Tuesday, August 31, 2010

Da'auhum (Biarkan mereka)....

UMNO BERPESTA FITNAH DI BULAN BARAKAH
Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

Cuba bayangkan jika Rasulullah s.a.w ditakdirkan Allah masih hidup di zaman ini. Tidakkah kita fikirkan bahawa Utusan dan Umno mungkin juga akan menemplak tindakan Rasulullah s.a.w yang membenarkan orang-orang Kristian Najran masuk ke masjid dan bersembahyang di Masjid Nabi.

Ahli Parlimen DAP Y.B Teo Nie Ching diserang-serang habis-habisan kerana berkunjung ke Surau Al-Huda Kajang untuk menyampaikan bantuan membaiki pagar surau tersebut. Beliau telah dijemput oleh jawatankuasa surau untuk menyampaikan ucapan ringkas. Insiden itu bagaimanapun dieksploitasi media arus perdana dan Umno dengan mendakwa ia satu kesalahan dan mencemar imej Islam.

Kerana seronok memfitnah di bulan Ramadhan , Umno dan Utusan tidak peduli seerah Rasulullah s.a.w dan para sahabat yang berjaya menonjolkan ruh tasamuh ( toleransi ) yang amat tinggi apabila berdepan dengan golongan non muslim . Sebagai satu contoh toleransi yang Rasulullah s.a.w tonjolkan adalah sepertimana kisah yang dinyatakan oleh Ibn Ishak di dalam seerah berkenaaan perjumpaan Baginda dengan golongan Kristian Najran.

Ibnu Ishak meriwayatkan golongan Kristian ini telah bertemu dengan Rasulullah s.a.w di Madinah dan mereka bejumpa Rasulullah s.a.w di Masjid Nabi. Apabila tiba waktu asar golongan Kristian ini bangun ingin menunaikan sembahyang mereka dan ada para sahabat yang cuba menegah mereka. Rasulullah sebaliknya mengatakan “ Da’auhum ! ( biarkan mereka ) .

Rasulullah s.a.w membenarkan golongan Kristian itu bersembahyang mengikut cara mereka di dalam masjid Nabi !! Akhirnya mereka bersembahyang dengan mengadap di sebelah timur ( lihat buku tulisan Yusuf Al-Qardhawi “ Religious Minority from Shariah’s Perspective ). Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Dewan Ulama Pas,Dato Harun Taib iaitu mereka yang arif tentang Islam menyatakan tidak salah orang bukan Islam memasuki masjid.

Jika Rasulullah s.a.w yang digambarkan oleh Al-Quran sebagai qudwatun hasanah ( role model ) membenarkan orang bukan Islam bersembahyang cara mereka di Masjid Nabi siapakah Utusan dan Umno yang ingin melarang Ahli Parlimen DAP dari memasuki surau Al-Huda, Kajang.

Umno dan Utusan mendakwa kononnya pihak Surau Al-Huda membenarkan Nie Ching memberikan tazkirah sedangkan beliau adalah orang bukan Islam dan tidak memakai aurat.

Sebenarnya ini hujah makan tuan. Baiklah katakan , untuk tujuan berhujah, kami terima pendapat Umno bahawa Nie Ching tidak sepatutnya bertazkirah kerana beliau adalah orang bukan Islam dan tidak menutup aurat . Jika itu hujah Umno kita juga berhak bertanya kenapakah semasa Umno menjadi Kerajaan di Selangor dahulu para alim ulama’ seperti Tuan Guru Nik Aziz, Dato’ Dr Harun Din , Almarhum Dato Ishak Bahrum dan beberapa alim ulama' yang lain juga dilarang memberikan tazkirah oleh pemimpin Umno .Bukankah Tuan Guru Nik Aziz, Dato’ Dr Harun Din , Almarhum Dato Ishak Bahrum adalah orang Islam dan bukankah mereka juga menutup aurat !

Umno katakan Nie Ching tidak menutup aurat ketika bertazkirah . Kita ingin bertanya Umno , adakah hukum atau perintah menutup aurat hanya untuk orang Islam atau juga terpakai untuk orang bukan Islam ? Jika menutup aurat hanya wajib untuk orang Islam sahaja kenapakah kita harus mewajibkan ke atas orang bukan Islam dalam perkara yang Allah tidak wajibkan ke atas mereka. Bukankah pendirian kita bahawa orang bukan Islam yang ingin berkunjung ke masjid mestilah berpakaian sopan. Saya tidak nampak Nie Ching berpakaian tidak sopan hanya kerana beliau tidak bertudung.

Jika Umno begitu serius tentang isu menutup aurat mengapakah Umno tidak ambil peduli sebahagian besar isteri pemimpin Umno dan sesetengah pemimpin wanita dan Puteri Umno yang masih tidak menutup aurat !

Apabila Ahli Parlimen Selayang, Y.B William Leong Jee Keen menyampaikan sumbangan kepada wakil Masjid al-Taqwa, Selayang akhbar Mingguan Malaysia menulis dengan tajuk berikut “ Ahli Parlimen Selayang pula “ bertazkirah” Kesucian Masjid terus dinodai” ( Mingguan Malaysia 29/8/2010 m/s 3 ) . Akhbar itu melaporkan pengarah JAIS Datuk Mohamed Khusrin Munawi berkata orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki ruang solat utama kerana mereka tergolong dalam berkeadaan hadas besar.

Saya tidak pelik jika JAIS mengambil pendirian begitu kerana bagi saya saki baki pengaruh Umno masih tebal dalam JAIS. Bukankah JAIS di zaman BN dahulu sibuk mengambil tindakan kepada AJK masjid yang dilihat tidak cenderung kepada Kerajaan BN. Saya mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam isu tersebut kerana saya mewakili lebih kurang 7 buah masjid dan surau yang diganggu oleh JAIS !

Untuk Khusrin kita ingin bertanya soalan berikut : Adakah Rasulullah s.a.w tidak tahu orang-orang Kristian Najran berhadas besar semasa Rasulullah s.a.w membenarkan mereka masuk Masjid Nabi dan bersembahyang di Masjid Nabi ?

Apabila Ustaz Zakaria Ahmad mendoakan di dalam khutbah agar Lim Guan Eng diberi hidayah akhbar proksi Umno memfitnah beliau dengan mengatakan doa Ustaz Zakaria berbunyi begini “ Ya Allah , Ya Tuhanku, Kau selamatkanlah pemimpin kami Lim Guan Eng… ( lihat Mingguan Malaysia 22/8/2010 m/s 5 ). Malahan ada disiarkan di dalam TV bagaimana seseorang membuat komen bahawa khutbah tersebut boleh dikatakan tidak sah kerana tidak ada doa kepada Yang Dipertuan Agung ( YDPA ). Wow ! sejak bila doa kepada YDPA menjadi rukun khutbah. Habislah semua khutbah Nabi tidak sah kerana di zaman Nabi YDPA tidak ada !

Mengapakah Umno terus menerus memainkan isu seperti ini ? Jawapannya mudah sekali iaitu amat mudah memainkan emosi rakyat dengan isu-isu sensasi ini. Percayalah Umno akan terus menerus memainkan isu seperti ini kerana bagi Umno undi adalah segala-galanya. Bagi mendapatkan undi matlamat menghalalkan cara. Umno tidak akan peduli sama ada isu yang dimanipulasi itu selaras dengan syara’ atau tidak.

Lihatlah pendirian Umno dalam isu kalimah Allah di dalam akhbar the Herald. Emosi mengatasi ilmu. Lihat pula dalam isu kuil dan memijak kepala lembu . Sekali lagi perasaan mengatasi ilmu pengetahuan. Lihat pula isu orang bukan Islam masuk ke dalam masjid. Umno tidak peduli seerah dan sunnah Rasulullah s.a.w . Lihat pula isu khutbah. Umno seronok memfitnah di dalam bulan yang penuh barakah.

Muhyiddin kena ingat ni...MB Selangor la ni bukan Khir Toyo!!

Teman dah ngagak dah...Muhyiddin ni kelentong!! Sebab tu teman mohon penjelasana YAB Khalid Ibrahim...

Sorrylah Din...miker pembangkang kat Selangor ni..he he..MB Selangor: Langat 2 hanya selepas rundingan struktur semula air selesai
August 31, 2010

Mentri Besar Tan Sri Khalid IbrahimKUALA LUMPUR, 31 Ogos — Kerajaan Selangor menegaskan ia hanya akan meneruskan projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) selepas perbincangan penstrukturan semula industri air dengan pemegang konsesi swasta dan agensi persekutuan diselesaikan dengan baik.

Dalam kenyataan yang dilihat mempertikaikan pengumuman Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri tidak pernah membantah projek Langat 2, tetapi mempertikaikan langkah kerajaan pusat memberi keutamaan terhadap projek tersebut.

“Kita menerima projek Langat 2, tetapi ia tidak perlu dibuat dengan terburu-buru," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Khalid berkata buat masa sekarang kerajaan negeri mahu menyelesaikan isu penstrukturan semula indusri perkhidmatan air di Selangor.

Khalid berkata, kerajaan negeri menegaskan sekali lagi bahawa perlu memberi keutamaan penstrukturan semula industri perkhidmatan air berbanding projek Langat 2.

Menteri Besar mengulas laporan akhbar yang memetik Muhyiddin, Timbalan Perdana Menteri, yang mendakwa Khalid telah memberi persetujuannya pada mesyuarat Majlis Sumber Air Negara Kelima di Putrajaya, semalam.

Menteri Besar hairan bagaimana Muhyiddin mengulas bahawa Selangor telah memberikan izin untuk projek rawatan air Langat 2.

Oleh itu beliau menggesa agar Timbalan Perdana Menteri menahan dirinya daripada membuat andaian pada masa depan.

“Kita akan meneruskan rundingan untuk menyelesaikan isu penstrukturan semula industri perkhidmatan air yang buntu sejak tahun lalu.

"Kita mahukan perjanjian lebih baik, perkhidmatan lebih baik dan harga lebih baik untuk rakyat – itulah matlamat kami,” kata Khalid.

Muhyidddin berkata kerajaan negeri Selangor bersetuju membenarkan projek Langat 2 dilaksanakan di negeri itu, sekali gus menyelesaikan kemelut dengan kerajaan persekutuan selama ini.

Muhyiddin berkata, persetujuan berkenaan dinyatakan oleh Abdul Khalid dalam mesyuarat semalam.

Katanya, Khalid juga telah melahirkan harapan untuk menyelesaikan perkara ini secepat mungkin bagi mengelakkan krisis bekalan air melanda Selangor dan Wilayah Persekutuan.

"Isu ini tidaklah dibincangkan dengan begitu mendalam, tetapi apa yang penting semuanya telah bersetuju agar perkara ini diselesaikan dengan cara sebaik-baiknya.

"Dari apa yang kita tahu, terdapat perbezaan mengenai unjuran waktu yang diberikan berhubung waktu Selangor dan Wilayah Persekutuan akan mengalami krisis bekalan air dan kita telah bersetuju bahawa patutnya tidak ada sebarang perbezaan penilaian waktu ini," katanya.

Langat 2 membabitkan projek pembinaan terowong di Selangor untuk menyalurkan bekalan air bersih dari Pahang untuk menampung keperluan air bersih di tiga tempat iaitu Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sehingga tahun 2025.

YAB Khalid Ibrahim...Sila jelaskan...!!

Selangor setuju laksana project Langat 2

August 30, 2010PUTRAJAYA, 30 Ogos — Kerajaan negeri Selangor bersetuju membenarkan projek pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) dilaksanakan di negeri itu, sekaligus menyelesaikan kemelut dengan kerajaan persekutuan selama ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mendedahkan perkara itu berkata, persetujuan berkenaan dinyatakan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam mesyuarat Majlis Sumber Air Negara ke-5 di sini hari ini.

Menurut beliau, Abdul Khalid juga telah melahirkan harapan untuk menyelesaikan perkara ini secepat mungkin bagi mengelakkan krisis bekalan air melanda Selangor dan Wilayah Persekutuan.

“Isu ini tidaklah dibincangkan dengan begitu mendalam, tetapi apa yang penting semuanya telah bersetuju agar perkara ini diselesaikan dengan cara sebaik-baiknya.

“Dari apa yang kita tahu, terdapat perbezaan mengenai unjuran waktu yang diberikan berhubung waktu Selangor dan Wilayah Persekutuan akan mengalami krisis bekalan air dan kita telah bersetuju bahawa patutnya tidak ada sebarang perbezaan penilaian waktu ini,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat berkenaan.

Muhyiddin (gambar) menyatakan demikian ketika ditanya mengenai status terkini projek Langat 2 yang sebelum ini menemui jalan buntu berikutan keengganan negeri Selangor membenarkan ia dilaksanakan.

Langat 2 melibatkan projek pembinaan terowong di Selangor untuk menyalurkan bekalan air bersih dari Pahang untuk menampung keperluan air bersih di tiga tempat iaitu Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya sehingga tahun 2025.

Mengulas mengenai unjuran waktu itu, Muhyiddin berkata, walaupun ia dibuat oleh pakar runding yang berbeza namun asasnya masih sama iaitu ketiga-tiga negeri terbabit akan berdepan dengan krisis bekalan air sekiranya projek Langat 2 itu tidak dilaksanakan.

“Yang penting kita telah bersetuju perkara ini perlu diselesaikan dengan seberapa segera kerana tidak mahu Selangor dan Wilayah Persekutuan berdepan dengan krisis bekalan air yang akan membawa kesan buruk kepada negara,” katanya.

Persetujuan oleh Abdul Khalid itu, kata Muhyiddin, adalah perkembangan sihat yang sangat menggalakkan, justeru Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air diminta agar menyegerakan langkah-langkah yang perlu diambil untuk melaksanakan projek tersebut.

“Ini bukan soal politik. Ini ialah soal pengurusan air untuk rakyat, jadi tidak perlu ada perbezaan ketara, antara apa yang kita nilaikan di peringkat kerajaan persekutuan dan peringkat negeri. Kita harap Kementerian Tenaga akan terus ambil langkah yang perlu dan berbincang (serta) cari penyelesaian seberapa cepat yang boleh,” katanya.

Antara yang dilihat turut menghadiri mesyuarat itu ialah beberapa menteri kabinet seperti Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri Douglas Uggah Embas, Menteri Kerja Raya, Datuk Shaziman Abu Mansor, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar.

Turut hadir ialah beberapa Menteri Besar dan Ketua Menteri seperti Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob, Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, Abdul Khalid, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. — Bernama

Monday, August 30, 2010

Sekitar Iftor Tok Guru Di Masjid Bukit IndahAnggota Kimma menabur fitnah lagi....

PAS tuntut Zainuddin Maidin mohon maaf
Ogos 30, 10 11:26am

Kongsi 0PAS berkata parti itu memandang serius fitnah yang didakwanya dilemparkan oleh bekas ketua penerangan Umno, Tan Sri Zainuddin Maidin berhubung Tragedi 13 Mei 1969.

Ketua penerangan PAS, Idris Ahmad berkata, Zainuddin telah memfitnah parti Islam itu apabila mengatakan semasa tragedi tersebut, PAS minta perdana menteri ketika itu, Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj 'merampas' harta orang Cina, manakala ketika Konfrontasi Malaysia-Indonesia, PAS menyebelahi Indonesia supaya 'mengambil' Malaysia.

"Kenyataan yang dibuat dalam temuramah bertajuk "Zam Dedah Hasutan Jahat PAS" dalam Umno-online itu adalah satu fitnah yang besar dan cuba memberikan gambaran buruk berkenaan PAS kepada orang Cina dan rakyat keseluruhannya.

"Kenyataan beliau itu jelas sengaja dicipta bagi mencemarkan imej dan nama baik PAS sebagai sebuah parti yang mendokong kedaulatan negara dan perpaduan rakyat," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Idris berkata, PAS yakin Zainuddin dan Umno kini terdesak untuk memburukkan PAS dan sanggup mencipta fitnah di bulan Ramadan ini bagi menarik sokongan bukan Melayu untuk kepentingan politik mereka.

"Tuduhan bahawa PAS menyokong Indonesia semasa konfrontasi juga sengaja direka bagi menunjukkan bahawa PAS ini tidak patriotik sedangkan begitu ramai tokoh politik dalam PAS telah berjuang memartabatkan kedaulatan negara dan menjaga kepentingan rakyat," tegasnya.

Sehubungan PAS menuntut Zainuddin menarik balik "fitnah' yang diciptanya" itu dan memohon maaf dalam masa tiga hari.

"Sekiranya beliau enggan menarik balik fitnah itu PAS akan mengarahkan semua organisasi PAS negeri dan dewan-dewan untuk membuat laporan polis dan seterusnya akan mengemukakan saman kepada beliau," tegas Idris.

Pesan Tok Guru lagi...

"Kita semua ni kuli Allah, kalau tak boleh buat bumi sendiri, buat udara sendiri, buat hujan sendiri, buat matahari sendiri...sendiri mau ingatlah, jangan sombong megah diri'.

Ini pula Mutiara Kata Tok Guru yang dilafazkan di dalam kuliah di Medan Ilmu 19 Februari, 2010...

"Kita kena didik rakyat sehingga apa yang dipraktikkan dalam hidup sama dengan apa yang kita sebut dalam masjid. Jika dalam masjid kita tunduk sujud kepada Allah SWT, maka di luarpun kita tunduk sujud kepada Allah SWT. Kita turun ke lautpun sama dengan kita ke masjid. Kita berniagapun sama dengan kita di masjid, kita berekonomipun sama dengan kita di masjid. Ini kerana tuhan kita di masjid itulah tuhan kita semasa kita mencari makan, di pejabat, di rumah dan sebagainya. Inilah benda yang tidak diajar oleh sekular!!"

Sunday, August 29, 2010

Bila Ulamak Mengunjungi Masjid....


Sebaik saja diberitau oleh Tuan Nazir bahawa Tok Guru akan berbuka puasa di MBI beberapa hari yang lalu, aku dan AJK yang lainnya berasa cukup seronok. Apa idaknya yob, inilah kali pertama sejak masjid ini siap (tahun 2003), Tok Guru dapat menjejakkan kakinya di sini.

Kerap bebeno kawan2 seperti Loyar Md. Noh, YB WIWA, Dato' Shukri, Major, Mee Panjang, Hj. Wan, Hamzah, Kamal dan lain2 asyik menanyakan benda yang sama sejak setahun lalu. Naik lemas juga aku dibuatnya walaupun ini kerja Nazir dan Hj. Ghani sebebenonye...he he..

Persiapan dibuat dengan segera. Kebetulan pulak ada 40 warga Turki di KL ni nak berbuka pada hari yang sama. Makanya Nasi Arab + Briayani Faris menjadi menu utama.

"Tambah jadi 500!!" Tuan Nazir sms teman lewat malam Nuzul Quran yang lalu. Terpaksalah aku kowtim dengan Dato' hal2 macam ni...

"Beres!" Mudah aje Dato' buat keputusan. Orang kalu kaya dan berhati mulia memang tak banyak soal. Kerja akupun lebih mudah.

Pagi tadi Tuan Nazir sms lagi...

"Tok Guru cuma makan ikan singgang dengan ikan bakar...kesihatan beliau tak mengizinkan Tok Guru makan kambing!!" Allhuakbar...modest sekali selera Tok Guru. Tak da lah aku nak pening2 kepala. Zuhudnya pemimpin aku ni....

Nasib aku juga baik... isteriku yang setia itu mudah sahaja aku arahkan untuk menyediakan ikan singgang kegemaran Tok Guru. Dengan sedikit tunjuk ajar dari seorang Chef...segala2nya beres.

Kebetulan juga petang ini berlangsung mesyuarat AJK MBI bagi membincangkan sambutan Aidil Fitri di MBI. Makanya segala persiapan mengenai upacara sambutan kehadiran Tok Guru juga turut dibincangkan segera. Semuanya beres. Itulah kelebihan Syura...

Tepat jam 6.45 petang Tok Guru dan pengiring2nya sampai. Disambut oleh YB Khasim, Tuan Nazir dan Timbalan Nazir serta semua AJK MBI. Aku terkapai2 di tengah2 orang ramai yang berebut nak bersalaman dengan Tok Guru. Kamal, juru kamera yang aku jemput khaspun hilang dari pandangan.

Lebih membengangkan..he he, aku dihalang oleh Anas untuk bersalaman dengan Tok Guru. Aku akhirnya mengambil jalan pintas lalu berada di dalam masjid dan seolah2 berlagak macam tuan rumah yang menyambut Tok Guru dari dalam. Hmmm...Alhamdulillah. Bukan mudah tetapi itulah keberkatan agaknya menjadi salah seorang AJK masjid...dapat aku (bukan sahaja berjabat tangan) malah mencium tangan Tok Guru.

Kalau Khir Toyo nescaya aku biarkan budak bangla dan wak saja yag menyambut dia. He he..

Aku orang yang last Tok Guru salam sebelum beliau menunaikan solat sunat Tahiyyatul Masjid. Kemudian Tok Guru sudi bergambar dengan AJK masjid dan seterusnya mendoakan kesejahteraan anak2 kecil yang dibawa oleh bapa-bapa mereka. Keliling Tok Guru dipenuhi oleh jemaah yang rindu kepada pemimpin yang disegani ini. Hebat...

"Ustaz...lepas ni kita pecat Anas!!" Aku saja mengusik di depan Anas...

"Kenapa?" Ustaz tertanya2.

"Ada ke patut sayapun dihalang untuk salam Tok Guru?" Sambil tersenyum aku mengadu.

"Betullah SU...sayapun tak dapat salam. Kasi tulis surat...sekarang juga saya sign!" Timbalan Nazir mencelah...

"Oh ya ka...sorry2...!!" Anas cuma tersengih. Dia menjalankan tugasnya dengan cemerlang.

Semuanya beres. Tok Guru makan di bahagian depan dan aku, jemputan Turki dan jemaah yang lain di bahagian belakang. Alhamdulillah hal2 makan semua beres.

Maghrib diimami Tok Guru. Selepas berbuka puasa berat sedikit, Tok Guru menyampaikan tazkirah ringkas sekitar 30 minit.

Tak ada cerita politik tetapi lebih kepada mengingatkan semua akan tanggungjawab manusia sebagai hamba. Tak kiralah apa jawatan mereka di dunia ini. MB ke, PM ke, SUK ke, doktor ke, loyar ke, biz ke...apa sajalah...status kita di sisi tuhan ialah hamba. Namun kalu kita kuli sekalipun, sekiranya kita bertaqwa, kita adalah mulia di sisi Allah.

Ingatan juga dari Tok Guru agar kita berhati2 dalam segala tindakan kita di mukabumi ini kerana segala2nya dicatitkan oleh malaikat. Kita tidak akan terlepas sedikitpun apabila segala amal perbuatan kita akan diadili di mahkamah Allah nanti.

Begitu juga Islam ini bukan milik melayu atau bangsa-bangsa. Selagi individu itu melapazkan dua kalimah syahadah, dia adalah islam...tak kiralah apa latar belakang mereka.

Sesuai dengan apa yang dikumpulkan oleh Ahmad Fadhli Shaari di dalam buku terbaru terbitan Dewan Pemuda Pas Kelantan (DPNK) 2010 berjodol, "110 Mutiara Kata Nik Abdul Aziz Nik Mat Sepanjang 2010"...

"Bangsa, baka dan tempat langsung tidak ada tempat di sisi Allah SWT. Depan Allah SWT nanti tidak akan ditanya kamu bangsa apa, tidak akan berlaku orang boleh jawab depan Allah SWT, aku orang Mekah lalu masuk syurga kerana orang Mekah, sama sekali tidak. Demikian juga orang Melayu, bangsanya langsung tidak boleh menolong di depan Allah SWT nanti. Yang boleh menolong ialah taqwa. Baka siapapun dia, tanpa taqwa neraka jugalah tempatnya...."
- Kuliah di Medan Ilmu 5 Januari 2010.

Selepas menunaikan solat Isya' dan berterawikh sebanyak 4 rekaat, Tok Guru berangkat pergi ke Rumah Kelantan. Esok pagi2 Tok Guru ada urusan lain di Mahkamah Jalan Duta. Saman Petronas. Allahuakbar.

Begitulah Tok Guru ku, pemimpin, ulamak dan guru yang hebat. Bukan sekadar beretorik tetapi membuktikan segalanya dengan aksi dan amalan. Di mana kita?

Lu fikir sendirilah bro....

Ehsan Umnodokpakka Gawa

Madin Mohammad 6 Year Old Next Cristiano Ronaldo 08/09

ZAUJAH AMIRUL "MUKMININ"PUN BERTAZKIRAH JUGA...

Dengan penuh kasih sayang....harap tiada sesiapa yang murka.!!


Parti X De Masa Depan...

Semalam teman cuba mencari buku "Shafee Yahaya Story Estate Boy to ACA Chief ..." di Kedai Buku Popular. Tak ada...

Jadi teman beli buku tulisan Zaid Ibrahim bertajuk "Saya Juga Melayu." Menarik....

Dari 'humble beginning' sehinggalah mempunyai firma guaman terbesar di Malaysia dan mempunyai pejabat di Singapura, Bangkok, Jakarta, Vietnam dan Dubai.

Banyak kisah2 yang tersembunyi telah dicungkil oleh Zaid.

Salah satunya ada persamaan antara Zaid dan teman. Beliau meminjam di Bank Bumiputera untuk menikahi isterinya, Suliana. Teman juga meminjam dari bank yang sama untuk macam2 tujuan. Kami telah sama2 melangsaikan hutang kami tetapi malangnya bank tersebut telah lenyap dari mukabumi ini. Angkara siapa?

Dari pembacaan teman setakat ini, dapat teman rasakan betapa seksanya menjadi seorang reformis di dalam kabinet Malaysia. Zaid hanya dapat bertahan selama 5 bulan 27 hari sebagai menteri. Kabinet ini akan mengekalkan status quonya sebagai kabinet orang ulu yang jumud dan tidak akan berubah dengan perkembangan semasa.

Kalau kita ada anak yang bercita2 politik, menjadi menteri di dalam kabinet BN akan menjadikan anak kita seorang Pak Turut, ketinggalan zaman dan syok sendiri. Mentaliti ini telah ditanam oleh Mahathir selama 22 tahun dan tambah teruk dalam era Pak Lah dan Najib.

Teman akan sesekali memasukkan tulisan Zaid di dalam entri akan datang, Insya'Allah.

Saturday, August 28, 2010

APA PULA KATA TOK GURU...??

Nik Aziz pertahan anggota Parlimen Teo

KOTA BARU, 28 Ogos — Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mempertahankan tindakan anggota Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat Surau Al-Huda, Kajang Sentral, Ahad lepas.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Parlimen tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

“Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam,” kata Nik Aziz (gambar) kepada pemberita, di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas tindakan Anggota Parlimen DAP itu yang menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat utama surau terbabit.

Tindakan Teo itu menimbulkan kemurkaan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menitahkan Majlis Agama Islam Selangor menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas pengurusan surau tersebut.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz berkata tindakan itu dilihat ganjil kerana umat Islam sekarang terlalu jahil dengan agama sedangkan pada zaman Nabi Muhammad SAW baginda mengajak orang kafir Quraisy tinggal di dalam masjid termasuk dibenar tidur, makan dan minum.

“Cuma apa yang dilihat (benda) itu sebagai pelik di zaman ini menunjukkan umat Islam kita terlalu jahil dengan agama,” katanya.

Nik Abdul Aziz sebelum itu hadir berbuka puasa dan menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada 174 penghuni rumah anak yatim Puteri Harapan Taman Sabariah. — Bernama

Bila cakap pasal agama...kita nak dengar cakap sapa????

Cakap Ulamak ke Cakap Khusrin/Azib????

Umno Langgar Fatwa, Dr Asri Pertahan Teo Nie Ching

Dua tokoh terkemuka agama terkemuka negara, Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Dr Muhammad Nur Manuty menyifatkan perbuatan Ahli Parlimen Sedang Teo Nie Ching memasuki bahagian dalam surau, tidak bertentangan dengan ajaran Islam.

Selain diperkuat dengan fatwa yang dikeluarkan Jabatan Agama Islam Malaysia, mereka berpendapat, amalan orang bukan Islam mendekati masjid atau surau adalah tanda positif terhadap penerimaan agama, selagi tidak bercemar kesucian agama.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Keputusan itu dicapai pada Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010.
Bekas Mufti Perlis itu tegas menyatakan, bukan menjadi satu kesalahan kepada orang bukan Islam untuk memasuki surau dan masjid asalkan niatnya baik dan betul.

“Jika tujuan dia masuk itu tujuannya untuk mempelajari Islam mengetahui tentang Islam dan mengkaji tentang Islam ataupun untuk urusan kehidupan yang ada dengan kepimpinan Islam dalam masjid umpamanya seperti zaman nabi.

"Nabi sebagai ketua agama dan berpusat di masjid mereka masuk untuk berjumpa dengan nabi dan meminta masuk yang mereka rasa urusan mereka dan mereka masuk tidak ada masalah,” kata bekas Mufti Perlis kepada TV Selangor.

Dr Asri berharap kepada umat Islam di negara ini tidak terikat dengan stigma tertentu hingga mendorong mereka membuat kesimpulan mudah tapi salah.

Beliau menyarankan semua pihak menyelesaikan masalah ini berpandukan hukum hakam agama dan bukan bersandarkan kepada pemikiran politik.

“Saya mengharapkan perkara seperti ini jangan dimulakan hukuman yang menjadikan orang bukan Islam takut, lebih baik media-media ini memainkan peranan menerangkan prinsip umum Islam termasuk dalam masjid, apa pandangan Islam. Islam kata tidak ada masalah, mereka boleh masuk masjid jika niat mereka betul.

"Jika niat mereka salah, maka tujuan mereka salah, maka tidak boleh masuk masjid,” kata beliau.

Dr Asri mengingatkan semua pihak prinsip agama bukan bertiangkan politik kepartian yang membawa kepada pelbagai prejudis dan persepsi, sebaliknya mesti bersandarkan fakta dan dalil.

“Isu agama mesti diulas atas prinsip agama. Prinsip agama sentiasa ditegakkan melalui fakta sedangkan politik kepartian sentiasa ia dibina di atas prejudis dan persepsi.

"Jika kita mahu bercakap berkenaan agama, mesti mengikut kepada penghujahan agama. Jangan jadikan penghujahan politik untuk penghujahan agama kerana politik kepartian ada agenda di sebalik isu.

"Akan tetapi, agama sentiasa konsisten dan tegap dan dibina di atas prinsip,” katanya lagi.


Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama Parti Keadilan Rakyat, Dr Muhammad Nur Manuty menggesa umat Islam menyelak kembali lembaran sejarah ketamaduan Islam sebelum membuat kesimpulan melulu.

Ini akan membolehkan umat Islam lebih memahami isu dan perkembangan dunia Islam dengan lebih luas dan tidak terperangkap dengan kepompong budaya yang belum tentu berpaksi ajaran agama.

“Saya fikir masyarakat umat Islam kena mendalami lagi Islam daripada segi hukum hakam dan juga sejarah ketamadunan umat Islam yang berpangkalan di Makatul Mukarramah kemudian ke Madinah kemudian ke Baitul Maqdis.

Ini, supaya memahami adanya ruang-ruang yang diadakan orang Islam untuk masuk ke dalam masjid dan juga pembinaan gereja yang dibina berhampiran masjid seperti di Baitul Maqdis. Jadi umat Islam kena pertingkatkan kefahaman tentang Islam dan sejarahnya,” katanya.

Beliau menganggap tindakan Teo Nie Ching itu menunjukkan seorang pemimpin bukan Islam cuba membantu dan menyelami kehidupan umat Islam.

Malah, ia jauh berlawanan dengan gelagat wakil rakyat Barisan Nasional yang selama ini memandang remeh keperluan infrastruktur surau tertentu.

"Hari ini kita tengok Ahli Parlimen Serdang sudah memberitahu tujuan dia bukan bertazkirah tetapi orang menyebut-nyebut dia memberi tazkirah. Mana ada dia bertazkirah, dia menyampaikan maklumat terkini polisi kerajaan Selangor.

"Sebagai wakil rakyat dia perlu untuk menjalankan tugasnya di mana wakil rakyat daripada PR lebih baik daripada menjalankan tugas daripada wakil rakyat BN yang menjalankan tugas yang bukan Islam langsung tidak menghayati budaya orang Islam terutamanya dalam bulan Ramadan,” katanya.

Che Det..Zambry..hadiri perhimpunan agong UMNO sebagai pemerhati..he he!!

KUALA LUMPUR: The Malaysian Indian Muslim Congress – Kimma – is now an associate member of Umno.

Umno president Datuk Seri Najib Tun Razak said the party’s supreme council had accepted the membership application from Kimma.

With the move, Kimma can enjoy observer status at Umno’s general assemblies and division meetings, he said after chairing the supreme council meeting here yesterday.

“But they cannot be involved in Umno’s internal matters,” he said, adding that Kimma had agreed to support all policies and decisions made by the Government and the Umno supreme council,” he said.

Kimma was reported to have made six applications to join Barisan but all had been rejected, with the most recent rejection in June this year.

In 2008, Kimma president Datuk Syed Ibrahim Kader had expressed the congress’ intention to join Umno.

Ada beberapa perkara kita kena belajar dari Saifuddin...

Teman kata belajor dari Saifuddin...bukan UMNO. Jangan syok sendiri pulak.

Sebab Saifuddin itu fikirannya bukan fikiran UMNO. Badannya saja dalam UMNO tapi rohnya dalam Pakatan Rakyat. He he...

Walau apapun, teman nak ucapkan tahniah kepada beliau.

Bagi pemimpin muda dalam Pakatan Rakyat...ada sesuatu yang boleh dipelajari dari beliau. Selalu-selalulah buat homework bila memperkatakan atau memperjuangkan sesuatu isu. Jangan ikut sedap mulut saja....OK? Selamat berbuka puasa....

Saifuddin perjelas MT Umno 30 alasan nafi hak mahasiswa berpolitik

KUALA LUMPUR, 28 Ogos — Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah membentangkan 30 alasan yang sering digunakan untuk menghalang pelajar institusi pengajian tinggi dan pensyarah menyertai politik secara aktif.

Dalam penjelasan panjang lebar kepada Majlis Tertinggi (MT) Umno semalam, Saifuddin berkata, alasan bahawa pelajar akan mengalami gangguan tumpuan dalam pengajian mereka dengan menyertai politik luar adalah tidak benar sama sekali.

“Kalau begitu, orang yang sudah bekerja pun tidak boleh berpolitik sebab takut mengganggu kerja mereka,” kata beliau dalam kertas kerja yang dibentangkan pada mesyuarat MT semalam.

“Punca utama pelajar terganggu akademiknya adalah faktor lain.

“Ada pelajar yang tidak aktif apa-apa pun, tetapi masih terganggu juga akademiknya oleh pelbagai faktor lain seperti ‘clubbing’, putus cinta, murung dan sebagainya,” kata beliau.

Cara berfikir itu, menurut beliau, samalah dengan yang menuduh kokurikulum menyebabkan akademik terganggu dan premis ini telah ditolak oleh kajian, antara penyelidikan kendalian Universiti Harvard.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini, Saifuddin memberitahu, kertas kerja 80 perenggan itu dengan terperinci menjelaskan pandangan alam, cadangan, matlamat utama, halangan, perkembangan semasa, langkah kehadapan dan faedah membenarkan pelajar IPT berpolitik.

“Kertas itu juga menyenaraikan 30 alasan yang menentang cadangan saya itu dan menjawabnya dengan kemas satu persatu,” kata Ahli Parlimen Temerloh ini.

Saifuddin berkata, Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak sekali lagi memperlihatkan sikap terbuka beliau untuk membincangkan idea membenarkan mahasiswa berpolitik.

“Saya memuji kenyataan Datuk Seri Najib di mesyuarat Majlis Tertinggi Umno semalam bahawa waaupun Kabinet telah membuat keputusan melarang pelajar IPT berpolitik, namun beliau terbuka untuk membincangkannya.

“Datuk Seri Najib jelas memahami realiti politik semasa yang meraikan perbincangan idea-idea,” kata beliau.

Saifuddin berkata, Najib yang juga Perdana Menteri dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) juga dapat menyelami minda dan imaginasi belia terhadap politik.

“Sikap beliau ini amat signifikan dalam mematangkan demokrasi negara. Inilah corak kepemimpinan politik yang dinanti-nantikan oleh belia kita,” katanya lagi.

Najib juga menyatakan sikap terbuka berhubung idea itu ketika pertemuan Makmal Pemuda BN di ibu negara pagi semalam.

Akhir bulan lalu, Saifuddin memberitahu,idea membenarkan mahasiswa dan pensyarah politik akan dibawa ke mesyuarat MT untuk mendapatkan sokongan.

Bagaimanapun Kabinet dalam mesyuaratnya tiga minggu lalu telah menolak idea berkenaan.

Menjelaskan lanjut alasan-alasannya dalam kertas kerja itu, Saifuddin juga menyangkal bahawa pelajar tidak atau belum matang.

Katanya, definisi matang digunakan dalam undang-undang.

“Contohnya, dalam kes rogol, wanita berumur 16 tahun dikira matang untuk melakukan hubungan seks; dalam kes jenayah, orang berumur 18 tahun tidak lagi dibicarakan di mahkamah juvana; dan orang berumur 21 tahun layak mengundi.

“Jika wanita berumur 16 tahun dikira matang untuk melakukan hubungan seks dan seseorang berumur 18 tahun dikira matang untuk berhadapan dengan undang-undang jenayah, dan katakanlah kedua-duanya tidak memiliki kelayakan untuk menjadi pelajar IPT, maka, adakah wajar untuk mengatakan bahawa pelajar IPT, yang lulus SPM atau STPM atau setaraf dengan cemerlang dan mendapat CGPA yang cemerlang di IPT, adalah tidak matang jika dibandingkan dengan mereka?” katanya.

Dalam hal yang lain, kata beliau, sebaik sahaja seseorang itu melangkah keluar dari IPT dan menjadi guru siswazah, maka, beliau bukan sahaja dibenarkan menjadi ahli parti politik, malahan dibenarkan juga memegang jawatan dalam parti politik.

“Tetapi, beberapa detik sebelum itu, orang yang sama dianggap tidak matang?

“Apabila berumur 21 tahun, pelajar IPT dianggap layak mengundi dalam pilihan raya umum, tetapi, pada masa yang sama dianggap tidak layak menjadi ahli parti politik yang dipangkahnya itu?” katanya lagi.

Saifuddin berkata, jika alasan bahawa biarlah mereka memilih parti politik yang mereka suka selepas tamat belajar, kerajaan perlu melewatkan umur mengundi pelajar iaitu hanya boleh membuang undi selepas keluar IPT.

Malah beliau menolak tanggapan cerita-cerita tentang keburukan akibat pelajar aktif berpolitik, contohnya demonstrasi yang merosakkan harta benda.

“Cerita tentang demonstrasi perlu adil.

“Janganlah kalau ia melibatkan orang kita, maka demonstrasi dibolehkan, tetapi kalau melibatkan orang lain, maka demonstrasi tidak dibolehkan.

“Cerita merosakkan harta benda itu perlu diteliti. Contohnya, pelajar dituduh lari ke dalam masjid dengan tidak menanggalkan kasut. Logiknya, kalau dikejar, manalah sempat hendak membuka kasut!” katanya.

Jelas beliau, pelajar yang berlindung dalam masjid dituduh memecahkan tingkap kaca.

“Sebenarnya, tingkap kaca pecah terkena gas pemedih mata yang ditembak dari luar masjid ke arah pelajar. Ini adalah teknik menakutkan-nakutkan untuk membina ‘culture of fear’ yang tidak baik untuk pembangunan negara,” katanya lagi.

Beliau juga menyangkal bahawa pelajar-pelajar IPT sudah diberi ruang berpolitik melalui politik kampus.

“Politik kampus memang wujud. Sebenarnya, ia perlu ditingkatkan, misalnya dengan membenarkan pelajar melaksanakan sendiri pilihan raya kampus iaitu seperti yang berlaku di sesetengah IPTS kita dan di banyak universiti terbaik di luar negara,” katanya.

Saifuddin berkata, isu sekarang ialah mengiktiraf hak mereka sebagai warganegara yang dijamin oleh Perlembagaan.

“Politik kampus adalah terhad kepada aktiviti kokorikulum. Penglibatan pelajar dalam politik yang lebih luas akan menyuburkan lagi idealisme mereka dan akan dapat membantu mereka apabila berhadapan dengan dunia pasca-IPT,” katanya lagi.

Berhubung alasan bahawa pelajar akan diperkuda oleh pemimpin-pemimpin politik luar jika menjadi ahli parti, Saifuddin menyoal “siapa suruh pelajar jadi kuda?”

“Jadilah penunggang,” katanya.

Oleh sebab itu, kata beliau, negara harus memberi peluang kepada pelajar sebab mereka adalah sebahagian daripada masyarakat sivil.

“Kenyataan-kenyataan sebegini merendahkan keupayaan intelek pelajar.

“Sebenarnya, menyekat hak politik pelajar juga merupakan langkah memperkudakan pelajar iaitu membuat pelajar tidak boleh bersuara secara politik,” katanya.

Selain itu jelas beliau, tidak ada sesiapa yang mengatakan pelajar perlu mengurangkan fokus ke atas pelajaran.

Malah matanya, tidak ada data empirikal menunjukkan pelajar gagal dalam pelajaran disebabkan berpolitik.

“Ramai yang berpolitik di kampus yang berjaya pada hari ini.

“Ada juga yang tidak berpolitik semasa di kampus yang hari ini tidaklah berjaya sangat. Matlamat ke universiti ialah untuk menjadi insan yang baik, termasuk dalam bidang politik,” katanya.

Alasan-alasan lain dijawab Saifuddin ialah:

ALASAN: Politik kampus adalah ruang pelajar mengangkat idealisme pelajar sedangkan politik luar akan membunuh idealisme tersebut.

Jawapan: Cadangan ini mahu meluaskan ruang yang sedia ada untuk meningkatkan partisipasi pelajar dalam demokrasi. Persoalannya, apakah idealisme pelajar sekarang? Apakah pula contoh idealisme Umno/BN yang membunuh idealisme pelajar? Sebenarnya, pelajar juga mampu mencorakkan politik luar. Contoh-contohnya wujud dalam sejarah gerakan pelajar di luar negara dan juga di dalam negara.

ALASAN: Kalau pelajar menjadi ahli parti politik, mereka tidak lagi bebas mengkritik parti mereka.

Jawapan: Itu masalah parti tersebut yang tidak boleh dikritik, bukan masalah pelajar. Atau, kalau pelajar memilih untuk tidak mengkritik, maka, itu masalah peribadinya. Pelajar boleh memilih parti mana yang sesuai dengan dirinya. Apa yang menariknya ialah orang yang menggunakan alasan ini terkenal dengan sikapnya yang tidak menggalakkan pelajar mengkritik. Merekalah yang selalu melabelkan pelajar yang mengkritik sebagai “radikal”, “anti-establishment” dan “pro-pembangkang”. Jadi, apabila ia menggunakan alasan ini, ia hanya menunjukkan ini adalah alasan yang sengaja diadakan-adakan sahaja.

ALASAN: AUKU sebenarnya yang melindungi idealisme pelajar selama ini dan membentuk kepimpinan pelajar dengan acuan sendiri.

Jawapan: Apakah contoh idealisme pelajar yang dilahirkan oleh AUKU? Acuan apakah kepimpinan pelajar hari ini? Idealisme pelajar bukannya sekadar menuntut kurangkan bayaran PTPTN, harga makanan asrama atau isu bas. Idealisme pelajar adalah berasaskan perjuangan yang berdasarkan kecintaan terhadap nilai-nilai muluk seperti kebenaran, keadilan dan perpaduan, serta kebencian terhadap ciri-ciri buruk seperti kepalsuan, kezaliman dan perpecahan. Antara lain, idealisme adalah berlandaskan ayat al-Quran tentang menyeru kepada kebaikan (‘amal makruf) dan mencegah daripada keburukan (nahi mungkar). Kebanyakan kajian tentang AUKU Pindaan 1975 tidak menunjukkan yang ia melahirkan idealisme pelajar. Jika benar acuan yang dilahirkan AUKU itu positif untuk kerajaan, maka, mengapakah ia seperti tidak diterjemahkan dalam keputusan pilihan raya umum (contohnya Pilihan Raya Umum 2008) yang menyaksikan sokongan pengundi muda lebih condong kepada pembangkang?

ALASAN: Apabila pensyarah berpolitik, maka ia mengganggu proses pengajian di universiti kerana mereka akan cuba pengaruhi pelajar. Pensyarah berlainan parti akan gagalkan pelajar berlainan parti.

Jawapan: Universiti sudah lengkap dengan kaedah untuk mengawal mutu pengajaran dan pembelajaran. Pensyarah yang menggagalkan pelajar dengan alasan politik tidak layak menjadi pensyarah. Hukumlah beliau. Pokoknya, alasan ini menunjukkan sikap tidak percaya kepada pensyarah. Pensyarah dilihat lebih rendah daripada guru siswazah (yang pernah menjadi pelajarnya) yang kini dibenarkan aktif berpolitik. Pensyarah mempengaruhi pelajar IPT? Kalau begitu, silaplah kita membenarkan guru siswazah aktif berpolitik. Ini kerana, kalau pelajar IPT boleh dipengaruhi, ini kan pula murid sekolah. Sekali lagi, alasan ini berpunca daripada sikap tidak percaya kepada pensyarah.

ALASAN: Pendekatan populis ini tidak menguntungkan masyarakat kampus, sebaliknya mengundang bahaya kepada sistem pendidikan yang akan dipolitikkan.

Jawapan: Apa salahnya populis kalau ia bermatlamat untuk kebaikan rakyat dan bukannya diri sendiri? Ia lebih baik daripada tiada apa-apa pendekatan atau langsung tiada apa-apa pendirian. Kenapa perlu dipisahkan pendidikan dengan politik? Sekarangpun kita ada politik di kalangan universiti, pensyarah dan pelajar. Apa yang kita tidak mahu ialah politik ampu dan ragu, serta politik sempit dan kotor. Kalau adalah tempat terbaik untuk menjana politik ilmu dan baru, serta politik segar dan bersih, maka universitilah tempat yang terbaik. Alangkah anihnya, jika amanah besar itu ditolak oleh universiti dan sebaliknya diserahkan kepada orang lain.

ALASAN: Kalau semua pelajar berpolitik akan timbul lebih banyak masalah.

Jawapan: Pertama, apa masalahnya? Kedua, siapa kata semua pelajar? Ketiga, pelajar yang betul-betul aktif berpolitik bukanlah kumpulan yang besar. Keempat, apakah sekarang ini langsung tidak ada masalah?

ALASAN: Bayangkan kalau semua pelajar bebas bercakap apa saja, apa akan jadi pada keamanan negara? Kita banyak isu sensitif.

Jawapan: Pertama, kita mempunyai pelbagai undang-undang yang mencukupi untuk mengawal keadaan, seperti Akta Hasutan, Akta Rahsia Rasmi dan sebagainya. Di IPT pula terdapat kaedah tatatertib. Kedua, kita telah lama merdeka. Kita perlu belajar berbincang isu-isu (yang dikatakan) sensitif dan bukannya menyapunya di bawah tikar.

ALASAN: Majoriti pelajar “anti-establishment”.

Jawapan: Bukankah sejak hampir satu dekad ini, keputusan pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) IPTA hampir 100 peratus dimenangi oleh kumpulan (yang dikatakan) pro-Aspirasi? Jadi, tidak betullah jika dikatakan majoriti pelajar adalah “anti-establishment”. Kalaupun benar pelajar “anti-establishment”, maka, sepatutnya difikirkan bagaimana untuk mengelakkan daripada “establishment” dibenci oleh pelajar. Kecualilah jika “establishment” memang tidak mahu atau tidak boleh dikritik.

ALASAN: Kita perlu lihat pro dan kontra perkara ini.

Jawapan: Maknanya kita perlu lihat pro dan kontra jaminan hak berorganisasi dalam Perlembagaan? Usahlah terlalu mudah menggunakan strategi pro dan kontra dalam penghujahan. Kalau begitu, nikahpun ada pro dan kontranya. Cara berfikir ini sekadar untuk menimbulkan alasan tidak bersetuju sahaja atau sengaja mengada-adakan alasan atau membesar-besarkan alasan semata-mata.

ALASAN: Pelajar Melayu sahaja yang minat politik. Pelajar Cina dan India lebih tumpu kepada pelajaran.

Jawapan: Ini pendapat yang berunsur perkauman. Seolah-olah kaum lain tidak endahkan politik. Sebenarnya, pelajar bukan-Melayu juga berminat dan aktif dengan politik.

ALASAN: Pelajar akan hilang pendekatan non-partisan.

Jawapan: Persoalan menjadi ahli parti politik adalah persoalan individu. Persoalan “non-partisan” pada peringkat organisasi dan gerakan mahasiswa adalah persoalan berbeza dan boleh dikekalkan. Malahan, secara individu dalam parti politikpun masih boleh mengambil pendekatan bi-partisan, contohnya, seperti dalam Kongres dan Senat Amerika Syarikat di mana seorang Demokrat tidak semestinya menyokong bil yang dibawa oleh seorang Demokrat, hatta oleh Presiden Demokrat.

ALASAN: Bukan semua pelajar hendak menjadi ahli parti politik.

Jawapan: Siapa pula yang kata “semua”? Ini semata-mata untuk membenarkan siapa yang mahu sahaja, walaupun ia minoriti. Majoriti yang tidak mahu tidak patut menghalang minoriti yang mahu. Sebaliknya, dalam amalan demokrasi yang sihat, majoriti melindungi hak minoriti.

ALASAN: Negara maju mempunyai latar belakang yang berbeza dengan kita. Kita tidak boleh meniru mereka.

Jawapan: Janganlah menjadi bodoh lalu meniru membuta tuli. Tapislah. Pilihlah. Bukankah ada konsep best practise? Kita belajar apa yang baik. Apa yang buruk dijadikan sempadan. Baik dan buruk itu perlulah diukur dengan neraca kebenaran, dan bukannya dengan neraca denial.

ALASAN: Pelajar kurang pengetahuan am.

Jawapan: Sejak bila pula untuk menjadi ahli parti politik memerlukan seseorang itu lulus kertas Pengajian Am?

PENYAMUN TARBUS PUNYA HAL...

Shares dispute reveals Umno-corporate nexus

By Jahabar Sadiq
EditorAugust 27, 2010

KUALA LUMPUR, Aug 27 — The nexus between Umno and certain conglomerates has been revealed further in a High Court hearing last week involving the past shareholders of Realmild Sdn Bhd, the shadowy company that took over media giant The New Straits Times Press (Malaysia) Bhd in 1993, and Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB).

Former Realmild director Datuk Khalid Ahmad had sued Datuk Seri Abdul Rahman Maidin in March 2005 for RM10 million over the sale of a five per cent stake in the company in 1999, which took place during a shake-up and buy-out related to Datuk Seri Anwar Ibrahim’s sacking from government.

Abdul Rahman had paid RM5 million but later reneged on the remainder as he learnt from Tun Dr Mahathir Mohamad that the shares actually belonged to Umno.

Abdul Rahman is also now seeking to recover the RM5 million he paid to Khalid, saying the businessman had misrepresented the ownership of the shares.

However, Khalid has maintained that the five per cent stake was his own although he acknowledged that the majority stake was part of an “Umno Trust”. The other directors in Realmild then were former Berita Harian group editor Datuk Ahmad Nazri Abdullah, New Straits Times group editor Datuk Abdul Kadir Jasin, and Mohd Noor Mutalib, who replaced Khalid as NSTP managing director in February 1993.

The dispute in the High Court’s commercial division is to resume on September 1 with testimony from witnesses that Realmild’s ultimate beneficial owner is Umno.

In documents made available to The Malaysian Insider, Khalid outlined in his writ of summons that Abdul Rahman had approached him for his five per cent stake in Realmild sometime in July 1999 and that he had agreed to sell 355,050 ordinary shares for RM15 million, which was half of what he estimated to be the fair value for the shares.

Realmild, originally a RM2 company, was then already the majority shareholder of MRCB, which is now developing the KL Sentral commercial and transport hub in Brickfields.

Khalid said Abdul Rahman made a part payment of RM5 million and on July 19, 1999, wrote an “Acknowledgment of Indebtedness” for the remaining RM10 million which was to be paid in two tranches. But the money was never paid and he later instructed his lawyers to demand back the payment in September 2004.

Khalid is now seeking for the full payment with interest of eight per cent until payment is made and other costs, saying that the five per cent stake belonged to him and no one else as he had worked for the shares by guaranteeing loans given to the company.

However, in his counter-claim, Abdul Rahman said both agreed on a sum of RM10 million for Khalid’s block of shares and he made the first payment on August 1, 1999 with the final payment to be made on July 18, 2000.

Abdul Rahman testified that Daim had instructed him to buy out the MRCB shares, who was formerly the Malay Chamber of Commerce Penang president, has claimed that Tun Daim Zainuddin sometime in 1999 had instructed him to undertake a management buy-out of MRCB by purchasing the 7,101,001 ordinary shares in Realmild. He said the exercise was done in a few days, adding there was no formal sales and purchase agreement for Khalid’s stake.

He also said that he had met Dr Mahathir, the then prime minister, and Tan Sri Nor Mohamad Yakcop, sometime at the end of 2001 and was told to transfer all of the 7,101,001 Realmild shares under his name to Datuk Seri Syed Anwar Jamlullail, who is brother to the Perlis ruler.

Abdul Rahman said he then met Khalid and queried him about the Umno ownership or “Umno Trust” over the Realmild shares, which the latter confirmed as true but said said he also owned shares in the company.

Another witness, Ahmad Nazri, said in a deposition that he held the majority share of 80 per cent in Realmild although 70 per cent of his shares were actually in trust for Dr Mahathir.
Ahmad Nazri said he paid for the shareholdings of the other three people and had told Khalid about the arrangement over the shares.

He also said the Realmild shares held by the directors were personal and owned by them, adding 10 per cent of the shares was also his own shareholding.

He added that he was told by Daim to relinquish his shares in Realmild in July 1999.

He also said that he did not tell Khalid to sell his shares to Abdul Rahman.

Friday, August 27, 2010

NAK TANYA SIKIT...YANG DOK BISING2 CINA MASUK MASJID NI, DIA ORANG PERGI MASJID KA????

Naib Presiden PAS: Tidak salah MP DAP Serdang berada di surau

August 27, 2010KUALA LUMPUR, 27 Ogos — Pemimpin PAS mempertahankan langkah Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang mengunjungi sebuah Surau Al-Huda di Kajang Ahad lalu yang kini dipertikaikan oleh pihak-pihak tertentu termasuk Perkasa dan Umno.

“Tidak menjadi satu kesalahan atau masalah bagi wakil rakyat bukan Islam mengunjungi masjid atau surau untuk memberi bantuan,” kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar ketika ditemui The Malaysian Insider di sini hari ini.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, jika hendak mempertikaikan wakil rakyat itu tidak memakai tudung, tindakan tidak mengenakan tudung, “ia tidak mengharamkan seseorang daripada datang ke masjid.”

“Cuma ia menjadi adap, bukan syarat (mengenakan tudung) apabila masuk ke masjid, surau... bukan syarat tetapi adap,” kata beliau.

Terdahulu beliau menyampaikan takzirah di masjlid bandar Kinrara selepas solat Jumaat.

“Ketika di masjid Kinrara, saya ada menimbulkan contoh, bagaimana masjid ini kemungkinan dibina oleh seorang Cina walaupun projeknya diperoleh oleh seorang Bumiputera, dan pekerja-pekerjanya mungkin dari Myanmar, yang bukan beragama Islam.

“Adakah kita melarang dia daripada memasuki masjid dan surau ketika sedang dibina?” kata Mahfuz sambil menambah, dalam kes Teo beliau sebenarnya dibenarkan oleh pengurusan surau.

“Dari hukum tidak menjadi masalah... sama seperti isu doa, membaca doa untuk bukan Islam, bukan satu kesalahan, kita minta hidayah, tetapi isu itu dipolitikkan,” kata beliau lagi.

Teo dipetik sebagai berkata beliau tidak faham sebab kunjungannya ke surau itu menjadi kontroversi dan “dipermainkan-mainkan” kerana hanya berniat ikhlas.

“Kunjungan ke surau Al-Huda, Kajang adalah satu lawatan yang mesra, (dan) ikhlas untuk berjumpa dengan penduduk di situ. Mereka menerima kehadiran saya,” kata wakil rakyat penggal pertama ini.

Utusan Malaysia dalam laporan muka depan hari ini memetik Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata, perkara tersebut tidak harus berlaku kerana orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki masjid dan surau, apatah lagi ruang solat utama kerana mereka dikategorikan seperti wanita yang didatangi haid.

Teo menjelaskan beliau hanya mahu menyampaikan sumbangannya bagi memperbaiki pagar seperti yang diminta oleh pihak pengurusan surau tersebut.

Mengenai tindakan memasuki ruang solat utama di surau itu, Teo berkata, beliau hanya memenuhi jemputan.

“Pada hari tersebut mereka menjemput saya masuk,” katanya.

Ditanya kenapa beliau tidak memakai tudung ketika memasuki surau, Teo yang juga Timbalan Setiausaha Publisiti DAP menjelaskan:

“Saya tidak dinasihatkan oleh (pengurusan) surau untuk memakai tudung. Saya (pun pada mulanya) tidak menyangka saya boleh masuk surau itu.

“Pada kebiasaannya saya hanya berada di luar surau sahaja. Ini bukan kali pertama saya ke surau itu. Sebelum ini saya berada di luar,” katanya yang sudah mengunjungi beberapa surau sepanjang Ramadan yang bermula 11 Ogos lalu.

Dalam laman webnya Teo berkata:

“Beliau yang hadir berbaju kebaya disambut oleh Pengerusi Surau Ustaz Azemi Ahmad dan ahli dan kariah surau sebaik sahaja selesai ibadah solat sunat tarawih dikerjakan.”

Teo berharap dengan kunjungan beliau kali ini akan menambah lagi kemesraan dan persahabatan di antara masyarakat berbilang kaum.

“Beliau juga mengumumkan bahawa kerajaan negeri Selangor ada membuat penawaran bantuan pinjaman pelajaran kepada lepasan-lepasan SPM di mana pinjaman yang terbuka kepada permohonan anak-anak negeri Selangor ini akan berubah menjadi biasiswa jika keputusan peperiksaan peminjam di universiti adalah cemerlang.

“Beliau menyeru kepada semua agar mengambil peluang tersebut supaya tiada anak-anak yang tercicir untuk memasuki ke universiti semata-mata disebabkan masalah kewangan,” kata laman web itu.

Temujanji di Mahkamah Jalan Duta...

Tarikh : 30hb. Ogos, 2010 (Isnin)

Masa : 9.00 pagi

Kenapa? : KERAJAAN KELANTAN FAIL SAMAN TERHADAP PETRONAS

Pesan Ustaz Wan Ji, "SEMUA DIJEMPUT HADIR.!!"

TEOH BENG HOCK CEKIK LEHER SENDIRI...VERSI DPP RAZAK MUSA!!

Thursday, August 26, 2010

ANACONDA BAKAL LENYAP DARI DUNIA INI...HE HE!!


Nampak gaya...kalau keputusan mahkamah ini kekal...makanya akan lenyaplah spesis anaconda yang paling besar dari dunia ini pada PRU13 akan datang.

Anaconda ini ingat dia boleh terus membelit sebagaimana yang dilakukan di Felda Sungai Buaya (ya buayapun dibelit) semasa PRK Hulu Selangor baru-baru ini.

Rupanya panas tak sampai ke petang yob...he he!!

Muktamad: Felda diarah bayar peneroka RM11 juta
Ogos 26, 10 11:56am

Kongsi 301Selepas lebih sepuluh tahun, akhirnya 354 peneroka Felda Kemahang Tiga dari Kelantan mendapat khabar gembira apabila Mahkamah Persekutuan hari ini mengarahkan Felda membayar mereka RM11 juta kerana menipu peneroka berkenaan berhubung gred buah kelapa sawit.

Mahkamah Persekutuan Putrajaya menolak permohonan Felda yang mencabar keputusan yang dibuat oleh panel lain, mahkamah itu yang sebelum ini mengketepikan rayuan berkenaan.

Lebih 150 peneroka hadir pada perbicaraan yang penuh sesak ini manakala ratusan lagi berhimpun di luar menantikan penghakiman. Kebanyakan mereka mengagahi perjalanan lebih sembilan jam dari Kelantan untuk mencari keadilan.

Dengan penghakiman hari ini, setiap peneroka itu dijangka menerima RM25,000 hingga RM30,000 setiap seorang.

Keputusan hari ini mempunyai implikasi besar ke atas Felda dan kerajaan kerana ia akan menyaksikan lebih banyak saman difailkan dan mengugat kepercayaan sebelum ini bahawa penubuhan agensi kerajaan itu oleh perdana menteri kedua, Tun abdul Razak Hussein bagi meningkatkan kebajikan masyarakat bumiputera dengan menaikkan taraf hidup mereka sebenarnya mempunyai kepincangan.

Keputusan sebulat suara

Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sherif, yang mengetuai panel tiga hakim, menolak permohonan Felda berhubung keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini yang mengetepikan permohonan Felda membuat rayuan terhadap perintah Mahkamah Tinggi Kota Baharu supaya agensi itu membayar RM7.8 juta ganti rugi dan faedah kepada peneroka-peneroka itu.

Panel hakim, yang turut terdiri Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Hashim Yusoff dan Datuk Seri Md Raus Sharif, mendapati mahkamah itu tidak dapat membenarkan permohonan itu kerana ia tidak mempunyai bidang kuasa menyemak semula keputusan awalnya.

Menurut Alauddin, keputusan sebulat suara itu dibuat kerana mahkamah hari ini tidak mempunyai jurisdiksi untuk mengkaji keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Persekutuan sebelum ini.

"Justeru, rayuan itu ditolak."

Mahkamah juga memerintahkan Felda membayar kos perundangan sebanyak RM20,000.

Mahkamah Tinggi Kota Baharu memerintahkan Felda membayar RM7.8 juta bersama faedah kepada peneroka-peneroka itu setelah peguam agensi itu gagal hadir di mahkamah semasa saman itu didengar, dan mahkamah membuat keputusan memihak kepada peneroka selepas mendengar keterangan saksi-saksi mereka.

Jumlah meningkat

Jumlah itu kemudiannya meningkat kepada RM11 juta bersama faedah terkumpul.

Pada 19 Januari lalu, Mahkamah Persekutuan enggan membenarkan Felda untuk merayu dan mengarahkannya supaya membayar pampasan kerana menipu 354 peneroka sejak 1995.

Panel tiga orang hakim ketika itu diketuai oleh Tun Zaki Azmi yang sebulat suara enggan membenarkan Felda membuat rayuan.

"Mahkamah puas hati bahawa tiada mana-mana bahagian dalam undang-undang bagi perkara ini disemak semula oleh mahkamah ini. Kami mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan," kata Zaki dalam penghakiman lisannya.

Dua lagi panel hakim tersebut ialah Datuk Gopal Ram dan Datuk Zulkefli Ahmad Makinuddin.

Peneroka menamakan Felda, pengurus tanah rancangan tersebut, Ibrahim Ismail (telah meninggal dunia) dan Felda Palm Industries Sdn Bhd sebagai defenden.

Mereka diwakili oleh peguam Wan Rohimi Wan Daud dan Yusfarizal Yusoff.

Khaiy Jamaludin Batal Hasrat Jadi PM Ketika Usia Mencecah 40 Tahun...

Khairy: Support Perkasa and I leave
2010/08/25

KUALA LUMPUR: Umno Youth chief Khairy Jamaluddin yesterday said he will walk away from Umno if the majority of party members supported Perkasa.

Refuting the claim by Pas Shah Alam member of parliament Khalid Samad that Umno was "hand in glove" as far as Perkasa activities were concerned, Khairy said not everyone in the party supported the Malay rights group.

"If there is a situation that they (Umno) would pick Perkasa over me, I will walk away," he said during a forum on the 10th Malaysia Plan Overview -- "Bridging the political Divide" at a hotel here.

Also participating in the forum organised by the Leaders magazine was Khalid. It was the second time that the MPs participated in a similar forum.

Khairy has spoken up against issues championed by Perkasa led by Pasir Mas MP Datuk Ibrahim Ali on a number of occasions.

Khalid, who spoke earlier, had claimed that the government transformation programme would be hindered if extreme groups such as Perkasa was being supported by Umno.

Khairy, who is also Rembau member of parliament, criticised the group, adding that it only served to wedge a divide in the country.

Other topics discussed at the forum include the 10th Malaysia Plan and the National Key Economic Areas.

TAHNIAH DAN TERIMA KASIH TOK PA...

KENYATAAN MEDIA

Kenyataan yang disiarkan oleh akhbar The Star semalam tidak memberikan gambaran sebenar apa yang saya sebutkan kepada media sehari sebelumnya. Saya hanya sebut secara ringkas sahaja tetapi telah ditarik begitu panjang dan ada tokok tambah dari akhbar itu.

Apa yang saya sebut bahawa Islam adalah dasar PAS dan PAS tidak berganjak dari dasar perjuangannya ini.

Apabila ditanya, apakah pendirian Tuan Guru Datuk Nik Aziz itu pendirian PAS, saya kata ia memang pendirian PAS. Ia saya nyatakan tanpa saya sebut pelaksanaan hudud dalam konteks Malaysia dan bukan respon kepada kenyataan mana-mana orang.

Dalam konteks Malaysia yang mengamalkan konsep federalisme, negeri-negeri mempunyai hak tersendiri. Apa-apa pun yang hendak dibuat di peringkat negara dan negeri dalam konteks undang-undang, ia mesti diluluskan oleh Parlimen di peringkat pusat dan DUN di peringkat negeri.

Contohnya Kelantan dan Terengganu yang membuat enakmen jenayah syariah. Ia mestilah diluluskan di DUN masing-masing. Undang-undang yang diluluskan pula terbatas kepada orang Islam sahaja dan tidak dipaksakan ke atas bukan Islam.

Di peringkat pusat pula, apa-apa yang berkaitan dengan undang-undang mestilah terlebih dahulu diluluskan diperingkat Parlimen. Andaikata PAS dan Pakatan Rakyat mendapat kuasa di peringkat pusat, ia juga perlu melalui proses yang sama sebagaimana undang-undang yang lain.

Pindaan undang-undang Perlembagaan yang tidak mendapat sokongan 2 per 3, tidak akan boleh berjalan. Pendek kata pelaksanaannya mestilah mendapat persetujuan rakyat melalui wakil mereka dalam Parlimen. Tetapi menjadi tanggungjawab kepada PAS yang memperjuangkan Islam yang menyeluruh (syumul) untuk menjelaskan perkara ini kepada rakyat dan parti yang bersama dengan PAS.

Sudah tentu kalau ia tidak difahami oleh rakyat atau wakil rakyat, ia tidak akan mendapat sokongan di Parlimen. Penjelasan mengenainya mestilah dibuat secara berterusan dan bijaksana.

Memang menjadi keyakinan PAS dan pengikutnya, ajaran Islam adalah yang terbaik dan PAS sedia berdialog dan berbincang mengenai hal ini dengan mana-mana pihak.

Perlu juga diingat soal perundangan ini hanya sebahagian sahaja daripada Islam. Sebab itu kita perlu sentuh semua hal samada sosial, ekonomi, salah laku, good governance dan lain-lain. Perundangan satu juzuk sahaja daripada Islam.

Atas dasar itu, saya tidak fikir hubungan dalam Pakatan Rakyat terjejas dengan hal ini sahaja. PAS akan terus bekerjasama dalam Pakatan Rakyat bersama dengan PKR dan DAP kerana kebersamaan kita banyak sebagaimana yang telah kita jelas dalam agenda bersama Pakatan Rakyat.

Kita akui dengan jujur bahawa kita ada perbezaan dasar dengan DAP bahkan PKR juga. Tetapi persamaan dalam perjuangan kita untuk hak rakyat jauh lebih banyak dari perbezaan antara kita.

Tidak seharusnya perkara ini di salah tafsirkan sehingga boleh jejaskan hubungan baik yang sedang berjalan sekarang.

Datuk Mustafa Ali
Setiausaha Agung PAS

NKRA: NAJIB KERJA ROSMAH ARAH...

Dari Malaysia Chronicle...Wednesday, August 25, 2010

Kalau Malaysia guna sistem merit, anak Che Det tak layak dapat bisnes....

Menurut seorang kawan aku, kalau opis dia menggunakan sistem merit, ramai cina-cina tak dapat naik pangkat. Ramai juga antara mereka yang dah lama patut kena tendang.

Naik pangkat, naik gaji gila2 dan dapat kemudahan itu dan ini kerana rapat dengan bos. Sanggup duduk depan bos berjam2. Sanggup jadi punching bag bos.

Kalau itulah piawainya nak naik gaji banyak...mangkok ayunpun boleh buat.

Jadi meritocracy ni ada juga cina yang takut sebebenonye. Macam Che Det juga. Takut anak dia tak dapat bisnes.

Kena dengan Zaid Ibrahim...padanlah muka.

KUALA LUMPUR: PKR supreme council member Zaid Ibrahim has diagnosed Dr Mahathir Mohamad with a psychological disorder, which has rendered his mind "convoluted and confused".
And a tell-tale symptom of this condition, according to him, is the former premier's "obnoxious and extraordinarily stupid" statement.

Commenting on Mahathir's latest blog posting on meritocracy, Zaid also took a swipe at the latter's Indian roots, by describing himself as "not just a Malay by constitutional definition, but by heritage (as well)."

In his posting, the former premier had labelled those who pushed for meritocracy as being just as racist as those who defended Malay rights.

Mahathir added that some Malays, “perhaps due to mistaken pride”, supported meritocracy and undermined the Malay position further.

However, Zaid disagreed.

“Many Malays want meritocracy for very good reasons. They want their applications for contracts and projects to be given fair consideration by the authorities. They do not want only those who are politically connected to have the upper hand. They want a level playing field.

“They believe that they can succeed on merit if only they get a fair chance. They want to succeed with their pride intact; and at the same time they want to tell their children that Malays who work hard and with the right attitude can succeed., like everybody else,” he said.

Zaid said many Malays wanted meritocracy so that they could get their dues like promotion and higher positions by working hard.

“They want to be judged fairly and not lose their position or seniority because some one else has the right political cable. They want a promotion system that is transparent and free of interference.

“They want to say that they have succeeded because they did it the hard way. Why does Mahathir have to belittle these Malays? Why must the Malays be scrapped off their self-respect just to prove that Umno is responsible for everything in this country?” he added.

'This is not misplaced pride'

Zaid, a former Umno leader himself, said he failed to understand why Malays who supported meritocracy were described as having misplaced pride.

On the contrary, the former law minister said, it was these Malays who carried the flagship of a proud people.

“We know our strengths and we have no shame of our limitations. But we will always strive to better ourselves. If by open competition and transparent policies the net effect is that some Malays still need extra help and support, then of course a responsible government will have to step in; to provide the incentives and the safety net to bridge the gap.

“But let us start with the notion that we must earn our success like everyone else. And the let the best amongst us prosper. We do not need to be instant millionaires. We can take our time so long as we work hard. All we want is the best education for the Malays,” he added.

Zaid said that his comments were aimed at reminding Mahathir of how wrong he was, and not because he had misplaced pride.

“Misplaced pride for a Malay is when he gets to be a minister because his father fixes it; or he has a few hundred millions in his coffers because he has the right Chinese partner to enrich him,” he added.

Sesungguhnya Allah menyuruh kamu berbuat adil dan kebajikan...

Inna Allaha ya’muru bi al-adli wa al-ihsan...

Ayat ini dijadikan kesimpulan oleh Ustaz Hadi Talha ketika beliau merumuskan kuliah siyasah syar'iah di Surau Ulul Azmi selepas kita memenangi PRU12 (Selangor) 2 tahun yang lalu.

Katanya, "the gist of pemerintahan menurut islam ialah adil dan ihsan! Inilah yang paling utama dan inilah yang akan dilakukan oleh PAS jika memerintah..."

Jadi di manakah hudud yang diriuh-rendahkan semula oleh TGNA, Karpal Sing, Lim Kit Siang, Tok Pa', (dan sudah tentu) Nasrudin Tantawi???

Tidak bolehkah kita menyusun sesuatu perkara mengikut prioritinya...?? Don't be carried away...

Apabila Pakatan Rakyat menandatangani Common Policy Framework, apa yang teman nampak ialah komitmen kepeda pemerintahan yang adil dan ihsan ini telah dinyatakan dengan jelas. Atas sebab itulah teman merasakan bahawa apa yang diperjuangkan oleh PAS selama ini diterima-pakai oleh parti-parti bersekutu.

Apa yang penting bagi PAS dan sekutunya ialah:

1. Memastikan UMNO lenyap dari mukabumi ini sekaligus kita mentalkinkan segala kedurjanaan, kemaksiatan, ketidakadilan, kejahatan, kafasikan, kemunafikan dan whatever yang jahat-jahat yang selama ini yang membelenggu Malaysia.

2. Memperkukuhkan kerjasama antara parti di dalam Pakatan Rakyat dan bukan menimbulkan syak wasangka, ketidak-yakinan dan curiga mencurigai antara satu dengan yang lain. Nak tunjuk terlalu pandaipun payah juga.

3. Ikhlas dalam permuafakatan. Tak ada back-stabbing dan sebagainya.

Soal penerimaan hudud dan perlaksanaannya oleh rakan-rakan sekutunya, teman merasakan itulah cabaran yang PAS perlu harungi. Ia akan memakan masa. Cepat atau lambat akan bergantung sepenuhnya kepada keupayaan PAS membuktikan pemerintahannya "adil dan ihsan".

Perlaksanaan kata-kata itulah yang menjadi titik tolak samada DAP boleh menerima atau tidak bahawa apa yang ingin dibawakan oleh PAS dalam sistem pemerintahan negara adalah sebaik-baik sistem untuk negara ini.

Bukankah Rasulullah dan sahabat telah menunjukkan jalan? Walk the talk. Insya'Allah, jika kita (PAS) berjaya mengikut sepenuhnya apa yang Rasulullah dan sahabat tunjukkan, Allah sudah pasti akan membuka hati-hati manusia untuk melihat dan sekaligus menerima kebesaran Illahi.

Apa yang penting pada masa ini ialah kita ke Putrajaya. Berjiwa besarlah pemimpin-pemimpin ku....

Terima kasih Dr. Dzulkefly Ahmad...

Hudud row: Coalition politics is the art of the possible
August 25, 2010

Coalition politics, which is the politics of emphasising essential similarities and downplaying differences, received a bracing defence yesterday just when two of Pakatan Rakyat’s components looked to be sporting a case of amnesia on what holds the coalition together.

It took Dr Dzulkefly Ahmad, PAS MP for Kuala Selangor, to remind some leaders of his party and DAP that what unites them in the coalition’s Common Policy Framework is greater than what divides them on hudud law.

Dzulkefly had interjected in a futile debate that was welling up between DAP stalwarts and some PAS leaders over the latter’s intention to press for the implementation of hudud should Pakatan take power at the next election.

Chief among the commonsensical reasons he gave for decrying the futility of the DAP-PAS exchanges was that the issue was not in the Common Policy Framework of Pakatan. Therefore it is not on the table as a policy for implementation once Pakatan takes power. Further debate, Dzulkefly opined, would only set Pakatan in “self-destructive mode” and prolong BN misrule.

He went on to describe the philosophy of coalition politics which under the circumstances was a salutary reminder to the disputatious that fighting for essential similarities in component parties’ struggles required a certain maturity.

“Pakatan must understand what is necessary in coalition politics, which is about parties undertaking common objectives and policies,” Dzulkefly said.

“In Pakatan, we have more than enough common ground to form a broad-based policy,” he reminded disputants from both sides of the hudud debate.

The discordant exchanges over hudud between some PAS leaders and at first DAP’s Karpal Singh, before he was joined by others from his cohort, arose over comments on the rising incidence of baby dumping in the country.

Karpal, in an unguarded comment no doubt, proposed the death sentence for baby dumpers, a call he must have immediately regretted not only because of the flak it drew from women’s rights champions but also for what it elicited from some PAS leaders.

PAS spiritual leader Nik Aziz Nik Mat suggested hudud law as a prescription for the country’s mounting social ills, of which baby dumping is a symptom.

Standard response

Nik Aziz was giving vent to a standard response of an Islamic party to the problem of rising social ills. In the process, he displayed the flaw of the ideological approach to the ever changing nature of society’s problems: the substitution of abstractions for reality.

When leaders in DAP other than Karpal joined in the demurral over hudud as the solution to rising social ills, some PAS leaders voiced the view that this was due to a misunderstanding of hudud by the DAP that is only an earnest explanation – by PAS – away from dispelling.

“The fallacy of misplaced concreteness” was the philosopher Alfred North Whitehead’s take on the weakness of the ideological mindset when confronting social problems.

This is the mindset that withdraws problems from the turbulent stream of change and treats them as splendid abstractions from the whirl and contingency of life.

When one has considered that for the implementation of hudud law you have to amend the Federal Constitution and also hold a referendum in Sabah and Sarawak on the issue because the territories would have to have a separate say on the matter which means secession is a possibility, one would begin to fathom the problems in the way of hudud’s implementation in Malaysia.

Only a starry eyed ideologically-driven optimist would underestimate the problems we would have with implementing hudud.

Needless to say, coalition politics is the art of not only the possible but of abjuring the impossible.

Tuesday, August 24, 2010

Bersatu di bawah PAS: Islam Berkembang Melayu Selamat...Insya'Allah...

Mahathir: Melayu perlu bersatu atau hilang kuasa politik

Oleh Yow Hong Chieh
August 24, 2010KUALA LUMPUR, 24 Ogos — Sambil merujuk kepada nasib penduduk di rantau Timur Tengah, Tun Dr Mahathir Mohamad sekali lagi memberi amaran kepada masyarakat Melayu negara ini bahawa mereka berhadapan dengan risiko hilang kuasa politik jika terus kekal tidak bersatu.

Bekas perdana menteri berkata orang Melayu memerintah selama ini kerana mereka adalah majoriti penduduk negara ini.

Malangnya tegas beliau, pergaduhan dan pertelingkahan dalaman menyebabkan mereka kehilangan kuasa politik kepada bukan Islam.

“Jika kita berpecah-belah, jika kita hilang kuasa majoriti kita,” kata beliau dengan merujuk kepada perpecahan kuasa Melayu kepada tiga parti — Umno, PAS dan PKR.

“Saya bukan rasis yang mahu menyemai sentimen kebencian Muslim terhadap bukan Islam tetapi perlu ada perasan menghormat,” kata beliau kepada pemberita sebelum majlis berbuka puasa di Felda D’saji bersama Perkim di sini.

“Dan, sebarang rasa hendak hormat hanya datang jika kita kuat dan berkuasa,” katanya.

When the ACA DG was persecuted for doing his job

The greatest comedian of all time....

Apabila teman menghadiri dinner yang dianjurkan oleh MBAM beberapa tahun yang lalu, the guest speaker ialah Menteri Tenaga, Air dan komunikasi pada masa itu, Dr. Lim Keng Yaik.

Teman percaya, semua orang terhibur dengan antik Dr. Lim. Kredit kepada beliau. Rakan teman yang duduk di sebelah, YS Chen sempat memberikan complimentary quote...

"This guy is better than Phua Chu Kang..!!" Kami berdua tergelak besar...

Tetapi bila membaca tulisan Martin Jaleh yang bertajuk MACC “commits suicide”! ...teman terpaksa angkat tangan. Rasanya gelaran 'the greatest comedian of all time' adalah milik kekal Abdul Razak Musa, peguam yang membantu SPRM dalam inkues kematian Teoh Beng Hock.

Baik Phua Chu Kang mahupun Dr. Lim Keng Yaik bukanlah tandingan beliau.

Bacalah artikel di bawah ini....When Pornthip maintained that Teoh did not commit suicide – a view which would definitely not sit well with the MACC, Abdul Razak became a spontaneous stand-up comedian! He suggested that Teoh ‘strangled himself’ and was ‘depressive’. It was a line which he desperately copied from Dr M who had said that Anwar gave himself a black eye when in prison!

By Martin Jalleh

18 Aug. 2010 – The Malaysia Anti-Corruption Commission (MACC), very tragically, “committed suicide” today. It killed the very little that was left of its own integrity and credibility.

Its public image plunged to the very depths with the help of its advocate Abdul Razak Musa. He had at first advocated self-strangulation. He even demonstrated how it could be done.

When that failed, the very experienced lawyer of 24 years assisted the Commission to take a wild leap out of the window of logic, common sense and civility.

Depressed

Many have observed that the MACC has been very depressed of late. It has gone through bouts of disappointment, doubts, dejection and denial, all contributing to its sudden self-destruction.

The last (first) MACC chief even jumped ship a few months before his due retirement date. It seems he could no longer handle the daunting (more appropriately read as “haunting”) task.

It appears that the MACC has left behind a suicide note which was supposedly written by its eight-month old new chief Abu Kassim Mohammed. The contents need to be verified of course. It reads:

“Things have been bad for us – bad public perception, bad press, bad publicity, and as though these were not bad enough, we have done badly in the courts with most of the big fish being acquitted!

“I have asked for a year to convince the rakyat of our commitment to combat and curb corruption but the public is still so very critical, cynical and condemning of the MACC.

“The public misunderstands us, press mistreats us, alternative media highlights only our mistakes, Opposition mocks us and Government makes use of us but we are very independent.

“I even told the Cabinet that its members should declare their assets publicly. But they asked me to take my proposal and shelve and shove it…in one of my many cabinets.

“On Teoh Beng Hock’s death anniversary I said we will act without fear, favour and farce. But it has been a flop and many flip-flops. We have lost face even after launching our Facebook page. It is very frustrating!

“It has been a long, lonely and losing battle. And now our learned legal department head has determinedly driven the last nail into our coffin and we have very dutifully dug our own grave!”

It seems that the MACC, due to its synergy with Umno, sent a “Solidarity in Suicide” invitation to the party. They declined, for they have received a similar earlier invitation from Perkasa.

Discredit

The events that led to MACC’s “suicide” began during the cross-examination of the world-renowed Thai forensic pathologist Dr Pornthip Rojanasunand by Abdul Razak in the Teoh Beng Hock’s Inquest.

He first attacked Pornthip on her qualifications and claimed that the MACC’s expert witness, Peter Vanezis, was “far more qualified” than her...as he had “graduated from Bristol University”.
He added that Mahidol University, where she had graduated from, was not recognised in Malaysia. Understandably, he was rather silent on where he graduated from, its ranking and whether it was recognised anywhere on the face of the earth.

Pornthip advised the antagonistic lawyer not to look down on Asians and retorted that Mahidol is ranked the 220th best university in the world and is Thailand's top-ranked university.

Abdul Razak also accused her of being biased, and as an expert witness engaged by the Selangor State Government, she had come to Bolehland “to attack the MACC”.

She stopped him dead in his tracks: "You have to understand. I work for the rights of the dead, not the Selangor government. My objective is to help the dead!"

It is hoped that the "dead clients” of Pornthip (who has offered her services on a pro bono basis in Teoh’s case) will not take offence and haunt the MACC lawyer who after all appears brain-dead!

It was perhaps the first time in her 25 years as a pathologist that Pornthip was meeting such a pathetic lawyer. She therefore could not resist asking Abdul Razak: “Are you really a lawyer?”

Abdul Razak charged that Pornthip kept changing her position and “the goalpost”. He forgot or got pretty mixed up that such a privileged role and position belonged solely to the Attorney-General with the ball always in his court(s).

He absurdly insisted that her expert opinion was based on her imagination. He would later prove that he was even much more imaginative than her by demonstrating the art of self-strangulation.


Demonstration

When Pornthip maintained that Teoh did not commit suicide – a view which would definitely not sit well with the MACC, Abdul Razak became a spontaneous stand-up comedian!

He suggested that Teoh ‘strangled himself’ and was ‘depressive’. It was a line which he desperately copied from Dr M who had said that Anwar gave himself a black eye when in prison!
The MACC lawyer decided to give a practical demonstration on himself, after being challenged by Gobind Singh Deo, the lawyer for Teoh’s family, to show how one can strangle himself.

Everyone in court was highly entertained, though some may have wished Abdul Razak had succeeded in his demonstration! Pornthip’s “clients” must have surely laughed out loud in their graves!

But the MACC’s prosecutor’s court antics were not over yet. He would provide more ammunition to the MACC to shoot itself. He asked Pornthip if she has any experience jumping off a building!
The cool, calm and composed counsel for the Selangor Government, Malik Imtiaz Sarwar, countered with classic sarcasm: “With questions like these, we would all want to jump off a building!”

Pornthip sensed she had so far seen only the tip of the lawyer’s incompetence. He eventually became so confused that even the Bar Council representatives and coroner had to help clarify and correct him.

Despair

Abdul Razak was in court not to help the coroner determine the real cause of Teoh’s death but to denigrate Pornthip and to distract and divert everyone from the truth. He ended up destroying his own client’s integrity and credibility!

In trying to discredit “the most trusted individual in all of Thailand” (according to a Readers’ Digest Trust survey last year) he has driven the MACC into utter despair in its desperate attempts to restore public confidence!

The law, we are often told. is an ass. But it would be more accurate to say in this context that the lawyer (for the MACC) is an ass and being holed up in the commission, he has turned asinine, arrogant, absurd and abusive.

But why should we be surprised. He is after all the very same lawyer who told wheechair-bound Karpal Singh, the lead lawyer for the Teoh family in the Inquest: "I can sit but you cannot stand"!

But Abdul Razak has the making of a judge in the appellate courts, where, in the words of the very respected retired judge N H Chan, sit a bunch of “ignorant”, “inane”, “incompetent” and “idiotic” judges.

As the hearing ended, Gobind Singh Deo was overheard whispering to himself: “Deo Gratias!” (“Thanks be to God!”). He was indeed grateful to God for Abdul Razak Musa and his sterling role in assisting the MACC "commit suicide"!

Monday, August 23, 2010

Orang UMNOpun dah meluat tengok isu doa ni oiii!!

What does Umno Penang fear? — Sakmongkol AK47

August 23, 2010 — Some Muslims in Penang were highly agitated when the khatib ( the man who reads sermons) offered prayers for the Penang chief minister. In what manner was it said? Was LGE's name mentioned in the context of something?

Actually we have not heard what actually transpired other than listening to a few emotionally charged statements from some people. Who are these people? If they are Umno members, then their response was hardly surprising.

To me, the fearful responses thus far only reflect how desperate Umno is in re capturing the Malay support in Penang. I won't say re-capture Penang, because that is already impossible. What Umno fears now is losing Malay support in Penang. That is like the end of the world.

What Umno fears is a rising consciousness among Penang Malays that despite detaching themselves from Umno, their lot can still be improved. This will be the beginning of a wider consciousness debunking the myth that equates loyalty and allegiance to this country to loyalty and allegiance to Umno. The two things are not the same. If Penang is successful in demolishing this long perpetuated myth and this awareness becomes a national phenomenon, Umno is in serious trouble.

Neither Umno nor Zaid Hamidi who is the Pengerusi Perhubungan Umno Penang have the answer to counter this rising tide. The only way they can hit back is by manipulating the sermon issue. You hope this will escalate into a tidal wave of resentment.

I say, if we truly love Umno we should stop this childish and very shallow strategy. Offer Penang Malays a better vision and promises of a better future. Zahid Hamidi is wishing he is not the Pengerusi Perhubungan Umno Negeri. Ini kes nyaya kat chek no.

Since capturing Penang from Gerakan and Umno in the last elections, the state government has made serious inroads into winning the hearts and minds of the Muslim community. Mosques and suraus have been receiving a lot of facilities and assistance from the state government. What is the civil thing to do if someone has given you assistance? You say thank you sir.

So the particular imam who created the present controversy who happens to be the brother of the Penang mufti was telling the congregation that Muslims should pray the good deeds undertaken by the state government under Lim Guan Eng are carried out continuously. Muslims are thanking the state government under Lim Guan Eng. In addition, Muslims should be hopeful that Lim Guan Eng embraces Islam. What probably happened was perhaps Guan Eng's name was mentioned in that context.

To me, this is a stupid way of trying to leverage on a religious issue. The present controversy serves to further expose our hypocrisy. For so many years while Penang was under the JV government of Gerakan and Umno, the lot of Penang Malays has not improved greatly. You even had a PM from Penang and he didn't achieve anything much for Penang Malays. He could offer only some nebulous ideas about Islam. People wanted more physical improvements not more sermonising.

Before that you also had a former deputy PM from Penang, who did not achieve much either. All he could do was gurmal here and gurmal there. Senator Koh Tsu Koon could never match what Guang Eng has achieved in 2 years with what he has done all those years while in power. So really, you don't have any defence against what the present state government is doing.

The better action by Penang Malays is to throw out all those useless Umno leaders who rose to prominence not through offering great ideas and thinking, but got where they are by mastering political intrigues. It's the comeuppance for many of these hollow leaders. For years you have come up not through the brilliance of your ideas or competency but you rise because you are more skilful at demolishing your political rivals, you rise by stabbing the backs of your political comrades, you rise because you plot here and there — suddenly you find you don't have the substance to sustain your political relevance.

So you have incompetent Umno leaders thinking they can stand toe to toe with better qualified Gerakan leaders. Suddenly you realise, your skills in removing your own political comrades don't work when dealing with people from other parties.

So I find the Penang Umno leadership and its 'spokesmen' behaving hypocritical in using religion to counter the state government.

Let's have some finesse fellers.