagainya sepanjang teman berbicara di dalam blog ini, teman menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf.
Kepada Z yang tak balik kampong tu...teman cadangkan ko pegilah ke Kg. Tengah ke, Kg. Melayu Ampang ke, Kg. Baru ke...untuk melepaskan kempunan. Kalu tak pun Kg. Baru Ampang Campuranpun OK gak. Jangan sodihlah.....

Takbir!!






Saturday, September 27, 2008

Adengan yang ingin kita lihat...

Hai belum apa2 dah mengeluh. Tu belum berlaku peralihan kuasa tu. Kalu berlaku perubahan kuasa pulak macam mana agaknye?

Inilah..teman nak cerita sikit pasal si Khairy yang merungut sebab kununnya ada orang nak sabotaj dia dalam pemilihan Ketua Pemuda Umno....Baca ni sebagaimana yang dilaporkan oleh Malaysiakini...


Sekat jumpa ahli

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata beliau tidak akan teragak-agak untuk mendedahkan pihak yang bertanggungjawab menyekatnya daripada bertemu dengan ahli-ahli pergerakan Pemuda jika keadaan itu berterusan berlaku.

"Setakat ini tidak terlalu serius, tetapi sedikit sebanyak turut menjejaskan (kempen). Kalau terus sekat, mungkin saya akan bawa ke Majlis Tertinggi," katanya.

Semalam dalam satu majlis di Kota Bharu, Kelantan, Khairy mendedahkan terdapat pihak yang menyekat beliau daripada bertemu dengan ahli-ahli pergerakan pemuda Umno melibatkan beberapa kawasan yang dihadirinya dan beliau turut mendakwa mempunyai bukti berhubung perkara tersebut.


Kalu Najib naik jangan haraplah ko nak act macam dulu. Mampuih. Ko ni kira mengira hari aje...

Kalu Anwar naik...lagi mampuih ko Khairy. Ko lari gi Zimbabwe ikut Mahathirlah....

Anyway...Selamat Hari Raya.

Friday, September 26, 2008

Gila mangkok ni...

“Tidak mengaku tidak boleh, dia (BPR) ada gambar.'' Katanya, dakwaan BPR bahawa dia dan dua rakannya meminta perempuan China daripada Mohamad Imran adalah tidak benar.

“Kita tak minta, tak cari, Mohamad Imran yang hantar. Serupa juga kalau orang bagi sedekah, awak tak terima ke sedekah itu?’’ ujarnya.

Dialog ini teman baca dalam ABO beberapa hari lepas...
http://politikbanjar.blogspot.com/2008/09/abo-sedekah-ini-modal-ke-neraka.html

Semalam teman tengok dan dengar sendiri dalam TV 3 suku dalam berita jam 8.00 malam. Apa punya bangang melayu macam ni? Menyamakan rasuah seks dengan sedekah. Memang bangsat...

Mentaliti UMNO tu terbawa2 dalam PKR. Berat tu. Mat Saman Katipun tak setuju yob..Makan tak habis!!

I would suggest that PKR kena tendang orang macam ni keluar dari parti mereka. Buat peghabih boghih jo. Kalu YB Zulkifli Nordin is subject to a disciplinary action...orang macam ni tak kan mereka nak biorkan kot?

Thursday, September 25, 2008

Berbuka di SUA malam ni....


MP (Members of Parliament) Kopitiam Bang Nan hari ini akan menganjurkan Majlis Iftar di SUA (25.9.08).

Istimewa juadah malam ini ialah Nasi Arab. Kambing Yob. Soal makan diuruskan oleh Ustaz Mansur kita.

Bagi jemaah Surau Ulul Azmi, datanglah beramai-ramai. Bawalah anak bini sekali.

Yang lain-lain yang tak dapat datang tu, cukuplah gambor2 ini untuk melepaskan kempunan.
















Sehingga titisan minyak yang terakhir.....

"Kat Malaysia ni...cuba tuan2 tengok. Saya sendiri pernah lihat dengan mata kepala saya sendiri..... satu tauke cina bawa Brabus. Dia isi minyak kat satu petrol pump....habis aje isi minyak...dia ketuk2 muncung pump tu...sehingga titisan minyak yang terakhirlah katakan. Kenapa dia buat macam tu tuan2?" Tanya Ustaz Basri di SUA seminggu lepas.

"Itu tandanya minyak kat Malaysia ni terlalu mahal tuan2....tauke cina bawa Brabuspun tak boleh tahan..! Setiap titik amat berharga." Tambah ustaz tu lagi.

Begitulah realitinya. Tak heran semalam bila Shahrir umumkan minyak turun 10 sen...berbakul sumpah seranah rakyat Malaysia ditujukan kepada Pak Lah dan UMNO. Teman petik satu tulisan yang menceritakan segala-galanya tentang sifat orang munafik iaitu bila berjanji dia mungkir...http://alternate-enter.blogspot.com/2008/09/shahril-dan-pak-lah-penipu.html

Teman melihat seolah2 ini semua sengaja dilakukan untuk menyakitkan hati rakyat Malaysia. Tanda2 akan berakhirnya riwayat UMNO juga kelihatannya semakin jelas...Pakatan Rakyat to send letter to King dan Najib cancels trip to UN conference. Teman percaya Tengku Mizan, seorang raja yang berjiwa rakyat tidak akan membiarkan rakyat terus tersiksa dan terhina dek perlakuan UMNO dan BN ini. Daulat Tuanku.

Wednesday, September 24, 2008

Lim Guan Eng sebak...


Melayu, Cina dan India boleh hidup lebih aman tanpa Barisan Nasional. Lim Guan Eng kelihatan sebak memeluk mangsa, seorang India Muslim.
Inilah yang mungkin beliau selalu katakan....ingin menjadikan Khalifah Omar Abdul Aziz sebagai role model pemerintahannya. Wallahu a'lam.

Dema nak turunkan sekupang aje...

Ini yang teman tengok kat Malaysiakini sebentor tadi. Hampeh giler...tak dapat le si Mee Panjang balik Kelantan lalu Johor raya nanti...he he...!!

Govt set to cut petrol price by 10 cents - news report
Sep 24, 08 2:08pm

According to a news report quoting sources, the government is set to reduce petrol prices by 10 cents to RM2.45.

The NST said the government is due to announce the cut, the second in two months after hiking pump prices by as much as 78 cents in June.

The hike had gone down badly with the public, sparking an outcry and even street protests.

Sama2lah kita tunggu pengumuman rasminye petang nanti...

Tak da contact lah oii!!


Hari tu Mujahid Yusof Rawa pasal surat Pakatan Rakyat kepada Agong. Wan Azizah kata tak da.

Kelmarin Tian Chua pulak pasal rundingan dengan wakil PM. Kali ni Anwar pulak kata tak da.

Kadang2 lebih sudu dari kuah ni yang leceh.

Teman rasa benda2 macam ni just leave it to Anwar sudahlah....kena berhemah dan penuh hati2 dalam mengejar sasaran kita. Banyak ranjau dan duri yob. Ini bukan tukar ketua darjah!!



Anwar: Masih selamat...

Keputusan sama ada perbicaraan kekal di mahkamah session atau pindah ke mahkamah tinggi akan hanya diketahui pada 7hb. Oktober, 2008.

Masa tu harap dah jadi PM lah....


Teman setuju cadangan Ku Li....

Teman gumbira hari ni.

Pertamanya sebab dalam bulan Ramadhan yang mulia ini, Alhamdulillah teman seisi keluarga diberikan nikmat sihat untuk mengerjakan ibadah yang dituntut.

Keduanya proses peralihan kuasa dari BN kepada PR masih terus berjalan.

Ketiganya berita di bawah ini. Kisah Ku Li merayu kepada semua pihak agar sama2 mengeluarkan Malaysia dari krisis politik dan ekonomi.

Memang itulah yang kita sedang lakukan. Cuma sepatutnya Ku Li lebih faham dan turut serta dalam satu pakatan dengan kita iaitu menukar tampuk pemerintahan negara dari BN kepada PR. Itulah satu2 jalan yang boleh mengeluarkan Malaysia dari krisis politik, ekonomi dan sosial.

Tak kan lah bodoh sangat Ku Li sehingga tidak boleh membaca iklim politik negara ini sekarang? Teman expect Ku Li sebagai ahli politik veteran tentunya dapat merasai denyut nadi rakyat ketika ini....

Suka teman menyeru Ku Li supaya membuang rasa nostalgia kepada UMNO jauh2. Saat untuk beremosi telah berlalu.

Razaleigh, who has offered himself as a presidential candidate for the Umno election in December, said: "We can no longer deny that in its present form, and under present leadership, the government, led by the party to which I have given my life, is now structurally and inherently incapable of providing the direction and confidence that the country needs, whether over the long or short term."

Kesedaran perlu diterjemahkan dalam bentuk tindakan. Selagi Ku Li berada di dalam batang tubuh UMNO...tidak banyak yang beliau boleh lakukan. Mari...join PR. Kita robah negara yang telah bobrok ini....
“actions speak louder than words”.

Di bawah ini teman paparkan berita yang disiarkan oleh akhbar The Sun hari ini untuk tatapan semua....

Razaleigh appeals to all to come together in humility

Ng Kee Seng

PETALING JAYA (Sept 23, 2008) : Former Finance Minister and Gua Musang MP Tengku Razaleigh Hamzah today appealed to all parties to come together in humility, beyond party politics, to hold an honest discussion, in the spirit of shared citizenship to bring the country out of a political and economic crisis.

Tengku Razaleigh Hamzah"We need to come together to find unity and direction out of this dangerous situation. In doing so, we might turn our crisis into an opportunity and renew our unity and sense of direction as Malaysia," he said in a statement today.

He said the political impasse was happening at a time of heightened economic, political and security challenges. He noted that:

the global economy faces the prospect of a meltdown on a scale last seen in the Great Depression of the last century. As a trading nation, Malaysia is strongly exposed to its effects;

the ground-shifting March 8 general election signalled a public sentiment that cannot be ignored;

the grievances of Sabah and Sarawak remain unaddressed, risking the integrity of the Federation;

misunderstandings over race and religion are ripe for political exploitation, with potentially disastrous consequences;

the government now commands even less confidence than it did post-March 8; and

rather than share the public's sense of urgency, our present office-holders have redoubled efforts to frustrate renewal, cut off reform, and silence criticism. These efforts only underscore the weakness of the administration and its will to change seterusnya

Tuesday, September 23, 2008

Anwar, Nik Aziz Dan Hadi Awang bincang calon TPM...


Itulah agaknya salah satu isu yang dibincangkan oleh 3 tokoh yang dihormati ini...sebagaimana yang dilaporkan oleh Siasah hari ini...

Anwar bertemu Nik Aziz dan Abdul Hadi di Kota Bharu
KOTA BHARU, 23 Sept: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan khas dengan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di sini hari ini.

Pertemuan itu bermula jam 12.05 tengahari tadi di rumah rasmi MB Kelantan, JKR 10.

Presiden PAS, Abdul Hadi kelihatan mula-mula sampai di situ iaitu kira-kira jam 11.50 pagi diikuti Nik Aziz yang sampai kira-kira jam 11.55 pagi. Anwar pula tiba kira-kira jam 12.05 tengahari.

Hanya mereka bertiga sahaja terlibat dalam pertemuan tertutup itu.

Turut mengiringi Anwar ke JKR 10 adalah anggota Parlimen dari PKR Saifuddin Nasution Ismail, Amran Abdul Ghani dan Abdul Aziz Abdul Kadir.

Demi ketuanan melayu....

Tak tahulah teman apa reaksi kawan2 tentang cadangan teman ni.?

Ini semua gara2 UMNO yang menjuarai slogan 'ketuanan melayu' walaupun orang UMNO semasa berkuasa banyak mengorbankan hak orang2 melayu, sudah hilang sengatnya. Suka tak suka itulah hakikatnya. Rakan2 dalam BN sudah tidak lagi menghormati mereka.

Sementelahan itu ketika ini UMNO di dalam keadaan yang amat goyang walaupun majoriti kerusi Parlimen dan DUN masih milik UMNO. Amat goyang seperti telur di hujung tanduk. Suka tak suka...jika majoriti ahli Parlimen menyebelahi Pakatan Rakyat, UMNO dengan sendirinya akan jatuh dan mungkin terkubur.

UMNO sekarang ini bolehlah dikatakan di dalam keadaan koma. Kepimpinan yang bercelaru, polisi yang sering di compromise, ahli yang mula fed-up dan memberontak, ramainya petualang dalam parti yang sabotaj kepimpinan dan kegiatan parti, salahguna kuasa, rasuah (politik wang), tidak idealistik lagi, perjuangan untuk kepentingan diri...you name it...semua ada dalam UMNO sekarang.

Bolehkah dengan menggantikan Pak Lah kepada Najib atau Ku Li menyelamatkan UMNO? Bolehkah ahli UMNO bersetia dengan parti tanpa projek? Bolehkah sesiapa yang cintakan UMNO melakukan reformasi yang radikal dalam UMNO? Sedangkan pemimpin macam Anwar dalam UMNOpun turut terkorban....

Bayangkanlah...kita sekarang ini melihat UMNO sebagai pariah sahaja..tak ada apa2 UMNO ini jika sekelumit kuasa yang mereka ada ketika ini dapat ditiadakan.

Dengan keadaan UMNO yang sebegini...teman nampak UMNO masih boleh memainkan peranan yang crucial untuk menjaga dan masih boleh menjadi champion "ketuanan melayu" yang mereka war2kan..

Daripada membuat sesuatu yang 'futile' atau dalam bahasa mudah...sia-sia untuk revive parti yang tidak boleh lagi diselamatkan ini....apa kata 40MP UMNO (sekurang2nya) teman cadangkan lompat masuk DAP. Yang lainnya tu...nak stay dalam UMNO teruspun tak apa...nak masuk PAS atau PKR lagi baik.

Kalau 40MP (bersama pengikut2nya) masuk DAP...tiada lagi masalah komposisi kaum dalam PR malah orang melayu akan mempunyai suara yang kuat dalam DAP. Bagi DAP pula tidak akan timbul lagi soal parti tersebut di chop sebagai parti chauvinists cina sebagaimana yang digembar-gemburkan selama ini. Ini macam killing 2 birds with one stone...atau win-win situation...
Kita juga ingin melihat macam mana penerimaan DAP terhadap kemasukan secara besar2an MP UMNO/melayu yang sekaligus akan mengubah landscape parti tersebut. Apakah reaksi mereka? Ini sesuatu yang amat menarik....

UMNO khususnya dan orang melayu amnya perlu bijak berpolitik dan berstrategi. Lihat bagaimana orang cina berstrategi dalam politik tanahair. Kebanyakan yang keluar dari Gerakan mahupun MCA...tak masuk DAP. Mereka memilih PKR. Kenapa?

Jawapannya mudah, mereka memang telah kuat dalam DAP. Mereka menguasai DAP. Mungkin 95%. Kalau mereka yang keluar dari MCA dan Gerakan masuk DAP....angka populasi mereka akan meningkat menjadi 99%. Ia bukan sesuatu langkah yang bijak kerana DAP adalah multi racial party.

Semua kaum atau agama boleh masuk parti itu. Jadi jika semua orang MCA dan Gerakan masuk DAP, ia akan secara tidak langsung memusnahkan imej multi racial DAP itu sendiri. Mungkin DAP pun tidak mahu keadaan ini berlaku terhadap mereka dan tidak menggalakkan ahli parti tersebut masuk DAP.

Teman rasa macam ada understanding antara parti MCA, Gerakan dan DAP untuk memastikan suara masyarakat Cina kuat di dalam PKR. Atas sebab itulah teman merasakan mana2 ahli MCA mahupun Gerakan yang hendak keluar parti mesti memilih PKR sebagai langkah strategi politik yang bijak. Dan inilah yang kelihatannya berlaku. Teman mungkin silap....

Dalam konteks negara berbagai kaum di Malaysia ini...teman merasakan MP UMNO melompat masuk DAP adalah lebih baik dari bermuzakarah mahupun bermuqabalah dengan PAS. Kesannya lebih besar sedangkan kerja bermuzakarah sudah menjadi isu sensitif bagi semua pihak...

Sama2lah kita renungkan benda ini. Walau bagaimanapun ini cuma pendapat teman aje....teman mungkin silap.






























Monday, September 22, 2008

The Agong Can Kick Out The PM....

Bukan teman cakap tapi itulah kenyataannya menurut peguam Tommy Thomas sebagaimana yang disiarkan oleh akhbar The Sun hari ni..menarik sungguh.

Anwar tak duduk diam oii.... Mike major..janganlah gundah gulana..!!

So what are the other methods instead of a no-confidence vote?

Thomas: To answer this we have to first look at the fact that in almost every Commonwealth nation, there is a supreme head, a constitutional monarch. In Malaysia, it is the Agong as stipulated in Article 32(1) of the Federal Constitution. This supreme head has to be above politics and serve the role of stabilising the nation, especially in a time of crisis like this.

Article 43(2)(a), which states that the Yang di-Pertuan Agong shall first appoint PM to preside over the cabinet a member of the House of Representative who in his judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of that House, leaves the discretion of appointing the PM to the Agong.

The King has to take the advice of the PM 99.999% of the time according to Article 40(1); however the Agong may act in his discretion to appoint the PM and to withhold the consent to a request for the dissolution of Parliament according to Article 40(2).

In some situations he doesn’t take the PM’s advice because the advice may be self-serving. In the case where a PM does not enjoy the support of the majority, his self-serving advice may be to “keep me, don’t sack me”.

So in these situations and in times of trouble, the King should look above the advice and speak up in the interest of the nation.

As a constitutional monarch, the Agong cannot remove the PM unless he is convinced that the PM has lost the confidence of the majority of Dewan Rakyat members as stipulated in Article 43(4) and 40(3).

If the events in 43(4) occur, then the PM can be dismissed if he doesn’t resign.

The provisions in the Constitution give the King a very broad discretion, but he cannot act as a dictator as there are restraints to his absolute discretion. For example, he cannot appoint you or me to be PM because of the simple reason that we are not members of the lower house. That tells you straight away that the choice is limited to 222 people.

How does the King exercise his discretion if there is no vote of no-confidence?

A written and signed declaration signed by the majority members of the lower house, where if a member/members of Parliament sees him and produce documents to show that more than the majority needed have signed a declaration of no confidence.

If the King is satisfied with that and genuineness of the signatures, then he can accept that – the method of ascertaining the losing of confidence.

Now this is where I must comment on Shad’s statement where he cited the Stephen Kalong Ningkan case (1966) where the High Court in Kuching refused to accept this method.

What Shad failed to mention was a Privy Council case before (Nigerian case: Adegbenro vs Akintola in 1963) and a Malaysian case after which went the other way.

In the Nigerian case, the governor of Nigeria received such a letter and based on this he sacked the Chief Minister (CM) but the CM said “there was no vote against me so I have not been sacked”.

The Privy Council ruled that it was a genuine sacking and decided that the governor can do what he wanted because of his wide discretion.

In 1966 Justice Harley in Kuching in his judgment on the Stephen Kalong Ningkan case said he won’t follow the Nigerian case because Nigeria is different from Sarawak – which in my view is a very simplistic view.

Then 30 years later, we had this case involving Datuk Amir Kahar Mustapha vs Tun Mohd Said Keruak – which involves former chief minister of Sabah Datuk Joseph Pairin Kitingan when there were several defections from the party after the 1994 general election and Kitingan lost his position. The appointment of the new governor was later challenged. The facts are very similar and the issue raised was whether a signed letter cum document could be accepted. Justice Kadir Sulaiman followed the Privy Council method and said of course.

What is more interesting is the winning lawyer whose arguments were accepted by Kadir Sulaiman was none other than present Attorney-General Tan Sri Gani Patail, who was arguing for the state government of Sabah.

The disadvantage of this method is the authenticity of the signature, thus the whole idea is proof that the King is acting reasonably and responsibly, not arbitrarily. Therefore, the King has to make his own investigations and satisfy himself and make known the steps which he took in making the decision for the whole country. To do this the King should summon them, whether he does this or they voluntarily go then this is the best evidence, best proof. If any constitutional monarch did this, then they can be absolutely above criticism.

The King’s say in removing the PM
Scenario One:
A vote in the lower house takes place and motion is carried. Then the outgoing PM must inform the monarch that he has lost the confidence of the house. The PM then has a prerogative to ask for the dissolution of Parliament so that fresh elections can be held for him to test his mandate with the people.

The King then has to use his discretion at this stage. If he accepts, Parliament will be dissolved and the PM’s government will be appointed as a caretaker government. But if the King says no to dissolve Parliament, the PM must tender his resignation to cabinet. If he refuses to resign, it is implied that the King can sack him.

Scenario Two:
The King does not rely on a motion in the house but upon being satisfied that the PM no longer enjoys the support of the majority in the house, tells the PM to resign and replaces him with a candidate which he sees fit. If the PM refuses, it is implied in the Constitution that he can be sacked.

What happens if a motion of no confidence is not granted by the Speaker of the Dewan Rakyat?

This is unconstitutional. But this is precisely why scholars are arguing if this is the only method or if there are other ways of doing this. Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is playing a very careful game where he is exhausting the first and preferred method of tabling a no confidence vote against the PM first. Two such motions have been tabled and disallowed by the Speaker so far.

What happens if Anwar is detained under the Internal Security Act?

Even if Anwar is detained under the Internal Security Act, the King can ask for him to be released to meet him – if he sees him as a person qualified as prime ministerial candidate.

BPR di bawah telunjuk orang politik...

Sahlah tanggapan kita semua. Bukan teman cakap. Ni Raymond Tan cakap....

Tak percaya..baca ni...Teman petik dari Malaysiakini.


'I stopped PM from ordering Yong's arrest'
Tony Thien Sep 22, 08 12:36pm
The war of attrition continues over the sudden withdrawal of Sabah Progressive Party (Sapp) from Barisan Nasional on last week as a “shocking revelation” came to light.

Its disgruntled ex-deputy president Raymond Tan (left) claimed on Saturday that he had been instrumental in preventing the arrest of party president Yong Teck Lee in June in relation to allegations of corruption.

An English-language daily in Sabah quoted Tan as saying that Abdullah Ahmad Badawi had wanted Yong arrested by the Anti-Corruption Agency (ACA). This was after Yong spearheaded a no-confidence vote against Abdullah’s leadership.

In defending himself against claims of ingratitude by failing to support the Sapp pullout, Tan revealed that he had intervened on Yong’s behalf in June.

He said he had pleaded with Abdullah not to arrest Yong as it would be a bad move, and had even gone on television with a plea to allow the latter to speak up.

Tan, who has since quit the party, claimed he had always been protective of Yong and that this has not changed in spite of their differences of opinion over the Sapp pullout.

In an immediate response, Sapp newly-appointed information chief Chong Pit Fah described this as a “a shocking revelation [...] that he can influence the prime minister to stop ACA action”.

“This is an admission by a BN deputy chief minister that the prime minister can interfere with ACA work,” Chong said in a statement issued yesterday.

He also wanted to know if the same influence could be used on other persons such as serving ministers, or similarly abused.

Chong explained that the Sapp boss had volunteered in June to give a statement to the ACA but that the agency had not contacted him.

Yong could not be reached for comment as he abroad.

Sabah CM: Tan to stay in cabinet

Tan met with Sabah Chief Minister Musa Aman this morning to discuss his position in the state cabinet since he is no longer in BN. He is required to resign his posts, but has been reported to be reluctant to do so.

After the meeting, Musa announced that Tan will remain as his deputy in the state cabinet for now.

A final decision on the matter will be made after Musa has met with top BN leaders.

Sapp, meanwhile, has cast doubt over the actual number of its Tanjung Papat division members who were said to have resigned on Saturday, in support of Tan. The figure was put at 2,000 members.

Tan is the elected representative for the Tanjung Papat state seat.

Assistant secretary-general Foo Fook Ming said the central committee has yet to receive resignation letters from the members and leaders concerned.

He said only Youth chief and Elopura state assemblyperson Au Kam Wah and supreme council member Jimmy Wong have submitted their resignation letters to date.

Foo also pointed out that there are only 1,791 registered members in the Tanjung Papat division.

“So, I wonder where the extra members have come from - are they phantom members?’ he asked rhetorically.

What a joke? Lemahnye Pak Lah...

Yazid Sufaat: Berat mata memandang....

"Tak betul tu bang...Allah tu kalau nak masuk kan kita ke syurga atau neraka...tak payah bicarapun boleh...sebab dia Maha Berkuasa. Tapi atas sifat adilnya Allah itu....dia adakan perbicaraan di Padang Mahsyar. Sejahat mana sekalipun kita...ditimbang segala amalan kita. Semua anggota badan kita dibenarkan bercakap kecuali mulut...siapalah kita manusia yang menahan seseorang tanpa bicara?" Panjang syarahan Anas ketika menolak hujah salah seorang warga Kopitiam yang menjustifikasikan penahanan RPK dan Teresa Kok.

Teman setuju bebeno dengan Anas. Kenapa manusia mahu melebihi tuhan? Hebat sangatkah kita ni sehingga boleh membelakangi hukum-hukum Allah. Kita ni jangan ek lah. Tak usah tengok jauh, kalu nak terberakpun tak mampu ditahan-tahan....muka tak malu..!!

Di saat Teresa dibebaskan dan RPK masih ditahan, teman terkenang sahabat teman Yazid Sufaat, tahanan paling lama yang masih merengkok di Kemunting http://rockybru.blogspot.com/2008/09/free-all-65.html. Yazid ni dulu satu sekolah dengan teman...satu asrama di Sekolah Tinggi, Kluang (dulunya Secondary English School (SES), Kluang)...

Mengenang kembali kehidupan kami di asrama pada tahun 1977-1979, terasa sayu dan sedih dengan nasib yang menimpa Yazid. Dia budak cerdik berasal dari Chaah. Teman dari Porthsmouth (Parit Semo). Kami dapat masuk sekolah berasrama ni berdasarkan keputusan peperiksaan penilaian darjah 5. Masa tu orang kampong yang dapat 3A dah boleh masuk asrama. Kira pandai jugalah....

Nak cerita pandai tak pandai si Yazid ni...masa sesi suai kenal masing-masing kena perkenalkan diri dan latar belakang kehidupan dalam Bahasa Inggeris. BI yob...teman hapah satu bendapun tak tau. Yazid boleh bercakap lebih 10 minit. Teman....mmmy name is...I come form.....full stop. Tak sampai suku minit. Hampeh. Macam tak percaya je boleh masuk SES?

Yazid ni bukan aja cemerlang dalam bidang pelajaran tetapi juga sukan. Semua jenis sukan dia masuk. Cuma satu saja teman lebih sikit dari dia....bila main bola. Dia main bahagian pertahanan dan teman striker...Teman kerap menang. Kami sama-sama wakil sekolah. Namun di asrama dari Tingkatan 1 sehingga 3 kami adalah rival dalam padang...Rivalry ini terbawa-bawa sampai keluar padang. Akibatnya kami jadi tak berapa mesra di saat-saat akhir Yazid di SES... Hmm..budak-budak biasalah yob.

Dia lanjutkan pelajaran ke MTD...kami dua-dua dapat grade 1. Tapi tulah...keputusan peperiksaan kami lebih kurang aje...cuma Yazid dapat 1 dalam BI..teman pulak dapat 9. Yazid ke US teman ke UPM. Lepas sebulan masuk ITM. Sehingga setakat itulah perhubungan kami. Masing2 bawa haluan sendiri.

Sehinggalah sekitar tahun 1999....teman diserang penyakit yang teman tak boleh nak describe. Dada teman selalu berdebar2 dan badan berpeluh2. Ada rakan2 yang cadangkan teman pergi jumpa orang2 alim, bomoh dan sebagainya. Satupun teman tak ikut. Akhirnya teman buat 'blood test'. Keputusan OK cuma uric acid tinggi....

Tapi itu bukanlah pointnye teman nak cerita. Yang teman nak cerita ialah...dalam result blood test teman tu ada signature Yazid Sufaat. Teman ada dengo2 dia jadi doktor...tapi sebenarnya dia seorang BioChemist. Temanpun ambil inisiatif call dia... GreenLab. Betul rupanya si Yazid yang jadi tauke GreenLab ni...

Jadi di pendekkan cerita berjumpalah kami di Restoran Hijau di belakang Hotel DePalma, Ampang. Dia datang bersama isterinya sementara teman dengan seorang kawan...kalau tak silap Hamidi, kawan sepejabat teman.

Panjanglah cerita sahabat yang lebih 15 tahun tak berjumpa. Macam2 tajuk dalam suasana mesra. Banyak berkisar soal cerita2 lama, family dan karier masing2. Yazid bercerita dia telah mengecilkan bisness GreenLabnya kerana bisness Lab ini sudah dikuasai oleh Berjaya Group. Kalu tidak...Green Lab sudah (kalau tak silap teman) ada 5 cawangan hingga ke Melaka pada satu ketika dulu.

Lama lepas itu teman ada terserempak Yazid sekali lagi di Restoran Omar dekat Maybank Taman Melawati. Masa tu dia dengan seorang kawan dan kami cuma bersalam dan bertanya khabar berita sahaja. Kebetulan teman ada urusan lain di Maybank...jadi tak banyak ceritalah antara kami.

Sehinggalah pada tahun 2001...masa tu bulan puasa. Teman hantar kad raya kat dia. Tak berbalas...

Kalu tak silap teman beberapa hari selepas hari raya tahun tu....berita dan gambar Yazid terpampang luas dalam paper. Di tahan disyaki terlibat dalam kegiatan Jemaah Islamiah....Terkejut badak teman. Padanlah kad raya teman tidak berbalas....

The rest is history lah kata orang kampong teman....tak payahlah teman cerita panjang. Sehinggalah satu hari teman terbaca dalam ruangan iklan....ada court order untuk Yazid dan isterinya untuk muncul di mahkamah bagi menyelesaikan hutang yang tertangguh. Peghh... Sudah jatuh ditimpa tangga. Tentulah dalam keadaan sebegitu rupa Yazid dan isterinya tidak dapat menguruskan perniagaannya. Bayangkan seorang yang amat berjaya dalam dunia perniagaan terlungkup segala-galanya gara2 ISA....

Alangkah baik kalau Yazid dibawa ke mahkamah untuk dibicarakan? Di sana kita akan dapat saksikan samada dia benar ataupun dia salah. Di dalam internet ada kisah Yazid dalam versi Amerika...sila baca Yazid Sufaat - Wikipedia, the free encyclopedia. Namun teman berpendapat Yazid perlu diberi peluang untuk membela diri dalam mahkamah kita. Kalau dia bersalah.. hukumlah dia. Kalau dia benar...bebaskan dia untuk meneruskan kehidupannya, perniagaannya dan perjuangannya. Bukankah kita perlu bebas dari pengaruh Amerika?

Afterall...di Padang Mahsyar nanti.. kita tidak akan terlepas dari mizan atas sebarang perlakuan kita di dunia. Wallahu a'lam...!!

Sunday, September 21, 2008

Mengata Dulang Paku Serpih....

Blogger Din Merican ada cerita tentang Ting King Sing, Pengerusi BBC yang dua tiga hari ni sibuk dok mengata kununnya Pakatan Rakyat cuba merasuah MP BN supaya melompat. For BBC Chairman: Explain Your Involvement in Port Klang Free Zone Scandal

Teman rasa baiklah dia guna pakai nasihat MP Batu Gajah kepada Khairy Jamaludin di dalam sesi parlimen baru2 ini, "Before you make any comment, please find a mirror to see yourself first. If you don't have a mirror, please find a bucket of water..."

Kickdefella nak masuk lokap semula....

Katanya dia bertemu AlGhazali di dalam lokap. Kalu gitu....itulah tempat Dolah yang sebenarnya. Untuk lebih bermakna...Dolah perlu masuk bersama anak dan menantunya sekali....

As the reporters rushed to shoot question to me, I asked them, who is The Prime Minister, one reporter for a TV Station, smiled and said, “Pak Lah lagi”, and I said, “Kalau macam tu saya nak masuk lokap baliklah…” I then turn away from them. I found Al Ghazali in Dang Wangi

Satu lagi yang menarik mengenai pengalaman Kickdefella ialah dia kata makanan di dalam tahanan/lokap OK belaka. Tak seperti Teresa...Makanan anjing, pejuang sebenar sentiasa positif tak kira di mana....

Saturday, September 20, 2008

Tajuk Utama The Star Hari Ni..

Pak Lah under pressure to exit tulisan Joceline Tan menjadi tajuk utama The Star hari ni...

Kalu surat khabo main stream dah tulis macam ni....tanda talqin untuk Pak Lah le gayenye... Tak dapek den nak menolongnye...

Tapi itu bukan yang paling menarik. Semua makluk dalam dunia ni memang menjangkakann riwayat politik Pak Lah sebagai PM memang di penghujung jalan. Berita mengenai Najib seperti yang disiarkan oleh Malaysian Insider yang menarik perhatian teman hari ni...

Should he (Najib) assume the Umno presidency now, he would have to select a deputy from Umno's two vice-presidents, Muhyiddin and Datuk Seri Mohamed Ali Rustam, who is also the Chief Minister of Malacca.

Umno officials say that Najib isn't keen on either and is more partial to Datuk Zahid Hamidi, who is Information Minister and his former political secretary.

In any case, Najib's promotion to the presidency ahead of the Umno elections will trigger a scramble for the deputy presidency, a contest that will spilt an already fractured Umno, they argue.

Zahid Hamidi yob yang bakal jadi TPM...dan UMNO akan terus bergolak dengan berbagai pasukan.

Cuma satu kesan positif dari semua ni....sekurang-kurangnya tak berTPMkan Ali Rustam teman. Bayangkan Ali Rustam jadi TPM....habis diketamnya kita semua yob...


Loading...

Friday, September 19, 2008

Tak boleh pakai puak ni...

Awal 2004 masa teman dapat MPV baru teman...pandu terus dari show room...teman singgah ke Caltex untuk isi minyak..almaklumlah salesman kereta ni... Minyak cukup-cukup sampai petrol pump aje.


Bagi Rm100 kat cashier...Tak sampai RM80.00 dah penuh. Itupun jenuh teman goyang2kan kereta teman.

La ni...hmm..hampeh. RM200 tak penuh. Mangkok betul. Sapa punya kerja ni kalau tak mat2 BN? Sebelum naik harga baru2 ni...RM140 baru penuh.


Begitu juga susu Peadisure...anak teman yang kecik tu memang minum susu tu semenjak dia berhenti susu badan. Masa tu harga susu tu cuma RM38.00. La ni....RM50+. Itupun beli kat kedai ubat cina. Kalu kat Bukit Indah Supermarket nak mencecah RM60.00.

Milo yang setengah kilo tu dulu (2 3 tahun lepas) cuma Rm9.50. La ni dah RM15.00 dah....Beras jangan ceritalah. Beras wangi cap Naga dulu RM30 per packet (10 kg). La ni kat Pasaraya Hero Taman Dagang RM55.00. Paling murah kat Carefour Wangsa Maju...RM49+.


Gerai makan belakang opis teman...sebelum PRU12...kalu teman makan nasi lauk ikan kembung bakar + tempe Khir + sayur sikit + Air Sirap = RM5.00 aje. La ni...tak de RM10.00 jangan makan kedai tu. Mak ooi!!


Gaji teman pulak sejak last 2 tahun ni naik tak sampai 10%. Sebab tu bila baca tulisan ABO terasa bebeno betul dan sahih keluhan beliau...Albanjari. Angkara siapa yang mengancam ekonomi teman ni? Anwar ke?

Ringgit pulak makin lemah...Kalu gi Pasaraya bawa RM50.00...adalah seciput barang buleh dibeli.

Apa yang teman tulis di atas ni memang memeningkan Pak Lah. Rakyat makin marah. Malas pikio punya pasal...Pak Lah serahkan tugas jaga ekonomi kepada Najib. Duit negara bukan ada sangat lagipun. Ko nak sangat jawatan PM nah settlekan dulu masalah ekonomi negara ni...Aku jaga askar. Tak de duit aku minta kat engaku...gitulah agaknya dalam otak Pak Lah...

Letihlah yob selagi mamat2 ni perintah Malaysia.

Sebak. Lempang kang baru tau...

Di bawah ni teman siarkan petikan dari Mstar...mengenai bekas boss Major. Najib sebak, ATM hilang pemimpin dedikasi...

Apalah nak sebak sangat...komisyen scorpene dan sukhoi tu tak habis makan 100 keturunan.

Cuma kalu nak nangis pun sebab terlalu gumbira kot. Kementerian Kewangan tu lubuk emas yob. Tak caya tanya Rosmah....

Menyampah teman tengok...

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebak ketika diraikan dalam majlis pepisahan sebagai Menteri Pertahanan di Kementerian Pertahanan di sini hari ini.Najib yang berkhidmat sebagai Menteri Pertahanan selama 14 tahun kini menjadi Menteri Kewangan selepas bertukar portfolio dengan Perdanan Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Abdul Aziz Zainal ketika ditemui berkata sepanjang Najib menerajui kementerian tersebut beliau telah banyak melakukan perubahan kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

"Dalam jangka masa 14 tahun beliau bukan sahaja menumpukan kepada pembangunan ATM malah berusaha meningkatkan kualiti hidup serta memberi peluang kepada pegawai-pegawai dan anggota lain-lain pangkat untuk meneruskan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi," katanya.

Mengulas mengenai harapan ATM kepada Menteri Pertahanan yang baru beliau berkata sudah pasti ATM mengharapkan sesuatu yang lebih baik.

"Sudah tentu, lagipun Datuk Seri Abdullah bukan orang baru kepada ATM kerana beliau pernah menjadi Menteri Pertahanan."Saya pasti beliau akan membawa ATM ke puncak yang tertinggi," katanya

Thursday, September 18, 2008

Panas khabonye...

Panas khabonye mesyuarat MT Umno semalam.

Majoriti suruh Pak Lah berhenti kecuali MB NS dan Anuar Musa.

Baca ni..rockybru.blogspot.com...Biasalah Umno ni...bila orang tu dah lembik (dah le memang lembik)...memang dia orang tekan gila-gila punya.

Sebelum Najib naik baik le PR naik dulu....

Apa Pakatan Rakyat boleh buat?

Kalu teman dalam posisi Pak Lah pun...tak de le teman nak layan tuntutan Pakatan Rakyat untuk adakan sesi parlimen tergempar. Nak mampoih....?

La ni Pak Lah suruh tunggu lepas raya. Itupun teman rasa cara ni tak kan menjadi. Kenapa? Ko ingat Pandikar Amin Mulia tu nak bagi lulus itu motion ka? Lain la kalau dia salah seorang dari 35 MP yang nak lompat tu...

Jadi camno nak buek?

Di bawah ni teman siarkan tulisan Professor Dr. Abdul Aziz Bari yang disiarkan dalam Malaysiakini....menarik sekali..malaysiakini

The king needs to intervene
Abdul Aziz Bari Sep 18, 08 1:40pm

The way Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi responded to journalists' question on Anwar Ibrahim yesterday afternoon indicated that he actually treated the takeover threat posed by the opposition leader very seriously.

The night before Abdullah was reported to have said that Anwar's claim that the opposition had enough MPs to form the government was "mirage and dream" and that Anwar was just bluffing.

But less than 24 hours later Abdullah changed his tone: Anwar is now a threat to both the national security and the economy; something which alluded to the possibility of using the Internal Security Act to detain the opposition leader.

The government is obviously under siege. Apart from the Anwar threat, the ruling party is now grappling with internal power struggle. Given the way ministers view the use of ISA, it is hardly convincing to say that Abdullah is in full control of the cabinet.

It is not incorrect to say that we are now approaching crisis stage and in times like this we need something that perhaps appears to be somewhat extra-constitutional to handle the situation.

It is rather naïve to expect the ordinary way of doing things here. For one thing, the government appears to be panicking and as such no longer in a position to say, advise the Yang di-Pertuan Agong which, in common parlance, includes also the routine running of the administration.

It was curious to find that two days ago Abdullah met up with senior public servants; the secretary-generals of the government ministries who, under the constitution, are supposed to be neutral and loyal to the country.

A week ago, the armed forces chief General Abdul Aziz Zainal ruffled feathers when he told the government to act against those involved in creating tension between races in the country.

Apart from the unusual nature of the call, one knows that the main culprits were certain elements during the ruling party Umno itself: one of its divisional leader has been suspended from the party.

The only option

In any case, the call was not the only occasion whereby the normally apolitical armed forces crossed the line. Some months ago there was a joint exercise between the army and the police to deal with public unrest which provoked public outcry.

Unlike our neighbours such as Thailand and Indonesia, we do not have a constitutional court to turn to. We have the Federal Court that virtually plays that role. But for the past 51 years, it has never been called upon to adjudicate constitutional impasse before.

And unlike the Supreme Court of the United States - essentially the American constitutional court which has been called upon to decide on highly controversial issues such as abortion and affirmative actions - our Federal Court was ignored during the constitutional crises of 1983, 1988 and 1993.

Perhaps this has got something to do with the confidence and faith the people have in the credibility and ability of our top judges.

That leaves us with one option: going the Yang di-Pertuan Agong, the king, or the Conference of Rulers where all the nine rules sit to discuss, among others, federal matters.

And actually the king has some specific role and powers that can be used in the current situation. He may get some help from his nine brother rulers in conference which, the constitution says, may discuss anything it thinks fit.

The problem that we have now essentially revolves around the appointment of government which in the constitutional term, the appointment of the prime minister.

The constitution has put this duty on the king's shoulder: it is his discretion. In situations whereby it is clear-cut - that there is a majority with a clear leader - the king has no option but to appoint that leader as the prime minister and then take his advice on the formation of cabinet.

That situation can happen on several occasions. These include after the general elections, the death of the sitting prime minister and resignation.

Resignation can take place in various situations; such as the normal one like that of Dr Mahathir Mohamad in 2003 or when the House decided that it no longer support the head of government such as the one we saw in the resignation of Harun Idris as the mentri besar of Selangor in 1976 or that of Mohamed Nasir in Kelantan in 1977.

It is unfortunate that our constitution is silent on the matter. The only provision dealing with the issue is Article 43(4) which makes it mandatory for the prime minister, upon losing the support in the house, to resign.

What can the king do?

But the provision is silent on the question of censure, which is the normal way for the House to withdraw its support from the sitting premier. This has apparently been manipulated by the ruling Umno and Barisan Nasional.

Although they were behind the moves that took place in Sarawak in 1966 - ousting Chief Minister Stephen Kalong Ningkan - and Harun Idris in Selangor, they sing different tune this time around.

We have seen how the speaker of the present Dewan Rakyat - virtually appointed by Prime Minister Abdullah - did his best to thwart the attempt made by the Pakatan Rakyat to table the motion of confidence.

But law stands and whatever they have to say we need to follow the law as it is.

How does the king come to the picture in the present impasse? As a matter of law, the king has to act on the advice of the government. And thus, although the constitution does not say it, he must ensure that he has a government at all times.

And when there is a situation where there are questions and claims being about the fitness of the sitting government, the king should not just suit back and wait: he must move forward and take charge of the situation.

Apart from his constitutional duties, apparently, in our system now, there is no one else to do so. We cannot rely on the government for its legitimacy - some may say its legality - to stay in power is very much in question.

As a matter of protocol it might be improper for Anwar to go the palace now. As such, the king should send for him in order to furnish him with the list of MPs he has been claiming.

Of course, the king has every right to speak with MPs to ascertain the truth. This was indeed done by the Rulers of Selangor and Perlis in the aftermath of 12th general election last March.

Should the king find that the claim of Anwar - that he has got enough MPs to form the government - to be true then the king should tell Abdullah to tender his resignation.

As has been stated above, a prime minister who has lost the support of the House has a legal duty to resign together with his entire cabinet.

The original draft prepared by the Reid Commission contained a provision which empowered the king do dismiss such a premier but somehow was deleted in the final draft which now stands as our constitution.

But the king could still assert the power as it is obviously necessary to remove the clog that stands in the way of government appointment.

Suspending the constitutionIn any case, the recalcitrant prime minister is no longer prime minister as he has lost the support: in other word, the king is just doing something to allow the constitution to function.Article 43(4) of the Federal Constitution also talks about dissolution.

However one needs to read this provision in conjunction with Article 40(2)(b) which gives the king a discretion whether or not to grant a dissolution requested by the prime minister.

The Reid Commission recommended that there are reasons - given the experience of the Commonwealth - why the matter should be left for the king to decide.

One of the reasons was to prevent the country from being put on "dissolution diet" by a besieged government.

Coming back to present situation, it is constitutionally incorrect for the king to grant a dissolution to pave the way for another round of elections: we have just had one in March and that now there is a likelihood to form a government without going through another elections.

The possibility of invoking Article 150 which empowers the federal government with vast powers - virtually suspending the constitution - has been raised in some quarters.

It must be said that only the king can do so.

Although he has to act on the advice, government there are good reasons to argue that the general provision under Article 40(1) of the Federal Constitution admits exceptions: advice must be constitutional and that it does not have the implication that run counter to the notions of democracy and constitutionalism which stand at the very heart of the constitution.

Menarik tulisan Dr. Aziz ni...as long as it is within our constitutional rights... jangan buang masa lah. Buat aje...

Ahmad Ismail: Umno's statesman

Percaya atau tidak? Mamat yang penuh kontroversi dan racist ini telah diangkat martabatnya oleh Umno Bukit Bendera sebagai seorang 'statesman'. Sama macam kerajaan Malaysia melantik Che Det sebagai special adviser kepada Petronas, Proton, Perwaja..ups soory!!

The Sun hari ini melaporkan .. Ahmad appointed Bukit Bendera Umno adviser

Sedangkan Teresa Kok dan RPK menjadi mangsa....

Che Det tak setuju guna ISA ke atas Anwar...

Che Det yang suka guna ISA dulupun tak setuju Anwar ditahan di bawah undang2 zalim tu...

Baca laporan Mkini semalam...

Despite his many clashes with Opposition Leader Anwar Ibrahim, the former premier was against any ISA arrest for his former deputy.

"I think there is a (court) case against him. Wait until the case is heard instead of detaining him under ISA."

Sama ada dia ikhlas ke tidak teman tak taulah. Orang tua ni pun bukan boleh pakai sangat.

Namun dia setuju dengan teman yang Pak Lah memang tak reti urus ekonomi...
Dr M: Pak Lah tak mampu urus kewangan. Tu lah...yang ko lantik dia jadi pengganti ko tu kenapa? Ko tu niat tak betui....

Bior bebeno ko Pak Lah...

Bila Pak Lah buat kenyataan Anwar adalah ancaman kepada ekonomi negara ... malah keselamatan negara juga, kawan2 di Kopitiam sudah fenin lalat lah...

Kenyataan Pak Lah yang berupa ancaman ISA satu hal....menteri dia yang kurang cerdik tu pun bukan buleh pakai sangat...!! Kalau nak selamatkan nyawa orang pun buleh masuk ISA..apa lagi ancaman terhadap ekonomi dan keselamatan negara?

Lebih fenin lagi bila sebelum ni Pak Lah buat kenyataan yang dia tak kan guna ISA terhadap MP BN yang nak lompat. "Dia cuba gambarkan kita ni macam diktator!" Marah dia kat Anwar.

Tup-tup ugut macam nak tangkap Anwar. Dia sahur todi ke malam tadi?

Atau...dia tak baca surat Anwar tu betul2. Sebab tu dia tak rasa apa2. Atau dia tertidur half way masa baca surat tu sehinggalah diberitau oleh sang menantu yang kedudukannya sudah di hujung tanduk?

Alasan yang Anwar tu mengancam ekonomi sungguh tak masuk dek akal. Sama macam alasan kerajaan masuk kan reporter Sin Chew tu dalam ISA. Ekonomi negara sudah sedia teruk sebelum PRU12 lagi. Selaras dengan ekonomi Amerika yang telah 13 bulan goyah... baca ni..Worst Crisis

Sekarang ni semua stock exchange tergolek. Bukan BSKL aje. Cuma kemerosotan BSKL yang konsisten dan jangkamasa yang lama tu yang membengangkan pelabur tempatan. Sebabnya pemimpin tak pandai mentadbir. Ekonomi tak stabil..politik dalaman UMNOpun lintang pukang. Apa kena mengena dengan Anwar? Dia cuma nasi tambah aje dalam kebobrokan pentadbiran Pak Lah. Biasalah politik yob...mike tak berapa cerdik. Kena lah ganti dengan orang cerdik...

Teman dapat merasakan tindakan Anwar demands no confidence akan mengundang padah. Ni yang aku risau ni. Si Syed Hamidpun dah mula bersuara. Sehari dua lepas dia senyap aje...tiba-tiba bersuara pulak syed hamid government to monitor situation.

Sama-samalah kita berdoa agar peralihan kuasa BN kepada PR ni dapat berlangsung dengan aman dalam masa yang terdekat ini....Itu aje pilihan yang kita ada untuk memulihkan negara kita ni....

Teman siarkan apa Wall Street Journal Asia tulis pasal Pak Lah...

Pak Lah's economic reckoning
18 Sept, 2008
WALL STREET JOURNAL ASIA


Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim announced this week that he has enough parliamentary support to unseat the current government, led by Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. If he does, Abdullah's lacklustre economic management will be largely to blame.

The prime minister has not introduced any substantive reforms during his nearly five years in office, preferring to rely instead on opening up the government purse. Under the Ninth Malaysia Plan announced in 2005, he expanded public-sector spending to RM200 billion annually from RM160 billion. In his Midterm Plan Review this year, he increased this outlay to RM240 billion.

The national debt now stands at RM285 billion, up from RM192 billion in 2004. The official fiscal deficit has risen to 4.8% of GDP this year, from 3.2% last year. Revenue is being spent faster than it is coming in.

It's hard to argue that these outlays have served the broad public interest. Much of the funding has been channelled to elites in the majority Malay community, under the country's pro-Malay affirmation action programme. That has created discontent with many Malay who don't see the full benefits of the programme, and among the minority Chinese and Indians, who are excluded from it altogether.

Abdullah's stewardship has had a real impact on the economy. Capital flight has risen sharply; Malaysian investment abroad now exceeds inward foreign investment. The Kuala Lumpur stock exchange has lost almost one-fifth of its value this year to date. Malaysia's currency, the ringgit, saw its biggest one-month loss last month since the end of the dollar peg in 2005.

Although GDP growth has averaged a robust 5% annual growth under Abdullah, that record is now under threat. Inflation reached a record 8.5% this summer. Job creation has reached record lows, as unemployment, particularly among young majority Malays, remains high. Ironically, only the opposition-led state governments are attracting new foreign investment — and without the federal government's help, no less.

Abdullah's 2004 attempts to promote growth and investment — such as through the promotion of the biotechnology and agricultural industries — have failed. He also fumbled discussions with the United States on a free trade agreement, which have now stalled. What Malaysia really needs is education reform and the liberalisation of its labour markets to improve its economic competitiveness.

The political opposition, in the form of Anwar and his Pakatan Rakyat coalition, have seized on these issues. They have promised to root out corruption and to implement a new economic policy to address the concerns of all ethnic communities in Malaysia.

Their platform aims to move beyond populist spending to introduce structural reforms in government procurement programmes and in the management of government-linked companies.

When Abdullah assumed office in 2004, he inherited an economy in need of structural reform. Malaysians have had to pay for his poor stewardship through higher prices, stagnating wages and growing private sector debt. Soon, Abdullah may have to pay the political price for that record.

Ingatkan amende tadi?

Anwar tuntut Parlimen adakan sidang tergempar
Sep 18, 08 2:30pm
Mkini
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata beliau telah menghantar surat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menuntut beliau mengadakan sidang tergempar Dewan Rakyat bagi membahaskan usul tergempar terhadap kerajaan pimpinannya.

"Saya telah membuat permohonan rasmi supaya Parlimen mengadakan sidang tergempar untuk membahaskan usul tidak percaya terhadap kepimpinan Barisan Nasional, selewat-lewatnya pada 23 September," katanya.

Bercakap dalam satu sidang akhbar, pemimpin Pakatan Rakyat itu berkata, pakatan pembangkang mahu membahaskan usul tidak percaya terhadap Abdullah.

Anwar mahu sidang tergempar itu diadakan selewat-lewatnya Selasa depan.Anwar berkata, surat tersebut ditandatangani bersama oleh beliau selaku penasihat PKR, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan pemimpin DAP, Lim Kit Siang.

Leher Muhyiddin kena penggal....

Seperti yang dilaporkan oleh themalaysianinsider. Kununnya semalam dalam mesyuarat kabinet teruk dia kena bedal. Sorang lagi si Rais Yatim.

Hari ni khabonye crucial bagi dua mamat ni. Mesyuarat MT Umno hari ini akan memutuskan tindakan yang bakal diambil.

Persoalannya....berani ke Pak Lah? Ke hangat2 tahi kucin aje....??

Wednesday, September 17, 2008

Najib Menteri Kewangan...

Kalau pelan Anwar jadi...merasalah Najib untuk beberapa hari...

Tak taulah apa dia buleh buat untuk pulihkan ekonomi negara kita yang tengah lintang pukang ni. Camno ko Khairy?

Apa cerita Putrajaya?

Malaysian Insider...

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi and his deputy Datuk Seri Najib Razak are holding a joint press conference at 1pm at Putrajaya to reaffirm their commitment to the transition plan. Najib is likely to be given a new cabinet position.

Latest: 2.39pm

As reported by Malaysiakini @ 2.16pm...

Najib to take over as Finance Minister
Beh Li Yi Sep 17, 08 2:16pm
Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi today said he would pass on his finance portfolio to his deputy Najib Abdul Razak.

Abdullah told a press conference this afternoon that Najib would take over as Finance Minister with immediate effect.

The prime minister said he had also informed the cabinet about the decision.

Nate bewok....

Teman sempat tengok celoteh Ibrahim Ali dalam berita@bernama 502 pagi tadi. Berapi-api dia hentam Anwar. Dan tak kurang juga misi ke Taiwan oleh rombongan PKR yang dianggap lekeh oleh Ibrahim...

Ibrahim kelihatannya juga membuat kesimpulan bahawa pengambilalihan kuasa seperti yang dirancang oleh Anwar tidak demokratis. Ianya perlu melalui proses pilihanraya....mungkin Ibrahim pun tak setuju MP BN lompat....

Hmmm sejak bila pulak Ibrahim tak setuju orang lain lompat parti. Mungkin lompat melompat ni dia punya exclusive rights kot?

Teman dari dulu tak berapa setuju TGNA bagi chance kat mamat ni bertanding atas tiket PAS. Namun apa nak buat? Ini keputusan boss... teman bersangka baik aje masa tu...tapi dalam politik macam itulah. Macam-macam ada...

Ibrahim Ali memang political animal...nate bewok..kata orang Kelantan. Teman kenal dia ni lama dah. Memang darah Umno macam Almarhum Ghafar Baba. Marah dia macam mana kat sesiapapun dalam Umno...pengabis hayatnya dia nak mati dalam Umno jugak...

Dia sekarang ni marah kat Pak Lah aje. Mana tak...Pak Lah gantung dia dari UMNO. Kalu Najib jadi PM dan Mahathir happy dengan Umno.. teman percaya mamat ni mesti masuk balik Umno. Tak percaya mike tengoklah. Afterall...masa zaman Mahathir dulu bukan main banyak dia dapat projek kat Pasir Mas. Projek ITpun bini dia dapat....

Baguih sangatlah Anwar tak ambik kira dia ni dalam proses ambil alih pemerintahan dari BN ni. Buat pening kepala aje....


Due date 16 September....!!

Teman letih menjawab sms dan soalan teman-teman pasal 16 September yang tak menjadi semalam... antara yang paling persistent ialah Major..."Tarak apa-apa ke?" Tak lama lepas tu "Tarak apa-apa pun?"...

Anaspun khabonye pening. Bukan kawan2 aje tanya...bini diapun perli dia..."Apa dah jadi ni bang?" ... Leceh yob.

Teman ke masjid semalam...Nuzul Quran...ramai pulak kawan2 dan lawan kat situ. Masing2 tanya soalan yang sama. Hampeh betul mike ni....

Namun...macam biasa teman buat muka macho aje. Teman dok pakai analogi yang Mee Panjang ajar teman....
"Kalau doktor kata due date bini hang beranak 16 September, hang ingat bini hang beranak 16 September on the dot ke? Mungkin cepat sehari...mungkin lambat 2 atau 3 hari. Itu biasalah bro..."
Cuma teman nak tambah...kalau seminggu tak beranak lagi nanti doktor paksa dia keluar... Haa..macam tu lah yang Anwar akan buat. Kalu tak percaya tengok....

Dalam politik kalu lurus bendul mike jadi macam Cekgu Pa aje gamaknye....tak de Sidang Parlimen tak boleh tukar PM..Fikirlah panjang sikit. Baru buleh jadi PM.

Satu lagi teman dok tengok hari ni mainstream paper seronok sangat 16 September tak jadi. Kalu seronok paper ni melambangkan seronok pemimpin BN tak pe jugak...ini 16 September tak jadi...17 September makin gundah gulana. 18 September makin sakit jantung. 19 September kena stroke. 20 september PM baru....naya yob..!!

Tuesday, September 16, 2008

Kedudukan sekarang 116 - 106

Begitulah khabonye kedudukan sekarang.

PR 116 - BN 106

Ni dah tolak Ibrahim Ali.

Petikan PC Anwar dari blog anilnetto

1446: “It’s not going to be plain sailing. We have taken a softer option, trying to negotiate with the PM, listening to him and his views … and then move on, seek an audience at the palace and then take it to Parliament … The media are in a state of denial. We will meet and deliberate with the PM and we’ll see what happens in the next few days… We will give time to the PM to seriously consider and act responsibly as PM of this country and to respect the wishes of the people.”

1445: Journalists continue to barrage Anwar with questions. In any democratic nation, we would have been invited for discussions, observes Anwar. The media etc are in a state of denial. “I have signed letters and firm commitments. What makes you assume the PM refuses to see me? He is my friend… He is a politician under siege.”

1437: For now, our position is that we have to respect the existing institutions and write to the sitting PM, says Anwar. “The security and interest of the nation is paramount, even if it means delaying the process by a few days. We have the numbers; we can and are prepared to move.” The list of MPs are truly representative; I want to allay the fears of Malay groups that they would be under-represented, he adds.

1435: Responding to reporters, Anwar says he cannot show the list now because he claims the MPs will be harassed. But he is willing to show the list to the PM. “We have a slight majority, in excess of (the) 31 (required). It is increasing by the hour. I am serious. I am not joking. This morning I received a signed note from another member. We have the numbers. The important thing is we have in excess of the required number.”

1426: Anwar says he takes responsibility in saying that they have enough MPs, and he is confident that the PM will act responsibly to ensure a peaceful transition. “We affirm that victory is finally at hand.”

1423: The letter sent yesterday urges the administration not to obstruct the MPs, not to detain MPs under the ISA, not to use Emergency or police powers to obstruct the new administration, and not to set up roadblocks to impedge MPs’ access to Parliament.

1420: Anwar says that they have has more than the minimum number of MPs needed from all races and regions. He hopes the process will be peaceful. He urges the government not to persecute their followers e.g. the ACA investigation into Yong Teck Lee and the ISA detention of Teresa Kok.

1415: People are chatting excitedly in the room, waiting for the press conference to start. The press conference gets underway as Anwar arrives.

1400: The press conference is about to begin - see live telecast above.

1354: Najib has scoffed at Anwar’s claim of a change in government while witnessing the signing of an MOU for high-speed broadband access. Anwar had vowed to cancel the mega project if he came to power. (Bernama). Says Najib:

We are always confident. We have been confident that the same government will be in office. That’s why we chose Sept 16 (to launch this project).


1333: It’s double joy for Pas. The Federal Court has declared Pas candidate Hashim Jasin as the rightful winner of the Sanglang state seat in Perlis (reports The Star online). Hashim had filed a petition challenging the election results on grounds of errors during the ballot counting process.
Meanwhile, the Federal Court also confirmed Pas’ Harun Taib as the winner of the Manir state seat in Terengganu (reports Harakah Daily). He had won the seat with a 406-vote majority in the 8 March general election.

1323: Anwar is due to hold a press conference at the PKR headquarters in Tropicana at 1400.

Latest: PR dah cukup orang...

Kenyataan Media DSAI...2.00pm.

Menurut DSAI dia dah (confirmed) cukup orang cuma tinggal tunggu nak jumpa Pak Lah untuk smooth transition. Malah pagi ni ada yang menyatakan kesediaan untuk bertukar parti. Numbers are growing by hours.
Wakil dia dah jumpa Pak Lah untuk menetapkan masa pertemuan tersebut. Tapi dia percaya ianya akan berlaku sama ada hari ini atau esok...
Dia minta juga Pak Lah supaya tidak menggunakan polis dan tentera untuk menggagalkan proses transisi ini. Media juga digesa supaya bertenang...

Jika esok Pak Lah masih mengelak...satu tindakan lain mungkin diambil selepas bermesyuarat dengan pemimpin2 Pakatan Rakyat.

Ride on...
Dan harga minyak dunia sekarang USD91.94 satu tong...

Mustahil Umno (Atau BN) Boleh Diperbaiki....

Berhentinya Zaid Ibrahim menggambarkan segala-galanya.

Dari awal teman sudah menjangkakan Zaid akan menghadapi laluan yang sukar dalam kerajaan BN. Temanpun bukan suka sangat si Zaid ni...pasal kes hudud dulu tu...

Namun Zahid ni merupakan seorang kritikal sama ada dia di dalam aliran utama atau di luar. Dia juga seorang yang amat berjaya dalam kariernya sebagai seorang peguam. Malah dia punyai firma guaman yang besar dan terkenal di Malaysia.

Maknanya...duit dan kuasa bukanlah motivasi utama dia untuk duduk dalam kabinet. Tidak seperti menteri-menteri lain. Kalau tak percaya, kenapa Muhyiddin dan Syed Hamid masih tercanguk dalam kerajaan BN? Seorang telah mengkritik Pak Lah malah menyuruh Pak Lah turun sekarang dari jawatan PM. Sementara seorang lagi telah mencemarkan imej Pak Lah kerana gagal memainkan peranannya sebagai seorang menteri kanan.

Kalau bukan kerana kuasa, projek dan duit sudah tentu dua orang ini telah meletakkan jawatan. Maknanya mereka kekal di tempat itu bukanlah kerana prinsip. Mereka tahu kalau mereka tak ada jawatan menteri mereka tak boleh buat apa-apa. Syed Hamid di bahagian diapun dah goyang...

Zahid berbeza. Dia masuk atas tugas specific yang telah ditetapkan oleh Pak Lah iaitu untuk melakukan reformasi ke atas sistem perundangan negara. Itulah ultimate task yang diberikan oleh Pak Lah kepada dia. Atas dasar itulah..mungkin...dia menerima jawatan itu...

Zahid kelihatannya bersungguh-sungguh dengan iltizam yang tinggi untuk melakukan itu semua. Namun dia tentunya terkejut beruk bila segala usahanya untuk melakukan yang terbaik dan betul telah tidak mendapat sokongan rakan-rakannya dalam kabinet terutamanya menteri-menteri UMNO. Dia juga pernah merungut ramai menteri lain lebih pandai dari dia.

Diapun teruk dihentam di parlimen oleh MP dari BN...6 million dollar man dan Mukhriz. Lebih malang dan membuat dia frust agaknya ialah Pak Lah sendiri mungkin tak support dia bila dia kena bedal dengan semua orang. Biasalah...Pak Lah tidur.

Jadi semua semua ni menggambarkan betapa susahnya untuk membuat reformasi dalam BN mahupun UMNO. You bring in professional people...orang ni pasti kecewa kerana tidak dapat menjalankan kerja-kerja mereka secara professional...inilah masalah besar kepada UMNO.

Dengan keadaan ini juga...golongan professional memang tak ada tempat dalam UMNO...jalan keluar yang paling baik ialah dengan membiarkan UMNO reput dan parti lain yang lebih dinamik, berdaya saing dan bermaruah take over. Tiada jalan lain nampaknya....

Jalan paling baik bagi Zaid ialah memastikan BN lingkup dan mailah join Pakatan Rakyat. Kalau tak buleh nak join PAS mungkin gi join DAPpun ok....

Menteri Kurang Upaya (MKU)

Semalam teman menulis tentang Berhati-hati kalau berenang di Sg. Rejang...

Hari ini teman terbaca...ISA FOR PROTECTION! APPLY FOR YOUR ARREST NOW!

Ini semua gara-gara kita dapat seorang menteri yang istimewa....MKU menggantikan OKU...Menteri Kurang Upaya. He he...

Kena tipu masih OK....

Semalam teman kata harga minyak dunia sekitar USD99.50. Tapi hari ni sudah tinggal USD94.15.

Kalau ikut janji Anwar semalam...harga petrol di pump station akan turun 70 sen serta merta kalau PR berkuasa. Ini akan menjadikan harganya sekitar RM1.85. Aiiik..tak mau ke?

Sementara BN pulak tak buat apa-apa sedangkan dah janji nak kaji semula harga minyak setiap 2 minggu sekali. Patutnya kalau ikut kiraan mudah yang diwar-warkan, harga petrol adalah sekitar Rm2.01 se liter.

Sampai bila ko nak menipu BN oii? Dah nak tergolekpun tak bertaubat lagi?

Ini menceritakan peristiwa malam tadi...

Teman tak pergi ke stadium malam tadi...ada juga kawan ajak tapi malas nak pegi sebab malas nak tinggal aktiviti surau. Nanti momentum hilang susah...

Namun ABO dapat menceritakan segala-galanya...terima kasih ABO. Teman cilok mike punya cerite....he he..ABO : (1) sesudah 'subuh' 916 - Anwar membentuk kerajaan Pakatan !

Dan ini dari Malaysiakini...(yang tak de akaun)..Anwar mahu temui PM isu tukar k'jaan

Dan ini juga dari Malaysiakini (bagi yang ada akaun)..Anwar: We're ready to form new gov't

Selamat dapat PM Baru...

Monday, September 15, 2008

Pergh...lawak ni...!!

Tak pernah2 ini terjadi....

Si Hishamuddin Tun Husseinpun bersuara....Hishamuddin Persoal Penggunaan ISA...selalu dia macam kuda kayu aje...

Nampak sangat teruk Pak Syed Hamid kite ni...

Oii berhentilah.

Ini teman suka ni....

Dari Malaysia Insider teman petik berita menarik di bawah ni...makin bergolak dan bergoleklah dema..he he....

Prime Minister Datuk Seri Abdullah Badawi and his deputy Datuk Seri Najib Razak agreed today to stick to the plan for a transfer of power in 2010

Kalu tak nak dengar cakap kami...

Dengarlah cakap Mufti Perlis ni...Mufti Perlis: ISA tidak diperlukan untuk bela ajaran Islam

Berjiwa besarlah wahai pemimpin-pemimpin UMNO...

Beza antara jantan dengan pondan...!!

Zaid khabonye (seperti yang dikatakannya semalam)...dah tender dia punya resignation letter..Zaid serah surat letak jawatan

Muhyiddin pulak...biasalah..Muhyiddin: Saya tidak letak jawatan. Hangat-hangat taik kucin...

Tak ramai orang macam Zaid dalam UMNO. Yang teman ingat...cuma Chua Soi Lek sebelum ini yang bebeno jantannya. Nazri yang macho tupun bila disuruh berhenti...tak nak dia.

Kalau Dow Jones Jatuh 1000 Mata...?!

Apa akan jadi dengan BSKL?

Krisis Lehman Brothers, investment bank ke 4 terbesar di dunia hari ini berhadapan dengan kebankrapan.

Terkuburnya Lehman Brothers disifatkan sebagai ‘ Armageddon’, dan ia mungkin mengakibatkan Dow Jones merosot 1000 mata.

Kejatuhan mendadak seperti ini yang dianggap sebagai 'tsunami' (la ni semua tsunami) akan pastinya menarik ke bawah lain-lain stock markets termasuk BSKL.

Nasib baik teman dah jual habis saham teman yang seciput tu...

Apatah lagi dengan suasana ekonomi negara yang memang telah sedia lembab dan iklim politik yang tidak tentu arah ini. Ditokok dengan kedudukan Pak Lah yang serba goyang ketika ini.

Bahaya yob bahaya...!!

Minister mediocre

Mediocre tu bermaksud average....pedestrian..second rate...run of the mill..

Begitulah teman tengok Syed Hamid. Tuan Syed oi...buatlah kerja betul-betul. Apa ke hei nye buat kerja cincai macam ni?

Teman setuju dengan Zaid Ibrahim dalam isu ISA ni? Itupun separuh aje...kalu ikut teman patut mansuhkan aje.

Apa ke patut guna ISA untuk selamatkan nyawa orang tu? Ini satu rekod baru ni yob. Tak pernah dibuat orang. Kalau ye pun letih berpuasa...janganlah macam ni sekali.

Hari tu Ustaz Farhan buat lawak kat SUA. Ada satu kejadian berlaku di sebuah masjid di NS baru-baru ni....Masa tu khutbah Jumaat. Sedang imam baca khutbah, Pak Bilal tertidur. Bila Pak Imam habis berkhutbah, sampai ke sudah Pak Bilal masih tertidur...(letih berpuasa agaknya). Jadi ada makmum yang mengejutkan Pak Bilal tentang berakhirnya khutbah tersebut. Apa lagi...Pak Bilalpun terus menyambar pembesar suara dan terus berselawat...semangat Ramadhan agaknye. Yang hebatnya makmumpun sambut...sollualaihi...

Tapi bila masukkan orang dalam ISA ia bukan lawak. Ramai yang tersiksa dengan undang2 zaman batu ini. Masih ingat peristiwa ini...? Teman Mengalir Air Mata Membaca Kisah Tragik Ini...

Kalau betullah ada apa-apa kesalahan yang dilakukan oleh RPK mahupun Teresa Kok atau sesiapapun yang sudah lama berada di dalam Kem Kemunting...bicarakanlah mereka menurut apa-apa jua undang-undang yang telah sedia ada dalam negara kita. Kalau kita tidak bersetuju dengan Amerika berlagak 'mata-mata dunia' kerana Amerika menahan 2 orang rakyat negara kita di Guantanamo Bay, kenapa kita bersifat hipokrit dengan menahan rakyat negara kita sendiri di Kem Kemunting?

Tidakkah ini zalim?

Tepat Ramalan Economist India...

Harga minyak akan turun di bawah USD100 setong pada bulan September..itulah ramalan economist India bulan lepas..Kecuh bro...kecuh..!!

Tepat...hari ini harga minyak mentah dunia sekitar USD99.50.

Ingat... cakap Shahrir beberapa hari yang lalu....kalu harga minyak dunia turun ke paras USD80.00....petrol dan disel di pump station akan kembali ke harga asal. Sedangkan menurut Anwar...kalau PR berkuasa dia boleh turunkan harga 70 sen. Ini menarik ni.

Harap taufan Ike yang melanda beberapa wilayah USA tidak membantutkan penurunan harga seterusnya...

Berhati-hati kalau berenang di Sg. Rejang...

Kalau ikut Syed Hamid punya formula (yang ditegur oleh Sahabery Chik) ...

Bahawa penahanan Tan adalah sebahagian daripada langkah pantas polis bagi memastikan keselamatannya selepas wartawan itu menerima panggilan berbentuk ugutan.

Syed Hamid berkata risikan polis mendapati nyawa wartawan itu terancam selepas beliau membuat laporan mengenai kenyataan ketua Umno Bukit Bendera Datuk Ahmad Ismail - yang telah digantung dan dilucutkan jawatannya - yang dikatakan mengandungi kenyataan berbentuk perkauman.

Kalulah atas sebab tersebut di atas membolehkan seseorang di tahan di bawah ISA...berhati-hatilah kalu mike nak berenang di Sungai Rejang. Sebab Sungai rejang banyak buaya. Keselamatan mike boleh terancam. Untuk menyelamatkan mike...mike boleh dimasukkan di bawah ISA...

Saturday, September 13, 2008

Moral....??

Bagi sesiapa yang kununnya advocate sangat tentang kununnya target 16 September, 2008 sesuatu yang tidak bermoral...TGNA menyatakan pendiriannya...



KOTA BHARU : “Soal maruah sudah tidak timbul lagi di negara kita, Malaysia sudah tidak ada maruah,” kata Menteri Besar, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas jika Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan baru pada 16 September adalah suatu perbuatan yang tidak bermaruah kerana Ahli Parlimen Barisan Nasional akan lompat ke pakatan tersebut.

"Waktu BN kempen memburuk-burukkan Datuk Seri Anwar dengan isu liwat menunjukkan mereka sendiri tidak ada maruah. Hari-hari televisyen, radio, suratkhabar melaporkan, mana mereka ada maruah."

“Maruah Malaysia akan musnah kalau biar UMNO jaga (tadbir), Malaysia dah tak ada maruah. Ini sangat bahaya,” kata Nik Aziz pada satu sidang media di pejabatnya, pagi tadi..

Jelas beliau, sekiranya negara ini terus di perintah oleh UMNO maruah manusia akan tercalar disebabkan perbuatan pemimpin-pemimpinnya yang sememangnya tidak bermaruah..

Namun, katanya, adalah tidak salah jika ada Ahli Parlimen (BN) yang akan melompat parti dan ia bukanlah suatu tindakan yang tidak bermoral..

“Saya tak soal dari segi teknikal. Masalah 16 September ke, 17 September ke yang penting orang (ahli parlimen BN) tu nak pergi ke Taiwan berapa bulan pun, lepas ini mereka pulang dan berdepan dengan 13 haribulan pula.

“Duit pun habis, nampak sangat pengecut. Tak boleh menyerah tetapi panik sehingga larikan diri, takkan nak lari sampai hilang taraf kerakyatan?,” tegas Tuan Guru..

Sebaliknya beliau berpendapat, isu lompat melompat parti sudah lama di ajar oleh UMNO sendiri dan jika ia berlaku sekarang bukan suatu perkara yang pelik..

“UMNO beli rakyat Kelantan masa Ibrahim Fikri, lompat ke UMNO. Zaman Dato’ Asri pun rakyat di ajar lompat parti, mana ada maruah. UMNO yang ajar rakyat tidak bermaruah. Lompat-melompat ni memang tidak bermaruah. UMNO yang ajar manusia melompat,” jelasnya lagi. - GMC

Cuma teman nak tambah sedikit...lompat UMNO atau BN ke PR tak akan melibatkan duit. Malah ianya untuk menyelamatkan duit rakyat dari penyangak dan penyamun. Itupun tak bermoral ka?

Suka juga teman ingatkan akan salah satu intipati tazkirah YB Siti Zailah di SUA malam tadi...MP selain dari BN tak dapat apa-apa peruntukan dari kerajaan sedangkan Parlimen Rantau Panjang (contohnya) terlalu ramai yang memerlukan bantuan. Bukankah ini merupakan satu kezaliman? Kenapa perlu menunggu PRU13 (atas dasar moral kununnya) untuk mencegah kemugkaran ini kalau kita boleh lakukan ianya sekarang?

Artikel di atas mengenai TGNA teman petik dari kerabubersuara.

Friday, September 12, 2008

Mat Sabu Pulak...

Leceh betul. Itulah kesimpulan teman dari interview Mat Sabu dengan Harakah yang terbaru.

Bukan teman tak boleh terima pandangan yang berbeza...tak de hal punya. Tapi semua benda berkaitan 16 September dianggap sebagai rumours aje oleh Mat Sabu...apa ke hei?


Tak kanlah benda beso nak ambil alih pemerintahan negara dianggap remeh aje. Mat Sabu ni Naib Presiden PAS. Tak ada pa-apa perundingan ke di peringkat kepimpinan tentang isu ini? Semuanye non-committal....belasah rumours aje....

Habis tu yang Husam dan Kamarudin Jaafar pergi berbincang tu buat apa? Mereka tu memandai-mandai aje ke? Dalam siasah mana boleh cincai buncai macam ni? Bersungguh-sungguhlah dalam apa jua yang kita lakukan.

Kalau tidak tak payah bagi interview. Buat pening orang bawah aje...Kami ni bukan nak sangat dengar cerita borak-borak dan sembang-sembang kosong macam ni....