Sunday, May 31, 2009

Dr. Mansur Othman Dilantik Timbalan KM Pulau Pinang Rabu Ini...


TAHNIAH BANG MAT!!

Mungkinkah ini yang dibimbangi UMNO??? Dan MSO???

Saya Sedia Kalah - Husam

HusamMusa08
Sunday, 31 May 2009 14:02
Kenapa Datuk menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden?

Apabila saya menyertai Pas pada 1982, satu daripada sebabnya saya percaya Pas perlu jadi parti peneraju utama dalam negara jika dasar Islam yang komprehensif mahu dilaksanakan. Saya berpendapat jika ada kerjasama politik dengan Umno dalam bentuk berkerajaan, ia akan menyekat kemaraan Pas. Tak mungkin Pas dapat bertanding pilihan raya di kawasan Umno dan Barisan Nasional (BN) dan ini akan hadkan kerusi Pas lalu Umno tetap jadi parti utama dan perjuangan Islam akan terbiar. Buat masa ini saya berasa Pas mesti berusaha untuk keluar dan memenangi kerusi yang dikuasai Umno dan BN bagi mencapai cita-cita politik parti. Di kawasan ramai pengundi bukan Melayu, rakan Pas seperti DAP dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sudah menguasai kerusi itu, jadi tugas Pas yang utama sekali ialah menarik sokongan Melayu di kawasan kubu kuat Umno seperti di Johor dan Pahang.

Apa reaksi ahli Pas terhadap keputusan Datuk bertanding Timbalan Presiden?

Alhamdulillah saya dapat banyak khidmat pesanan ringkas (SMS) terima kasih kerana sanggup tawar diri walaupun menanggung risiko. Kalau nak jaga kedudukan, saya bertanding Naib Presiden, lebih selamat. Apabila bertanding Timbalan Presiden, risikonya sangat tinggi, lebih-lebih lagi dikatakan saya menerima pencalonan tidak berapa besar, tetapi sekurang-kurangnya saya berhasrat sampaikan niat atau pandangan politik saya yang tidak bersetuju dengan pimpinan tertentu mengadakan rundingan sulit dengan Umno, sekurang-kurangnya saya hendak daftarkan pandangan politik saya yang berbeza ini. Saya tidak pasti apakah keputusan ini paling baik tetapi sekurang-kurangnya tanggungjawab saya sudah selesai. Kalah atau menang, itu ditentukan oleh perwakilan. Dalam pemilihan kali ini, tidak boleh lari daripada isu pertembungan kumpulan pro-ulama dan Erdogan.

Datuk sendiri dikatakan sebagai ketua kepada puak Erdogan?

Kalau kita tengok buku sains politik, apabila nak wujudkan satu sasaran, kita kena namakan kumpulan, tetapi sampai hari ini saya tidak tahu siapa mulakan label Erdogan itu. Ada orang kata ia dimulakan blog anti-Husam tetapi saya tidak siasat siapa di sebalik blog itu. Isu ini diwujudkan sebaik timbul soal muzakarah atau muqabalah dengan Umno. Sasaran blog itu mungkin untuk merosakkan nama baik saya yang dianggap ancaman kepada usaha yang dilakukan oleh kedua-dua pihak (Pas dan Umno). Sesetengah pihak mendakwa blog ini didalangi kumpulan di pejabat Jalan Raja Laut (Ibu Pejabat Pas), tetapi saya tak pasti adakah mereka, ahli parti atau orang luar di belakang blog ini. Blog inilah yang mempopularkan nama Erdogan dan kerana nama itu diberi percuma, saya tidak rasa apa-apa. Nak dikatakan bangga, jauh sekali untuk saya disamakan dengan Erdogan yang ada reputasi tinggi. Tentulah saya rendah diri untuk disamakan dengan Erdogan. Sebenarnya, kalau Pas liberal, saya liberal... kalau Pas konservatif, saya konservatif dan kalau Pas fundamental, saya pun fundamental. Saya masuk Pas bukan satu dua hari, jadi jika ada apa-apa kekurangan pada saya, bermakna Pas tidak melaksanakan tarbiah atau pendidikan kepemimpinan yang baik kerana kalau hampir 30 tahun dalam parti, masih lagi saya diragui oleh ahli, bermakna ada sesuatu tidak kena dengan pendidikan parti. Saya berpendapat ini (isu ulama dan profesional) usaha untuk memecahbelahkan Pas bagi membolehkan pihak lain mendapat manfaat daripada perpecahan ini. Prinsip yang saya nampak ialah Islam membuka peluang kepada setiap individu membangunkan diri untuk mencapai beberapa kualiti minimum. Kepemimpinan dalam Islam lebih fleksibel dan terbuka, tetapi struktur yang ada dalam Pas agak lengkap yang mana setinggi mana pun pemimpinnya, ulama atau bukan, tertakluk kepada Majlis Syura sebagai pengawal dan penentu dasar utama parti. Struktur itu sudah wujud dan saya tidak nampak perlu terlalu bimbang terhadap isu ini. Bagi saya, penyertaan saya ini mungkin hanya sementara mengikut keperluan waktu. Jika ada pemimpin lain lebih baik, saya pada bila-bila masa boleh membuka ruang untuk mereka naik dalam pimpinan parti.
Datuk rapat dengan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim hingga mengundang tanggapan pengaruh Anwar makin berkembang dalam Pas?

Saya bukan saja rapat dengan kepemimpinan Pakatan Rakyat, tetapi juga dengan pemimpin Umno dan BN, saya boleh berkomunikasi. Masa jadi Ahli Parlimen, saya sentiasa berinteraksi dengan pemimpin Umno, boleh minum teh dengan Tun Daim Zainuddin, melawat pejabat Tun Dr Mahathir Mohamad selepas beliau tidak lagi jadi Perdana Menteri dan boleh menghubungi menteri tertentu memberikan pandangan saya. Hubungan rapat tidak semestinya kita korbankan dasar parti. Saya nak bertanya kepada pengkritik itu apa ruginya Pas apabila saya rapat dengan Anwar, apakah prinsip parti sudah saya korbankan? Itu yang perlu diukur. Rapatnya kami bukan bererti saya boleh diperkudakan. Sampai hari ini pengkritik tidak boleh buktikan apa perkara yang saya kompromi dengan Anwar. Anwar diperlukan Pas menjelang pilihan raya hingga ada yang hampir merajuk kerana beliau tidak hadir dalam ceramah besar. Beliau dijemput berceramah di seluruh negara atas pentas Pas, mengapa pada waktu itu tidak timbul persoalan Pas tidak perlukan Anwar? Selepas berkuasa di Kedah, Perak, ada kerusi di Pulau Pinang dan Selangor, menang di Kelantan dan ada perwakilan besar di Parlimen, timbul isu siapa jadi alat Anwar. 


Datuk bertanding sebab tidak bersetuju dengan sikap liberal pemimpin tertentu kepada Umno, sedangkan muzakarah sudah direstui Presiden Pas?

Kedudukan Timbalan Presiden seperti pembantu juruterbang yang juga ada peranannya. Saya melihat Presiden ada pendekatan politik yang terlebih matang, tetapi sesetengah pemimpin Pas guna kedudukan mereka untuk pergi lebih jauh daripada apa yang direncanakan Presiden. Sebab itu, saya tidak ada masalah dengan Abdul Hadi dan saya yakin jika Timbalan Presiden boleh memberi input lebih meluas, Presiden akan membuat pilihan politik lebih tepat ketika itu.

Apakah Datuk tidak akan memberi ruang langsung kepada Pas berbincang dengan Umno, terutama demi kepentingan bangsa dan agama.

Persoalan kita ialah agenda Islam yang boleh dijayakan dengan pendukung yang komited. Umno, pada pendapat saya menolak dasar Islam dalam pemerintahan, bahkan peranan wahyu sendiri (al-Quran) sangat kecil dalam penentuan dasar dan budaya Umno. Kita tolak Umno bukan kerana permusuhan politik tetapi kerana untuk melaksanakan agenda Islam, orang yang menghayati agenda itulah yang perlu mengambil tempat dalam kerajaan. Kalau Umno sendiri menerima hakikat ini, tidak ada masalah bagi Pas untuk membantu Umno, tetapi jika setakat untuk menyokong Umno kekalkan kuasanya, apa guna Pas ditubuhkan kalau sekadar jadi kuda tunggangan Umno. Kalau Pas duduk di atas, Umno di bawah, saya tiada masalah. Kalau Umno benar-benar tekankan perpaduan Islam, maka kita kena ambil ukuran Islam seperti pemimpin paling bertakwa itulah yang jadi pemerintah paling tinggi. Kalau Abdul Hadi atau Nik Aziz jadi Perdana Menteri dan Datuk Seri Najib Razak jadi Timbalan Perdana Menteri, saya tiada masalah. Kalau Najib jadi Perdana Menteri, Abdul Hadi jadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri, saya rasa usaha Pas akan sia-sia.

Datuk dianggap sebagai anak didik Nik Aziz dan ia dikatakan kelebihan kepada Datuk dalam perebutan jawatan Timbalan Presiden?

Prinsip saya ialah kita tidak boleh peralatkan orang lain untuk kepentingan kita. Hubungan saya dengan Nik Aziz ialah saya murid, beliau guru. Saya dibentuk oleh beliau, berada di bawahnya dalam kerajaan hampir 20 tahun dan dalam parti melalui kuliah dan usrah. Beliau membentuk pemikiran saya dan saya tahu apa dalam fikirannya dan cuba jayakan apa yang beliau hasratkan. Saya orang suruhan beliau, bukan beliau orang suruhan saya. Dalam isu seperti muqabalah, muzakarah dan lain-lain, Nik Aziz ada pandangan sendiri, sebab itu tiada siapa yang boleh ubah pandangan itu. 

Bagaimana peluang Datuk untuk menang dan apa nasihat kepada perwakilan?

Saya harap perwakilan matang untuk jadikan Pas terus relevan dengan keadaan semasa dan keperluan masyarakat yang berharap Pas jadi alternatif kepada Umno dan dapat bawa perubahan kepada negara. Dalam pertandingan, saya serahkan kepada Allah, tetapi saya sedia untuk kalah. Ini pengorbanan saya, sekurang-kurangnya dari segi rekod, saya bertanding atas niat untuk kebaikan parti dan jika ditakdirkan menang, saya mesti jadi pembantu Presiden untuk membentuk gandingan yang baik. Saya juga berharap dapat mendekatkan Rusila dan Pulau Melaka (Abdul Hadi dan Nik Aziz). Kalau Rusila dan Pulau Melaka intim dan kuat, saya yakin Pas boleh meneraju perubahan politik terutama di negeri yang masih menjadi kubu Umno.

Apa ke hei Utusan Malaysia Kempen Anti-Husam??

Menilai hujah Husam...begitulah tajuk rencana yang ditulis oleh Zulkiflee Bakar dalam Mingguan Malaysia hari ni.

Isi hujahan beliau tidaklah berminat teman nak jawab...bior le Saudara Kickdefella yang jawab..Menjawab Rencana Zulkiflee Bakar, Mingguan Malaysia.

Namun niat di sebalik hujah yang beriya2 menghentam Husam tu yang menarik minat teman.

1. Macam ada sesuatu di dalam batang tubuh Husam ini yang membahayakan Umno yang mengakibatkan Utusan Malaysia menjaja propaganda untuk memburukkan reputasi Husam.

2. Macam Umno mahukan orang tertentu menduduki kerusi Timbalan Presiden PAS.

3. Macam ada satu concerted effort pulak dari seluruh media perdana untuk menghitamkan imej Husam.

Kalu inilah yang cuba dicapai oleh Umno...nampaknya apa yang disarankan oleh YB Khalid Samad perlulah diberi perhatian oleh para perwakilan....Asas Pemilihan.

"Perlu dinilai atas dasar apa hendak kita memilih pemimpin parti? Jawapan ringkas saya (kata YB Khalid): atas dasar siapa pro-kerjasama dengan UMNO dan siapa tidak."

Wallahu'alam...

Penjelasan Ustaz Nasha Mengenai Unity Government, Umno Talks, Siapa Boss Sebenar Dalam PAS dll...

Sebelum ni teman bagi ruang yang luas kepada Husam dan Abang Mat Sabu...sekarang giliran Ustaz Nasha pula.

Teman petik dari The Sunday Star hari ni...


By PAUL GABRIEL
PAS’ deputy president Nasharudin Mat Isa, who faces two challengers for his post, believes that the party must hold negotiations with Umno to resolve matters. He insists one should not close one’s doors even to one’s enemies.

THE 55th PAS muktamar (general assembly) is days away and Nasharudin Mat Isa, who faces a stiff challenge for the party’s prized deputy presidency, isn’t pacing up and down the hallway thinking about what might be.

Nasharudin: ‘There are those who say I am a conservative ulama and others who say I am a professional ulama. I can only say that I am serving the party with the little knowledge and experience that I have gained.’

There is no razzmatazz about his campaign to secure the post he won in 2005 and retained in 2007, dethroning party heavyweights along the way.

The boy-faced 47-year old politician is keeping cool – helped with cups of tea with fresh mint leaves – and shows no signs that he is fighting for political survival.

“This is really soothing,’’ he says as he serves up a cuppa late in the night at his spacious bungalow in Bandar Bukit Mahkota, near Nilai, which looks deserted at that hour.

The exclusive housing area has about 30 bungalows and the guard at the entry post instantly offers to lead me to Nasharudin’s home without even asking to do so.

“At this hour, they know that any visitor must be for me. And the early ones too,” the PAS No. 2 says with a laugh.

The living hall looks immaculate with fine touches, with Nasharudin attributing it to his wife Munirah Mahmod’s “designer” skills.

There are no signs to show that he is in the midst of any frenzied campaigning, with everything neat and in place.

“I’ve been going about things as usual. The members know who I am and what I stand for. I look forward only to my Friday sermons,” says the Negri Sembilan-born father of four, who delivered his non-fiery khutbah (sermon) at the Masjid Kubang Semang in the Penanti state constituency in mainland Penang on Friday.

There have also been no freewheeling interviews. The media, both local and international, have been hounding Nasharudin for his views on the contest but the Bachok MP has granted none, before agreeing to this one with Sunday Star on Thursday.

“I view the elections in PAS as an internal party matter. There is no need to jazz things up,” he says about his low-profile campaign.

With Datuk Seri Hadi Awang retaining the president’s post uncontested, the second-in-command is the highest post being contested at the three-day muktamar which begins on Friday.

Awaiting Nasharudin in the ring are two of the party’s three vice-presidents – Kelantan senior executive councillor Datuk Husam Musa and former Kuala Kedah MP Mohamad Sabu – non-ulama (Muslim scholar) who are ranked VP 1 and 2 respectively.

The battle, however, is mainly between Nasharudin and Husam in what is shaping up as a proxy fight between Hadi, who is comfortable with the incumbent, and the party’s spiritual leader and Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat, who is said to be tacitly backing Husam, his homegrown nominee.

Husam, 50, fired the first salvo at the incumbent by labelling Nasharudin “too Umno liberal” – referring to the unity talks led by Hadi with Umno following the March general election last year.
The revelation of the PAS-Umno unity talks disturbed many within PAS, with the grassroots said to be unhappy about it.

The fingers are being pointed that it was Nasharudin, a law lecturer at Universiti Kebangsaan Malaysia until his appointment as PAS secretary-general in 1999, who had been propagating the talks.

In a rare response to the stinging criticisms, Nasharudin explains that he was only abiding by what was endorsed at the party’s muktamar (general assembly) in Ipoh last August.

The leader, who is seen as one of the younger modernist progressives within PAS, and now labelled a conservative ulama, delves deeper into the positive consequences of the party reaching out to Umno.

Nasharudin, who was Yan MP in Kedah (1999-2004) before losing the contest for the Besut parliamentary seat in 2004, also gives his views about the battle for the No. 2 spot, and discusses the various groups in PAS.

Q: Your president says there is tiada perpisahan (no rift) in PAS, but reports suggest that the ulama and professional groups are at loggerheads.

A: There is no such division. Even if you ask those who say so, they wouldn’t be able to define what those two groups are. What we have in PAS is a combination of people with different backgrounds and levels of education. When we popularised the motto “Pas for All” (in 2005), we meant to open up the party to anybody who wanted to join us, whatever their background. To the extent that we are now also inviting the non-Muslims to be a part of the PAS Supporters Club, as the constitution says one has to be a Muslim to be a member. We’ve roped in lawyers, engineers and many religious scholars, who specialise in different areas. So I don’t see too much division, rather it is only an identification (of the groups).

You are an ulama yourself, someone said to be representing the conservatives against the progressives in the party. Is that fair profiling of you?

I am not sure about the terminologies used to describe me. There are those who say I am a conservative ulama and others who say I am a professional ulama and even a combination of both. I can only say that I am serving the party with the little knowledge and experience that I have gained. Even my experience as a student overseas, mingling with people of various backgrounds.

But what do you say, specifically, to your being labelled a conservative ulama, pitted against other groups called the liberal ulama and the Erdogans?

It has never really happened in the party (before), this naming of groups. This is my fourth year as deputy president. If I were to be conservative, then how is it that over the last four years, we have brought in a lot of new approaches to the party. For example, the “PAS for All” concept was mooted in the past four years, and also the discussion of opening the membership to non-Muslims. And I headed two by-elections in Kuala Terengganu (Jan 2009) and Bukit Gantang (April 2009) when many approaches were taken, which I don’t think fits the terminology of me as a conservative.

Now they (the other group) are being liberal? What I understand in PAS is the principle stays but it is how you do things, how you promote the party and its struggles. One has to take into account the current situation and political scenario. The principles stay but as far as the methodology and approaches are concerned, one has to look at current needs.

Still, politicking in PAS seems to have taken on unprecedented levels, such as the perceived duel between the kepimpinan ulama (ulama-led leadership) and the pro-Pakatan Rakyat liberal professionals. Isn’t the power play evident?

Yes, I could say in Malay, it’s more meriah (merrier) now (smiles). One of the reasons I think is due to the influx of those with different backgrounds into the party. So we cover a wider spectrum now. To me, it makes things livelier compared to previous party elections. But my hope is, lively as it can be, things must be kept within the framework of Islamic ethics and objectives of the party.

Can you define who is an ulama in PAS? That one is from Al-Alzhar University and speaks Arabic?

Ulama is the plural for alim. Alim means a person with knowledge. Traditionally, and it has been the practice that when you talk about the ulama, it is about people who have knowledge about the religion based on its original sources, the Quran and tradition. So when you look at the definition of ulama from that point, it applies here (to me) also. Mainly those who studied or graduated in Islamic studies are called ulama.

There is this lingering question as to who reigns supreme in PAS. Is it the president Datuk Abdul Hadi or Mursyidul Am (spiritual leader) Tok Guru Nik Aziz?

The party constitution states that the CEO of the party is the president, of course. The Syura Council (Consultative Council of Religious Scholars headed by Nik Aziz) is the referential body of the party, guiding the party according to Islamic teachings. It has a big role in interpreting the party constitution, and also gives guidance on the “do’s and don’ts” of the party’s activities. But the highest authority of the party is the muktamar (general assembly) itself. On the day-to-day running of the party, it is the president who leads.

But Nik Aziz has said that he is the captain of the ship. That all important matters, such as any form of co-operation with Umno, must be referred to him.

It should be referred to the Syura Council as it is the highest authority. Because how we do things in the party is that it should be a consensus of the organisation. For example, when we decided to be a part of the BA (Barisan Alternatif or Alternative Front) in 1999, this was decided and endorsed by the Syura Council. There was a lot of talk about opening up the membership to non-Muslims but the Syura Council says that for now, it has to be looked at from various angles. So it has not been practised yet.

When we talk about the muktamar being the highest decision-making body in the party, last year (at the muktamar) in Ipoh, one of the resolutions was to strengthen Pakatan Rakyat, for us to extend our hand and not shut our doors in talking to others, be it NGOs or political organisations.

The contest for the deputy presidency is mainly between you and Datuk Husam Musa, who says he is challenging you on a matter of principle. How do you feel with your one-time ally ganging up against you?

Well, as I mentioned just now, it is a lively one (contest). That is the process of democracy in the party. The members know me. And this is not like competing against Umno or any other organisation. It is not competing against an enemy. This is something within. We (Husam and I) are friends and are in the top leadership of the party.

You got the lion’s share of nominations, 68 in total. Both your opponents are said to have obtained in the region of about 20 plus each. Do you see this as a clear indication of support for you?

Well, one is eligible to contest with just two nominations so it is not that significant how many more you get. But having many divisions’ support, it shows that there is already secure support. In the previous two elections, I got fewer nominations. This is the highest I’ve received. But it will be a challenge because these two guys (Husam and Mohamad Sabu) are not small names in the party.

The main grouse against you seems to be your devotion to the president’s zest to promote co-operation with Umno. Are you still holding firm on this sensitive issue?

I’ll stand by it. Because (holding talks with Umno) following the general election last year was a decision made by the Syura Council. Right after the general election that issue was a heated one in the party but it was endorsed again in the muktamar last August. What people fail to see is that the decision by the muktamar was to strengthen Pakatan Rakyat and yes, I am doing just that. Look at what happened in the Kuala Terengganu and Bukit Gantang (by-elections which PAS won), we (Pakatan Rakyat) were together. But at the same time, we did not shut ourselves out to dialogue with others, be they NGOs or political organisations.

So what I did was something that was approved by the party, it was not a decision by the president alone. I did nothing wrong. I believe very much that parties must sit down and resolve matters in the national interest. We shouldn’t close our doors even to enemies. Negotiations are the way to resolve the crisis that we are faced with. If that was going to be the main issue (against me), I don’t think I would have got the number of nominations that I did. I got even more nominations this time compared to the last election (in 2007).

How is it that so many senior people in PAS claimed they did not know about the talks with Umno?

That is not right because papers have been presented, and it was even mentioned during a party retreat. I heard talk that the main intention of the president (Hadi) in holding talks with Umno was not only about unity but also to bring PAS into the Barisan Nasional. This (bringing PAS into the BN) is not at all true and never was in the president’s agenda.

What is the ultimate objective of unity talks with Umno?

The latest idea of the president is to look at the current situation of the country economically and socially. We think it is high time we put politics aside and for us to talk. Not to decide on anything yet, but to discuss how best to contribute to the betterment of the country. It was just a matter of dialogue. He (Hadi) says let us talk and see what we can do. We had a few rounds of talks but none with the current leadership (of Umno).

Unity government means PAS and Umno coming together in a coalition to govern the country?
Not just PAS and Umno. The (PAS) president’s idea was to bring together all political organisations in the country, to sit and talk. It might sound somewhat philosophical and a little ambitious, but we say why not?

Now that you know the level of resistance in PAS on the issue of connecting with Umno, do you expect an about-turn by the party president?

It has to be a decision made by the muktamar. This decision was fully endorsed at the last muktamar and no one spoke out against it then. But we know that it is not easy for members to accept, because the scars inflicted by Umno on PAS are still there.

So it needs some time. This is not going to be something that is going to be understood in a day or two.

PAS wants to distance itself from its hardline past by becoming more moderate?

Well, this is part of the reforms under the president. People always have this negative notion of him being a hardliner, judging by the way he dresses and thinking that they can’t get close to him. But when he came up with the idea (of holding talks with Umno), it came as quite a shock to even many Umno leaders. They said “we thought that your president is a hardliner whom we can’t talk to.”

He threw the idea up for discussion. And I repeat it was just about talking, not to masuk (go into) Barisan Nasional as many feared. We know how serious (the problems) faced by Umno and Barisan Nasional are. But they are still the (Federal) Government.

What should the contest for the No. 2 post be decided on then?

We are going to face new political challenges which might change the landscape after the next general election. PAS is seen now to be championing the Malays and also the public at large. And I am not boasting when I say that the party has a very good image among the public. So we should strengthen ourselves. Fundamentalists, yes we are. We hold on to the fundamentals of Islam. But we are also realistic in looking at the politics (in the country).

Do you feel hurt with your present predicament, leaders questioning your objectives?

This is not the first time that I am being challenged, so I am not hurt. My efforts for the party have not been for one or two persons, not for the president or Tok Guru. We have been trained in the party that whatever we do, it is in the name of Allah. It is not about individuals. We work for Islam through the party as a whole within the jemaah (congregation) spirit in accordance with Islamic teachings. That’s what makes PAS different from others.

You did not get the most number of nominations from your home-base Kelantan where you are the Bachok MP. Rantau Panjang nominated Husam on the basis that you failed to spearhead changes you were tasked to.

I headed two by-elections and we won. I came to Bachok as a total outsider (in the 2008 general election) and defeated a deputy minister (Datuk Dr Awang Adek Hussin). I have done whatever asked by the president, nationally and internationally. I managed to bring PAS’ voice even to the United Nations General Assembly. I represented the party at the international level. I leave it to Allah to reward me, not individuals.

Friday, May 29, 2009

OK...BILA DATO' FREE??

Debat politik wang - Zahid nafi sahkan kehadiran kepada TV9

"Penolakan untuk tidak menyertai program tersebut adalah disebabkan oleh komitmen saya terhadap acara-acara lain yang telah diatur pada hari dan waktu yang sama terlebih dahulu dan ini telah saya nyatakan kepada mereka (TV9)," katanya.

OK...Fair enough walaupun kita sangsi...

Jadi bila Dato' free?? Husam kata..anytime??
Naib Presiden PAS Dato' Paduka Husam Musa memberi penjelasan bahawa beliau menarik diri daripada menyertai program Hujah terbitan TV9 adalah kerana panel debat Naib Presiden Umno yang juga Menteri Pertahanan, Dato' Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak dapat hadir.

"Oleh yang demikian saya dengan rasa dukacita, menarik diri dari menyertai program ini dan menasihati penerbit rancangan supaya ianya ditunda kepada satu tarikh lain di masa hadapan yang sesuai dengan jadual YB Menteri," katanya melalui satu kenyataan yang disiarkan dalam blognya.
Jangan tak jadi yer Zahid...Dah ade dah orang kampong mike kate mike pondan...bukan teman cakap..!!

PKFZ - Kita tengok apa kesudahannya siasatan SPRM??

"Mat Zain claims that he investigated the black-eye incident without fear or favour and had his statement recorded five times by the precursor to MACC, the Anti-Corruption Agency (ACA) when Anwar lodged a report on July 1, 2008 that Abdul Gani, Musa, Mat Zain and Dr Abdul Rahman had falsified a medical report on the assault case.

But MACC chief commissioner Datuk Seri Ahmad Said Hamdan announced on March 3 that a three-member independent panel led by the Solicitor-General had scrutinised the investigation papers and cleared Abdul Gani and Musa of criminal wrongdoing, prompting Mat Zain to later appeal the findings." - Datuk Mat Zain Ibrahim, the police officer who investigated Datuk Seri Anwar Ibrahim’s black-eye beating in 1998.

Di atas adalah sebahagian dari hasil siasatan SPRM yang mendapati Ghani & Musa bersih...

Sekarang kita nantikan pula hasil siasatan SPRM...

PKFZ audit report: Over to MACC
PKA chairman hands over audit report to MACC
Report names four politicians
Report reveals weak project management
Audit: Kos PKFZ boleh cecah RM12 bil

Dan ini dari NST...

PKFZ AUDIT REPORT: I asked for co-op, says state rep
PKFZ AUDIT REPORT: Port authority told to take legal action
PKFZ AUDIT REPORT: After the wait, it was over in 15 minutes
PKFZ AUDIT REPORT: Possible conflict of interest

Jangan inipun bersih udahlah yob!!??

BUKAN TAK SETUJU DENGAN PM..TAPI...

PM shocked by Ah Long cruelty

PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Tun Razak is shocked and appalled at the level of cruelty loan sharks inflict on defaulters and wants authorities to take action against the culprits.

BETUL...TAPI TU LAH...

Ini rasanya lagi kejam...

SURAT UNTUK MSO...

Dipetik dari Laman Marhaen. Relaxlah...

Dear En. Sayuti bin Omar,

Greeting to you in the name of Might Allah. I wish you well and continue to be blessed by Allah’s provident and good health.

I found deep interests in your blog article about three Abduls, “Abdul Wahab, Abdul Wahib, Abdul Wahub

It is a very entertaining piece of article despite of poor in-depth research and misleading information about YB Dato’ Husam Musa’s international relation experiences.

I believe your memory is fresh to remember the Malaysia-Indonesia diplomatic tension in late February, 2005 that we met with YB Dato’ Husam and lunch at a Muslim Restaurant in Sogo Building in Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur?

It was the time; I seek advice from YB Dato Husam on ways to resolve the diplomatic tension caused by Indonesian Migrant Workers caught in the Damansara Damai with more than 90 days without salary and food while facing the force displacement by MK land Berhad Site Manager?

It was also the time that Indonesian President summons, its Manpower Minister, Drs. Fahmi Idris to hire 90 lawyers to suit Malaysia government for failing to penalize Malaysian employers who failed to update the Indonesian workers’ permit and failure to pay the salaries to the 384,000 who face mass deportation.

It was the flare of soft diplomacy that Dato’ Husam that Migrant Care settle the hungry stomach of 90 workers first before we persuade them to talk them out of massive Media exposures and finding solutions for their claimed within the Malaysia legal process.

It was this simple effective wisdom that hungry workers begin to talk and gave up hunger strikes provoked by another NGO group. The workers agreed to return to Indonesia and the International Media reduces the exposure then diplomatic tension ceased.

This is soft diplomacy action that removes the severe diplomatic tension without having to go to the formal ASEAN Secretariat.

Can En. Sayuti recognized this as an international Relation skill exposure to resolve the diplomatic tension conflicts?

En. Sayuti’s perception of International relation is only confined to shaking hands with foreign leaders in the international convention without solving any problems?

Pardon me for saying that you are very shallow minded in the matter of international relation you wrote!

Perhaps En. Sayuti can still remember about Ms. Umi who was facing death sentence in Guangzhou for trafficking drugs? It was again the soft diplomacy of YB Dato Husam that saves the girl from firing squad. Though still serving the sentence, the effort to get her free is still on.

Protecting the interest Malaysia Citizen abroad is number one mission of Malaysia Embassy abroad; I believe En. Sayuti again has a terrible misconception of partying and banqueting are the jobs of Malaysian Diplomats.

YB Dato’ Husam had also pioneering a few incidents of saving the run -away Malaysian girl from Lombok which Malaysian Embassy failed to do. Migrant Care had successfully brought home Siti Nor Azereen and Nurul Wahida whom had been in the missing person police records.

Other than that, Kelantan also has to give YB Dato Husam for attracting the Henan Mining investment company to Kelantan while promoting China investment at Beijing by inviting the Beijing Enterprise Development Corporation to Initiate the Trade fairs in Kota Bharu!

Over the years, I found YB Dato’ Husam soft Diplomatic skills in resolving conflicts has been very effective. His Islamic wisdom is even more admissible in defusing the high tension in the Malaysia- Indonesia conflicts.

En. Sayuti, you are wrong about YB Dato’ Husam in your own perception as much as your understanding about International relation.

Yours Sincerely

Alex Ong
Malaysia Country Director
Migrant CARE
Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat
(Member of Migrant Forum in Asia and International NGO
Platform on Migrant Workers' Convention)

Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati,
Jakarta Timur 13220 Indonesia
Telp/Fax: +62 21 4752803
E-mail: alexmigrantcare@gmail.com
migrantcare@nusa.or.id
Website: www.buruhmigranberdaulat.blogspot.com

YB KHALID SAMAD MEMPERKATAKAN TENTANG STRATEGI POLITIK...

Dipetik dari blog Khalid Samad. Hebat!!

Saya Bertanding

Ada yang menegur saya baru-baru ini. Dia mengatakan soal bertanding ini adalah satu kewajipan apabila telah dicalonkan. Tak perlu nak beristikharah lagi kerana dalam soal ini yang baik adalah jelas. Apabila nama dicadangkan, kata beliau, kita kena tawarkan diri untuk berkhidmat dan relakan diri apabila perkhidmatan dituntut. “Adakah Khalid Al-Walid beristikharah dulu selepas gugurnya Abdullah Ar-Rawahah di Mu’tah dan namanya dicalonkan?”, tegas beliau lagi. Amboi... pandainya berhujjah apabila nak ‘volunteerkan’ nama orang lain, terfikir saya!

Lagipun, sebenarnya nama aje yang sama, tetapi jauh sekalilah jika hendak dibandingkan diri ini dengan Panglima Islam yang agung itu.

Namun saya pernah mendengar hujjah sebegitu pada tahun-tahun 80an dulu lagi dan saya juga bersetuju dengan ketepatannya. Tetapi, tidak pula salah beristikharah kerana kita pun ada masa dan peluang untuk melakukannya. Keadaan sedang bertempur seperti di Mu’tah itu amatlah berbeza sekali. Lagipun, bukankah kita ini sentiasa mengharapkan keputusan yang terbaik di sisi Allah?

Akhirnya saya pun membuat keputusan untuk bertanding dan saya serahkan sahaja kepada perwakilan. Harapan saya berhubung peranan saff kepimpinan baru yang bakal ditabalkan telah saya suarakan dalam posting sebelum ini dan itulah juga peranan dan arah tuju yang akan insyaAllah saya bawa sekiranya saya dipilih. Di bawah pantauan Majlis Syura Ulama’ saya yakin tidak mungkin Pimpinan Pusat melakukan sesuatu yang bercanggah dengan tuntutan syara’. Namun, selain dari soal tuntutan syara’, apabila berhadapan dengan beberapa pilihan, yang semuanya harus di sisi syara’, kematangan politik dan pemikiran politik yang jelas adalah amat penting untuk menjamin keputusan yang terbaik. Kadangkala walaupun seseorang itu ‘alim ataupun profesional, namun dia tidak bijak berpolitik dan tidak matang dengan tipu helah pihak lawan. Ini akan menyebabkan beliau membuat pilihan yang tidak tepat dari segi politik.

Mungkin ada yang mempertikaikan kenyataan ini, khususnya apabila melibatkan golongan ulama’ dan mengatakan ulama’ akan dibimbing Allah dalam semua keputusan mereka. Setiap langkah mereka diberkati dan walaupun tidak mahir dan tidak begitu pandai berpolitik, Allah akan menentukan semuanya sebaik yang mungkin. Pasti ada yang mengatakan “YB ini terlalu menggunakan otak!”, seolah-olah menggunakan otak itu pula menjadi satu kesalahan.

Otak adalah pemberian Allah dan memang wajib digunakan. TETAPI otak ini hendaklah dipandu dan dibimbing oleh Al-Quran. Apabila berhadapan dengan beberapa pilihan, semestinya kita kena fikirkan dan bahaskan pilihan yang terbaik. Ini sebahagian dari usaha yang diwajibkan. Seperti cadangkan Al-Hubab kepada Rasulullah (SAW) di Badr. Lainlah kalau ianya wahyu! Namun pilihan dan strategi politik bukannya wahyu, sepertimana juga pilihan strategi perang seperti di Badr.

Saya ingat lagi kata-kata TG Hj. Abdul Hadi Awang, Presiden PAS dalam soal ini apabila beliau merumuskan perbahasan pada hari itu dengan mengatakan, “mereka bukan ingin menjadi diri sebagai hamba kepada Allah, mereka seolah-olahnya nak ‘memperhambakan’ Allah!”, kata beliau berhubung pendapat tidak perlu berfikir, semua kita serah kepada Allah. Fikrah ‘tawakkal’ dan ‘alim cara Melayu macam inilah yang menyebabkan ummat Islam mundur kerana malas nak berfikir dan malas nak menggunakan serta ‘mengasah’ otak yang telah Allah rezkikan dan amanahkan kepada kita. Berpandukan Al-Quran dan Sunnah Rasulullah (SAW) serta usaha ‘mujahadah’ yang bersungguh-sungguh, termasuk mujahadah berfikir, ummat Islam telah menjadi ummat yang memimpin ummat manusia yang lain seketika dahulu.

Contoh yang paling jelas dalam soal kematangan berpolitik, perang Siffin. Tentera Ali(RA) sedang maju kedepan. Tentera Muawiyyah sedang teruk diasak. Tentera Muawaiyyah minta berdamai dengan meletakkan Al-Quran di hujung lembing. Ali (RA) kata teruskan tetapi ramai sahabat-sahabat yang lain menuntut supaya berdamai seketika. Perdamaian memberi peluang untuk tentera Muawaiyyah menyusun kembali kekuatannya dan terselamat dari dikalahkan.

Sama juga kita pada masa ini. UMNO/BN sedang diasak teruk. Mereka meminta kita berdamai, berbincang, bermuzakarah. Ada yang cenderung, ada yang menolak. Yang cenderung memikirkan masalah orang Melayu. Yang menolak memikirkan perjuangan Islam. Islam akan membela orang Melayu dan bukan Melayu. Perbincangan dan muzakarah menimbulkan fitnah. Kesatuan dalam PR akan teruji. UMNO/BN akan memasukkan jarum-jarum mereka dan melaga-lagakan kita. PR baru ditubuh. Usaha yang menimbulkan fitnah perlu dijauhi. UMNO berkawan bila tersepit. Cakap pasal Islam bila tergugat. Utusan Malaysia pun kempen Kepimpinan Ulama’. UMNO Shah Alam anjurkan ceramah dua orang Ustadz exco Pemuda UMNO. Ini samalah seperti Al-Quran dihujung lembing.

Mereka yang bijak dan matang dalam politik akan tahu mana yang lebih tepat. Itu sebabnya TGNA dalam sessi medianya telah menyesebut soal kemahiran berpolitik. Isunya bukan ulama’ lawan profesional. Isunya kemahiran berpolitik. Kepimpinan Ulama’ telah jelas tertegak melalui pemantauan dan kuasa yang diberi kepada Majlis Syura Ulama’. Semua dalam PAS menerimanya. Termasuk saya. Saya bertanding bukan untuk mencabar kepimpinan ulama’ yang saya sendiri memperjuangkan perlaksanaannya. Saya bertanding supaya konsep itu benar-benar difahami dan dihayati. Pada masa yang sama saya menawarkan khidmat saya sebagai seorang yang telah lama berpolitik supaya PAS akan maju ke depan melalui PR demi merangkul kedudukan sebagai parti politik yang unggul dikalangan ummat Islam dan bukan Islam di Malaysia. PAS memimpin ummat Islam ke zaman politik yang baru di mana Islam merupakan asas politik kita. Bukan dengan UMNO. Bukan bersama UMNO.

WaLlahu 'Alam

KHALID SAMAD

AL-BAKISTANI MEMPERKATAKAN TENTANG KEPIMPINAN ULAMAK...

Dipetik dari blog Al-Bakistani Syaikh ....menyegarkan.!!

Tok Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat, tokoh kepimpinan ulama yang sukar dicari ganti


KEPIMPINAN ULAMA TERCABAR??

"Apa pandangan anta tentang kepimpinan ulama yang semakin hari semakin dicabar?" seorang kawan melontarkan soalan untuk bertanya pandangan.

Mendengar soalan itu, aku terus menjawab, "kepimpinan ulama wajar di pertahankan. Ana rasa, apakah kepimpinan ulama tercabar itu, ia tidak berlaku sama sekali".

Mendengar jawapanku, kawan tersebut mengkerutkan dahinya. Sambil itu dia berkata, "anta tak nampak ke, sekarang golongan professional sedang usaha hendak melawan ulama?"

"Ulama adalah orang bertaqwa. Orang bertaqwa itu adalah ulama. Apabila dia bekerja untuk menangkan islam, bermakna dia adalah ulama, kerana orang yang bekerja menangkan islam adalah orang bertaqwa" jawabku memberi penerangan yang tergantung.

Kawanku itu berkerut dahi, seraya bertanya, "macam mana tu syaikh??"

"Anta tahu tak kadar banyak mana ilmu seseorang yang boleh dita'rifkan sebagai ulama?" tanyaku

"Orang yang belajar agama secara formallah!" Jawabnya ringkas agak kurang memahami.

"Anta tahu tak, ada orang belajar pondok 20 hingga 30 tahun, tapi dia tak pandai baca Al-Quran?" Soalku lagi

"Ada ke macam tu? Tapi, ia tidak mustahil" jawabnya.

"Ana belajar pakistan 4 tahun. Sebelum tu, ana belajar Pondok lubuk tapah pasir Mas selama 3 tahun. Lepas pakistan, ana pergi mesir. Masa ana masuk pondok dulu, ada seorang kawan tu, dia dah belajar pondok 4 tahun. Masa ana balik dari mesir, dia masih lagi duduk di pondok. Sedihnya, dia masih lagi tak leh baca kitab. Kadang-kadang dia baca Al-Quran, banyak tajwid salah." Keterangan permulaan yang aku lontarkan.

"Maksud anta?" Soalnya.

"Maksud ana, ulama itu tidak semestinya dia dilihat belajar agama secara formal, bahkan jika dia sudah boleh faham ilmu agama dan beramal, dia sudah cukup disebut sebagai ulama." Jawabku sebagai sambungan dari keterangan awal tadi.

"Ana kurang jelas." Kawanku itu masih kesamaran lagi.

"Anta tahu tak, orang kaya tu, berapa banyak kadar hartanya yang boleh diisytiharkan dia sebagai orang kaya?" Soalku balik.

Dia mengkerutkan dahinya seakan-akan 'blur'..

"Ada orang kaya dengan 2 ribu." Sambungku. "Ada orang kaya 2 juta. Ada orang kaya 20 juta. Betul tak?" Lontaran soalan yang aku lakukan.

"Yap. Betul." Jawabnya ringkas.

"Begitu jugalah orang berilmu. Ada orang ilmunya banyak setahap 2 ribu. Ada orang mempunyai ilmu setahap 2 juta. Ada orang berilmu tahap 20 juta." Jawabku.

Dia berfikir seketika, lalu berkata, "tapikan, lebih baik la kita lantik pemimpin, orang yang mempunyai ilmu setahap 20 juta."

"Ya benar." Jawabku, "Tapi, apakah dengan sebab dia belajar agama secara formal, maka dia mempunyai ilmu setahap 20 juta itu?" Tanyaku balik.

Dia melihat ke dinding. Dahinya berkerut berfikir. lalu berkata, "tidak semua la. Sebab, ada kawan anta duduk di pondok berpuluh-puluh tahun pun, masih tak betul lagi bacaan tajwidnya."

"Itu yang ana maksudkan, ulama itu tidak boleh dinilai dengan semata-mata dia belajar agama secara formal; maksud ana, masuk universiti atau masuk pondok. Bahkan, sudah memadai dia dikira sebagai ulama, jika dia memahami ilmu agama dan dia beramal dengan ilmunya." Aku memberi penerangan.

"Pun begitu, ulama yang sebenar adalah ulama yang mencontohi Nabi SAW dalam semua sudut dan aspek" sambungku, "ulama atau orang bertaqwa itu, dia berfikir untuk majukan islam. dia tidak menipu orang bawahnya. Berstrategi dalam menyampaikan dakwah islamiyyah dan banyak lagi, maka dia adalah ulama yang sebenar. Walaupun ilmunya setahap kaya 2 ratus sekalipun"

"Bermakna, jika dia dilihat mempunyai pendidikan professional secara formal, tetapi dia mempunyai kefahaman agama yang baik, disamping mempunyai kesungguhan dan berstrategi dalam menyampaikan dakwah islamiyyah. Maka dia adalah ulama juga, bahkan dia lebih baik berbanding orang dari kalangan orang yang belajar agama secara formal, tetapi tidak mempunyai kepakaran dalam dakwah secara berstrategi." Sambungku secara panjang lebar.

Dia tersenyum mendengar kupasanku itu, sambil berkata, "maknanya, dakwaan ulama tercabar itu tidak benarlah?"

"Yap.. mereka yang takut itu, hanya mereka yang tertipu dengan emosi mereka sendiri sahaja, malah tidak mengkaji maksud istilah ulama mengikut konsep Al-Quran itu sendiri." Sambil senyum aku menjawab.

Sambungku lagi, "mana lebih baik, dakwah islamiyyah tergadai dengan orang belajar agama tidak jadi pemimpin?" soalku

"Kalau berdasarkan apa yang anta kupas tadi, ulama yang sebenar adalah mereka mempunyai strategi dakwah. Makanya, kalau dia belajar agama pun, dakwah islamiyyah tak berstrategi, malah dakwah islamiyyah tergadai, maka dia bukan ulama la.. bukankah begitu?" soalannya memprovoke.

Sambil senyum aku menjawab, "bukan bermakna dia tidak ulama, tapi dia ulama yang tidak layak menjadi pemimpin."

Kami ketawa dengan diskusi yang berlaku secara tidak sengaja itu.

Sebelum kami berpisah, sambil ketawa aku menyebut dengan nada menyindir, "buat apa orang tu belajar agama banyak-banyak, tiba-tiba tipu orang bawah. Sekejap kata ada pertemuan. Sekejap kata tidak ada pertemuan"

Dia ketawa mendengar kata-kataku itu, seakan-akan faham maksud disebalik sindiranku itu.


Pulau Pinang
28 mei 2009 * 10:36 malam
Dicatat oleh Al-Bakistani di 07:48

Thursday, May 28, 2009

Jeng jeng jeng....cerita sudah nak start ni!!

Menarik ni yob...perhatikan ayat2 yang teman highlight tu...perbicaraan ni teman jangka akan betul2 'explosive'....bukan C4 ye!!

......dan RPK dah start benda ni... prelude

Mat Zain claims defamation plot ahead of Anwar case
KUALA LUMPUR, May 28 — Datuk Mat Zain Ibrahim, the police officer who investigated Datuk Seri Anwar Ibrahim’s black-eye assault in 1998, today claimed a high-level plot using a bankruptcy notice to destroy his credibility ahead of several cases including the opposition leader’s sodomy case in July.

State news agency Bernama yesterday reported that Mat Zain was declared a bankrupt on April 21 for failing to settle a RM250,000 loan and was served with the notice on May 26. The news was carried by several Malaysian publications including The Malaysian Insider which subscribes to the Bernama service.

“I say with certainty that there are very powerful hidden hands that wanted it so. Their reasons are to destroy my credibility and/or to paralyze my capabilities and preventing me from giving evidence against Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail and IGP Tan Sri Musa Hassan for fabricating evidence in the “black-eye” case of 1998 involving Datuk Seri Anwar Ibrahim,” said Mat Zain in a statement.

Mat Zain, who went on optional retirement in 2001 as the KL CID chief, said he believed the bankruptcy notice is related to his appeal to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) advisory board to clear his name after the anti-graft agency cleared only Gani and Musa from charges of fabrication lodged by Anwar.

“I have reasons to believe that the prosecution team anticipated that Anwar will certainly raise at certain point of his trial the issue of fabrication of evidence in the black-eye case. My evidence would be vital at this stage. Their only option is to destroy my credibility.

“Though this publication may cause some inconvenience to me and my family, but I take it as a blessing and that it will only enhance my resolve to disclose the whole truth of the “black-eye” episode.

“Believe me, that this is not the only case the duo had their fingers in. There are others which are as sensational. The truth shall prevail,” Mat Zain said.

He claimed that he investigated the black-eye incident without fear or favour and had his statement recorded five times by the precursor to MACC, the Anti-Corruption Agency (ACA) when Anwar lodged a report on July 1, 2008 that Gani, Musa, Mat Zain and Dr Abdul Rahman Yusof had falsified a medical report on the assault case.

But MACC chief commissioner Datuk Seri Ahmad Said Hamdan announced on March 3 that a three-member independent panel led by the Solicitor-General had scrutinised the investigation papers and cleared Gani and Musa of criminal wrongdoing, prompting Mat Zain to later appeal the findings.

“However, I am justified to state that the Prime Minister was never told the true and entire facts of this issue. Should the truth be told, I believe the PM would have taken the appropriate actions,” Mat Zain said.

He disclosed that he has instructed his lawyers to look into the bankruptcy matter as he had never received any notice of a hearing related to a suit by businessman Yap Thoong Choan, 72, of Damansara Heights, filed on Aug 10, 2004, against Mat Zain at the Bandar Baru Bangi Sessions Court claiming the remaining RM250,000 of a loan which was not settled.

He said in his statement of claim that Mat Zain, 60, had taken a RM500,000 loan via an agreement signed by both parties on Feb 22, 2002, and it was agreed that the loan was to be settled on or before Aug 21, 2002.

Yap said that so far, Mat Zain had settled RM250,000 of the amount. A letter of demand for the remaining RM250,000, dated July 14, 2004, was sent to Mat Zain but he failed to pay up. The Shah Alam High Court on April 21 this year issued a bankruptcy notice on Mat Zain ordering him to pay the RM250,000 with interest and costs, bringing the total to RM288,824.92 .

Apalah punya ibu macam ni???

Apalah jenis binatang macam ni?? Teman petik dari The Star hari ni...


Woman tearful as authorities take scarred boy to hospital
Stories by TAN JU-ENG, LOH FOON FONG, FLORENCE A. SAMY and DEBBIE CHAN; Pictures by UU BAN

PETALING JAYA: Her relatives noticed the scars on the boy’s head three years ago and her colleagues at a music school saw bruises on his face all the time.

When they confronted the single mother, she just brushed it off saying her five-year-old son was naughty and was always falling down.

However, the truth came out on Tuesday when Welfare Department officers rescued the boy and took him to the Serdang Hospital.

He had so many injuries that doctors who examined him were taken aback as there was barely a spot on the body that had no scars.

A relative finally alerted the department after being encouraged to do so by a Starprobe team that had been following the case for the past few days.On Tuesday, at about 11.30am, reporters from The Star stationed outside the family home in Puchong alerted the welfare officers that the mother and child were at home. A department team came about an hour later.

The Starprobe team was able to witness the rescue first hand as the officers used the soft approach to convince the mother to allow them to take the child.

After two hours, the tearful mother finally relented but she kept on shouting at her son who was also crying.

It took the officers some time to persuade the boy to get into their car to get to the hospital.
Medical staff confirmed bruises, cane marks, cuts and swellings on the boy which they said were not self-inflicted.

The boy later told the welfare and medical officers that his mother had beaten him and that it had been going on for a long time.

It was learnt that the mother had a “complicated life” and was now divorced from the boy’s father who had never helped raise the child.
The extent of injuries on the five-year-old boy are truly horrific — even his back is a mess of bruises (right) — and there are photos of him with scald marks even when he was three (left).

The mother had enrolled her son at the music school where she teaches and fellow music teachers saw a fresh cut on his lips and a huge bruise on his face.

Concerned for the boy, the teachers confronted the mother who attributed the injuries to the boy falling down because he was naughty and was always jumping about.

When the mother stopped taking the child to the music centre, worried teachers called the boy’s aunt who reported the matter to The Star.

The aunt also provided photographs of the boy taken three years ago showing him with scald marks on his head.


Caned and cut: It took welfare officers some time to persuade this boy to get into their car. He later told officers that his mother had beaten him for a long time.

Although she suspected he was being abused, she did not act until the music teachers alerted her on the new injuries and wounds.

To watch the exclusive video of how the boy was rescued and taken to the hospital, visit thestaronline.tv/switchup.

dan baca ini...‘I love my mother but she beats me’

PAS patut bersyukur....

"10. I have said many times that if political platform is something that I am looking for, it would be PAS because of their strong values in differentiating between the rights and the wrong. Politics should be about service. The Rakyat must realize this. They must reject politicians with other kind of agendas. It is not an easy thing to do but it has to start somewhere."
Petikan ayat di atas teman ambil dari Penanti by-election: Colours of Malaysian politics ..
Itulah salah satu sebabnya teman pilih PAS...
Namun ini tidak bermakna PAS boleh mendabik dada dan complacent sebagai sebuah parti yang serba maksum dan lengkap.
Unsur2 fitnah dan menghentam membabi buta dan keterlaluan seperti..Politik Studio dan Kacau Hujah boleh menjahanamkan PAS. Berhati2lah...

Apa Tuan Guru Nik A. Aziz Cakap Pasal BN?????

BN no better than communists, says Nik Aziz
By Syed Jaymal Zahiid

PENANTI, May 28 — PAS spiritual leader Datuk Seri Nik Abdul Aziz joined an all-star ceramah session last night as Pakatan Rakyat stepped up efforts to wrap up the by-election and bag the win.

Nik Aziz went straight for the Barisan Nasional (BN) jugular and mocked prime minister and BN president Datuk Seri Najib Razak’s decision not to allow former communist leader Chin Peng to return to Malaysia, describing it as hypocritical.

“Chin Peng wants to come back and somebody asked me what I thought about it so I said if BN wants to reject the communists, then the same can be said about nationalists,” he said.

The statement was made in reference to his belief and past statement that Umno should replace its nationalist trait with Islam as the main ideology.

Nik Aziz, who vehemently opposes the “cooperation with Umno” idea supported by some of his own party members, had stated in the past that the Islamist party will only work together with its rival if the latter discards its nationalist ideology.

But judging by how the charismatic PAS leader pounded BN last night, this “cooperation” is a long way off.

BN was accused of total evil, reigning with treachery, manipulation and corruption. He urged Penanti voters to rise against the BN rule and vote for PKR candidate Mansor Othman this Sunday.

The other big names at the ceramah were Parti Keadilan Rakyat (PKR) de facto leader Datuk Seri Anwar Ibrahim who also asked voters to send a strong signal to BN.

He also blasted BN for their decision to contest in Manek Urai, slamming the decision as a reflection of their arrogance and hypocrisy.

“When they did not want to contest at Penanti, they said they wanted to focus on improving the country’s economy and not play the political game supposedly created by me.

“But it seems that the economy of the country, in fact the world, has been solved since BN now has the time to contest there,” he said.

The Manek Urai by-election in Kelantan will be the seventh since the March 8 polls. The state seat was vacated following the death of its assemblyman, Ismail Yaakob.

Also present at the ceramah was PKR vice-president Azmin Ali.

Wednesday, May 27, 2009

Mat Sabu Spot On...

Membaca fikiran Mat Sabu ni not bad jugak.

Betul lah apa yang dia cakap tu.

But I would say...Husam pun ok dan jelas. Nasharudin bukan tak bagus tapi dia dah senyap 3 bulan tak dengo berita. Dibuatnya lepas ni dia menang dan senyap 3 tahun..tak parah kite yob?

Tapi Nasharudin walaupun senyap ramai jurucakap dia. Semuanya power2 belaka. Harun Din, Muhamad Iraqi, Nasarudin Tantawi, Nik Abduh, Roslan SMS dan ramai lagilah...Ada orang kata Utusan Malaysia Mula Berkempen Untuk Jawatan Timba... Wallahu'alam.

Namun yang amat mengecewakan teman ialah komentar MSO. Memanjang tak kena si Husam tu...macam ada dendam peribadi...

Cuba baca tulisan2 beliau ini...

Kacau Hujah .. Ulsan Isu .. Resah Politician dll...

Baca salah satu petikan tulisan MSO ini...

Negara-negara seperti Amerika Syarikat atau pengamal sistem kapatalis dan liberalisme mungkin suka kalau Husam menang sebab cara politik yang Husam nak bawa ialah politik moden yang liberal dan tidak meletakan Islam sebagai lambang gerakan Pas. Sudah pasti para pendokong Amerika Syarikat turut berdoa baik digereja dan masjid agar Husam menang...
Macam pernah dengo ayat ni...Apa ke hei yob sampai macam ni sekali?? Marah sangatpun tak payahlah beriya2 kutuk brother tu...
Namun di bawah ni teman siarkan pandangan Mat Sabu yang dipetik dari The Malaysian Insider...

Mat Sabu reaches out to PAS conservatives to strengthen position
By Adib Zalkapli

KUALA LUMPUR, May 27 — Mohamad Sabu and Husam Musa may be competing against each other for the PAS No. 2 position in the upcoming party election but they have one thing in common: both are not favoured by the largely pro-Umno Dewan Ulama faction in the party.

Mat Sabu is contesting the party's No. 2 post.Now Mat Sabu, as he is more popularly known, has vowed to strengthen the party’s highest decision-making body — the syura council or the religious scholar consultative council — in an attempt to win the support of the more conservative section of the party.

“The syura council is already very powerful. Even if the president breaks the party rules and regulations, the syura can take action. It has the powers... but yet to be used. Perhaps this is because of the overlapping functions between the executive committee and the council,” said Mohamad in an interview with The Malaysian Insider.

He said if he wins the deputy presidency “the functions of the syura council will be made clear.”
Mohamad was the party’s Youth chief in the 1990s and said he has always been a staunch supporter of the leadership by the ulama.

“But ulama does not necessarily mean a graduate of Islamic schools. They have to display higher moral standards and political beliefs,” he said.

“I don’t want religious graduates to hide behind the ulama label, when in reality they do not possess the characteristics of an ulama; they have to work hard, show their commitment to the struggle,” said Mohamad.

“They have to emulate Ustaz Fadzil Noor, Datuk Nik Aziz and Ustaz Hadi,” he added.
Despite his support for a stronger ulama leadership, Mohamad wants an end to any further attempt at political co-operation with Umno.

“No problem with meetings or discussions but they must be done with the knowledge of the central committee,” said Mohamad.

“Because I know, Umno will only look for us when they are in trouble, when they are strong they will oppress the opposition especially PAS,” he said.

Like most party grassroots, Mohamad too does not want PAS to adopt Umno’s policy of promoting Malay supremacy.

“I personally do want the party to return to the ‘Malay world’,” said Mohamad.

For him adopting Malay supremacy may lead to PAS tolerating corruption.

“We are accepted because of our stand against corruption; Nik Aziz is respected not because of his turban and robe, but because he is clean,” he said.

But he said his decision to contest was not solely driven by the actions of party leaders who were involved in the clandestine unity talks with Umno last year.

“I am not contesting because I am disappointed with anyone, but if I win I hope to assist the president in fields that are unreachable to him,” said Mohamad.

“PAS is now in Pakatan Rakyat, it has began to be accepted by the non-Malays, NGOs, cultural groups, these organisations must be engaged to get them to support PAS, this is where I can play an important role,” he told The Malaysian Insider.

“In the west coast, from Kangar to Pontian, almost 80 per cent of the constituencies are racially mixed; without the support of the non-Muslims, PAS will remain a Kelantan and Terengganu party,” he said.

Mohamad is confident that the opposition coalition will take over the government by the next general election and PAS has to prepare itself by strengthening co-operation with PR partners in the states dominated by Barisan Nasional (BN).

“The moment we return to Malay supremacy, that’s the end of it.”

Sketsa si Ezam katak...

Teman sempat nengok si Ezam dalam rancangan hujah di TV9 malam tadi.

Kesian...!! Sorang2pun kena belasah dek Prof. Agus. Teman ingatkan sorang2 bolehlah cakap banyak...

Menggigil tak tentu hala. Tak relevan kata Pak Wan...

Antara isu yang diutarakan oleh Prof. Agus ialah:

1. Rasuah dalam Umno.

Ezam kata memang tak dapat dinafikan Umno rasuah cumanye biasalah bagi parti yang ada kuasa 50 tahun. Tak dapat dielakkan..kata dia.

Tapi katanya Umno steady...berjiwa besar dan telanh mengambil tindakan sewajarnya dengan mengaku ada rasuah dalam Umno dan telah membersihkan Umno.

Buat lawak mamat ni. Bersih apa? Sapu bersih adalah....

Ali Last-term apa cerita? KJ apa cerita...? Tak bayor duit poster apa cerite?? Khir Toyo Al-Balkisi apa ceriter?

2. Rasuah dalam PKR

Setahun memerintah...Ezam cuma ada kes lembu dengan kereta aje untuk memalitkan PKR dengan rasuah. He he...

Dan dia mengambil peluang tersebut menyerang PKR secukup rasa. Alahai...

Bila disergah oleh Agus...kat mana kes ini sekarang? Dakwaan atau siasatan?

Maka terkulat2lah Mat Ezam nak menjawab...terpusing2lah dia macam tenggiling kena kuis.

3. Rasuah dalam PAS.

PAS tak perfect tapi Islam perfect. Betullah yob...sapa kata PAS perfect...

Dia dok gelong kes balak di Kelantan.

Bila Agus tanya mana kes nya? Mana buktinya?

Dia sekali lagi macam tenggiling termakan kerengge...padan muke.

Kalu ada keslah...Mat Said Hamdan tu aku rasa dah pindah Kota Baru dah...tak duduk dia kat Sri Damansara tu...dia sendiri dok pergi siasat rasanya.

Sekali lagi si Mat Ezam terkangkang.

4. 6 kotak.

Bila diungkit kisah kotak...dia bawak buku Prof. Aziz Bari untuk menegakkan benang basah dia. Dia kata dia cuma cakap kotak tu ada pada Anwar untuk didedahkan. Bukan ada pada dia. Maknanya dia tukang lapor ajelah.

Jadi apa masalahnya? Kalu ada pada Anwar dan Anwar nak simpan jadi suratkhabo lama...apa dia peduli?

Orang tanya dia sebab dialah dulu yang sibuk buat cerite sana sini...nak popular...sekali lagi dia dibodohkan oleh dirinya yang tak berapa cerdik tu...!!

Padanlah Anwar dah tak nak dia.

5. Dia masuk penjara kerana isu kotak.

Teman nak cakap...Botak Chinpun masuk penjara jugak. Ada orang kata dia tu hero...tapi sebebenonye dia penyangak. Macam hanglah....

TAPI SATULAH TEMAN BOLEH PUJI HANG NI...HANG LEBIH BERANI DARI ZAHID. TAPI TULAH...BERANI TAPI TAK CERDIK NAK BUAT APA?!!

Tuesday, May 26, 2009

Debat Husam-Zahid Malam Ni Batal?????

Seperti yang disiarkan oleh kickdefella..


Hai ada scorpene..ada sukhoipun takut lagi?? Ini belum perang lagi ni...

Tok Peti...sila jawab!!

OLEH : MOHAMED HANIPA MAIDIN
Apabila timbulnya isu mogok lapar di Perak , Umno dilihat menggunakan ulama’ tertentu untuk menghentam PAS dan Pakatan Rakyat ( PR ). Tokoh agama Johor dan juga mantan Mufti Johor, Datuk Noh Gadut dilaporkan berkata, amalan mogok lapar haram dan bercanggah dengan Al-Quran dan Al-Sunnah kerana ia boleh memudaratkan.
Selain Datuk Noh Gadut , Mufti Perak , Datuk Harussani juga membidas rancangan PR untuk mengadakan kempen mogok lapar selepas tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Rayuan yang mengisytiharkan Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir sebagai Menteri Besar Perak yang sah.
Ketika ditanya hukum perbuatan mogok lapar dalam Islam, Harussani berkata: ''Dia punya pasal lah, tidak ada kena mengena dengan hukum Islam tetapi kalau keputusan mahkamah begitu, haramlah hukumnya," ( lihat Mingguan Malaysia 24/5/2009 ).
Saya tidak pasti bagaimana kedua-dua tokoh agama ini melihat krisis Perak. Atau dengan lebih terang lagi saya tidak pasti adakah mereka benar-benar memahami krisis Perak ini?
Kita melihat kedua-dua tokoh ini dengan begitu mudah mengharamkan perbuatan mogok lapar tanpa melihat dan merenung mengapakah mogok lapar tersebut dilakukan?
Apa yang malang mereka begitu mudah mengatakan mogok lapar tersebut adalah haram tetapi tidak langsung mengeluarkan pendapat mereka tentang perkara-perkara berikut :
-a. Apakah hukumnya bagi Umno yang bertindak “ menculik” tiga orang bekas Adun PR bagi menjatuhkan sebuah Kerajaan sah yang dipilih oleh rakyat secara sah dalam Pilihanraya Umum 2008 yang lalu.
b. Apakah hukumnya Umno menggunakan segala institusi keadilan seperti Polis dan Suruhanjaya Pencegah Rasuah ( SPRM ) bagi memberi tekanan dan ancaman kepada Speaker Perak meskipun perbuatan pihak polis dan SPRM tidak ada sebarang asas di bawah undang-undang? Adakah hanya kerana V. Sivakumar bukan beragama Islam maka kezaliman boleh dilakukan kepada belia ? Jika ya, bagaimanakah kedua –dua tokoh agama ini ingin menjawab ayat Al-Quran yang menyatakan “ Janganlah kebencian kamu kepada satu kaum menyebabkan kamu berlaku tidak adil, berlaku adillah kerana dengannya ( melakukan keadilan ) akan mendekatkan kepada taqwa.”
c. Apakah hukumnya ke atas mereka yang memfitnah Dato Seri Nizar siang dan malam bahawa beliau adalah penderhaka kepada Raja hanya kerana Nizar menyatakan kalimah “ patik memohon sembah derhaka” tatkala beliau diminta untuk meletakkan jawatan oleh Sultan Perak ? Bukankah fitnah lebih dahsyat dari membunuh?
d. Mengapakah kedua-dua tokoh agama tersebut tidak pernah bersuara menyokong Kerajaan PR yang dipimpin oleh Nizar yang memberi semula bantuan per kapita kepada Sekolah Agama Rakyat ( SAR ) dan memberi tanah sebanyak 1000 hektar kepada SAR sedangkan semua orang tahu Umno telah bertindak untuk mematikan SAR dan pernah juga menuduh SAR adalah sarang pengganas.
e. Apakah hukumnya tindakan biadap pihak polis dan disokong dan direstui oleh Umno yang menangkap orang ramai dengan sesuka hati hanya kerana mereka memakai baju hitam dan berhimpun secara aman bagi meminta Dun Perak dibubarkan ? Tidakkah kedua-dua tokoh agama ini sedar bahawa Haji Mohamad Sabu ditangkap kerana hanya ingin menganjurkan solat hajat di Perak?
f. Adakah menangkap sesuka hati adalah sebahagian ajaran Islam ? Kalau ya terangkan kepada kami ayat Al-Quran atau Hadith manakah yang membenarkan hal tersebut ? Adakah diri dan jasad manusia tanpa mengenal agama tidak perlu dihormati ? Tidakkah Al-Quran menyatakan “ Sesungguhnya kami memuliakan Bani Adam” ? Bukankah Syaidina Umar r.a pernah menegur dengan keras Gabenor Mesir Amru Al’As apabila anaknya Muhammad memukul seorang rakyat qibti dengan kata-kata berikut “ Sejak bila kamu diberi lesen/permit memperhambakan sesama manusia sedangkan manusia itu dilahirkan oleh ibu-ibu mereka dalam keadaan bebas”.
g. Apakah hukumnya Umno menggunakan polis yang bersenjata masuk ke dalam Dun Perak pada 7 hb Mei 2009 meskipun tiada sebarang undang-undang yang membenarakan polis berbuat demikian dan tindakan polis itu semata-mata kerana ingin mewujudkan kekacauan di dalam Dun . Adakah terdapat di dalam Islam hukum mengheret keluar dengan kasar seseoarang seperti Sivakumar ( termasuk dengan mengangkat kerusinya sekali ) dan meletakkannya di dalam bilik stor tanpa membenarkan beliau masuk ke dalam sidang Dun meskipun beliau adalah seorang ADUN yang sah . Adakah hanya kerana dia bukan Islam maka mulut kedua-dua tokoh agama ini dikunci dari berkata-berkata ? Tidakkah kedua-dua tokoh agama ini ingat apa yang Rasulullah s.a.w. kata kan kepada sahabat yang menegur Baginda apabila Baginda bangun mengormati mayat seorang yahudi yang lalu di hadapan Baginda. Bukankah Rasullullah s..a.w mengatakan begini “ Alaisat Nafsan ! ( Tidak mayat itu juga makhluk ? ). LihatlahRasulullah s.a.w bukan sahaja menghormati orang bukan Islam tetapi juga mayat orang Islam !!!
h. Islam mengajar pendamaian . Dalam konteks kes Perak semua orang tahu keadaan haru biru hanya dapat diselesaikan apabila dibubarkan Dun dan diadakan pilihanraya semula. Mengapakah kedua-dua tokoh agama ini tidak pernah mengeluarkan sebarang kenyataan supaya Dun Perak dapat dibubarkan agar kedamaian dapat pulih semula di Perak.
i. Islam melarang sebarang amalan diskriminasi dan pilih kasih. Mengapakah kedua-dua tokoh agaman ini tidak bersuara apabila Mahkamah Rayuan dengan secara mudah dan cepat menggantung keputusan Mahkamah Tinggi apabila Zambry memohon penggantungan tersebut pada 12 hb Mei 2009 iaitu pada hari sama beliau membuat permohonan. Tidakkah kedua-dua tokoh agama tersebut melihat amalan pilih kasih apabila Nizar membuat permohonan bagi membatalkan penggantungan pada 13 hb Mei 2009 permohonan beliau hanya ditetapkan untuk pendengaran pada 21 hb Mei 2009 iaitu 8 hari selepas permohonan dibuat. Itupun pada tarikh 21 hb Mei permohonan Nizar tidak didengar kerana Rayuan Zambry juga ditetapkan pada tarikh yang sama . Bolehkah Islam menjustifikasi amalan tidak adil tersebut ?

Apa kata NH Chan? Sungguh jelas...


Before you go about judging the judges of the Court of Appeal on their five minute oral decision which they handed down on Friday, May 22, 2009, please bear in mind the wise words of the most liberal of American judges, judge Learned Hand who once wrote - The Spirit of Liberty, p 110:

… while it is proper that the people should find fault when the judges fail, it is only reasonable that they should recognise the difficulties. … Let them be severely brought to book, when they go wrong, but by those who will take the trouble to understand.

I shall now try to help you take the trouble to understand the oral findings of the Court of Appeal. First of all we will look at what the New Straits Times, Saturday. May 23, 2009 has to say:

PUTRAJAYA. … In allowing the appeal by Datuk Seri Zambry Abdul Kadir that he was constitutionally appointed as menteri besar by the sultan on Feb 6, Court of Appeal judge Datuk Md Raus Sharif said there was no clear provision in the state Constitution that a vote of no confidence against Nizar must be taken in the assembly.

Raus, who sat with Datuk Zainun Ali and Datuk Ahmad Maarop to hear submissions on Thursday, said Nizar had on February 4 made a request to the sultan to dissolve the assembly under Article 16 (6) because he no longer enjoyed the support of the majority assemblymen.
He said Nizar had no choice but to resign once the ruler declined to dissolve the assembly.
“There is no mandatory or express requirement in the Perak Constitution for a vote of no confidence to be taken in the legislative assembly.” Raus said in a five-minute oral ruling before a packed court room.

That was all. That is the gravamen of the five minute decision. What the Court of Appeal has said above as reported in the New Straits Times had also been said by Mr Justice Abdul Aziz in the High Court in his well considered judgment - 78 pages on A4 paper. This is what the High Court judge said, at p 30:

It is not in dispute that His Royal Highness had exercised the royal prerogative in this case pursuant to Article XVI (2) (a) and (6) of the Perak’s State Constitution. However the applicant [Nizar] is not asking the Court to review His Royal Highness’ prerogative to appoint the respondent [Zambry] as MB Perak or His Royal Highness’ prerogative to withhold consent to dissolve the State Legislative Assembly. The applicant concedes that the two royal prerogatives are not subject to review and non justiciable. That is the reason, the applicant [Nizar] said, His Royal Highness was not made a party to the present disputes.

And at pp 36, 37 Abdul Aziz J also said:

Under Article XVI(2) of the Perak’s State Constitution His Royal Highness shall appoint as Menteri Besar a member of the State Legislative Assembly who in His Royal Highness’ judgment is likely to command the confidence of the majority of the members of the State Legislative Assembly. …

I never had any doubt that the exercise of the royal prerogative to appoint a Menteri Besar pursuant to Article XVI(2) Perak’s State Constitution is solely based on personal judgment of His Royal Highness and that His Royal Highness may resort to any means in order to satisfy himself and accordingly to form his judgment as to whom who is likely to command the confidence of the majority of the State Legislative Assembly that he can be appointed as the Menteri Besar to lead the Executive Council.

I also have no doubt that His Royal Highness has absolute discretion with regard to the appointment of a Menteri Besar and the withholding of consent to a request for the dissolution of the State Legislative Assembly. This is plain and obvious from the reading of Article XVIII (1) and (2) (a) and (b) of Perak’s State Constitution.

The High Court judge even agreed, at p 37:

… that if the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the State Legislative Assembly, he shall tender the resignation of the Executive Council, …

So then, how could the Court of Appeal overrule the judgment of the High Court when the higher court substantially agrees with the judgment of the High Court? The newspaper report is not very clear on this point as we are still unaware of the reason for overruling the judgment of the High Court judge.

However, according to the report in the New Straits times, Raus JCA did say, “There is no mandatory or express requirement in the Perak Constitution for a vote of no confidence to be taken in the legislative assembly.” So what if there is no provision for a vote of no confidence in the Legislative Assembly. The High Court had found that Nizar is still the Mentri Besar. To overrule the decision of the High Court, the Court of Appeal must explain why the judge of the High Court was wrong in finding that Nizar is the Mentri Besar.

The newspaper had even suggested that it could be implied in the ruling of the Court of Appeal that the Ruler had sacked the incumbent Mentri Besar Nizar:

The unanimous Court of Appeal ruling yesterday seems to suggest that a head of state can sack the incumbent head of government once it was determined that the politician ceased to command the confidence of a majority of the elected representatives.

The newspaper is wrong. That was not the finding of the Court of Appeal. In any case the monarch has no power to dismiss a Mentri Besar - there is no provision for it in the Perak Constitution.

The trial judge Abdul Aziz J in his judgment has explained why he found that Nizar is still the Mentri Besar. This is how he puts it - see p 54 of his judgment:

It is true the request may be made only under two provisions of Perak’s State Constitution i.e. Article XVI(6) and Article XXXVI (1) and (2). But the circumstances under which the request can be made is unlimited. The request under Article XVI(6) is specific to a situation where the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority in the State Legislative Assembly; whereas under Article XXXVI (1) and (2), [the] situation is unlimited. It is up to the Menteri Besar to choose his time to make the request. However once a request is made under whichever of the two provisions, it is entirely up to His Royal Highness’ discretion whether to grant or [not to grant] the consent to dissolve the State Legislative Assembly.

Then at pp 56-58 the High Court judge comes to this conclusion:

In my view it is alright if His Highness takes upon himself to determine who commands the confidence of the majority in the State Legislative Assembly that he can appoint as the Menteri Besar. Such determination however is only good for the purpose of appointing a Menteri Besar pursuant to Article XVI(2)(a) Perak State Constitution. This is so because that provision speaks of ‘who in his judgment is likely to command the confidence of the majority’. The language use therein requires the exercise of a personal judgment on His Royal Highness. But the same thing cannot be said with regard to Article XVI(6) in deciding whether the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly. In this case His Royal Highness, through his enquiries has judged that the respondent [Zambry] has the support of the majority. But that finding does not necessarily mean His Royal Highness can form an opinion that the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative assembly. One reason for this is that the expression ‘in his judgment’ is not used in Article XVI(6). … I am of the view that just because His Royal Highness had formed a judgment that the respondent [Zambry] is likely to command the confidence of the majority for the purpose of Article XVI(2)(a) to appoint the respondent [Zambry] as Menteri Besar it does not mean that His Royal Highness’ opinion or judgment is applicable in deciding that the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly. In another word, one cannot say that because His Royal Highness has judged that the respondent [Zambry] is likely to command the confidence of the majority in the Legislative Assembly therefore the applicant [Nizar] ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly. I would say that the personal opinion or judgment of His Royal Highness is irrelevant to the construction of Article XVI(6). The [other] reason is that Article XVI(5) Perak State Constitution states that the Executive Council shall be collectively responsible to the Legislative Assembly. Under Article XVI(2)(a) the Menteri Besar is appointed to preside over the Executive Council. Article XVI(6) speaks of “If the Menteri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the legislative Assembly …”. Reading these three provisions in Article XVI Perak State Constitution it is logical and in fact Article XVI(6) requires it to be so, that it is the Legislative Assembly that determines whether it has confidence in the Menteri Besar as the Head of the Executive Council. The Legislative Assembly may make the determination through a vote of no confidence against the Menteri Besar. (The Emphasis is mine)

It seems to us ordinary folk that the Court of Appeal has missed the point. They decided that Zambry was properly appointed Mentri Besar under Article XVI(6). That is not correct - he could only be appointed under Article XVI(2)(a). Since there cannot be two Mentri Besar and Nizar the incumbent Mentri Besar has not resigned and, further, since the legislative assembly did not decide if he has ceased to command the confidence of the majority of the members of the assembly, Nizar, unquestionably, is still the Mentri Besar of Perak.

Nizar’s case was that Article XVI(6) speaks of “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly”. The poser is who is to decide “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly” under Article XVI(6)? Certainly not the Ruler because the phrase “in his judgment” - which is used in Article XVI(2)(a) - is not used in Article XVI(6). If it is not to be the Ruler then who is to decide “If the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly”? The answer is in Article XVI(6) itself - only the Legislative Assembly itself could decide if the Mentri Besar ceases to command the confidence of the majority of the members of the Assembly.

Article XVI(6) clearly states that the Mentri Besar who no longer commands the confidence of the majority of the Legislative Assembly “shall tender the resignation of the Executive Council”. This has to be done “unless at his [the Mentri Besar’s] request His Royal Highness dissolves the Legislative Assembly. But Mentri Besar Nizar could not admit that he ceases to command the confidence of the majority of the members of the Legislative Assembly because he would not know until a vote has been taken at the Assembly to determine so. Only the Assembly itself would know if a vote is taken to determine whether the Mentri Besar has lost the confidence of the majority of the members of the Assembly.

Now that you have understood the five-minute decision of the Court of Appeal as well as the well considered judgment of the trial judge, you should be able to severely bring to book the judges of this Court of Appeal since you are now aware if they have done wrong.

Before I sign off, I wish to say a few nice words to the High Court judge. Mr Justice Abul Aziz Abdul Rahim is a fantastic judge. The judgment, especially the piece on the interpretation of Article XVI(6), is so good that it has persuaded me to change my mind on my view of Article XVI(6). If you remember my first article, I have expressed an opinion on Article XVI(6). Now I know I was wrong - and I have to thank Abdul Aziz J for showing me the way.