Sunday, July 31, 2011

JADUAL KULIAH MASJID BUKIT INDAH DI SEPANJANG BULAN RAMADHAN 1432H/2011

1/8 (1 Ramadhan) - Ustaz Rashdan Yunus (Nazir Masjid al Aman, Lembah Jaya) - Membentuk Muslim Yang Taat Menerusi Ibadah Puasa.

2/8 (2 Ramadhan) - Ustaz Husni Harun - Bagaimana Menjadi Muslim Yang Bertanggungjawab Dengan Islam.

3/8 (3 Ramadhan) - Ustaz Hasrizal bin Jamil (Saifulislam Consultant) - Cinta Kepada Allah Dalam Semua Kegiatan.

4/8 (4 Ramadhan) - Ustaz Badrul Amin - Kekuatan Qiyamullail Kepada Muslim.

5/8 (5 Ramadhan) - Khutbah Jumaah - Us Hamzah Ngah (Terengganu), Tazkirah - Us Ridhzuan Md Nor - Bulan Puasa Bulan Jihad (Peperangan2 Dlm Bulan Ramadhan).

6/8 (6 Ramadhan) - Subuh - Us Idris Ahmad, Tazkirah - Us Khairul Anuar (Pengajaran Dari Kematian).

7/8 (7 Ramadhan) - Subuh - Us Hadi Talhah, Tazkirah - Us Azariza (Kelantan) - Menyelurusuri Kegiatan Alim Ulama Dalam Bulan Ramadhan.

8/8 (8 Ramadhan) - Us Shamsul Hakim (Garis antara Iman dan Kufur).

9/8 (9 Ramadhan) - Us Asmadi (Zakaria) Abd Rahman (Menyediakan diri sebagai seorang pejuang Islam).

10/8 (10 Ramadhan) - Dr Zawawi Ismail (Pendidikan Yang Berkesan Dari Peristiwa Peperangan Badar).

11/8 (11 Ramadhan)- Us Zulkifli Suhaimi (Kaedah-kaedah Pendekatan Islam Terhadap Orang Bukan Islam).

12/8 (12 Ramadhan - Jumaat)- Us Sidiq Nor (Menjadi Mukmin Yang Sanggup Berkorban Demi Kerana Agamanya).

13/8 (13 Ramadhan - Sabtu) - Subuh Us Jafaruddin, Tazkirah - Us Mohd Nazrul (Memori Peperangan Khanndak, dalam konteks pengorbanan Terhadap Allah).

14/8 (14 Ramadhan - Ahad) - Subuh Tuan Guru Nik Radhi Nik Mat, Tazkirah - Us Sharhan Humaizi (Persaudaraan islam Membentuk Kekuatan Ummah).

Program Tadarrus Remaja Muslimat, anjuran Lajnah Muslimat MBI dengan kerjasama Nisa' Ampang, program bermula dari jam 8.00 pagi hingga 2.00 tengah hari.

15/8 (15 Ramadhan - Isnin) - Us Khairuddin Mokhtar (Hikmah Diturunkan al Quran secara beransur-ansur).

16/8 (16 Ramadhan - Selasa) - Us Hanafiah Nawawi (Yang Halal Bukan Makanan Sahaja....).

17/8 (17 Ramadhan - Rabu Cuti Nuzul Quran) - Subuh Us Ibrahim Zakaria, Tazkirah - Us Sobri Mat (al Quran Bukan sekadar bacaan....)
Forum Sempena Nuzul Quran selepas Solat Zohor.

18/8 (18 Ramadhan - Khamis) - (Rahsia Kejayaan Solahuddin al Ayyubi Dalam Peperangan dengan Tentera Solib).

19/8 (19 Ramadhan - Jumaat) - Us Ismail Abbas (Bagaimana Jihad Boleh Menjana Mukmin Supaya Rajin Bertaqarrub dengan Allah)
Tazkiran & Berbuka Puasa Bersama Dengan Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man, bermula dari 5.30 petang hingga 7.30 malam.

20/8 (20 Ramadhan - Sabtu) - Subuh Us Arif Mahari, Tazkirah - Us Shahril Azman(Ketokohan Sultan Mohd Al fateh Dalam Peperangan).

21/8 (21 Ramadhan - Ahad)- Subuh - Us Rahimi Md Saat, Tazkirah - Us Fauzi Husin (Kenapa bala' Allah itu datang).

22/8 (22 Ramadhan - Isnin) Us Shamsul Hakim (Penyakit Muslim Masa Kini).

23/8 (23 Ramadhan - Selasa) Majlis Khatam al Quran.

24/8 (24 Ramadhan - Rabu) Us Abdullah Man (Tanda-tanda Kedatangan Dajjal).

25/8 (25 Ramadhan - Khamis) Us Solehin Muhyi (Sifat-sifat Imam Mahdi Yang ditunggu).

26/8 (26 Ramadhan - Jumaat) Us Zamerey Razak (Keberkesanan Sistem Muamalat Islam di Malaysia dewasa ini).

27/8 (27 Ramadhan - Sabtu) Subuh Us Ahmad Husni Dato' Abd Rahman, Tazkirah Us Mazlan Awang (Kaedah Beraya Dalam Islam).

28/8 (28 Ramadhan - Ahad) Subuh Us Shauqi Othman, Tazkirah (Aidil Fitri Sebagai Suatu Kemenangan).

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...Orang kampongpun dah tak nak Najib...Hehe!!

Pagi tadi aku balik kampong. Kampong Parit Semo, kubu UMNO paling kuat di dunia.

Semalam orang kampong naikkan model fighters yang hilang injin di bumbung pintu gerbang kat pangkal kampong. Tak taulah apa angan2 dia orang. Kat sebelahnya ada tayar buruk yang dilampiaskan dengan nombor 1. Nampak macam 1Malaysia 1Cincin pulak...Hehe...

Aku terserempak dengan seorang kawan lama (tak nak sebutlah nama, naya pulak nanti) di tepi jalan. Sempat tegur tanya2 khabar sambil tanya apa makna kedua2 replika tu?

"Saja nak ingatkan Najib dan Rosmah. Jangan lebih2 sangat...!" Ringkas jawapnya penuh makna.

Hehe...akupun meneruskan perjalanan ke rumah keluarga.

Najib liabiliti paling besar buat Umno, kata MP PAS
Oleh Syed Mu’az Syed Putra
July 31, 2011

KUALA LUMPUR, 31 Julai — Dr Dzulkefly Ahmad dari PAS menyifatkan Datuk Seri Najib Razak sudah menjadi “liabiliti paling besar” kepada Umno, menjelang pilihan raya umum ke-13 berikutan kegagalan perdana menteri dalam menangani beberapa isu penting termasuk Bersih 2.0 dan penahanan enam pemimpin Parti Sosialis Malaysia (PSM) di bawah Ordinan Darurat.

Justeru menurut Ahli jawatankuasa kerja PAS pusat ini, Najib kini terpaksa mencari “talian hayat” dengan menggunakan apa sahaja cara untuk terus kekal berkuasa.

“Mengapa Umno terpaksa singkirkan Najib? Sebabnya banyak dan terus menonjol. Pendeknya, Najib telah menjadi liabiliti paling besar buat Umno di ambang pilihan raya umum ke-13 ini.

“Beliau (Najib) telah menjadi seumpama Tun (Dr Mahathir Mohamad) cuma dalam masa yang jauh lebih singkat, bagi sebuah parti yang penting ialah survival atau kesinambungan hidup parti untuk terus berkuasa,” katanya dalam tulisan terbaru beliau.

Beliau berkata, dalam tempoh tiga tahun memerintah negara Najib telah melakukan banyak perkara untuk mendapatkan semula kepercayaan rakyat, namun ia ternyata satu usaha yang sia-sia.

“Tempoh tiga tahun ini menyaksikan Najib berusaha keras membuktikan bahawa beliau punya wibawa dan wawasan. Beliau tidak lengah untuk meyakinkan rakyat dan pengundi, malah beliau telah cuba buktikan bahawa beliau peka kepada soalan pandangan awam sehingga sanggup mengungkapkankan bahawa era kerajaan tahu semua telah berlalu.

“Ketika itu kononnya beliau sanggup mendengar rakyat. Najib cuba perbaiki imej partinya yang tercalar kerana terlalu angkuh dengan mantranya ‘Rakyat di dahulukan, pencapaian diutamakan’, kesemua itu adalah cubaan gigih Najib untuk baik pulih persepsi (rakyat) terhadap partinya,” katanya sambil menambah, Najib juga cuba mendekati rakyat melalui laman sosial seperti Facebook dan Twitter.

Kata Ahli Parlimen Kuala Selangor ini, kegagalan Najib menangani isu-isu agama dan penyelewengan yang berlaku membuktikan anak kepada perdana menteri kedua itu adalah seorang pemimpin yang tidak tegas dalam menguruskan negara.

“Pelbagai pergolakan politik nasional, pertentangan agama dan pertelingkahan atas garis ras atau kaum, kemelut rasuah, ketirisan serta ketirisan dalam pengurusan kewangan dan pembangunan negara, semua menyerlahkan kepemimpinan Najib sebenarnya... beliau seharusnya sedar, tetapi beliau tidak begitu, beliau semacam dirasuk sindrom penafian.

“Beliau tidak mempunyai jati diri politik yang wajar disanjungi seumpama bapanya, seorang negarawan sebaliknya kata-kata tidak cermat seperti ‘you help me, I help u (anda tolong saya, saya tolong anda)’, beliau sinonim dengan tabiat ‘flip-flop’, satu ciri yang tidak membuktikan ketegasan kerana beliau hanya mahu sokongan semua,” katanya.

Menurut Dzulkefly, Najib kini berhadapan dengan pelbagai cabaran getir termasuk mendapatkan semula keyakinan dan kepercayaan ahli parti Melayu terbesar itu.

Tambah beliau, gesaan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) agar transformasi sistem pilihan raya dilaksanakan menyerlahkan lagi kepimpinan buruk Najib.

“Kini rakyat dan pengundi yang mengalami pencerahaan minda dan kemerdekaan jiwa serta punya keberanian menyatakan segala yang salah yang dilakukan orang politik dan parti-parti politik sama ada kerajaan atau pembangkang.

“Najib gagal mendepani tuntutan dan melayani desakan masyarakat sivil sekaligus meletakkan persepsi negatif terhadap diri dan kerajaannya yang semacam mahu terus melindungi yang kotor dalam sistem pilihan raya,” katanya.

Pada pilihan raya umum 2008, Pakatan Rakyat berjaya menguasai Selangor, Kelantan, Kedah, Pulau Pinang dan Perak namun Perak kemudian jatuh ke tangan Barisan Nasional (BN) awal 2009.

Selain itu, Pakatan Rakyat yang turut dianggotai PKR dan DAP berjaya menafikan majoriti dua pertiga BN di Dewan Rakyat.

Kelmarin polis telah membebaskan enam pemimpin PSM termasuk Ahli Parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar yang ditahan selama 28 hari sejak 2 Julai lalu tanpa sebarang syarat.

Saturday, July 30, 2011

Uhh...!! Bukan kominis rupanya depa ni...isk isk isk!!

Semua enam tahanan EO dibebaskan
Jul 29, 11 5:50pm

Semua enam tahanan anggota Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang ditahan sejak 28 hari lalu mengikut Seksyen 3(1) Ordinan Darurat dibebaskan sebentar tadi.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dalam satu kenyataan media ringkas berkata berikutan pembebasan mereka ini, tindakan selanjutnya akan ditentukan oleh Jabatan Peguam Negara.

"Polis Diraja Malaysia mengumumkan bahawa keputusan telah dibuat untuk membebaskan semua enam orang yang telah ditangkap pada 2 Julai lalu, di Seberang Prai Utara, Pulau Pinang, di bawah Ordinan Darurat," katanya.

Semua mereka dibebaskan pada jam 5.30 petang di balai polis Jinjang.

Mereka yang dibebaskan itu termasuk ahli parlimen Sungai Siput, Dr D Jeyakumar dan lima yang lain itu ialah setiausaha bahagian PSM Sungai Siput, AP Letchumanan, 49, anggota jawatankuasa pusat, Choo Chon Kai, 33, M Sukumaran 50, timbalan pengerusi PSM, M Sarasvathy, 58, dan pemimpin pemuda, R Sarat Babu, 25.

Mereka yang dikenali sebagai PSM6 itu - pada mulanya ditahan bersama 24 orang lain atas dakwaan mahu 'melancarkan perang terhadap Agong', tetapi pada jawapan balas permohonan afidavit habeas corpus berhubung pembebasan mereka, polis mendakwa mereka sebagai penggerak utama BERSIH 2.0.

Permohonan habeaus corpus itu bagaimanapun ditangguhkan kepada 5 Ogos, lima hari selepas tahanan 30 hari mereka berakhir.

Sebelum ini, pelbagai pihak membidas pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak kerana meneruskan tahanan berkenaan.

Selain pemimpin Pakatan Rakyat, Presiden MIC Datuk G Palanivel juga semalam menuntut pembebasan mereka kerana mendakwa tindakan itu menarik “perhatian dunia” dan mungkin memberi kesan kepada BN pada pilihan raya umum akan datang.

Turut menuntut perdana menteri dan menteri dalam negeri supaya membebaskan Jeyakumar adalah Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) yang dianggotai 13,000 pengamal profesyen perubatan.

Thursday, July 28, 2011

Makin pendeklah jangka-hayat Najib jadi PM... Hehe


Muhyiddin senyum...cukongpun senyum. Hehe...!!

Che Det sambut Birthday ke berapa ye??

Apalah RM10 juta kalu nak banding dengan sebentuk cincin Bik...Hehe!!

100,000 x 100 = RM10juta.

Dengan RM10juta ni bolehlah orang2 melayu digula2kan....

Cincin Bik = RM24juta.

Hehe...

Muhyiddin janji semua MP BN RM100,000 menjelang Aidilfitri
TERKINI @ 12:54:47 PM 28-07-2011

KUALA LUMPUR, 28 Julai — Kerajaan meluluskan geran segera RM100,000 bagi setiap bahagian ekoran aduan ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) mendakwa pentadbiran Najib hanya memfokus projek-projek besar di Lembah Klang, langkah yang menurut mereka tidak akan membantu perikatan itu dalam pilihan raya umum ke-13.

The Malaysian Insider difahamkan, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menjanjikan setiap MP BN RM100,000 pada satu pertemuan dengan sekitar 100 wakil rakyat BN di ibu negara Isnin lalu.

Ia dijangka disalurkan sebelum sambutan Aidilfitri akhir bulan depan.

Ahli-ahli Parlimen memberitahu Muhyiddin dan menteri-menteri yang lain bahawa kerajaan seharusnya memstikan lebih banyak dana disalurkan kepada bahagian-bahagian diwakili mereka berbanding tumpuan ke atas projek mega seperti Transit Rapid Massa (MRT) sekiranya BN mahukan mandat kukuh dalam pilihan raya umum ke-13.

Beberapa ahli Parlimen yang menghadiri majlis makan malam itu memberitahu The Malaysian Insider bahawa rakan-rakan mereka mempersoalkan nilai projek MRT ke atas kempen BN dalam pilihan raya umum ke-13.

Menurut mereka, Kuala Lumpur merupakan 'kubu' pembangkang sekarang dan menerima peruntukan pembangunan dalam jumlah yang begitu besar.

Justeru ramai ahli Parlimen mahukan lebih banyak peruntukan dana awam khususnya di bahagian masing-masing.

Hujah mereka kelihatan menjurus kepada keadaan ekonomi yang tidak begitu membanggakan dan dana yang diperuntukakn menjurus kepada Kuala Lumpur, perkembangan yang akan menjauhkan pengundi yang merupakan penyokong tegar daripada BN.

Seolah-olah menggambarkan keprihatinan mereka, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan Bidang Hasilan Utama Kebangsaan (NKRA) ketujuh iaitu berkaitan kos sara hidup.

“Pandangan umum ialah kosnya (projek MRT) sangat tinggi dan wang projek itu boleh digunakan bahagian-bahagian pilihan dengan diadakan projek-projek kecil,” kata seorang sumber kalangan ahli Parlimen BN ke The Malaysian Insider.

Wednesday, July 27, 2011

Insiden penangkapan anggota AMK di KL Sentral

Dengan Queen E x berani pulak???

10 arrested for 'greeting' PM in yellow at KL Sentral
Jul 27, 11 3:54pm


Ten people, including an aide to Ampang MP and a PKR youth leader, were arrested at the KL Sentral this afternoon for wearing yellow and wanting to handover a memorandum on the Bersih 2.0 demands to Prime Minister Najib Abdul Razak.

Mohd Fareez Kamal Intidzam, the aide to Zuraida Kamaruddin, was arrested by a group of policemen before Najib's arrival.

"Ironically, one of us was wearing a Malaysian jersey and I myself was wearing the 'Patriot' colour of red and we were arrested," Fareez told Malaysiakini.

The 10 have been taken to the Travers police station.

Besides Fareez, PKR Youth deputy information chief Rozan Azem Mat Rasip was also among those arrested.

Najib and several cabinet ministers were on the Express Rail Link, heading from Putrajaya to KL Sentral to distribute the Jalur Gemilang in a run-up to the national day celebrations on Aug 31.

[More to follow]

Tuesday, July 26, 2011

Apa Selepas 9 Julai? - Pusingan Pertama

Tak sabar nak tengok di youtube....Hehe!!

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar hari ini berdepan dengan hadirin yang mencemuhnya dalam debat dengan pengerusi BERSIH 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan.

Beliau juga kena 'boo' beberapa kali sehingga terpaksa merayu kepada hadirin supaya memberinya peluang membuat penjelasan dalam debat yang dianjurkan oleh Kumpulan Karangkraf, sebuah pertubuhan media yang menerbitkan Sinar Harian dan beberapa majalah popular yang lain.

Wan Ahmad bertegas menjelaskan bahawa SPR tidak mempunyai kuasa menguatkuasa dan menolak tanggungjawab meminda undang-undang pilihan raya kepada Pejabat Peguam Negara.

“Jangan anggap SPR sebagai musuh,” rayunya.

Dalam tindakbalasnya, Ambiga membidas SPR kerana tidak mengambil langkah pro-aktif meminda undang-undang yang lapuk.

“Awak yang menganggap orang ramai sebagai musuh. Jika SPR bertindak terhadap cadangan pembaharuan, kami akan sokong anda. Kami akan berjuang bersaam anda,” katanya sambil diberikan tepukan gemuruh oleh hadirin.

Panel itu turut dianggotai oleh profesor dari UKM Datuk Shamsul Amri Baharuddin.

[Berita penuh menyusul]

Sunday, July 24, 2011

23 Julai 2011 - Ustaz Azhar Idrus di Masjid Bukit Indah, Ampang

Hampir 3000 hadiri kuliah maghrib Ustaz Azhar Idrus di MBI...

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar. Hampir 3000 orang jemaah serata Ampang dan Lembah Kelang bertumpu ke Masjid Bukit Indah malam ini.

Terima kasih kepada semua petugas yang bertungkus-lumus sejak beberapa hari yang lalu membuat persiapan dari berbagai sudut.

Insya'Allah kami akan berusaha membawa Ustaz Azhar ke MBI pada masa akan datang.

Mudah-mudahan kita semua beroleh keberkatan dengan ilmu yang kita timba malam ini.

Jika ada kekurangan di mana-mana, kami sebagai penganjur mohon maaf.

Saturday, July 23, 2011

Fight for your survival Najib...we (Pakatan Rakyat) need you there...

Macam Pak Lah dulu...dia kan anugerah Allah kepada kita semua.

Sapa kata aku tak sokong Najib..hehe!!

PM cuts short overseas trip in fight for survival
Jul 23, 11 9:17am

'Najib cut short his foreign visit, not for the rakyat but for his own survival. Who says Bersih is not a watershed in Malaysian politics?'

FairMind: It is going to be interesting from now on. First Dr Mahathir Mohamad's fraction (including Marina) condemned the government's handling of the Bersih rally.

Seeing this, Tengku Razaleigh Hamzah made his move to form Amanah to bring back our forefather's sense of justice and harmony among the races. We are now starting to hear the ex-Umno ministers calling for free and fair elections.

Next French lawyer William Bourdon was arrested. It could well be the Muhyiddin Yassin and Mahathir fractions which ordered the arrest of Bourdon to deliberately make Najib look bad in the international community. These sharks are smelling blood.

That's why PM Najib Razak cut short his foreign visit to return home, not for the rakyat but for his own survival. Who says Bersih 2.0 is not a watershed in Malaysian politics?

http://www.malaysiakini.com/news/170786

Najib is a liability to Umno...

Scorpene lawyer deported, RM16b in defence deals quizzed
By Shannon Teoh
July 23, 2011
Muhyiddin, couldn't contain his happiness....Hehe!!

PETALING JAYA, July 23 — Pakatan Rakyat (PR) seized on the sudden deportation of William Bourdon last night to renew scrutiny into billion-ringgit defence contracts said to be as scandalous as the RM7 billion Scorpene submarine deal that the lawyer was pursuing in France.

PR lawmakers told an audience of 500 here last night that the French lawyer’s deportation showed the Najib administration wanted to keep facts about defence deals hidden.

“We know French police have obtained quite crucial documents, linking (Datuk Seri) Najib Razak, our beloved prime minister himself. That is why irrational actions were taken today,” said PKR vice president Nurul Izzah Anwar.

The Lembah Pantai MP added, “the fact that the Malaysian government has kicked Bourdon out most dishonourably today has helped our cause even more.” The French lawyer was held in the aircraft by three immigration officers when he landed in Sepang from Penang yesterday morning,

She said that Bourdon’s deportation and Barisan Nasional’s (BN) clampdown on the July 9 Bersih rally for free and fair elections raised questions of Najib’s “pronouncements of transformation.”

DAP publicity chief Tony Pua spent 20 minutes recounting three other defence deals made over the past three years totalling RM16 billion for vehicles that cost Malaysia far more than other countries.

The Petaling Jaya Utara MP told his constituents that this included the RM2.3 billion for 12 Eurocopter EC725 helicopters, RM6 billion for six offshore patrol vessels (OPV) and RM7.8 billion for 257 armoured personnel carriers.

He said that questions over these deals in the media or in Parliament’s Public Accounts Committee were met with the repeated refrain of “itu rahsia (that is secret). The armed forces and defence ministry officials insisted they could not expose military secrets to the rest of the world.”

According to Pua, Brazil had purchased the Eurocopters at just RM82 million per unit as opposed to RM190 million paid by Malaysia, while New Zealand paid just RM240 million per OPV versus the RM1 billion each paid by Malaysia.

He also pointed out that the 257 armoured vehicles are to be supplied by local conglomerate DRB-Hicom, who in turn had bought the vehicles from a Turkish firm for just RM1.9 billion, only a quarter of the price that Malaysian taxpayers would fork out eventually.

The purchase of two submarines from French defence company DCNS in 2002 was made when Najib was still defence minister and a company run by Abdul Razak Baginda, said to be a close aide of the then-deputy prime minister, was reported to have received commissions of over RM500 million from the deal.

Human rights groups and opposition parties here also linked the episode to the 2006 murder of Mongolian Altantuya Shaariibuu.

Bourdon had arrived here from Penang, where he spoke at a fundraiser organised by rights group Suaram regarding the Scorpene submarine deal and was scheduled to speak at last night’s event.

In December 2009, Suaram filed a complaint with the French courts asking for access to information regarding government contracts signed with Abdul Razak’s Perimekar Sdn Bhd and other information classified as official secrets in Malaysia.

The French courts accepted the request to investigate claims of graft in the RM500 million payment from DCNS to Perimekar.

Tunjuk arah ke Masjid Bukit Indah, Ampang. Jangan lupa kuliah Ustaz Azhar Idrus malam ni...

Arah ke MBI, sila klik di sini...http://maps.google.com/maps?daddr=Jalan+Bukit+Indah+2%2F10%2C+Taman+Bukit+Indah%2C+68000+Ampang%2C+Selangor%2C+Malaysia&hl=en&ll=3.154614%2C101.776249&spn=0.005817%2C0.009667&geocode=FZMiMAAdkfkQBiFgs-hVkfCfrw&mra=ls&doflg=ptk&t=h&z=17&lci=com.panoramio.all

Friday, July 22, 2011

Gua takut bro...3 juta ahli Umporno sambut Najib di KLIA!!

"Saya beritahu kepada Perdana Menteri United Kingdom "that we have room for dissent" (kami memberi ruang untuk melahirkan rasa tidak puas hati) di Malaysia," katanya ketika berkongsi pengalamannya kepada hampir 3,000 orang yang menyambut kepulangannya di Lapangan Terbang Antarabangsa KL di sini setelah mengakhiri lawatan ke tiga negara iaitu Turkmenistan, United Kingdom dan Itali selama lapan hari.

Berita selanjutnya di bawah...

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=%2F2011%2F7%2F22%2Fmstar_berita%2F20110722195110&sec=mstar_berita

Seirus bro...wa ngeri..hehe!!

Accueillir à la Malaisie....

Sebab ceramah tak de permit kot? Tapi aku tengok Muhyiddin Yasin tak dapat menyembunyikan senyumannya. Hehe...!!
Scorpene lawyer arrested
Tashny Sukumaran July 22, 2011 Prominent French lawyer William Bourdon was detained by immigration officers at KLIA.
FMT ALERT

KUALA LUMPUR: Prominent French human rights lawyer William Bourdon has been detained by immigration officers at KLIA.

The lawyer had arrived here from Penang, where he spoke at an event organised by rights group Suaram regarding the controversial Scorpene submarine deal.

He is scheduled to give anotehr speech tonight in Petaling Jaya on the submarine scandal.

In June 2002, the Malaysian government signed an agreement with French DCNS and Spainish Navantia for the procurement of two Scorpene class submarines.

The procurement contract was through direct negotiation with the manufacturing companies, said to be with the service of Perimekar Sdn Bhd, linked to academic Abdul Razak Baginda.

The Scorpene issue had been mired in controversy with allegations of kickbacks and linked to the murder of Mongolian national Altantuya Shaariibuu.

Razak, a close aide of Prime Minister Najib Tun Razak, was charged with abetting the murder but was later acquitted.

The controversy had even forced Najib to swear on the Quran to clear his name.

The French authorities are currently probing the deal.

Thursday, July 21, 2011

Lu paksa wa bunuh diri sama macam lu bunuh wa ma!!

S'jaya diraja: Teoh Beng Hock bunuh diri
Jul 21, 11 2:56pm

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Aziz mengumumkan bahawa Suruhanjaya Diraja Siasatan kematian Teoh Beng Hock mendapati setiausaha politik DAP itu membunuh diri.

Katanya, suruhanjaya tersebut memutuskan tindakan bunuh diri itu akibat soalsiasat yang agresif dan berterusan oleh pegawai Suruhajaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Tiga pegawai SPRM didapati telah menggunakan taktik soal siasat yang "agresif, tidak wajar, maka langgar peraturan", kata Nazri dalam satu sidang akhbar di bangunan Parlimen petang ini.

Kisah penuh...http://www.malaysiakini.com/news/170594

Lebih kurang sama macam ini celita ma....http://www.malaysia-today.net/mtcolumns/no-holds-barred/42155-ahmad-sarbanis-death-the-lies-and-deceptions-by-the-macc-part-7

Wednesday, July 20, 2011

Ustaz Azhar Idrus Di Masjid Bukit Indah, Ampang Sabtu (23 Julai, 2011) Ini....

Insya'Allah pada hari Sabtu ini @ 23hb. Julai, 2011, Ustaz Azhar Idrus buat julung-julung kalinya akan menyampaikan kuliah maghrib di Masjid Bukit Indah, Ampang.

Ustaz Azhar yang terkenal dengan penyampaian kuliahnya yang menarik dan mempunyai ramai followers di sekitar Lembah Kelang ini dijangkakan akan menarik lebih 5,000 orang jemaah untuk mengikuti kuliah beliau.

Insya'Allah, pihak MBI akan menyediakan tempat yang secukupnya dan selesa untuk jemaah yang hadir. Khemah-khemah yang dilengkapi dengan kipas dan lampu serta projektor dan skrin dan PA System secukupnya juga akan disediakan.

Mungkin ada sedikit kesesakan lalu lintas namun kami akan menyediakan tapak parking sementara yang mencukupi di padang helikopter dan sekolah-sekolah di sekitar MBI yang akan dikendalikan oleh puluhan petugas @ Unit Amal.

Ayuh, jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk bersama Ustaz Azhar Idrus Sabtu ini.

Tuesday, July 19, 2011

Coretan Dr. Asri tentang seorang mujahidah yang sudah pergi....

DR LO’ LO’ SEKADAR YANG SAYA KENALI

Kita hanyalah bilangan hari. Apabila sebahagian bilangan hari itu pergi, sebahagian diri kita juga pergi. Apabila kesemua telah habis pergi, maka berakhirlah riwayat ini. Hidup hanyalah sebuah perjalanan, pasti ada tarikh perhentiannya. Tiada siapa dapat menghalang, walau sehebat mana pun dia merancang. Dunia hanya ladang untuk menuai bekalan. Dataran menuju ke persada sebenar kehidupan. Dunia ini amat sementara; ada hari datang dan ada pula hari perginya.

Apabila saya menerima berita kematian YB Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali, perasaan saya menjadi sugul. Saya teringatkan sikap prihatin beliau kepada saya sepanjang saya mengenalinya. Paling sayu, saya teringat permintaan beliau beberapa minggu lepas ketika saya menziarahi beliau dalam keadaan yang amat uzur. Beliau meminta saya menulis sebuah puisi untuknya. Ternyata saya tidak menunaikan harapan itu sehingga beliau meninggal. Padahal, saya telah sebut ‘insyaAllah’.

Hari ini jenazah beliau dikebumikan, malang sekali lagi saya tidak dapat hadir kerana ada viva student di USM. Namun doa saya untuknya sejak saya mendengar kematiannya. Saya juga harap tulisan ini dapat memberikan manfaat yang lebih dengan saya merayu kepada pembacanya agar berdoa kepada Allah untuk diberikan rahmat dalam keampunan kepada Lo’ Lo’ Ghazali, hamba Allah yang telah pulang ke kehidupan yang hakiki.

Saya ingin mencoret sedikit mengenai beliau dengan kadar sedikit yang saya kenal. Saya mulakan dengan apa yang Nabi s.a.w nasihati kita:

“Sesiapa dalam kalangan kamu yang terpaksa memuji saudaranya, maka hendaklah dia berkata: ‘aku menilainya demikian, Allah jua yang menjadi penilainya yang sebenar, aku tidak akan memuji sesiapa atas nama Allah” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Ya, hanya Allah yang mengetahui hakikat kita. Kita menilai apa yang zahir, Allah jua mengetahui apa yang batin. Mungkin apa yang ada di sisi Allah lebih baik dari apa yang kita sangka dan tahu. Demikian juga sebaliknya.

Peringatan Jawatan Mufti

Saya bukan terlalu mengenali Dr Lo’ Lo’. Cuma ada beberapa coretan sekadar yang saya kenal beliau. Saya mula mengenali Dr Lo’ Lo’ sejak sebelum saya menjadi Mufti Perlis lagi. Beliau menghadiri beberapa majlis ucapan saya. Kali terakhir seingat saya di UIA, semasa saya berforum.

Apabila saya ditawarkan menjadi mufti pada tahun 2006, Dr Lo’ Lo’ menghantar email mengingatkan saya tentang bahaya jawatan tersebut. Sebagai anak bekas Mufti Perak, beliau menceritakan pengalamannya. Saya masih simpan peringatan itu.

Antara yang beliau sebut

“..saya juga seorang manusia yang dhaif tetapi saya ingin berkongsi pengalaman kerana pernah hidup sebagai anak mufti dan berkongsi pahit maungnya serta cabaran seorang mufti bagi kerajaan yang tidak mengamalkan Islam sepenuhnya. Banyak kali arwah bapa saya bersungut dan menyatakan kesal kerana nasihat dan pandangannya tidak dipedulikan, keputusan majlis fatwa yang dianggotainya dibuang dalam tong sampah, bagaimana payahnya berhadapan dengan sultan-sultan yang kehidupan mereka dikelilingi dengan pelbagai adat dan kebiasaan yang tidak selaras dengan Islam. Itu belum kira kerenah MB, exco-exco dan YB-YB lagi…itu cerita 30 tahun lalu, saya percaya kini cabaran untuk seorang mufti kerajaan adalah lebih hebat lagi. Saya berdoa agar Dr Asri dipandu untuk memilih keputusan yang terbaik dunia dan akhirat”.

Itulah antara kandungan email beliau. Lahir dari jiwa yang ikhlas terhadap saya dan naluri yang prihatin terhadap agama. Saya merenung kata-katanya ketika itu. Kali ini apabila saya membaca sekali lagi, saya dapat rasakan indahnya kejujuran yang terkandung dalam nasihat itu. Ya, sering kali sesuatu lebih bernilai kita rasakan, apabila empunya telah pergi. Semoga menimbang kata-kata nasihatnya itu sebagai himpunan amalan soleh beliau.

Apabila saya menjadi Mufti Perlis, saya agak terputus dengan beliau. Hanya sekali-sekala beliau bertanya beberapa perkara. Mungkin beliau rasa ketika itu saya rapat dengan pemimpin UMNO.

Selepas Mufti

Apabila berhenti dari jawatan Mufti, pada hari yang berikutnya saya terus ke UK. Di UK, saya sempat bertemu dan berhubung baik dengan anak beliau Saudara Fawwaz yang ketika itu tinggal Manchester. Layanan baik Fawwaz kepada saya dan keluarga ketika melawat dan berceramah di Manchester tidak dapat saya lupakan. Ini menjadikan kembali saya mengingat sikap baik ibunya kepada saya.

Apabila pulang ke Malaysia, kemudian berlaku peristiwa saya ditahan JAIS dan ke mahkamah, ramai pemimpin politik dan NGOs yang hadir. Dr Lo’ Lo’ yang ketika itu uzur juga turut hadir ke mahkamah di Gombak. Sempat saya bercakap dengan beliau. Saya ingat lagi, beliau kata kepada saya:

“Ini ada hikmahnya, ujian dan cabaran, Allah mahu ustaz memimpin rakyat, turut ke medan, bersama-sama mengubah keadaan yang ada”.

Saya diam. Saya akur. Saya tahu beliau jujur. Hati nuraninya yang sayangkan kebaikan dan bencikan kezaliman itu tidak dapat disembunyikan sekalipun di sebalik tubuh yang uzur. Selepas hari itu, agak kerap juga kami bertanya khabar.

Masuk UMNO

Kadang-kala beliau bertanya saya pandangan dalam pelbagai isu agama. Beliau fahami pendirian saya. Beliau saya rasa suka dengan cara apa yang saya faham mengenai beberapa perkara dalam Islam ini. Apabila timbul berita saya akan masuk UMNO, Dr Lo’ Lo’ menghubungi saya dengan tegas. Kata beliau:

“Janganlah ustaz tambahkan sakit saya dengan berita-berita yang macam ini. Saya pernah teramat kecewa apabila Anwar Ibrahim masuk UMNO. Saya harap ustaz tidak mengulangi kesilapan itu. Saya akan amat kecewa jika ustaz membuat tindakan yang sama”.

Saya meminta beliau memberikan masa agar spekulasi itu berakhir lagi dua tiga hari. Beliau terus mengingatkan saya agar jangan tersilap langkah. Keesokannya, barangkali beliau mendengar desus-desas itu makin kuat, maka beliau sms kepada saya dengan tegas, katanya:

“mati hidup semula saya tidak akan mempercayai ustaz lagi jika ustaz masuk UMNO. Apakah ustaz takut kepada cabaran di dunia ini? Atau mengharapkan kedudukan di dunia sehingga sanggup hendak masuk UMNO? Jika ustaz tidak mahu masuk PAS pun, janganlah masuk UMNO”.

Saya simpati dan rasa bersalah memandang beliau uzur. Saya terus bercakap dengannya dengan memberikan jaminan bahawa apa yang beliau khuatiri itu insyaAllah tidak berlaku. Saya beritahu bahawa pimpinan PAS lain, khusus Ketua Dewan Ulama PAS juga telah bercakap dengan saya dan memberikan nasihat. Namun, apabila 40 orang ulama muda masuk UMNO, Dr Lo’ Lo’ sekali lagi berhubung dengan saya dan berkata:

“Tergamak ustaz membiarkan sahabat-sahabat ustaz masuk UMNO, sedangkan saya ini bersusah payah hendak memastikan mereka yang berpegang dengan manhaj al-Quran dan as-Sunnah masuk ke dalam PAS. Jika Tuan Guru Nik Aziz tidak ada nanti, macam manalah perjalanan PAS ini. Ini, ustaz pula biarkan kawan-kawan masuk UMNO”.

Saya diam. Ada perkara yang saya tahu yang mungkin beliau tidak tahu. Begitulah sebaliknya. Apa pun, saya amat berterima kasih, sikap beliau yang sentiasa prihatin kepada perkembangan Islam dan masa depan dakwah. Beliau seorang serikandi, seorang mujahidah, seorang yang jujur dengan keyakinannya.

Kritik PR

Saya tahu, ya kadang-kala apabila saya mengkritik tokoh utama PR, Dr Lo’ Lo’ kurang selesa. Dia akan sms melahirkan ketidakpuasan hatinya. Kadang-kala bahasanya ‘tegas’. Saya sering tersenyum apabila membaca smsnya. Ya, bukan semua perkara kita dapat sama dan seiya sekata. Namun, yang pasti ia adalah kata-kata yang datang dari seorang yang prihatin.

Namun, beliau lama-lama biasa dengan sikap saya yang memberikan pandangan kepada kedua belah pihak. Sebelum muktamar PAS beliau memohon agar saya mewar-warkan semula artikel lama saya ‘Ulama atau professional Jadi Pemimpin’ . Beliau kata, beliau ingin meminta supaya Harakah menyiarkannya semula. Saya tahu aliran pemikiran yang ingin ramaikan professional dalam kepimpinan PAS.

Ziarah Hospital

Apabila saya mendapat berita beliau amat uzur dan berada dalam keadaan kritikal di hospital, saya hubungi Fawwaz. Saya pohon untuk menziarahinya. Saya pergi dengan beberapa orang sahabat, sebahagian mereka ustaz-ustaz. Dr Lo’ Lo’ meminta untuk hanya saya sahaja yang masuk dahulu. MasyaAllah, saya melihat seorang serikandi mujahidah dalam kedaan yang uzur terbaring di katil. Wajahnya sudah kelihatan bengkak. Pun, begitu masih lagi dengan pakaian muslimahnya. Beliau menangis ketika itu. Dalam celahan itu saya mendengar indahnya kata-kata beliau:

“ustaz, saya bimbang saya tidak dapat menjadi hamba Allah yang baik”.

Kata-kata itu menusuk ke dalam jantung saya bagaikan cahaya ruhi yang menyelinap masuk ke dalam urat nadi. Ia adalah kata-kata yang lebih murni dari segala lafaz seni, kata-kata yang lahir dari nurani insani yang mendambakan kasih-sayang Allah. Kata-kata yang tidak lahir di saat- demikian melainkan dari jiwa yang sentiasa berhubungan cinta dengan Allah. Demikian penilaian saya. Hakikat yang sebenar kembali kepada Allah.

Kemudian, sempat beliau berpesan kepada saya untuk terus memberikan pandangan kepada PAS dan beliau bersyukur segala usaha beliau dan sahabat-sahabatnya mula melihatkan hasil dalam PAS. Beliau meminta saya tuliskan sebuah puisi untuk beliau. Saya berjanji insyaAllah. Nampaknya, puisi itu akan lahir selepas pemergian beliau.

Ustaz Sampul

Selepas habis berbicara dengan saya, beliau mengizinkan sahabat-sahabat yang bersama saya masuk. Dalam keuzuran yang amat sangat itu, beliau masih sempat memberikan nasihat. Antara yang beliau kata;

“Maaflah saya ingin sebut, ustaz-ustaz ini jangan asyik fikirkan sampul sahaja. Ramai yang rasa selesa, hanya dok berkuliah dalam masjid, selepas itu seronok dapat sampul duit tapi tidak mengambil tahu apa yang berlaku kepada umat; khususnya anak-anak muda kita kat luar sana”.

Ya, itulah kata-kata beliau. Ia amat benar. Itu penyakit yang menimpa ramai yang memakai gelaran ustaz atau ‘pendakwah’. Pahit yang terpaksa diakui, bukan sedikit yang fikirannya berlegar kepada wang dalam sampul yang akan menjadi habuan selepas kuliah atau ceramah. Bukan salah. Namun, apabila itu dijadikan buruan, maka ramai yang mengelak diri dari arus dan tribulasi perjuangan. Kata-kata Dr Lo’ Lo’ itu terbit dari hati nurani seorang daiyah (pendakwah). Bukan singkat masa beliau menelusuri pengalaman dan perjuangan.

Ya, beliau banyak di medan politik. Sebahagian ijtihad siyasi dan pandangan politiknya mungkin berbeza dengan saya. Namun, saya tetap hormati jasa dan sumbangannya. Zahir pada kehidupan sebagai seorang muslimah dan mujahidah. Berjuang membela keyakinannya mengenai Islam dan keadilan. Sebagai seorang sahabat dan insan yang masih hidup atas bumi ini, saya hanya mampu berdoa untuknya agar dilimpahi rahmat dan keampunan, kemudian meneruskan perjalanan hidup ini sehingga sampai ke destinasi seperti mana beliau pun telah menamatkannya.

Monday, July 18, 2011

Apalah agaknya pendirian "Pejuang Islam Sejati" sekarang ni???

Najib temu Pope Benedict, jalin hubungan diplomatik formal
TERKINI @ 08:36:58 PM 18-07-2011
July 18, 2011


Pope Benedict XVI menerima cenderamata daripada Najib Razak ketika kunjungan beliau di Castelgandolfo, Rom hari ini. – Foto Reuters

ROM, 18 Julai – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengunjungi Pope Benedict XVI di sini hari ini, dengan kedua-dua Malaysia dan Vatican telah bersetuju untuk mewujudkan hubungan diplomatik secara formal bagi memperkukuhkan kerjasama, demikian menurut Wisma Putra.

Pertemuan berlangsung di Apostolic Palace, kediaman musim panas pemimpin penganut Katolik itu di Castel Gandolfo di pinggir Rom.

Sehubungan itu kata Najib, Malaysia telah bersetuju untuk mewujudkan hubungan diplomatik memandangkan ia berminat untuk berkongsi pengalamannya dan menggalakkan keamanan dan keharmonian dunia.

“Dunia berada di persimpangan,” kata beliau sambil menambah sikap-sikap tidak waras dan perbezaan pendapat mengancam kemakmuran dan kestabilan yang telah lama dibina dengan kerja keras.

Ini merupakan pertemuan kedua antara seorang Perdana Menteri Malaysia dan seorang Pope selepas pertemuan antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pope John Paul pada Jun 2002.

Pope adalah pemerintah Vatican City State dan the Holy See.

Holy See merupakan kerajaan yang mentadbir gereja Katolik di seluruh dunia dan beroperasi dari Vatican City State, yang merupakan sebuah wilayah bebas dan berdaulat terletak di satu kawasan seluas 0.44 km persegi.

Najib, yang membawa bersamanya rombongan terdiri pemimpin pelbagai agama, kemudian mengadakan perbincangan peringkat delegasi dengan Setiausaha Negara bagi Holy See, Cardinal Tarcisio Bertone.

Laporan Bernama Online menyebut rombongan Perdana Menteri termasuk isteri beliau Datin Seri Rosmah Mansor, dua Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon dan Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Tan Sri Bernard Dompok serta Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan Prof Tan Sri Dr Abdul Shukor Husin dan Ketua Biskop Tan Sri Murphy Nicholas Xavier Pakiam.

Babipun Tak Giler Macam Ni...!!

UiTM tawar Anugerah Ibrahim Ali untuk pelajar
Joseph Sipalan
Jul 18, 11
3:52pm

Sebuah universiti tempatan membuka pencalonan bagi Anugerah Ibrahim Ali kepada pelajar yang membuktikan komitmen dan sumbangan mereka dalam memartabatkan bangsa Melayu.

Institut Pemikiran dan Kepimpinan Melayu (Impak) UiTM memuatkan butiran terperinci anugerah berkenaan yang menawarkan RM5,000 yang ditaja oleh presiden PERKASA itu sendiri di laman webnya.

Selain mesti mempunyai prisip yang jelas dan konsisten, pelajar UiTM yang layak memohon juga mesti mematuhi empat kriteria.

Antaranya membantu merangsang pelajar bagi mengikuti program dan aktiviti berkaitan dengan peningkatan maruah dan martabat bangsa pelajar.

Kriteria lain adalah:

• Menjadi pemimpin persatuan yang berdaftar dengan Bahagian Hal Ehwal Pelajar & Alumni seperti persatuan kebudayaan, kesenian Melayu atau persatuan kebangsaan lain yang dianggap cemerlang dan berkesan di dalam atau di luar kampus
• Menjadi pemimpin atau jawatankuasa yang memperjuangkan bangsa dan budaya di luar kampus seperti GPMS, ABIM, PERKASA, GAPENA.
• Mendapat pengiktirafan dari badan-badan di luar UiTM

Idea anugerah ini datang daripada Ibrahim sendiri pada forum perpaduan yang dianjurkan oleh Impak pada 17 Oktober tahun lalu dan dibuka kepada pelajar wanita dan lelaki UiTM. Setiap satu bernilai RM2,500.

Mereka mesti memperolehi CGPA sekurang-kurangnya 3.0, tiada tindakan tatatertib atau kesalahan jenayah atau diisytiharkan muflis semasa tempoh pengajian.

Tarikh tutup pencalonan adalah pada 15 September dan anugerah itu akan diberikan pada setiap tahun semasa majlis konvokesyen pada bulan Oktober atau berikutnya.

Ibrahim, yang juga ahli parlimen Bebas Pasir Mas adalah bekas pelajar UiTM.

Beliau belajar di sana dari 1971 hingga 1974. Seorang aktivis pelajar ketika itu, beliau banyak menyertai perhimpunan anti kerajaan.

Ibrahim pernah ditangkap selama dua tahun mengikut Akta Keselamatan dalam Negara (ISA) ketika hampir tamat pengajiannya.

Beliau kini mempin kumpulan pendesak Melayu - PERKASA yang mahu keistimewaan termasuk biasiswa dan segala bantuan hanya dikhususkan kepada orang Melayu sahaja.

Sunday, July 17, 2011

Dr. Lo' Lo' telah kembali ke Rahmatullah

Dari Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 17 Julai: Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo'Lo Mohd Ghazali menghembuskan nafas terakhir di Hospital Selayang sebentar tadi.

Jenazah beliau kini sedang diusahakan untuk dibawa ke Masjid Al-Akram, Dato Keramat.

Perkara itu disahkan oleh Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Siti Zailah Mohd Yusof ketika dihubungi Harakahdaily.

Maklumat berkenaan kematian itu juga turut dimuatkan pada laman Facebook dan Twitter Allahyarhamah atas nama keluarga.

Beliau sebelum ini menerima rawatan akibat kanser.

Dalam respon awal, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan Allahyarhamah seorang yang istiqamah berjuang untuk Islam sehingga akhir hayat.

"Saya dimaklumkan oleh keluarga terdekat almarhumah Dr Lo' Lo', MP PAS Titiwangsa tentang pemergian beliau sebentar tadi.

"Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. Beliau seorang yang istiqomah berjuang untuk Islam hingga ke saat akhir hayatnya," tulisnya di Facebook.

Ketua Dewan Pemuda PAS, Nasrudin Hassan pula menyifatkan Allahyarhamah seorang tokoh pejuang Islam yang tabah.

"PAS dan rakyat sebentar tadi kehilangan tokoh pejuang Islam yg tabah apabila sbentar td Dr Lo' Lo' telah kembali ke rahmatillah.. Al Faatiihah." tulisnya di Twitter.

Ustaz Zaharuddin Abd. Rahman di Masjid Bukit Indah malam ni...

JOM ke Masjid Kosas malam ni...

Kuliah maghrib oleh Ustaz Farhan Sood

Saya juga ingin menyampaikan undangan Nazir Masjid Kosas, Tuan Hj. Ahmad Bin Disa kepada semua untuk menikmati Jamuan Rakyat selepas Isyak. Seekor lembu telah tumbang khabarnya.

Friday, July 15, 2011

Kah kah kah...patriot mana? Brahim mana?

Anak Sungai Derhaka: EKSKLUSIF! Gambar Najib di London yang tak akan di...: "Gambar-gambar berikut tidak mungkin akan kita lihat disiarkan oleh TV3 mahupun Utusan Malaysia, media yang ditunggangi UMNO.. Saksikan baga..."

YELLOW DIPLOMACY....

Queen E II menerima mengadap Najib di Buckingham PalaceNajib diiringai Phllip Hammond, State Secretary of Transport semalam

Pisang tidak dibenarkan kuning kulitnya di Malaysia untuk diperniagakan

Dalam bahasa yang mudah....Dr. Asri kata, "Umno dah tak relevan!!"

BN perlu buang pemikiran feudal jika nak kekal kuasa, kata Dr Asri

KUALA LUMPUR, 15 Julai — Susulan perhimpunan 9 Julai, Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata Barisan Nasional (BN) perlu membuang pemikiran feudal jika mahu terus mendapat sokongan rakyat terutamanya dalam menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Jelas bekas mufti Perlis, dalam kepimpinan BN terlaku ramai “golongan pengampu” berbanding golongan yang boleh membantu parti perikatan untuk terus dilihat relevan dalam arena politik sekarang.

“Dalam pemerintah sekarang semua orang nak tunjuk kononnya dia setia (kepada pemerintah) walaupun kenyataan yang dikeluarkan adalah bodoh, tapi dia rasa tidak mengapa yang penting perdana menteri tahu.

“Dalam Umno bila ada pemimpin bagi kritikan, dia ini dianggap musuh walaupun idea yang diberikan adalah baik, namun ia dianggap bahaya kerana unsur feudal tidak ditinggalkan,” katanya dalam satu program anjuran Kementerian Pengajian Tinggi di ibu negara malam tadi.

Program dipengerusikan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah dan dihadiri intelektual, lebih banyak menyentuh perhimpunan 9 Julai lalu anjuran Bersih 2.0 dan diprotes Pemuda Umno.

Turut hadir dalam program ini ialah Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin, yang mengetuai perhimpinan Patriot membantah Bersih 2.0 Sabtu lalu.

Tegas Asri (gambar), BN yang diketuai Datuk Seri Najib Razak harus memilih pemimpin yang boleh membantu pentadbiran kerajaan seterusnya boleh menarik sokongan rakyat.

“Kalau kerajaan pandai tangani ini, ia akan beri kelebihan tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya... pemikiran feudal ini perlu dibuang.

“Kalau perlu cari pemimpin yang boleh bantu kerajaan bukan kaki pengampu, ramai rakyat sekarang tidak tahu mahu mengundi siapa sebab mereka masih melihat keadaan dan kumpulan ‘third force’ ini jumlahnya lebih besar.

“Ramai yang nak masuk politik supaya dapat bodek pemimpin dan dapat hasil, namun kesannya nanti ia akan meroboh institusi yang ada, sebagai contoh khutbah Jumaat... institusi agama digunakan apa dalil agama yang mengharamkan perhimpunan, dalil agama digunakan untuk memburukkan orang lain.,” katanya.

Sabtu lalu, ribuan rakyat Malaysia telah menyertai Himpunan Bersih 2.0 anjuran Bersih 2.0 untuk menuntut pembaharuan sistem pilihan raya.

Dalam pandangan yang dikemukakan di hadapan kira-kira 30 orang, Asri juga menyamakan BN seperti “seorang bapa yang menakutkan anak agar tidak ke tempat gelap kerana ada hantu.”

Kata beliau, strategi sedemikian sudah tidak berguna kerana rakyat sudah matang dan informasi boleh diperoleh melalui pelbagai cara.

“Saya menggambarkan kerajaan sebagai seorang bapa kepada seorang anak yang menakutkan anaknya agar jangan pergi ke tempat gelap kerana ada hantu, pada waktu kecil anak akan terima tapi bila anak sudah besar dan belajar di universiti ia sudah tidak berguna.

“Kerajaan dan pemimpin sudah terlupa bahawa sekarang bukan lagi zaman 70-an kerana kerajaan sudah tidak lagi boleh menghalang maklumat... dulu memang orang baca Utusan Malaysia tapi sekarang orang sudah tidak baca dan tidak percaya,” katanya.

Asri juga secara peribadi mengatakan beliau berasa dukacita dengan langkah Putrajaya menangani perhimpunan itu yang menyaksikan seorang lelaki terbunuh didakwa terkena gas pemedih mata yang dilepaskan pihak keselamatan.

“Itu hak mereka untuk tidak berkumpul, saya bukan menyokong mana-mana pihak tapi ia menyebabkan kita tidak boleh untuk melangkah ke hadapan.

“Saya percaya kalau perdana menteri benarkan, polis benarkan, malah turut membantu melancarkannya saya rasa kerajaan akan dapat kredit... dan saya sangat dukacita cara kerajaan menangani perkara ini,” katanya.

Sementara itu penganalisis politik Anis Yusal Yusoff dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, lapan tuntutan yang dikemukakan Bersih 2.0 boleh dibincangkan dengan SPR.

Lapan tuntutan yang perlu dilaksanakan itu adalah membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

“Saya tidak nampak tuntutan ini terlampau, ia boleh dibincangkan dan SPR perlu memberikan sebab-sebab yang munasabah mengapa ia tidak boleh dilakukan.

“Saya tidak faham mengapa perkara yang jelas sebegini boleh dianggap tidak munasabah, kalau benda asas seperti ini tidak boleh dibincangkan, bagaimana?” katanya.

Bekas pesuruhjaya Suhakam Datuk Dr Denison Jayasooria pula berkata Putrajaya perlu lebih matang dalam menangasi isu-isu yang sensitif.

“Selepas ini, banyak perkara yang perlu dilakukan (kerajaan), segala masalah yang berlaku perlu diselesaikan. Kerajaan juga perlu menggunakan pendekatan komunikasi yang lebih bagus dan lebih terbuka,” katanya.

Thursday, July 14, 2011

Najib Razak looks fat when he is lying...hehe!!

Khalid Samad: BERSIH 2.0: Pengalaman Saya

Khalid Samad: BERSIH 2.0: Pengalaman Saya: "Pengalaman saya bersama Perhimpunan BERSIH 2.0 bermula pada jam 11 pagi apabila saya dengan seorang teman dari PAS Shah Alam menuju ke Kuala..."

Akhlak Islam Ahli PAS taut hati pemuda cina...

Kerjasama PAS dalam Pakatan Rakyat adalah peluang paling baik untuk berdakwah. Walk the talk. Di sinilah medannya untuk kita menunjukkan akhlak islam sebenarnya yang selama ini telah dihijack dan diputarbelit oleh Umno.

Barisan kepimpinan baru PAS terbukti berjaya memberikan keyakinan dan nafas baru kepada ahlinya dengan melakarkan road map yang jelas bukan sahaja kepada ahli tetatpi rakan-rakan di dalam Pakatan Rakyat sekelian.

Jangan dipersiakan kepercayaan yang sudah mula berputik kerana peluang mungkin tidak datang dua kali.

Di bawah ini ialah satu kisah yang dipetik dari Portal Merdeka Review, pengalaman dan pandangan seorang anak muda cina mengenai BERSIH 2.0....

Catatan seorang peserta Cina: Saya rasa selamat bersama orang PAS
Chen Shu Yong Jul 12, 2011 06:36:14 pm

... Seorang pakcik yang berkopiah menuju ke arah saya, "Di manakah stadium?" Saya menuding jari ke depan. Lantas beliau berjalan ke arah sana, tanpa sebarang keraguan. Saya merasakan diri saya amat tidak berguna pada ketika itu. Mengapa tidak saya bertindak sebagaimana pakcik itu? Berarak adalah hak kita. Mengapa pula saya takut? Saya tetap berdiri di situ, menyaksikan bagaimana orang tua itu dihalang polis, dan kemudian beliau terus berjalan ke depan.

Kemudian saya berjalan, dan terserempak dengan seorang polis muda. Beliau bertanya untuk apa saya berada di situ, saya sekadar jawab, tak ada, cuma jalan-jalan. Beliau menunjuk ke arah Jalan Sultan, mengarahkan saya beredar dari situ, atau saya akan ditangkap. Saya tahu beliau cuba menakutkan saya. Masih awal lagi, saya tidak mahu timbul hal, maka saya pun beredar.

Saya nampak sekumpulan orang di kedai KL Commercial Book Co., semacam orang PAS, maka saya berjalan menuju ke arah mereka. Pada hakikatnya, saya amat yakin dengan mereka. Saya rasa diri saya berselindung di dalam kelompok mereka pada ketika itu. Ya, saya rasa sangat selamat. Seterusnya di sini

Wednesday, July 13, 2011

Utusan says Bersih, Pakatan leaders betrayed Sultan and King

Haku sebenarnya setuju dengan tajuk akhbar Utusan Malaysia tahun 1993 ni...

Cumanya baca berita di bawah ni macam nak termuntah pulak. Beruk Mat Yeh betul Utusan Malaysia ni..."Mudah bebenor miker lupa yob!"

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/utusan-says-bersih-pakatan-leaders-betrayed-sultan-and-king/

Tuesday, July 12, 2011

Mat Zain Mat Zain....

Kalulah Najib ambik tindakan kepada AG dengan menggantikan Si Ghani Patail tu dengan seorang AG lain yang benar-benar jujur dan competent, dah tentulah sah-sah Najib anak beranak masuk ke dalam.

Ko cerita apa Mat Zain oi....??

Inilah masalah pegawai polis yang paling besar. Bila dalam servis dulu tak nak buat benda betul... dah pencen barulah terhegeh-hegeh...sapalah yang nak layan yob oi. Aduyai...!!

Cerita tuan ni bolehlah buat geli-geli ajer...

Mat Zain wants Altantuya accused retried
By Debra Chong

July 12, 2011KUALA LUMPUR, July 12 — Datuk Mat Zain Ibrahim urged today Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to step in and relook the Attorney-General’s (A-G) prosecution of two policemen now on death row for the murder of Mongolian model Altantuya Shaariibuu.

The retired cop accused the A-G of mishandling the case, which reflects a miscarriage of justice as the motive for murder was never found.

The former head of the KL Criminal Investigation Department (CID) has repeatedly accused A-G Tan Sri Abdul Gani Patail of having deceived the federal government and former prime minister, Tun Dr Mahathir Mohamad, in several high-profile cases ranging from the infamous ‘black eye” incident involving Datuk Seri Anwar Ibrahim to most recently, the trial of Tun Dr Ling Liong Sik in the multi-billion ringgit Port Klang Free Zone (PKFZ) project.

In an open letter today, Mat Zain suggested that Abdul Gani’s handling of the prosecution in the Altantuya murder case had blocked the court from giving a fair trial to the two men accused of murdering the former mistress of PM Najib’s once close friend, political analyst Abdul Razak Baginda.

“The possibility exists that there was miscarriage of justice, whether deliberate or otherwise, that caused the court to sentence to death Chief Inspector Azilah Hadri and Corporal Sirul Azhar [Umar],” Mat Zain said in the letter to the PM; a copy was also sent to the media.

The ex-cop drew parallels between the Altantuya murder case and that of former beauty queen Jean Perera Sinappa who was also discovered murdered in April 1979 near the Subang airport.

Mat Zain recounted that in the 32 year-old case, Sinappa’s brother-in-law, Kartigesu, who was accused of her murder and sentenced to death was later freed after the Court of Appeal found that one of the witnesses, Jayatilake, had lied in his testimony.

In comparison, Abdul Gani had “buried” possibly crucial evidence in the Altantuya trial, namely private investigator P. Balasubramian’s two contradictory statutory declarations (SD), that could help both Azilah and Sirul Azhar.

“I conclude that Gani Patail’s action to bury the testimony in Balasubramaniam’s two SDs made on 3 and 4 July 2008, from being presented for tghe judge’s consideration in the then-ongoing Altantuya murder trial had denied the two accused, C/Insp.Azilah dan Koporal Sirul, justice,” Mat Zain said.

He stressed that the A-G has the discretion to begin, manage or end a criminal proceeding, under Article 145(3) of the Federal Constitution.

“But the A-G does not have the right or power to abuse his authority or perform a criminal act such as creating false testimony, cheat, hide or bury testimony from being presented for the judge’s consideration and other criminal acts,” the retired cop said.

“If he does any of these, he too is bound by the laws under the Criminal Procedure Code, same as everyone else,” he added, and reminded the PM of the Yang di-Pertuan Agong’s message to the public on July 3 that “no one [is] above the law”.

Ghupe2nye Najib anggap depa ni Hanjing Kurap jer...padanlah muka!!

http://malaysia-today.net/mtcolumns/no-holds-barred/41918-alert-guidance-on-bersih-rally-rahsia

Dipetik dari Malaysia Today...

GUIDANCE ON KEY ISSUES No 8/2011

Issue: BERSIH 2.0

Banyak points tapi aku nak tunjuk tang ni aje...

Recommended media treatment

5. The media to use less of the same old faces (eg Zul Nordin, Zahrain, Ibrahim Ali) as “attack dogs.” Try to tap fresh faces (eg BN Youth leaders, some NGOs).

Kita kira ok gak panggil dia orang ni katak...Najib panggil depa HANJING... Hehe!!

F**k Lah: Hang masa jadi PM dulupun belasah tidoq ajer...hang nasihatlah menantu hang tu baik2..!!

Ambiga denies King told her to call off rally

KUALA LUMPUR, July 12 — Bersih 2.0 chief Datuk Ambiga Sreenevasan denied today the Yang di-Pertuan Agong had asked her to call off last Saturday’s public rally for electoral reform, as claimed by former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi today.

Ambiga also told a news conference today that the ex-PM had only urged her to heed the King’s unprecedented advice when she and Abdullah met last week prior to the Bersih 2.0 rally.

She declined to speak further on the subject, saying it was a confidential matter.

Earlier today, Abdullah told reporters he had arranged a meeting with Ambiga (picture) to “remind” her to abide by the King’s advice to find alternatives instead of having the rally on the streets of the city.

“I told her that she should abide by what was impressed upon (by the King), that we should not have the rally,” said the nation’s prime minister from October 2003 to March 2009.

In an unprecedented move a week before last Saturday’s rally, Tuanku Mizan Zainal Abidin stepped in to defuse tension by advising the Najib administration and Bersih 2.0 to hold consultations over the issue of free and fair elections.

Shukri, Apai, Anas, Mee Panjang, Shakimin, Tahir, Azrol, Fakhrol...wah seronok ler mengkome yer??

Bila balik ceciter kat teman ye...hehe!!

PAS: Laksana tuntutan, jika tidak Himpunan Bersih 3.0 susul

KUALA LUMPUR, 12 Julai — PAS memberi amaran kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) agar melaksanakan lapan tuntutan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) sekiranya tidak mahu berdepan dengan satu lagi — Himpunan Bersih 3.0.

Timbalan Presidennya Mohamad Sabu (gambar) berkata empat daripada lapan tuntutan yang dikemukakan Bersih kepada SPR boleh dilaksanakan agensi itu dengan serta-merta.

“Bersih kemukakan lapan dan empat tuntutan boleh dilakukan janganlah berdolak-dalih, kalau pilihan raya adil Barisan Nasional (BN) nak menang sampai bila pun, menanglah... kami tiada masalah terima kekalahan, yang kami tidak mahu adalah penipuan berlaku.

“Jika SPR tidak mahu buat perubahan segera, kami akan cadangkan kepada Bersih untuk buat perhimpunan sekali lagi... ada tuntutan yang boleh disegerakan SPR dan kalau tiada perubahan, kami akan desak Bersih buat perhimpunan yang lebih besar,” katanya pada sidang media di sini hari ini.
Lapan tuntutan Bersih adalah agar SPR membersihkan daftar undi, mereformasikan undi pos, gunakan dakwat kekal, akses media yang bebas dan adil, tempoh kempen minimum 21 hari, diperkukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Mohamad yang mesra dengan penggilan “Mat Sabu” berkata PAS akan terus memberikan sokongan terhadap tuntutan Bersih.

“Kami, dari PAS, akan terus menyokong tuntutan Bersih dan kami berterima kasih kepada peserta walaupun ada sekatan dengan pelbagai cara lebih 50,000 berjaya berada di Kuala Lumpur.

“Ini menunjukkan semangat rakyat begitu tinggi untuk mendapatkan pilihan raya bersih dan adil, kita sebelum ini telah mengatakan bahawa ia adalah perhimpunan aman namun bertukar ganas apabila pihak polis mula serang orang ramai.

“Saya juga telah nyatakan bukan sekadar kawat berduri, bahkan kandang babi juga rakyat akan masuk jika ditembak dan ini terjadi apabila mereka masuk ke dalam hospital,” katanya yang hadir dengan berkerusi roda.

Tegas beliau, polis telah bertindak ganas terhadap peserta Himpunan Bersih 2.0 dan ia melanggar etika agensi penguat kuasa yang sepatutnya menjaga keselamatan rakyat.

“Kalau polis beri kerjasama peniaga-peniaga akan bergembira, tapi berlaku kucar-kacir apabila polis dihantui Umno yang sedang lemas.

“Polis didoktrin oleh Umno, polis bukan jaga keselamatan rakyat tapi jaga Umno-BN, patut polis jaga keselamatan tapi bertindak ejen Umno untuk buat provokasi,” katanya.

Lebih 1,600 peserta termasuk pimpinan Bersih dan Pakatan Rakyat ditahan.

Bagaimanapun kesemua peserta yang ditahan dilepaskan dengan jaminan polis dan Peguam Negara akan menentukan tindakan ke atas mereka.

Bagaimanapun Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein menafikan pihak keselamatan bertindak ganas sewaktu perhimpunan itu.

Tambah Mohamad, Malaysia boleh disamakan dengan Myanmar kerana menyekat demokrasi dan menghalang kebebasan media yang yang telus.

“Media luar negara faham (apa yang berlaku), Singapura dulu seperti Malaysia tapi Singapura sudah berubah yang mana semua parti dibenarkan untuk akses kepada media.

“Di Asia hanya Malaysia dan Myanmar berada di tahap ini, di negara lain tiada tangkapan dan perhimpunan juga dapat permit,” katanya.

Beliau yang mengalami kecederaan semasa dalam perjalanan untuk ke ibu negara berkata, pihaknya mungkin akan mengambil tindakan undang-undang.

Mohamad juga berkata segala program yang melibatkan diri akan dibatalkan untuk sementara waktu ekoran kecederaan yang dialaminya.

“Saya terpaksa menghadapi satu pembedahan Jumaat ini kerana ligamen saya koyak, jadi segala program saya akan dibatalkan buat sementara waktu,” katanya.

Tambah beliau, PAS mengisytiharkan setiap Sabtu sebagai minggu Bersih dan meminta rakyat yang cintakan keadilan dan keamanan memakai pakaian berwarna kuning.

Mansuhkan undi pos lah ngok...bukan tukar karung...

Benda mudah macam tupun tak boleh nak buat....

Apa ke hei askar atau polis tak boleh gilir2 keluar ke pusat mengundi? Malaysia ni bukan ada perangpun? Bangang betul....

SPR guna peti undi ganti sampul undi pos polis dan tentera

KUALA LUMPUR, 12 Julai — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan untuk tidak lagi menggunakan sampul surat dan karung undi pos pada pilihan raya umum ke-13 — dilihat perkembangan terbaru dalam melaksanakan pembaharuan sistem pilihan raya negara ini.

Langkah itu dilihat selaras dengan perubahan nama undi pos kepada pengundian awal yang diputuskan oleh suruhanjaya itu sebelum ini.

The Malaysian Insider difahamkan perkara itu dibincangkan baru-baru ini.

Ia diumumkan kepada media dua hari selepas perhimpunan Bersih 2.0 yang diadakan, menuntut lapan pembaharuan dalam sistem pilihan raya negara ini.

Bagaimanapun menurut Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar perkara itu sudah lama dikaji dan langkah awal sudah pun dimulakan ketika pilihan raya kecil kerusi Parlimen Kuala Terengganu pada Januari 2009.

“Kalau dulu anggota tentera dan polis menggunakan sampul surat undi pos dan sampul surat dimasukkan ke dalam karung undi pos, tetapi mulai sekarang mereka akan memasukkan kertas undi ke dalam peti undi seperti yang digunakan di pusat-pusat pengundian normal,” kata Wan Ahmad kepada kepada The Malaysian Insider pagi ini.

Dalam laporan New Straits Times hari ini, Wan Ahmad dipetik berkata, jika sebelum ini anggota polis dan tentera mengundi dengan diselia pegawai-pegawai kanan mereka, sistem itu juga akan mengalami perubahan.

Justeru, tugas penyeliaan proses pengundian di kem-kem tentera akan diambil oleh pegawai-pegawai lantikan SPR iaitu pegawai pengurus pilihan raya.

Wan Ahmad berkata ia antara pembaharuan yang akan dibawa ke atas sistem pilihan raya, yang dteliti sejak kebelakangan ini dan sudah sedia untuk digunakan dalam pilihan raya umum ke-13.

“Kami sebenarnya sudah mula melakukan pembaharuan ke atas undi pos sejak pilihan raya kecil Kuala Terengganu... di mana kami membenarkan ejen calon berada di pusat pengundian seperti di ibu pejabat kontinjen polis dan kem-kem tentera,” katanya.

“Cuma kali pertama peti undi akan digunakan untuk mereka memasukkan kertas undi terus ke dalam peti undi, tidak lagi digunakan sampul surat dan Borang 2 lagi,” jelas Wan Ahmad kepada The Malaysian Insider.

Pada pilihan raya umum ke-12 terdapat seramai 221,000 pengundi pos.

Sebelum ini wujud kritikan bahawa pengundian oleh anggota tentera dan polis di depan pegawai atasan mereka menyebabkan proses pengundian tidak dikendalikan dengan telus dan sokongan memihak kepada parti pemerintah.

Lazimnya anggota tentera polis dan tentera akan mengundi menggunakan undi pos dua atau tiga hari sebelum pengundian sebenar satu-satu pilihan raya kecil.

“Kami mahukan satu sistem pengundian yang berkesan dan telus,” kata beliau sambil menambah, ini adalah antara aspek yang SPR mahu melaksanakan tanpa menunggu pindaan undang-undang.

“Persepsi adalah isu, di mana (tanggapan) bahawa anggota pasukan seragam mengendalikan keseluruhan proses pengundian, dakwaan itu adalah tidak berasas,” kata beliau menurut laporan akhbar itu.

“Dalam menjadikan sistem pengundian lebih berkesan, kami akan membenarkan ejen-ejen parti (calon) berada di pusat pengundian dari pagi hingga keseluruhan proses pengundian berakhir, apabila anggota tentera dan polis mengundi,” kata Wan Ahmad.

Kata beliau, sekiranya pengundian berterusan sehingga dua atau tiga hari, dalam sesetengah kes, peti undi akan disimpan di pejabat pegawai pengurus pilihan raya.

Tambah Wan Ahmad, pada hari pengundian kertas undi akan dikira sama ada di pejabat pengurus pilihan raya ataupun di pusat penjumlahan undi.

Katanya, SPR sedang mengkaji apsek-aspek lain agar pendekatan baru ini tidak berhadapan dengan kekurangan ataupun kecacatan.

Malaysian: You deserve a better PM...!!Never mind the FLOM...hehe!!

Sunday, July 10, 2011

Anwar minta Najib tidak bohongi rakyat...


Anwar Ibrahim berucap pada majlis dialog profesional muda di Petaling Jaya petang ini sehari selepas perhimpunan Bersih 2.0.PETALING JAYA, 10 Julai — Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu pesaing politiknya Datuk Seri Najib Razak hari ini agar meneliti dengan berhati-hati ketegangan di peringkat akar umbi ekoran kejayaan Himpunan Bersih 2.0 semalam, dan tidak cuba menutup kebenaran dengan pembohongan.

Sehubungan itu Ketua Pembangkang ini berkata pentadbiran Najib cuba membohongi rakyat dengan memberikan maklumat tidak betul mengenai sambutan penyertaan dalam perhimpunan anjuran Bersih 2.0 semalam.

Ketika bercakap pada sesi dialog profesional muda di sini, Ketua Umum Pakatan Rakyat ini ditanya sama ada Malaysia kini di ambang “Revolusi Bunga Raya” - merujuk kepada bunga kebangsaan.

“Kita tiada keyakinan (ke atas kerajaan), jadi adalah penting bagi Najib mempertimbangkan dengan serius, kita dekat dengan (satu revolusi),” kata Anwar sambil menambah ketegangan kaum juga meningkat.

Kemudian Anwar bercakap kepada pemberita bahawa Najib selaku perdana menteri seharusnya “mendengar dan tidak terlalu angkuh dengan menggunakan kekerasan menerusi pasukan polis.”

“Rakyat sudah tidak sabar. Mereka telah menyerahkan memorandum, malah mereka juga telah menghadap Agong. Apa lagi mereka boleh lakukan?” katanya lagi.

Anwar juga tidak menolak kemungkinan akan diadakan satu lagi perhimpunan selepas kejayaan mengumpulkan ribuan penyokong Bersih 2.0.

“Kami belum membincangkan perkara itu, tetapi kami tidak menolak opsyen-opsyen kami,” katanya.

Pagi tadi ketika bercakap pada pertemuan dengan kepimpinan Umno bahagian, pertubuhan bukan kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan, Najib yang juga Presiden Umno mendakwa Anwar adalah dalang dan petualang sebenar di sebalik penganjuran perhimpunan semalam.

Najib menyifatkan perhimpunan anjuran pertubuhan tidak berdaftar Bersih 2.0, merupakan rancangan terdesak Ketua Pembangkang dan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu untuk memanipulasi rakyat bagi meraih sokongan.

Dipetik Bernama Online, Najib yang juga Presiden Umno berkata, Anwar tergugat dengan sokongan rakyat yang semakin kuat terhadap kerajaan berikutan pelbagai dasar pembangunan ekonomi yang telah dilaksanakan.

Pengerusi BN itu beliau berkata Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh itu sanggup menggorbankan prinsip dan mengetepikan agama dan bangsa asalkan dapat mencapai impiannya menjadi Perdana Menteri.

“Dia tahu kalau dia tak lakukan sesuatu, kita (Barisan Nasional) akan menang dalam pilihan raya umum ke-13 nanti.

“Ini merupakan peluang terakhir baginya (Anwar). Bila orang tahu ini peluang terakhir, mereka akan buat segala-galanya, baik atau tidak,” katanya.

Najib juga mendakwa Anwar sengaja hendak menjejaskan imej negara dan menunjukkan kepada dunia yang Malaysia ini tidak demokrasi dan sebaliknya cuba menunjukkan dirinya sebagai seorang yang baik.

“Perangai hodoh ini tidak pernah ubah dari dulu sampai sekarang,” katanya.

Beliau berkata Anwar mahu menuntut pilihan raya yang adil dan bersih, tetapi pemilihan PKR juga dicemari pelbagai skandal.

Bicara Presiden PAS : Pasca pembebasan tangkapan BERSIH 2.0

A Tribute to ALL who came to BERSIH 2.0

1600 arrested in Malaysia democracy protest - 09Jul2011

Bersih 2.0 - Dr Hatta Speech 2

Bersih 2.0 - Dr. Hatta Speech 1

Man of the Match Bersih 2.0

BERSIH: Huh...

Saturday, July 9, 2011

Bersih 2.0: From KTM to Pasar Seni

Al-Fatihah...

Mangsa gas pemedih mata meninggal

Moga dianugerahkan Allah kerahmatan kepada roh Allahyarham, seorang pejuang!!

TGHA Bebas...

Ambiga dan Hadi dibebaskan petang ini

Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk S Ambiga dan presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dibebaskan petang ini selepas memberi kenyataan di Ibupejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur.Merasa juga Tuan Guru naik lori polis ya...Syabas Tok Guru!!


Bercakap selepas dibebaskan pada jam 6.30 petang ini, Ambiga mengucap syabas kepada rakyat Malaysia yang keluar beramai-ramai menyertai perarakan BERSIH hari ini.

Beliau adalah antara tujuh orang terawal yang ditahan di IPK KL, yang telah dibebaskan.

Selain Ambiga dan Hadi, lima orang lagi ialah ahli jawatankuasa pemandu BERSIH, Maria Chin Abdullah dan Yudas Rubis, anak bungsu Datuk Seri Anwar Ibrahim - Nurul Iman - dan dua yang lain.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Ku Chin Wah berkata kesemua semua tahanan akan dibebaskan oleh malam ini.

Seramai 1,667 ditahan sewaktu perarakan BERSIH di ibunegara hari ini.

Saja tala kat Anwar....Nurul Izzah kesal tindakan ganas polis
Posted on Julai 9, 2011 by KeadilanDaily


KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, kesal dengan keganasan pihak polis menangkap, mencederakan dan menghalang peserta himpunan
aman Bersih di ibu negara hari ini.

Pada himpunan hari ini, Polis bertindak ganas dengan mencederakan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim malah turut menangkap Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang,
Manakala ratusan aktivis Bersih dan puluhan lagi pimpinan Pakatan Rakyat ditangkap pihak polis di sekitar Kuala Lumpur.

Anwar kini berada di Pantai Medical Center menjalani pemeriksaan lanjut bagi mengenal pasti kecederaan yang dialaminya selepas diserang dengan gas pemedih mata oleh pasukan FRU.

Pengawal keselamatan Anwar pula mengalami luka sepanjang kira-kira empat inci di muka kerana menghadang Anwar sewaktu serangan itu berlaku di KL Sentral.

“Banyak kecederaan yang berlaku hari ini adalah tindakan yang begitu zalim dan kasar oleh pihak polis seperti menurut arahan yang dikeluarkan oleh
Menteri Dalam Negeri dan juga Perdana Menteri,” kata Izzah ketika mengadakan sidang media di Hotel Hilton.

Beliau turut menyatakan kesal ke atas kejadian yang menimpa bapanya itu.

“Kami tak merusuh, kami tak mengganas, kami berjalan secara aman dan ramai pihak media yang melihat dengan mata sendiri.

Tapi ditembak, tear gas canister bukan menuju ke arah atas tetapi terus ke arah pemimpin-pemimpin Pakatan, dituju ke kepala Datuk Seri Anwar Ibrahim,” katanya yang turut kesal dengan kecederaan ke atas pengawal peribadi Anwar.
Beliau juga menegaskan bahawa himpunan Bersih yang menuntut reformasi pilihan raya adalah satu himpunan aman, dan pihak polis tidak perlu bertindak kejam.

“Saya tahu walaupun pihak polis menerima arahan, dengarlah cetusan hati nurani kami, kami bukan penjenayah, kami cuma mahu pilihan raya bebas dilakukan,” kata Nurul Izzah.

PERHIMPUNAN BERSIH 2.0 BERAKHIR: TIADA ANGGOTA POLIS YANG TERCEDERA...Yang cedera di pihak kita ramai termasuk pemimpin-pemimpin utama.


Maknanya idak ler ganas kita ni yer...!!

Suhakam seru rakyat pilih kerajaan baru yang boleh melindungi hak mereka...

4:40pm: Pudu - Pesuruhjaya Suhakam, Muhammad Sha'ani Abdullah mengecam tindakan keras pihak berkuasa ketika berdepan dengan penunjuk perasaan.

Pasukan polis bukan sahaja tidak menghormati hak rakyat untuk berhimpun tetapi juga menjejaskan keselamatan dan kesihatan awam dengan melepaskan tembakan gas pemedih mata ke dalam kawasan hospital Tung Shin.

Ditanya apakah sepatutnya respons rakyat terhadap tindakan tersebut, beliau berkata, rakyat Malaysia perlu memilih wakil yang boleh melindungi hak mereka.

Dr. Hatta Ramli dan Chua Jia Meng di KLCC

http://tukartiub.blogspot.com/2011/07/detik-dan-saat-sejarah.html

Dilaporkan oleh Lobaiman..!!

Gambar di bawah adalah pemimpin2 Pakatan Rakyat yang tercedera dan ditangkap....
Ini pula gambar TGHA ketika ditangkap....

Live From TV Selangor

http://wwitv.com/tv_channels/b5577.htm

Lagi info terkini...

http://twitter.com/#!/rajapetra

BERSIH:Lagi gambar2 terkini...

http://dansemacabre.wordpress.com/2011/07/09/bersih-2-0-i-love-malaysia/

lagi...

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150368903849782.431961.817889781

lagi...

http://lockerz.com/s/118410065

KJ escort by the police...

One for the album bro...tumpang sekaki..hehe!!TG Abdul Hadi Awang Di Tangkap, Anwar cedera, Pak Khalid Samad dikejarkan ke hospital...2:45pm: KL Sentral - Datuk Seri Anwar Ibrahim tweet bahawa dia mengalami kecederaan dan dua anak perempuannya - Nurul Izzah dan Nurul Hana - juga telah ditahan.

Pengerusi BERSIH 2.0, Datuk S Ambiga mengesahkan beliau telah ditangkap. Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut ditangkap.

Salute kepada yang berani...

Mat Sabu ditahan, PAS Ampang berlindung di Masjid India...


http://www.malaysiakini.com/

Polis kepong Anwar di KL Hilton...

Lima Ahli Parlimen sudah ditahan sehingga 1 tengah hari
TERKINI @ 01:15:36 PM 09-07-2011 July 09, 2011

KUALA LUMPUR, 9 Julai — Lima Ahli Parlimen dipercayai sudah ditahan sehingga 1 tengah hari.

Dua Ahli Parlimen yang turut ditahan ialah Azmin Ali dan Fuziah Salleh. Azmin dan Fuziah masing-masing merupakan timbalan presiden dan naib presiden PKR.

Kumpulan peserta perhimpunan Bersih 2.0 mula berkumpul di kawasan-kawasan seperti Petaling Street, Jalan Pudu, Pasar Seni dan Brickfields, dan sedang menuju ke arah Stadium Merdeka sambil membuat laungan.

Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenavasan dan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat (PR) yang lain, antaranya Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Saifuddin Nasution, Khalid Samad dan R. Sivarasa berhimpun di Hotel KL Hilton Hotel, KL Sentral.

Kelihatan pasukan polis LSF sudah pun mengepung hotel berprestij itu, menanti mereka berarak ke Stadium Merdeka.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar dan Salahudin Ayub ditangkap di stesen KL Sentral pada pukul 12.45 tengah hari tadi. Difahamkan Mahfuz dan Salahuddin, masing-masing Ahli Parlimen Pokok Sena dan Kubang Kerian akan ditahan sama ada Pulapol dan Balai Polis Jinjang
The Malaysian Insider difahamkan Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar telah melepasi sekatan polis.
Mereka merupakan antara 91 orang dilarang memasuki Kuala Lumpur.

Kira-kira 12.45 tengah hari polis melepaskan gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka yang berkumpul di akwasan Pasar Seni.

BERSIH: Tiada tangkapan di Melbourne...

Himpunan Bersih 2.0 sudah bermula di Melbourne
July 09, 2011
750 penunjuk perasaan membawa kain rentang dan plakad dengan lambang Bersih 2.0 berhimpun di Federation Square di Melbourne. - gambar TMI

KUALA LUMPUR, 9 Julai — Sementara pasukan keselamatan mempertingkatkan kawalan di ibu negara bagi menghalang perhimpunan Bersih 2.0 petang ini, rakyat Malaysia di negara-negara luar sudah memulakan kempen mereka menuntut pilihan raya yang bebas dan adil.

Maklumat yang diterima dari Melbourne, Australia menunjukkan sekitar 750 penunjuk perasaan membawa kain rentang dan plakad dengan lambang Bersih 2.0 berhimpun di Federation Square, menuntut pembaharuan pilihan raya di Malaysia.

Di Wellington, New Zealand, kira-kira 10 orang dilaporkan berkumpul manakala kereta-kereta yang lalu lalang memberikan sokongan dengan hon kenderaan masing-masing.

Berdasarkan maklumat laman sosial Facebook Bersih 2.0 New Zealand, perhimpunan mini itu diadakan di University of Canterbury.

Beberapa jam lalu, penyokong memuat naik butiran mengenai perhimpunan di New Zealand, sambil meminta para peserta bertemu di tempat letak kereta Church Corner, Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington, Morgan Street, Newmarket di Auckland dan Royal Oat Mall, juga di Auckland pada waktu yang berbeza.

Bersih 2.0, yang terdiri daripada 62 pertubuhan bukan kerajaan, juga merancang untuk mengadakan perhimpunan di Jepun, Korea Selatan, Taiwan, Hong Kong, Switzerland, Sweden, Perancis, England, Scotland, Ireland, Kanada dan Amerika Syarikat.

Mahfuz dan Salahudin Ayob antara yang telah ditangkap.

Nurul Izzah lepasi halangan....

BERSIH: GAMBAR-GAMBAR TERKINI!!

Klik di bawah ni....

https://picasaweb.google.com/104201905154669598873/Bersih2Rally090711?authkey=Gv1sRgCN2Bo8PKqdzNIQ#slideshow/5627167368656084994

BERSIH: Latest Update Di Sini...

http://twitter.com/#!/KeadilanDaily

atau di sini...

http://www.facebook.com/KeadilanDaily

dan di sini semua ada...

http://anilnetto.com/democracy/civil-society/live-bersih-2-0-gathering/

BERSIH: From Al-Jazeera

Malaysian police locks down capital - Asia-Pacific - Al Jazeera English

Friday, July 8, 2011

I don't think the Late Tun Razak taught his son to "chicken out"...sigh!

PM: Father taught me patience

Jauhlah kalu nak banding anak dengan bapak...sorrylah Najib!!

Spot on YB Khalid Samad...

Khalid Samad: MemBERSIHkan Pencuri, Perkuda, Penipu dan Penakut: "Ada yang menghebohkan bahawa BERSIH adalah pertubuhan haram yang di pimpin oleh Dato’ Ambiga, seorang peguam Hindu yang membela golongan mur..."

Umno jadi bengong....!!Bersih 2.0: Titah nasihat Agong kejutkan pemimpin Umno


KUALA LUMPUR, 8 Julai — “Kebebasan” Yang di-Pertuan Agong dalam isu berkaitan Bersih 2.0 dan perkenan menerima pertemuan wakil gabungan itu awal minggu ini telah mencetuskan kebingungan di kalangan ahli politik Umno termasuk beberapa menteri pentadbiran Najib, kata sumber.

The Malaysian Insider difahamkan, mereka kecewa dengan keputusan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin (gambar) perkenan menerima rombongan diketuai Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenavasan menghadap atas alasan ia berlaku di luar kuasa perlembagaan.

Pegawai-pegawai kerajaan juga mengesahkan wujud siri “tarik tali” dalam urusan menyediakan titah kenyataan antara istana dan pentadbiran Najib sebelum Istana Negara mengeluarkan pendiriannya lewat Ahad lalu.

“Beberapa ahli politik merasakan bahawa kenyataan Agong seharusnya telah menggunakan perkataan-perkataan yang sangat tegas terhadap Bersih 2.0. Dan, beberapa menteri juga kecewa apabila Agong menerima (kehadiran) Ambiga,” kata sumber itu kepada The Malaysian Insider.

Seorang menteri Kabinet mengesahkan kepada The Malaysian Insider bahawa perbezaan pandangan wujud ketika mesyuarat Kabinet mingguan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

“Mereka merasakan Agong bukan merupakan sayap eksekutif dan Agong tertakluk kepada sistem raja berperlembagaan di mana beliau bertindak atas nasihat perdana menteri.

“Jadi, kebanyakan menteri merasakan bahawa ini dilakukan tanpa pengetahuan perdana menteri. Tetapi perdana menteri tahu, jadi sebenarnya, ia satu tanggapan salah,” kata menteri berkenaan.

Menteri itu menambah mereka merasakan sedemikian memandangkan sehari sebelum itu Putrajaya telah memutuskan Bersih 2.0 sebagai sebuah pertubuhan haram.

Malah menteri itu menambah, persetujuan Agong untuk bertemu dengan Ambiga seolah-olah memberi gambaran bahawa baginda tidak mengiktiaf kedudukan Bersih 2.0 sebagai sebuah pertubuhan haram.

“Tetapi jika anda melihat dari sudut lain, Agong tidak bertemu dengan Bersih 2.0. Baginda membenarkan Ambiga sebagai seorang individu untuk bertemu . . . bukan sebagai wakil Bersih, sebab ia satu pertubuhan haram.

“Jadi, pertemuan Agong dengan Ambiga tidak menjadi Bersih 2.0 sebagai pertubuhan yang sah . . . ia tidak bermakna Bersih 2.0 kini sebuah pertubuhan yang sah. Tiada mekanismes sedemikian, anda masih perlu mendaftarkan dengan Pendaftar Pertubuhan terlebih dahulu,” katanya.

Menteri itu mengesahkan kerajaan sebenarnya telah menyediakan titah campur tangan minggu lalu tetapi tidak bersetuju bahawa baginda telah meminda dan mengeluarkannya tanpa memberi notis kepada pentadbiran Najib.

“Tidak benar. Ia telah diteliti dan perdana menteri sedar (tentang teks titah),” kata menteri itu.

Dalam titah kenyataan Ahad lalu, Tuanku Mizan bertitah agar setiap permasalahan yang timbul — dalam isu semasa merujuk kepada tuntutan Bersih 2.0 — diselesaikan secara rundingan dan tidak mengikut perasaan.

Baginda juga menyeru kepada pihak kerajaan agar melaksanakan segala amanah yang diberikan secara adil dan bijaksana dan “yang pentingnya.”

“Hakikatnya demonstrasi jalanan banyak membawa keburukan daripada kebaikan walaupun niat asalnya baik,” titah baginda dalam satu kenyataan.

Titah baginda itu muncul sehari selepas Putrajaya mengisytiharkan Bersih 2.0 sebagai pertubuhan haram manakala enam pemimpin dan ahli Parti Sosialis Malaysia ditahan di bawah Ordinan Darurat.Himpunan Bersih 2.0 dirancang untuk diadakan esok.

Malah Tuanku Mizan bertitah rakyat harus menumpukan kepada matlamat utama memajukan negara, bukannya mencipta masalah yang membuat negara berada terkebelakang.

“Ingatlah bumi mana yang tidak ditimpa hujan, lautan mana yang tidak bergelora,” titah baginda.

“Itulah pentingnya sifat kesederhanan dan tolak ansur yang telah begitu lama diamalkan oleh warisan pentadbiran negara,” titah baginda.