Tuesday, May 31, 2011

Ustaz Azhar Idrus - Apakah Benar Kita Tidak Boleh Menentang Pemimpin Yg Zalim?

Sudahkah manifesto Pakatan Rakyat terlaksana di Selangor??

Aku ditanya oleh Anas pasal benda ni semalam. Ini semua gara2 kerja mencula yang dijalankan oleh beliau bersama 100 petugas PAS hujung minggu yang lalu di sekitar DUN Lembah Jaya. Agaknya inilah pertanyaan2 yang diutarakan oleh pengundi.

Jadi di bawah ini ialah menifesto PR semasa PRU12 yang lalu.

Sendiri kena tengok ya samada janji-janji telah terlaksana??

Kalau ditanya pendapat aku, sebahagian besar telah dilaksanakan. Cumanya informasinya sampai ke golongan sasar atau tidak, itulah persoalannya. Mana2 yang belum terlaksana, cepat2lah ditunaikan.

Air Selangor Free...Hehe!!

Nak tergelak aku baca komen seseorang di fb Yob Tualang Sakah...

Azwan Osman: nak tido tutup lampu yop.. lepaih tu naik atas katil..macam2 boleh buat dalam gelap yop.. tapi nanti bil ayor naik la pulak..kah kah kah

Dan aku menjawab...

Air di Selangor free....hehe!!

Tarif elektrik dijangka naik setiap enam bulan?
Kuek Ser Kuang Keng and S Pathmawathy

Tarif elektrik di negara ini akan dinaikkan setiap enam bulan bagi tahun-tahun berikut supaya selaras dengan kenaikan harga gas asli yang dijual Petronas kepada pengeluar tenaga.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Peter Chin berkata kerajaan pada dasarnya telah bersetuju mematuhi mekanisma 'Fuel Cost Pass Through' (FCPT) yang akan menentukan kadar tarif pada masa hadapan.

“Kuantum kos bahan api (cent/kW unit) akan disalurkan kepada pengguna berdasarkan harga sebenar bahan api iaitu gas dan arang batu yang digunakan bagi menghasilkan tenaga bagi tempoh enam bulan,” kata Chin di Putrajaya semalam.

Beliau berkata demikian ketika menjelaskan arahan kerajaan kepada Petronas supaya menaikkan harga gas asli daripada RM3 setiap mmBtu bagi setiap enam bulan sehingga ia mencecah harga pasaran menjelang tahun 2016.

Pada sidang akhbar berasingan di Kuala Lumpur, Ketua Pegawai Eksekutif Tenaga Nasional Bhd (TNB) Datuk Che Khalib Mohamad Noh (bawah, tengah) berkata FCPT bermakna pengguna terpaksa menanggung kos.

"Kerajaan akan juga melaksanakan mekanisma FCPT bagi sektor tenaga. Mengikut FCPT, kos bahan api akan disemak setiap enam bulan.

"Sebarang perubahaan sama ada menaik ataupun menurun pada kos bahan api, khususnya gas, arang batu dan minyak akan ditanggung oleh pengguna,” katanya.

Monday, May 30, 2011

Satu hapah aku tak faham tapi ada perkataan Altantuya dengan Premier minister de la Malaisie...tolong translate!! Hehe...

Monde 05/03/2009 à 06h52
Un cadavre très dérangeant
grand angleLe meurtre d’une interprète mongole, au cœur d’un thriller mêlant ventes d’armes, jet-set et pouvoir, pourrait compromettre le futur homme fort du pays.

5 réactions
KUALA LUMPUR et OULAN-BATOR, envoyé spécial ARNAUD DUBUS

C’est le récit d’un meurtre, tel qu’on le lit dans un rapport confidentiel de la police malaisienne. Celui d’Altantuya, une jeune interprète asiatique, prise dans une sombre affaire de ventes d’armes entre la France et la Malaisie. Un meurtre dans lequel pourrait être impliqué l’homme promis à devenir, fin mars, Premier ministre de la Malaisie.

«QuandlaChinoiseavuquejeprenaisunearmeàfeu,ellem’asuppliédel’épargnerendisantqu’elleétaitenceinte», raconte Sirul Omar, policier de la Special Branch malaisienne, à un autre policier d’un commissariat de Kuala Lumpur, la capitale du pays. «Azilah [le supérieur de Sirul] a attrapé la Chinoise et l’a projetée à terre.J’ai immédiatement tiréenvisantsatempegauche.Ensuite,Azilahl’adéshabilléeetamisses habits dansunsacenplastique noir.Azilahavuquesamainbougeaitencore.Ilm’aordonnédetirerunesecondefois,cequej’aifait», lit-on dans ce document de cinq pages, resté secret jusqu’à présent - et que Libération a pu se procurer. «Onaensuitetransportélecorpsdanslajungle.Azilahl’aentouré d’explosifsetnousl’avonsfaitsauter», poursuit Sirul, qui a toujours cru qu’Altantuya Shaaribuu, tuée en octobre 2006, était chinoise. Elle était en réalité mongole.

Disparition de témoins

D’une grande beauté, cette jeune femme de 28 ans frayait dans la jet-set asiatique. Une sorte de Mata Hari d’Extrême-Orient, qui avait passé son enfance à Saint-Pétersbourg (Russie), puis étudié à l’Institut de gestion économique de Pékin. Outre l’anglais, elle parlait couramment le russe, le chinois et le coréen. La révélation, par Libération, de ce rapport de police est le dernier rebondissement d’un rocambolesque thriller où se côtoient marchands de canons français, chamanes mongols et politiciens malaisiens.

Non seulement l’affaire est explosive pour le gouvernement malaisien - le vice- Premier ministre Najib Razak est soupçonné d’avoir commandité l’assassinat -, mais elle pourrait aussi mettre en porte-à-faux la société française DCNS, spécialisée dans la construction navale militaire. En 2007, DCNS a en effet absorbé Armaris, la société franco-espagnole qui, en juin 2002, a vendu à la Malaisie deux sous-marins Scorpène et un sous-marin d’occasion Agosta. Montant : un milliard d’euros, dont quelques «commissions». Le meurtre de la jeune Mongole est une conséquence du versement d’une enveloppe de 114 millions d’euros par Armaris à la partie malaisienne. C’est ce paiement, reconnu officiellement par le gouvernement malaisien devant le Parlement de Kuala Lumpur, qui a enclenché une cascade d’événements, dont la disparition des principaux témoins de l’affaire et l’assassinat d’Altantuya.

Pour la jeune femme, l’engrenage fatal débute en 2004, lorsqu’elle rencontre, à Hongkong, Abdul Razak Baginda, un expert militaire qui dirige le Malaysian Strategic Research Centre. Ils nouent rapidement une liaison amoureuse et Altantuya - que ses amis appellent Tuya - l’assiste, traduisant par exemple des documents russes.

Altantuya est jeune et belle ; le riche et séduisant Baginda est une personnalité en vue de la jet-set malaisienne, notamment du fait de sa proximité avec le vice-Premier ministre et ministre de la Défense malaisien, Najib Razak, dont il est le conseiller pour les affaires de sécurité. Baginda apparaît dans les cercles les plus fermés de Kuala Lumpur, parfois en compagnie de son épouse légitime.

En mars 2005, Altantuya et Baginda partent pour une tournée européenne : la France, l’Allemagne, l’Italie, le Portugal traversés dans la Ferrari rouge du Malaisien, avec des haltes dans les hôtels les plus chics. Ce périple n’est pas seulement touristique : l’accord pour l’achat des sous-marins a été signé en 2002, mais des détails importants restent à discuter. «On sait que Baginda était utilisé par le vice-Premier ministre Najib Razak comme intermédiaire pour certains contrats d’armements, particulièrement ceux de haut niveau», explique un expert régional en matière de sécurité.

Fin mars, le couple est à Paris, où il retrouve Najib Razak. Une photo prise fin mars 2005 montre le trio dans un club privé parisien. Selon un détective privé qui a enquêté sur cette affaire, la belle Tuya était aussi la maîtresse occasionnelle du vice-Premier ministre, qui lui avait été présenté par Baginda fin 2004.

Scènes de harcèlement

Cette histoire tourne au drame, quand, en octobre 2006, Altantuya apprend que la commission versée par la société franco-espagnole Armaris est arrivée sur un compte à Kuala Lumpur. Elle a été encaissée par Perimekar, une société que dirige Baginda. Altantuya file alors d’Oulan-Bator à Kuala Lumpur, pour réclamer sa part à Baginda, dont elle s’est séparée entretemps : 500 000 dollars lui auraient été promis ! Par jalousie, l’épouse de Najib Razak, la redoutable femme d’affaires Rosmah Mansor, se serait opposée à ce que la jeune Mongole touche de l’argent. Altantuya arrive alors en Malaisie avec deux autres Mongoles, dont une chamane chargée de jeter un sort sur Baginda s’il ne lui donne pas l’argent. Pendant plusieurs jours, elle harcèle son ex-amant. Le 18 octobre, Baginda ne supporte plus les scènes d’Altantuya devant son domicile. Il contacte le directeur de la Branche spéciale de la police malaisienne, Musa Safrie, lequel est aussi l’aide de camp du vice-Premier ministre Najib Razak.

Le 19 octobre en début de soirée, deux policiers de la Branche spéciale, Azilah Hadridan et Sirul Omar, sont envoyés devant le domicile de Baginda où Altantuya trépigne et hurle. Ils ont ordre de «neutraliser la Chinoise» : ils la kidnappent, la conduisent à une dizaine de kilomètres du domicile de Baginda et la tuent par balles. Puis ils détruisent son corps à l’aide d’explosifs C-4, lesquels ne peuvent être obtenus qu’avec l’accord du ministère de la Défense. Son entrée sur le territoire malaisien est effacée des registres de la police malaisienne de l’immigration. Altantuya n’est donc jamais venue en Malaisie en octobre 2006 - il n’y a plus aucune trace d’elle.

Mais il n’y a pas de meurtre parfait. Le chauffeur de taxi qu’Altantuya avait engagé pour la journée n’a pas vu d’un bon œil sa cliente enlevée sous son nez sans que la course soit payée. Avisé, il relève le numéro de la plaque d’immatriculation de la voiture des kidnappeurs et porte plainte au commissariat le plus proche. En quelques jours, la police identifie la voiture et s’aperçoit qu’il s’agit d’un véhicule officiel. C’est l’engrenage, auquel même le vice-Premier ministre Najib Razak ne peut plus échapper. Il tente d’étouffer l’affaire. Quelques heures avant l’arrestation de Baginda, Najib lui envoie un texto : «Je vois l’inspecteur général de la police à 11 heures… Le problème va être résolu. Reste cool.» Las, Baginda est bientôt arrêté ainsi que les deux policiers de la Branche spéciale, Azilah et Sirul.

Au terme d’un procès jugé douteux par de nombreux observateurs, Baginda, accusé d’avoir ordonné le meurtre, est acquitté en novembre 2008. Accusés d’avoir exécuté le sale boulot, Azilah et Sirul ont comparu le mois dernier devant le tribunal. Ils sont passibles de la peine de mort et le verdict doit être rendu le 9 avril.

L’affaire Altantuya est devenue un élément central du jeu politique malaisien entre Najib Razak - qui a toutes les chances d’accéder à la tête du gouvernement - et le chef de l’opposition Anwar Ibrahim. Razak a pour l’instant réussi à éviter les écueils, mais le meurtre de la jeune femme reste une épée de Damoclès au-dessus de sa tête.

A des milliers de kilomètres de là, dans la capitale mongole Oulan-Bator, Shaaribuu Setev, le père d’Altantuya, rumine sa colère. Calé dans un sofa du lobby d’un hôtel où le vent glacial s’engouffre par bourrasques, son père, un professeur de psychologie d’une soixante d’années, s’emporte : «Ma fille a été tuée sur le sol malaisien par des Malaisiens. Et ils n’ont même pas eu un mot d’excuse ! Le gouvernement malaisien ne répond même pas aux lettres du ministère mongol des Affaires étrangères.»L’acquittement de Baginda lui a paru une injustice flagrante. Quand le père d’Altantuya est venu au Parlement malaisien pour rencontrer Najib Razak, celui-ci s’est éclipsé par une porte dérobée pour éviter une entrevue embarrassante.

Visa Schengen

Altantuya laisse derrière elle deux orphelins : Mungunshagai, son fils aîné, âgé de 12 ans, est traumatisé par la disparition de sa mère. Altanshagai, 5 ans, qui souffre d’un handicap mental, n’a pas encore compris qu’il ne reverra jamais sa mère. «Il réclame Altantuya sans arrêt et reste prostré sur une chaise. Tous les soirs, je lui apporte des bonbons et je lui dis que c’est sa mère qui les a donnés», nous confie son grand-père.

Un des points obscurs de l’affaire porte sur le jeu joué par la firme Armaris. En octobre 2007, le vice-ministre de la Défense, Zainal Abdidin Zin, a reconnu devant le Parlement qu’Armaris avait bien versé une commission de 114 millions d’euros à Perimekar. Toutefois, a-t-il assuré, il ne s’agissait pas d’un pot-de-vin, mais d’un paiement pour «services de soutien et de coordination».

Y a-t-il eu corruption, comme dans l’affaire des frégates de Taïwan dans laquelle la DCNS était aussi impliquée ? La DCNS, société privée à capitaux publics, n’a pas souhaité nous répondre. «Personne ne peut commenter cette affaire», nous a sobrement rétorqué le responsable des relations avec la presse à Paris. Un document établissant un lien entre Altantuya et la firme française pourrait être une lettre de garantie écrite en 2005 par Abdul Razak Baginda pour que sa maîtresse obtienne un visa lui permettant d’entrer dans l’espace européen Schengen. L’ambassade de France n’a pas pu refuser cette faveur à un homme décoré de la Légion d’honneur. Le rôle d’Altantuya dans les négociations pour l’achat des sous-marins n’est pas clair, non plus. Son profil ne manque pas d’intriguer les milieux du renseignement et le FSB russe (l’ex-KGB) s’intéresserait de près à l’affaire. De son côté, Baginda s’est installé en Grande-Bretagne avec sa famille. Jamais il n’a eu un mot de regret sur le sort funeste de celle qui a partagé sa vie pendant deux ans.

Jangan sia2kan peluang yang ada....

Bila aku menulis di blog ini mengenai kepimpinan selepas Anwar, bertajuk reality check, ada yang kata begitu dan begini.

http://kopitiam-bang-nan.blogspot.com/2011/03/reality-check.html

Di antara isi kandungan tulisan aku itu ialah betapa perlunya Pakatan Rakyat khususnya PAS menonjolkan pemimpin pelapis dan muda yang berketrampilan untuk memacu PAS ke tahap yang lebih tinggi.

"Pada aku, inilah masanya Pakatan Rakyat perlu (wajib) menonjolkan muka-muka baru untuk mengambilalih kepimpinan yang sedia ada. Kita bukan sahaja perlukan paradigm shift tetapi juga quantum leap bagi memberi nafas baru sekaligus mengarahkan misi Pakatan Rakyat agar lebih fokus membawa Malaysia keluar dari kemelut jahat Barisan Nasional."

"Apakah Anwar perlu ditinggalkan? Sama sekali tidak. Lawan tetap lawan tetapi Pakatan Rakyat perlu disegarkan dengan pemimpin-pemimpin baru dengan cara dan approach baru yang melangkaui kelesuan dan kebergantungan yang hakiki terhadap susuk tubuh itu."

"PAS dan DAP tidak ketandusan pemimpin-pemimpin muda yang hebat."


"Dr. Dzul, Dr. Mujahid, Khalid Samad, DS Nizar, Hanipa Maidin dan Dr. Hatta Ramli adalah muka2 segar dalam PAS. "

"Begitu juga Tony Phua, Anthony Loke dan Nga Kor Meng dari DAP. "

"PKR sudah menonjolkan ramai pemimpin muda dan mereka kelihatan energetic."

"Apa yang paling diperlukan ialah good governance dan delivery system yang ampuh dan ini hanya mungkin terlaksana dengan tenaga muda yang berdaya maju, innovatif dan effektif. Approach baru yang lebih kreatif mesti diteroka dan ini memerlukan idea dan pemimpin baru."

"Sudah sampai masanya muka-muka lesu (baik tua atau muda) dengan cara lama yang ketinggalan keretapi mengambil giliran untuk duduk di barisan belakang dan menjadi penyokong yang baik pula. "

"Beranikah kita membuat perubahan ini? Jika tidak, 10 tahun lagi kita mungkin akan masih membicarakan soal liwat, seks dengan kambing dan hmmmm...Zulbawe.!! "


Hari ini ternyata telahan aku benar. Membaca tulisan Subky Abdul Latif menerusi kolum tetapnya dalam akhbar Harakah edisi terkini bertajuk, "Hanya Dewan Ulamak tidak Bergolak", Subky mengulas suasana pemilihan kali ini. Malah Subky pergi lebih jauh daripada apa yang aku katakan.

"Sebagai sebuah parti politik yang terbuka kepada masyarakat dan boleh dimiliki oleh masyarakat, PAS diperhati dan dikehendaki oleh semua. Ia perlu ada dan ia mesti wujud sebagai satu tenaga yang kuat, bersih dan berkesan.Kewujudan yang sedemikian akan menjadi cabaran kepada Umno."

"Apakah Umno mahu terus releven atau menuju zaman akhirnya, ia adalah masalahnya, tetapi PAS perlu bertambah kuat dan boleh menjadi pilihan bila tiba masanya."

"Oleh itu pemimpin PAS tidak lagi wujud sebagai pemimpin untuk orang-orang PAS saja, tetapi ia dilihat dan perlu dilihat sebagai pimpinan untuk rakyat seluruhnya. Justeru itu pemilihan itu bukan kegiatan untuk mencari pimpinan PAS yang lebih baik tetapi adalah menyediakan barisan pemimpin yang lebih baik untuk rakyat dan negara."

"Jika yang menjadi Timbalan Presiden nanti kekal Nasharuddin Mat Isa atau Mohamad Sabu atau Tuan Ibrahim Tuan Man, mereka tidak dilihat sebagai sekadar pengganti kepada Ustaz Abdul Hadi Awang, tetapi mereka adalah bakal yang hendak menggantikan Dato' Najib Razak, Muhyiddin Yassin dan Zahid Hamidi."

"Maka perwakilan muktamar jangan melihatnya sebagai satu perkembangan dalam PAS sahaja tetapi mesti menampilkan persiapan bagi menggantikan Najib dan Muhyiddin. PAS mesti mencari orang-orang bukan sekadar ditunggu oleh penyokong PAS tetapi ditunggu oleh semua."

Sebab itu aku katakan calun pilihan aku tidak bertanding di dalam jawatan Timbalan Presiden. Namun di peringkat Naib Presiden, nama-nama yang aku sebutkan di dalam tulisan aku berjodol Reality Check itu ada tersenarai. Aku pohon kepada semua perwakilan, untuk memilih pemimpin yang boleh membawa PAS diterima sebagai sebagai parti nasional.

Mahkamah Peranchis ni lebih2....

Melampau betul mahkamah Peranchis ni. Tak hormat langsung kedaulatan negara ini. Tidakkah mereka sedar bahawa mahkamah negara ini telah mendapati Altantuya diletupkan dengan C4 oleh dua orang pengiring Piem tanpa motif dan arahan sesiapa?

Siapakah mereka yang nak mempertikaikan kejayaan mahkamah dan Ghani serta suku sakatnya yang telah meyakinkan rakyat negara ini membongkar misteri pembunuhan tragis itu?

Apakah wajar mahkamah Peranchis membuatkan Piem kita menggigil tidak karuan dengan usaha mereka untuk memanggil individu ketiga memberkan keterangan di mahkamah tersebut?

Sebagai rakyat Malaysia, teringin sekali aku melihat kehebatan Piem negara aku menjawab semua persoalan yang bakal ditimbulkan. Bukan apa...masa tu Ghani Patailpun tak ada nak membantu. Kalau adapun ok gak...terror ke dia ni kalu kelaur dari Malaysia. Ingat lagi Pualau Batu Putih??

Berita berkaitan...

http://www.malaysia-chronicle.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=13256:scorpenes-altantuya-french-courts-to-call-najib-baginda-as-witnesses&Itemid=2

Sunday, May 29, 2011

Ohhhh...Padanlah Umno tak sokong Mat Sabu..!!

Jangan percaya 'senyuman beracun' Najib
Hazayani Zakaria

KERDAU, 29 Mei: Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu meminta PAS agar jangan sesekali mempercayai Umno yang pernah mengainaya parti itu sewaktu berada dalam Perikatan.

Membidas 'lamaran' Perdana Menteri, Datu Seri Najib Razak di Terengganu baru-baru ini agar PAS bersatu dengan Umno dan 'bercerai' dengan DAP beliau berkata, PAS sudah mendapat pengajaran besar sewaktu bersama Umno Dahulu.

"Sewaktu ke Terengganu, Najib kata PAS cerailah dengan DAP.DAP banyak penyakit. Saya nak kata, DAP cuma ada penyakit gatal sahaja, letak ubat boleh baik tapi Umno ada penyakit Aids, tak boleh ubat dah.

"Kita dah ada pengalaman bersama Umno.Jangan percaya senyum Umno kerana senyumannya beracun.

"Sekali kau hulur tangan, akan ku tampar segera," katanya dalam ceramah di Himpunan Kebangkitan Warga Felda Pahang Tapak Kompleks Pas Pahang, Kerdau malam tadi.

Kata-kata itu turut disambut gelak ketawa hampir 5,000 yang hadir memenuhi kawasan padang.

Katanya lagi Umno terpaksa menggunakan isu perkauman yang melampau untuk mewujudkan kebencian rakyat terhadap Pakatan Rakyat selepas isu pembangunan tidak lagi berjaya mempengaruhi minda rakyat yang celik maklumat.

Utuk memastikan Umno BN kekal berkuasa, mereka memainkan isu perkauman melalui akhbar milik mereka, Utusan Malaysia.

Katanya, tiada sebarang tindakan diambil ke atas Utusan meskipun memainkan isu perkauman kerana dilindungi Kementerian Dalam Negeri.

"Bila sebut Utusan tak boleh dipisahkan dengan Umno, ibarat kentut dengan tahi.

"Baru-baru ini Utusan laporkan ada usaha DAP untuk menjadikan Kristian sebagai agama rasmi dan ahli Parlimen Jelutong Jeff Ooi jadi mangsa padahal ia diambil dari tulisan blog sahaja.

"Tapi sebab Utusan yang lapor, selamatlah.Kalau Harakah atau Suara Keadilan yang lapor, semua sekali daripada ketua pengarang sampailah yang jual suratkhabar kena tahan," kata beliau.

Menurutnya, isu perkauman juga menjadi peluru Umno BN untuk menghancurkan Pakatan Rakyat setelah tiada modal untuk memburuk-burukkan negeri Pakatan Rakyat.

"Miti melaporkan kemasukan pelabur asing tertinggi ialah Pulau Pinang, kedua Politik Selangor, ketiga Kedah.

"Laporan audit pula menunjukkan negeri terbaik menguruskan kewangan Pulau Pinang dan yang terburuk di Pahang.Pahang siapa pemerintahnya?" Soalnya dan disambut laungan "Umno...." oleh hadirin yang hadir.

Mai dok pakat2 ahli PAS semua...hari ni jangan boikot beli Mingguan Malaysia!!




Bukan apa...kalu tak macam mana nak tau apa Ketua Pemuda PAS cakap??

Kitapun nak tau juga siapa pengacau dalam pemilihan kali ni? Nak tau juga dari mulut Ketua Pemuda PAS sendiri.

Bukan semua pemimpin PAS boleh dapat publisiti o...Mat Sabu tak boleh masuk, Husam tak boleh masuk, Nizarpun tak boleh masuk...

Sham Kamikaze di Masjid Bukit Indah, Ampang

Jika tiada aral melintang, satu program Bicara Remaja yang bakal dipengerusikan oleh Ustaz Farhan @ Kamalulhysham akan diadakan di Masjid Bukit Indah (MBI), Ampang pada 30hb. Jun, 2011 akan datang. Dua orang selebriti terkenal, Insya'Allah akan menjadi ahli panel program tersebut.

Kehadiran Sham Kamikaze dan Wardina atau Catriona Ross sebagai ikon remaja amatlah dinanti-nanikan. Tidak ketinggalan juga Ustaz Farhan sendiri yang amat sinonim dengan program remaja di seluruh negara. Pengalaman mereka dalam industri muzik dan hiburan serta cabarannya boleh dijadikan iktibar oleh kita semua.

Ini merupakan usaha Lajnah Pemuda dengan kerjasama Ustaz Farhan untuk menyemarakkan lagi aktiviti remaja di MBI. Sejajar dengan program ForTeen yang bakal diterapkan ke dalam program kerajaan negeri Selangor, Bicara Remaja diharap dapat memperkukuhkan lagi program tersebut.

Bagi remaja semua...jangan lepaskan peluang ini....tungguuuuu...!!

Siapa Lelaki Ke 3? Nantikan Press Conference Esok Jam 11 Pagi....Tungguuuuuuu...!!

Scorpenes: Zahid says may testify in Paris, new link to Najib?
Written by Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle

In a telling caveat and amid swirling speculation of a new and potential link to Prime Minister Najib Razak, defence minister Zahid Hamidi said he was willing to go to France and testify about Najib's purchase of 3 submarines, but only if the Malaysian Cabinet gave the green light.

“If the Cabinet doesn’t allow it, then I don’t have to go,” Zahid told reporters on Sunday.

In 2002, when Najib was the defense minister, he had sanctioned the purchase of 2 Scorpenes and one Agosta for some RM6.7 billion. Even back then, his proposal was panned by environmentalists and rights groups who argued the subs were unsuitable for Malaysia's rocky and shallow coastline.

There was also public anger at what appeared to be an overbloated purchase price, with consumer groups demanding that the money be channelled into projects that benefited the masses more tangibly and directly.

Later on, when news leaked that a firm connected to Najib's close friend - Razak Baginda - had been granted a side deal worth 114 million euros or around RM500 million, there were immediate demands for a full probe into the case.

Bunt until today, despite the numerous reports lodged with the police and Malaysian Anti-Corruption Commision, there has not been any probe initiated against Najib. The allegations against him are that he abused his power and corruptly received kickbacks from the French vendor DCNS.

Press conference on Monday, new link to Najib?

This Malaysian authorities' refusal to act prompted the country's largest civil rights group, SUARAM, to file a lawsuit against DCNS in Paris in December 2009. Under French law, if found guilty of corruptly soliciting or inducing a deal, DCNS can be ordered to pay back the victims, which in this case would be the taxpayers of Malaysia.

After more than a year of investigation by the French financial police, the case is due to be heard in open court in Paris soon. SUARAM's lawyer Jon Breham and team are scheduled to arrive in Kuala Lumpur in July to brief their client and other interested citizens' group ahead of the hearing.

"We will release the information to the public as and when we receive the news from our lawyers," SUARAM director Cynthia Gabriel told Malaysia Chronicle.

She declined to give further information but the NGO is scheduled to hold a press conference at 11am on Monday to inform the media of Breham's schedule.

It is likely when Breham arrives, he may be able to give details on what recent investigations in France have uncovered, and this includes a third person who had often travelled to Paris with Baginda and Altantuya.

All eyes will be on the identity of this person, who may turn out to be a new link to Najib.

Calls for Najib to resign

The subs case has always been a time bomb for Najib, who may be involved in more ways than one. Not surprisingly, there have been many calls for him to resign and spare the country's image and reputation.

Information, especially on the pricing and his personal dealings in the transaction could prove to be a major embarrasment for the BN government and country.

Already, there is sniggering in the foreign diplomatic community that Malaysians have to go all the way to Paris to seek justice against their own leader. Sad to say, despite constant grilling by opposition politicians here, even at Parliament level, the Najib administration has refused to provide the vital information needed to unravel the complex case.

Tragically woven into the subs story is the murder of a Mongolian translator, Altantuya Shaariibuu, who was killed by two of Najib's former bodyguards. The beautiful 28-year old was shot twice in the face and then exploded with military-grade C4 explosives to prevent identification. Allegations have surfaced that she was pregnant, and had been mistress to both Baginda and Najib himself.

Apparently, she had come to Malaysia to collect her US$500,000 share of the commission paid by DCNS. According to private investigator P Balasubramaniam, who was working for Baginda, it was Najib's wife Rosmah Mansor who refused to allow the men to pay her a sen.

Both bodyguards have since been sentenced to hang and are waiting on death row. But till now, Malaysians believed they were ordered to murder her as neither of them had any motive to do so. One of the two cops has allegedly told the police he was paid RM100,000 to kill her, but the information was suppressed.

The Paris court case will not touch on the murder but will surely investigate Altantuya's role in the submarines acquisition. Her link puts the spotlight squarely back on Najib, forcing him to answer questionss that he has refused to do so in Malaysia.

Although, he can ignore the Paris trial, not just Malaysians but the entire global community will suspect the worst of him for shirking questions that as a leader espousing transparency, he should jump at the chance to answer.

If Najib was innocent, surely he would extend his fullest co-operation to the French courts, pundits told Malaysia Chronicle. If not, he should resign before he disgraces the country further, they added.

- Malaysia Chronicle

Ibrahim Ali @ Perkosa tak nak Mat Sabu Jadi Timbalan Presiden PAS...!!

Fate of PAS down to party polls, says Ibrahim Ali

KUALA LUMPUR, May 29 — The upcoming PAS election will be the party’s last chance to return to the Islamic roots it sacrificed for political gain, Perkasa president Datuk Ibrahim Ali has said.

He said while the PAS of old used to champion Islam, regardless of whether it did well in general elections, the party was now willing to do anything to win whatever the consequences.

Ibrahim (picture) said such a strategy would be acceptable if PAS was the dominant party in Pakatan Rakyat (PR) but pointed out that, unlike Umno in Barisan Nasional (BN), PAS was not the senior partner in the opposition pact.

He said that when PAS raised issues relating to Islam, DAP would chastise them openly but when the latter touched on Muslim sensitivities, PAS maintained a “deafening silence”.

“The PAS election this time around will determine if... PAS remains an Islamist party in name only and Islam becomes a purely political currency to ensure PAS candidates win,” he said in a statement today.

Ibrahim predicted that vice president Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man would win the deputy presidency as fellow candidate Mohamad Sabu and incumbent Nasrudin Hassan did not fit into PAS’s plan to secure seats at any cost.

Ibrahim said this was because Nasrudin was seen as overly supportive of Umno-PAS unity efforts while Mohamad, better known as Mat Sabu, appeared unwilling to “wage jihad” for opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Similarly, the Pasir Mas MP claimed that Nik Amar’s candidacy was an attempt to stop Husam Musa, a “lone ranger” from the professional Erdogan faction, from becoming vice president.

“Only DAP and Anwar will benefit... Hardcore PAS supporters who sincerely wish to fight for Islam do not know this. I pity them,” Ibrahim added.

Six candidates will contest the three PAS vice presidential spots in the Islamist party’s upcoming elections.

This is the first time that three candidates from Kelantan will be vying for the posts. The polls will be held in June.

Teringin sangat nak tengok perkara2 serius begini dijuarai oleh DPPP...

Dari terlalu sibuk mempertahankan jawatan, baik sangatlah DPPP mengutarakan perkara2 yang serius untuk memberikan penerangan yang jelas kepada rakyat. Teringin bebenor ahli parti nak lihat ini menjadi kenyataan.

Rafizi: IPP projek khas untuk kroni Dr Mahathir

Syarikat pengeluar tenaga bebas (IPP) lahir pada 1996 apabila berlakunya gangguan bekalan elektrik di seluruh negara ketika itu. Ada pihak mendakwa gangguan itu sengaja dilakukan bagi mengizinkan kewujudan IPP.

Pengerusi Tenaga Nasional Bhd (TNB) ketika itu, Tan Sri Ani Arope menjadi mangsa apabila dihentam secara terbuka oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad sehingga akhirnya beliau terpaksa meletakkan jawatan.

TNB juga menjadi mangsa apabila dipaksa membeli tenaga daripada IPP dengan harga mahal.

Petronas pula diarah menjual gas pada kadar lebih murah daripada harga pasaran kepada IPP biar pun mereka membeli pada harga yang lebih tinggi daripada Indonesia dan kawasan JDA Malaysia-Thailand.

Demikian pendedahan yang dibuat oleh bekas akauntan Petronas, Rafizi Ramli dan dilaporkan oleh Harakahdaily hari ini.

Rafizi yang juga pengarah strategi PKR turut mendakwa syarikat petroleum negara itu terpaksa membeli setong minyak dengan harga RM40 dan dijual pula kepada IPP dengan harga RM10.

Katanya, TNB juga dipaksa membeli kuasa dibekalkan penjana bebas milik kroni Dr Mahathir dengan harga mahal.

“Berdasar kepada perjanjian yang berat sebelah tersebut menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung subsidi sehingga RM21 bilion untuk IPP milik bukan Melayu yang rapat dengan Dr Mahathir.

Menjaga kroni

“IPP diwujudkan sebagai usaha menjaga kroni pemimpin Umno dengan berselindung di sebalik gangguan bekalan elektrik pada 1996,” katanya pada ceramah isu semasa di Kampung Kubur Kuda dekat Kota Bharu malam semalam.

Hadir sama pada ceramah itu bekas Ketua Pemuda Umno Ketereh, Sobri Safii, pegawai penerangan Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Abdul Hamid Derani, Ketua Cabang PKR Kota Bharu, Abdul Halim Harun dan Ketua Pemuda PAS kawasan, Wan Azimin Wan Adnan.

Rafizi berkata mengikut perancangan awal kerajaan BN, harga petrol RON95 akan dinaik kepada RM2.25 sen seliter menjelang hujung tahun hadapan.

Bagaimanapun katanya kerajaan tidak berani melakukan sekarang kerana dibantah orang ramai.

Namun sepanjang 18 bulan lalu kerajaan menaikkan harga gula lebih 58 peratus dan petrol RON97 sekarang melonjak kepada RM2.90 seliter.

“Harga petrol boleh dikurangkan sehingga 60 sen seliter apabila rakyat memberi mandat kepada Pakatan memerintah Putrajaya nanti.

“Ia boleh dilakukan dengan menghapuskan subsidi untuk IPP di mana sekarang sebanyak RM21 bilion diperuntuk kerajaan setiap tahun,” katanya.

Abdul Hamid pula berkata sepatutnya Pemuda Umno meminta kerajaan pusat menyediakan kertas putih mengenai banyak berlaku penyelewengan dalam Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (Kada).

Bertahan semusim saja

Katanya, projek pemasangan longkang fiber yang dibuat Kada suatu ketika dahulu bagi menyalur air ke sawah hanya mampu bertahan semusim tanaman padi sahaja.

“Banyak duit dibazirkan untuk projek tersebut. Begitu juga kewujudan Dataran Kada tidak banyak memberi manfaat kepada petani,” ujarnya.

Sobri pula berkata, kerajaan negeri berjaya memintas rancangan Ketua Umno Ketereh, Tan Sri Annuar Musa bagi memujuk perdana menteri untuk mendapatkan peruntukan membina stadium di Kelantan.

Katanya, projek stadium tersebut dimohon dengan harapan BN dapat merampas semula Kelantan pada pilihan raya umum akan datang.

“Tiba-tiba projek yang sedang dilobi pemimpin Umno sudah diumumkan lebih awal kerajaan negeri,” katanya.

Saturday, May 28, 2011

Siapa Khalil Gibran Dalam Novel 'Dendam'?!!

‘Dendam’ novel karya politikus Affifudin Omar
K Pragalath May 28, 2011


Novel terbaru Affifudin cerminan realiti sosio-politik Melayu kontemporari
BOOK REVIEW

Mantan Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Affifudin Omar yang menyepi buat sekian lama setelah bersara dari dunia politik nasional pada tahun 1999 kini bergelumang di dalam dunia penulisan.

“Inilah jawapan saya kepada soalan rakan-rakan media saya 10 tahun lalu berkenaan apa yang saya buat setelah bersara dari politik nasional,” kata Afiffuddin yang ditemui ketika majlis pelancaran novel ‘Dendam’ terbitan Fixi Khamis lalu di Kiara Equestrian Park, dekat Kuala Lumpur.

Beliau yang mengakui rindukan aksi di persada politik nasional masih bergiat aktif di peringkat Umno Bahagian Padang Terap.

“Saya mengambil masa sebulan setengah untuk menulis ‘Dendam’,” tambah Afiffuddin yang telah pun menghasilkan enam karya novel.

Beliau juga bakal menulis buku bukan fiksyen bahasa Inggeris bertajuk ‘Anecdotes of A Politician’.

Pemilik Fixi, Amir Muhammad menggelar Affifudin sebagai ‘penulis remaja’ memandangkan hanya mula menulis novel sejak Oktober 2009.

Bagi Fixi, ‘Dendam’ ialah novel bahasa Malaysia keempat penerbitan mereka.

Novel ‘Dendam’

‘Dendam’ setebal 309 halaman menarik kerana mempunyai adunan peristiwa sebenar yang berlaku di negara kita.

Ia kisah seorang lelaki, Khalil Gibran yang ditolak badai antara kebaikan dan kejahatan dalam usaha mencapai matlamatnya. Adakah Khalil akan kembali ke pangkal jalan?
Selain itu, watak-watak di dalam kisah ini mempunyai persamaan dengan personaliti-personaliti terkemuka di negara ini.

Bagi penulis sendiri, watak Khalil dan lain-lain menarik kerana wujudnya unsur realisme kemanusiaan. Manusia akan bertindak mengikut emosi, bukan halal haram suatu tindakan. Ini tidak bererti baik atau buruk.

Kelebihan dalam karya ‘Dendam’ ialah ia boleh menggamit tumpuan pembaca dan jalan ceritanya juga pantas. Justeru, para pembaca tidak bosan dan tidak mungkin berhenti membaca sehingga muka surat terakhir.

Manifestasi cinta yang ditonjolkan juga amat berbeza dengan kebanyakan novel Bahasa Malaysia.

Uthaya Sankar SB dari Kumpulan Penulis Kavyan berpendapat bahawa pengolahan ‘Dendam’ mirip fiksyen manakala Amir berkata cerita ini ‘juicy and shocking’.

Novel ini boleh diperoleh di kedai-kedai buku terkemuka seperti MPH

Umno Kembalikan Ciri-ciri Pemerintahan Firaun

Mari main masak2...guna duit palsu untuk rasuah pengundi. Pilihanraya olok-olok ma...hehe!!

Najib: BN Adakan Pilihanraya Olok-olok
May 27, 2011

Dalam pada itu, Majlis Tertinggi Umno memutuskan simulasi pilihan raya olok-olok bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang akan dijalankan pada pertengahan tahun ini.

Kata Najib, semua pemimpin parti akan turun padang untuk meninjau perjalanan sepanjang pilihan raya itu berlangsung bagi meningkatkan persediaan secara berterusan menghadapi pilihan raya umum.

“Simulasi (pilihan raya olok-olok) kita akan buat mengikut jadual pada pertengahan tahun ini. Itu (dibuat) berterusan dan akan ditingkatkan dalam usaha kita ke arah PRU-13,” kata beliau.

Najib bagaimanapun tidak menyatakan tarikh bagi melaksanakan simulasi berkenaan.

Ditanya mengapa pendekatan turun padang seperti yang dilakukan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri dalam usaha mendekatkan diri dengan rakyat tidak diamalkan pemimpin-pemimpin lain, Najib berkata ia dijalankan dalam bentuk berbeza.

“Cuma kerana acara turun padang walkabout itu dilakukan oleh saya dan Timbalan Perdana Menteri, ia menjadi acara formal tetapi sebenarnya semua peringkat pemimpin negeri turun padang,” katanya.

Friday, May 27, 2011

Ya Allah...Hancurkanlah Penguasa Zalim Ini Sebagaimana Kau Jatuhkan Mubarak Dan Suku Sakatnya...Ameen!!

Misi BN menyelamatkan kroni...celako betul!!!

1. API

K'jaan luluskan kenaikan tarif elektrik
4:17PM Mei 27

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dijadualkan mengadakan sidang media pada Isnin ini bagi membuat pengumuman rasmi dan memberikan butiran itu.

http://www.malaysiakini.com/news/165307

2. AIR

Hutang air: 'Putrajaya terlebih bayar 73%'
3:02PM Mei 27

DAP bidas kerajaan pusat kerana beli bon yang diturunkan taraf pada harga 73.2 peratus lebih tinggi daripada nilai pasaran.

http://www.malaysiakini.com/news/165295

Kaulah yang tinggal Mat Sabu...

Banyak kali dah aku tulis dalam blog aku ni, nak menang Putrajaya kena kuat dan menang di Sabah dan Sarawak. 25% kerusi parlimen Malaysia ada di sana.

Penat aku menulis, dia orang buat dek aje. Masa pilihanraya aje dia orang berebut ke sana. Habis pilihanraya habislah. Aku pernah ingatkan kat Ustaz Nasha pada tahun 2009, tolonglah tumpukan kepada Sabah dan Sarawak. Jangan dok ngikut presiden aje. Atur strategi. Tubuhkan banyak cawangan di sana. Hampeh....

Bila tengok Mat Sabu ke sana sejuk hati aku. Harap2 kalau Abang Mat menang, istiqamahlah dia bersama barisan kepimpinan PAS yang lain untuk kerap ke sana. Susunlah elok2. Insya'allah bila kita berusaha dengan strategi yang ampuh....harapan dan cita-cita kita akan tercapai.

Masih terngiang2 di telinga aku dalam ceramahnya di awal 90an, Mat Sabu mengimbau kisah beliau berceramah di Johor pada zaman awal penglibatannya dalam aktiviti PAS. Dia pasang khemah, dia pasang speaker, dia tampal poster dan dia ceramah. Yang mendengar ceramahnya cuma tuan rumah anak beranak. Namun itu semua tidak pernah mematahkan semangat Abang Mat. Allahuakbar.

Selamat berjuang Abang Mat.

Ko orang nak kata aku kempen ko orang punya pasallah....

Lawatan Tuan Haji Mat Sabu Dapat Memberi Semangat Perpaduan Pakatan Di Miri
24 Jamadilakhir 1432H.

Program lawatan sambil kerja Tuan Haji Mat Sabu, AJK PAS Pusat ke Miri pada 24hb Mei 2011 baru-baru ini benar-benar memberi impak dalam meneruskan momentum Pakatan Rakyat Miri yang terdiri daripada PAS-DAP-PKR dalam bersiap sedia dalam menghadapi Barisan Nasional dalam Pilihanraya Umum ke-13 nanti. Program bermula dengan perjumpaan bersama pimpinan Pakatan Rakyat Miri terdiri YB DUN Piasau yang baru, En Ling Sie Kiong, Dr Michael Teo (wakil rakyat sebenar bagi DUN Senadin yang tewas dengan majoriti 58 undi pos ) dan YDP PAS Miri,Tuan Haji Jofri Jaraiee.

Tuan Haji Mat Sabu juga memberi peringatan agar Pakatan Rakyat di Sarawak mesti terus bekerjasama dengan lebih erat dan kukuh lagi demi mencapai cita-cita Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya. Beliau yakin sekiranya Pakatan Rakyat Sarawak dapat menyumbangkan 10 atau lebih kerusi Parlimen, Insya-Allah beliau yakin kerajaan pusat pasti tumbang dan dengan sendirinya kerajaan BN Sarawak akan tunduk dibawah pemerintahaan baru di Pusat.

Sebaik selesai perjumpaan tersebut,rombongan terus menemui mangsa kebakaran rumah setinggan di Pujut Corner yang berlaku beberapa hari yang lalu. Ini susulan dari pertemuan awal yang lalu. Lebih dari 17 buah keluarga mangsa kebakaran menerima bantuan dari Pakatan Rakyat.

Pada sebelah malam rombongan mengadakan ceramah perdana di kediaman YDP PAS Miri. Pada ceramah tersebut dalam ucapan aluan YDP PAS Miri ada menyatakan hasrat PAS Miri agar diberi peluang untuk bertanding di Parlimen Miri dalam PR13 nanti memandangkan rakan pakatan yang lain di Miri sudah diberi peluang bertanding dalam pilihanraya umum Sarawak yang lalu, dimana DAP bertanding di 2 buah DUN Piasau dan Pujut dan PKR di DUN Senadin.

Inilah masanya untuk Pakatan memberi peluang dan menujukkan setiakawan,sepakatan dan sefahaman dalam Pakatan Rakyat di Sarawak. Kata beliau semasa ucapan aluan tersebut “DAP perlu ada bulan, sebab roket (DAP) tanpa bulan (PAS) memang susah untuk mendarat (berkuasa). Jadi Roket (DAP) perlu berkerjasama dengan bulan (PAS) untuk menawan putrajaya.

PAS hendak buktikan bahawa PAS bukan parti esktrimis dan perkauman seperti yang disebut oleh pemimpin BN sebab itulah PAS Miri hendak buktikan bahawa mereka boleh bersama dengan semua golongan masyarakat tanpa mengira kaum dan agama. Dengan adanya sokongan rakan Pakatan dan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) hasrat PAS Miri dan Pakatan untuk menawan parlimen Miri sudah pasti akan tercapai dengan izin Allah. Insya-Allah.

Dalam ceramah perdana tersebut juga Tuan Haji Mat Sabu juga menyeru agar orang melayu jangan hanya menyerah pada takdir semata-mata. Beliau berkongsi bersama hadirin semasa pilihanraya Sarawak ke10 yang lepas dimana Katanya “Walaupun ramai orang Melayu dan penduduk bumiputera masih hidup dalam kemiskinan tapi masih tetap dengan bendera dacing untuk menyelimut rumah usang mereka.Mereka tetap memberi sokongan kepada BN.

” Katanya lagi “Sifat orang kita ini ialah terserah kepada Takdir,Sikit-sikit takdir,CM kaya ,Takdir, orang cina kaya itu pun takdir, orang melayu semakin miskin pun takdir…” Katanya orang Melayu perlu berani menyuarakan masalah mereka dan perlu belajar cara budaya kaum cina/tionghua yang berani menyuarakan suara hati mereka.

Antara lain kata beliau rakyat Sarawak jangan takut untuk berubah kalau takut selamanya rakyat Sarawak akan jadi hamba pada BN jadi bersedialah untuk berubah dan merdeka dari perhambaan BN selama ini.

Pakatan Sarawak akan meneruskan Program bersama rakyat walaupun pilihanraya umum negeri Sarawak baru berlalu sebab pilihanraya umum yang ke 13 (PR13) akan menentukan nasib rakyat Malaysia semada untuk terus diperintah oleh Barisan Nasion (BN) atau bertukar kepada Pakatan Rakyat (PR).

Harapan kita kali ini jangan ada perebutan kerusi di antara Pakatan di saat-saat akhir menjelang pilihanraya umum nanti kerana kita mesti belajar dari kesilapan dan kegagalan Pakatan Rakyat Sarawak untuk mengambil alih kuasa dari BN dalam pilihanraya umum Sarawak yang lalu.

Semoga hasrat rakyat untuk melihat perubahan yang lebih besar akan menjadi kenyataan sekiranya Pakatan Rakyat terus bekerjsama dan siap sedia untuk mengambil alih putrajaya nanti.


PAS Miri

Lelaki 'N' Ada Bersama Razak dan Altantuya....!!

'Third person travelled with Razak and Altantuya'
Susan Loone
May 27, 11

There was a third person accompanying political analyst Abdul Razak Baginda and murdered Mongolian interpreter Altantuya Shariibuu on their travels in connection with the purchase of three French submarines by the Malaysian government.

Human rights NGO Suaram director Cynthia Gabriel told Malaysiakini today that the identity of the third person involved in the travels is being verified by French investigators.

Although 'a name' had come up during the probe, she said, it was too early to reveal the identity of the individual.

"Our lawyers have informed us that a third person's name came up during the investigations... the probe is going on, but it is still too early to determine who the person is," Gabriel (right) said.

It had been earlier been revealed that a company named Gifen, established in Malta by Jean-Marie Boivin, had intervened in negotiations for the purchase of the submarines to facilitate monetary transfers to finance Abdul Razak and Altantuya's travels.

The negotiations involved the sale of an Agosta and two Scorpene submarines to the Malaysian government under a Euro 1 billion contract inked in 2002 between Malaysia and DCNS, formerly known as DCN, a shipyard builder allied with Spanish warship builder Thalès.

It is uncertain whether this 'mysterious' personality could be the missing link in the murder of Altantuya, which has dogged Prime Minister Najib Razak since 2006. Gabriel declined to discuss this matter further.

Blown up with C4 explosives

In 2006, Altantuya, a translator and intermediary for the French submarines deal who was believed to be romantically linked with Razak, a close friend and adviser to Najib, was killed with C4 explosives at a jungle clearing in Shah Alam, Selangor.

Najib was then deputy prime minister and defence minister, while the two special task force officers convicted of murdering Altantuya were Najib's bodyguards.

Gabriel had revealed last month that there was not just one commission paid out but two others as well: a Euro 30 million payment by DCNS to the commercial networks of Thalès as "commercial fees linked to the negotiations and the enactment of the contract" and another payment of Euro 2.5 million.

She said the second commission had reportedly been paid by Thalès to an intermediary, still unidentified, in order to convince the Malaysian government that it was necessary to have some more works initiated.

Although Suaram was yet to find out who this 'unidentified' intermediary was, Gabriel said Gifen had reportedly intervened in the negotiations to facilitate monetary transfers to finance the travels of Razak and Altantuya (right, pictured with her son).

Gabriel also said today that Suaram was planning massive fund-raising dinners in Penang and in Kuala Lumpur to support its legal fund.

The events would be held in July and the dates are yet to be confirmed.

She said the dinners would also serve as a platform for Suaram to reveal and explain the findings behind the December suit it filed in a Paris court against against French submarine maker DCNS for "active and passive corruption, trading of favours and abuse of corporate assets".

"The French lawyers who took up the case in Paris will be here to explain in detail and update the public on the findings and information we have got so far," she said.

"We would like members of the public to be aware of what is happening in the case, and that we must continue discussions and question the authorities on suspected corruption surrounding the matter," she added.

Initially, it was suspected that a bribe of Euro 114 million had been paid by Amaris, a subsidiary of DCNS and Thalès, to "unidentified Malaysian officials" through a company called Perimekar.

The majority shareholder of Perimekar, officially created to "coordinate" the sale of submarines, is alleged to be Razak's wife.

The agreement to purchase two Scorpene submarines worth billions of dollars was signed when Najib became defence minister in 2002.

Aku x faham staf Utusan Malaysia ni....

Pertama: Kerja utama mereka (samada secara langsung atau tak langsung) ialah menabur fitnah dan memecah-belahkan masyarakat.

Kedua: Punyalah bodoh mengaut dosa kering...tak dapat bonus pulak tu. Dunia dan akhirat melepas...Sila baca di bawah!!

Utusan ordered to pay employees bonus
KUALA LUMPUR, May 27 — Utusan Melayu Bhd must pay two months’ bonus to members of its National Union of Journalists (NUJ) branch for withholding bonus payments in 2009, the Industrial Court ruled today.

The court found that Utusan Melayu had violated Article 44 of a collective agreement between itself and the NUJ branch dated September 5, 2006, which stipulates that the company must pay employees a two-month bonus if it turns a profit.

Utusan Melayu, together with its subsidiaries, posted a profit of RM5.1 million for the financial year ended December 31, 2009.

The respondent’s lawyer had argued that no bonus payment need be made as Utusan Melayu as an individual company had recorded a loss of RM26.2 million.

But the lawyer for the NUJ contended that the loss from depreciation of property, plant and equipment should not be taken into consideration in deciding the company’s profits.

“The respondent cannot shy away from the fact that it is a holding company and has subsidiary companies,” Industrial Court president Susila Sithamparam said in her decision.

“The court held that the word ‘keuntungan’ or ‘profit’ in Article 44 of the said collective agreement meant the profits which it made as a holding company in 2009.”

Susila added that since Utusan Melayu has paid its employees an ex-gratia sum of one month’s wages for 2009, the company may deduct the sum from the two-month bonus which is to be paid to its employees for 2009.

Antara 2 ustaz....



Wednesday, May 25, 2011

Mat Sabu jauh di depan. Ustaz Nasha tercorot...

Blog ini menganjurkan poll untuk meninjau siapakah pemimpin yang dirasakan oleh pembaca paling layak untuk memegang jawatan Timbalan Presiden dan Naib Presiden PAS dalam pemilihan kali ini yang bakal berlangsung pada 4hb. Jun, 2011.

Undian akan ditutup pada 3hb. Jun, 2011.

Setakat jam 11.25 malam ni, dari 102 pengundi, 74 memilih Mat Sabu sementara Ustaz Nasha cuma memperolehi 2 undi. Selebihnya Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man.

Sementara Nizar dan Husam adalah calun popular untuk jawatan Naib Presiden.

Teruskan undian anda.

Nate Brahing ni...LOL!!

Gelak sakan baca komen-komen pembaca fb Ibrahim Ali ni. Brahim tanya....

"Perang salib jihad menentang kristian akan diketuai oleh saya.. berapa ramai yang sanggup berdiri di depan saya untuk menahan tikaman????"

Saksikan komen2 tersebut....

Disiarkan oleh Ahmad Yusuf (http://www.facebook.com/home.php?sk=group_134583113281021&ap=1#!/profile.php?id=583922927)

[video] Seruan Jihad Ibrahim Ali.. apa kata rakyat di facebook beliau..

Dari Facebook Ibrahim Ali : 8 people like / komen..hangpa baca sendiri laa...

Ibrahim Ali
Perang salib jihad menentang kristian akan diketuai oleh saya.. berapa ramai yang sanggup berdiri di depan saya untuk menahan tikaman????
Tuesday at 8:29pm

8 people like this.
Cemi Nebulyzer ape barang tikam2..kasi bom terus laa..
Tuesday at 8:32pm
Nixs Azmi Maksim Alekseev FUCK U!!
Tuesday at 8:32pm · 3 people
Nixs Azmi Maksim Alekseev ini bukan jihad namanya BODOH!!
Tuesday at 8:32pm · 2 people
Zack Rul sya lebih suka nengok tikaman itu berada dibdanmu..i ilke
Tuesday at 8:33pm · 1 person
Opie Long hero la tu konon2
Tuesday at 8:33pm
Harizz Rezza mati katak le
Tuesday at 8:34pm · 2 people
Sahir Zulkifli encik bereheng ali... perang salib tu perang orang kristian lawan islam... kalau islam lawan kristian.. tu perang sabil!!
Tuesday at 8:35pm · 9 people
Sahir Zulkifli BODOH PIANG!!!
Tuesday at 8:35pm · 2 people
ZiNk ZaNk kahkahkah kecian
Tuesday at 8:35pm
الشيخ أحمد فائز bangang!
Tuesday at 8:37pm · 1 person
Jrry Yusoff Kahkahkah.. Ong kedek2.. Ong kedek2.. Kahkahkah..
Tuesday at 8:38pm · 1 person
Nixs Azmi Maksim Alekseev Stupid MORON!!
Tuesday at 8:38pm · 1 person
Nixs Azmi Maksim Alekseev Jihad pungkok hang!!
Tuesday at 8:42pm · 2 people
Amin Gerrard bodoh x de otak...
Tuesday at 8:56pm
Helmy Ibrahim hahaha...
Tuesday at 8:57pm
JiaRong Teng lol
Tuesday at 9:01pm
Ku Mustafa tulih kat fesbuk mudah la.. print screen!!!! report kat polis n skmm. ada tindakan?
Tuesday at 9:06pm
Aqutuah Nizam Hang la dok depan skali tahan tikaman..
Tuesday at 9:06pm
Fatihah Abdulfatah Haron saya bediri belakang IA sahaja jadikan sebagai perisai. boleh?
Tuesday at 9:12pm · 2 people
Abdul Rahman Ali Betul ke statement ni dati dato??, klu benar ada mengundang bahaya dlm negara ini, kita ada cara lebih seseai mengengandalikan hal2 begini mengikut suasana corak kehidupan masyarakat islam masa kini.
Tuesday at 9:20pm
Boneyventure Non Sebastian Luhuban Hm ibrahim ali yg sangat x berakal , nak memecah kan perpaduan masyarakat malaysia nak meng api2 kan rakyat malaysia , baik2 aman dia nak bawa perang , patut kena tahanan ISA. La ibrahim ali woi
Tuesday at 9:29pm · 1 person
Azizul Omar hang pi sorang je la berahim woi...
Tuesday at 9:31pm
Nizar Embi Kalau ketua hang la duduk depan..awat kitaorg pulak suruh duduk depan tahan tikaman..????
Tuesday at 9:53pm · 1 person
France Francis taik lh kau .... sini kau dtg sarawak sini .... klu kau btul2 brani ... nt kpala mu di penggal olh org sarawak
Tuesday at 9:58pm
France Francis Ibrahim Ali BABI.... PENAKUT ..... ahahaha ...sini kau 0ne by one kita lawan ...
Tuesday at 10:00pm
Nixs Azmi Maksim Alekseev France Francis > sabar k......
Tuesday at 10:04pm
France Francis ok bro ... Nixs Azmi Maksim Alekseev .... mudah2 han hantu ini kena humban dlm neraka .... AMIN!!!!!!
Tuesday at 10:08pm
Norsham Ishak hati hati cakap datuk.nanti kena ISA.
Tuesday at 10:20pm
Bangla Ketot Dato ni gila ka ini macam cakap ?
Tuesday at 10:45pm
Bangla Ketot Melayu pun mau marah sama awak, awak ni tak ada otak ke ?
Tuesday at 10:48pm
Malik Dinar bkn kata melayu je yg marah..bangla pun sama marh..
Tuesday at 11:27pm · 1 person
Majid Al-Wahid sape ikut pork heng masuk neraka.. ORANG KRISTIAN TAK CAKAP APA2, PORK HENG GILABABI SORANG!!
Yesterday at 12:22am
Privesh Khan encik ibrahim ali, awak itu orang fanatic dan racist, islam itu majority di malaysia, dan kaum majority itu harus menjadi keutamaan dan itu tidak boleh ditukar, awak itu saja nak membuat huru hara di malaysia, awak itu benci orang kristian, tuhan tidak akan memaafkan dosa awak itu, anda ada masa lagi, tlonglah balik di pangkal jalan yang betul, jangan la jadi masalah kepada negara awak itu sendiri
Yesterday at 1:07am · 3 people
Amelie Shasha Ibrahim Ali You Are SICKO!! Your Mouth Just Like Your Mother Butthole!
Yesterday at 3:14am
Encik Gopal adusss berahim...!!baik kau letak jawatan la sblum dimalukan di pru-13!!!
Yesterday at 3:47am
Ahmad Raziman bodo menate tahi nih,,,,baik mu gi perang di palestin nuh,,,wat malu ore melayu jah menate nih,,,wat malu ore kelate jah,,,berahim bengor,,
Yesterday at 6:27am
Ahmad Raziman sekor mu lah berahim gilo,,x dok dek ore nok laye ore bodo supo mu tuh
Yesterday at 6:28am
Privesh Khan saya setuju dengan awak encik raziman, dia itu seekor je yang buat masalah
18 hours ago
Zaim Nizar Alfahmy kroggg.... sapa sanggupmati katak??? pak berahing mereng bodoh nak mampos
17 hours ago
Ain Pelangi katak yang Rasis
16 hours ago
Jerry Serit saye sangup.. Tapi saye bediri dibelakang je.. Yang bediri di depan tu, engko sorang le brahim, biar le engko kena tikam.. Takan ko nak org lain kena tikam depan engko atas perjuangan sesat engko tu..brahim, engko bercakap macam budak belum berkhatan le.. Jadi matang sikit.. Mcm pondan tua je aku tengok..
13 hours ago
Simon Lee lol
9 hours ago

Mat Sabu juga bagus....

Banyak kali aku cuba nak menulis pasal pemilihan pucuk pimpinan PAS kali ini. Setiap kali aku dah menulis separuh jalan, aku tak dapat nak tahan diri aku dari membelasah sebahagian kepimpinan PAS. Jadi aku stop.

Hari ni pagi2 lagi aku dah menulis pasal benda yang sama. Lagi ligat aku menulis lagi kuat aku menghentam sehingga mengungkit2 pilihan yang dibuat dalam tahun 2009. Sampai ada yang aku belasan semacam kerana dalam kempen nak memenangkan calunnya pada tahun itu, individu ini menuduh ada agen Umno dalam PAS. Itulah pentingnya sejarah dijadikan pelajaran.

Tetiba si Shakir post dalam fbnya tulisan Wan Saiful Wan Jan. Where are the Erdogans? Sebahagian besar isu yang aku cuba tonjolkan ialah apa yang dinyatakan oleh WSWJ. Jadinya aku siarkan tulisan WSWJ untuk tatapan semua.

Ramai kawan2 aku yang bengang dengan sikap sebahagian besar pemimpin yang dilihat berkupayaan membawa agenda perubahan ini tetapi menolak untuk ditonjolkan. Cukup sekodor bertanding jawatan2 rendah. Nak jaga hati siapa? Ke nak jaga kedudukan? Takut tak terpilih sebagai calun dalam PRU13 akan datang?

Mat Sabu bukan pilihan aku kerana pilihan aku tak layak bertanding ke jawatan Timbalan Presiden kerana tidak dicalunkan. Nak buat camno? Namun aku suka dengan sikap Mat Sabu. Awal2 lagi dianyatakan dengan jelas dan tegas nak bertanding jawatan Timbalan Presiden, datanglah berapa penjuru...dia lawan juga.

Aku rasa cam nilah. Mana2 pemimpin yang menolak untuk bertanding kali ni, tak payahlah kita calunkan semula tahun depan. Menyampah aku tengok.

Where are the Erdogans?
May 25th, 2011
By Wan Saiful Wan Jan for The Star

PAS party election will take place next week. As one of the oldest parties in the country and supposedly the most experienced in Pakatan Rakyat, this could have been an opportunity for PAS to prove that they are truly a party for all Malaysians. But it seems like PAS is heading towards a more conservative era.

The youth wing will not see any contest for the post of Youth Chief. Four people qualified to contest but three pulled out. That means Nasruddin Tantawi, an individual wrapped in conservatism, will remain as Youth Chief for the next two years. I was told that he received the most number of nominations.

The three other candidates who qualified to contest for Youth Leader withdrew after the nomination was closed. If they wanted to withdraw, they should have declared so as soon as they received the first nomination. That would enable party branches to nominate someone else who will contest. Now precious nominations have simply been wasted. This is akin to a silent conspiracy to guarantee victory to the incumbent.

Their withdrawal is utterly immoral too. If it was done in a general election, PAS members would be the first to accuse them of being bought by UMNO. But, just like any other political parties, when immorality happens internally, members tend to sweep it under the carpet by giving various excuses.

A fellow PAS member said that with Nasruddin’s uncontested victory, the Wing would cement their image as a protestor against Valentine’s Day celebration and rock concerts. Substantive work – developing policies on the economy, national unity, education, healthcare, taxation, etc – would remain in the hands of PKR and DAP.

In a recent TV interview, during break the interviewers asked me why I have no confidence in the PAS Youth leadership. I responded with a question – if they were to invite younger representatives from Pakatan Rakyat to their TV programme, who would they invite? They mentioned names like Rafizi Ramli, Nik Nazmi, Tony Pua, Zairil Khir Johari, and Hannah Yeoh. And I told them that they have just proved my point. None of the names they mentioned is from PAS.

The reality is, PAS Youth have completely failed to produce visionary youths who can lead a national debate. Under Nasruddin, the Youth Wing has descended into a midget Dewan Ulamak. The irresponsible withdrawal of the three candidates means this would continue.

At the national leadership level, competition between the conservative ulamak (religious scholars) and the more progressive professionals, commonly dubbed the Erdogans, is real. But the conservatives are more dedicated, more committed and better organised. They campaign vigorously and their strategy deserves respect.

Ironically, the ‘professionals’ are unable to honour the label people commonly associate with them. They are not acting professionally, they are not organised, and they do not have a clear strategy how to win in the party election. Most certainly by calling them “Erdogans” we are insulting the Turkish Prime Minister.

The real Recep Tayyib Erdogan is a man with a clear conviction. He was initially an important member in the conservative movement led by Necmettin Erbakan. But he quickly realised that conservatism would not propel Turkey forward. He therefore took a brave and bold decision to stand up against Erbakan, his mentor and party leader at that time. Erdogan led his followers out of Erbakan’s conservative movement to form the new AK Party with a more liberal and market oriented vision. He even demolished Erbakan politically, while continuing to respect the man as a former teacher.

The key point here is, the true Erdogan is a committed reformist who is unafraid to break ranks from a backward agenda. But the so-called ‘reformists’ in PAS have failed to even outline what reform they want to bring to the party. If they really want to bring reform, they should start speaking up now.

Nevertheless, the most worrying aspect for me is the trajectory PAS members are taking. It seems that the party as a whole is moving towards becoming even more conservative than before.

Take the post of Deputy President for example. The pressure is now on Tuan Ibrahim Tuan Man to contest, despite him already saying he is not interested. Tuan Ibrahim is seen as a safe bet for the conservatives who have more or less given up on the incumbent Nasharuddin. The conservatives are against Mohamad Sabu because he is not seen as one of them.

The impotence of PAS’ progressives together with the continous campaigning by the ulamak faction is gradually creating a more conservative-Islamist PAS. This is a worrying trend. If this trajectory continues, PAS may well become a liability to PKR and DAP, and worse, a threat to modern and liberal Malaysia.

The key is in the hands of delegates to the PAS Muktamar. They can vote for party leaders who will take PAS backwards, or they can vote for change.

Wan Saiful Wan Jan is chief executive of the Institute for Democracy and Economic Affairs (www.IDEAS.org.my)

Tuesday, May 24, 2011

Mat Maslan Ni Cuma Orang Suruhan Zulbabwe...

Bagi siapa yang pernah mengikuti cerita penglipur-lara Zulbabwe di surau2 sebelum dia gila meroyan dengan Umno, mangkok ni kerap memuji Mat Maslan. Satu uni katanya di NZ. Bukan tu saja... khabarnya satu rumah lagi. Dihebahkan yang Mat Maslan ni selalu berpidato sorang2....Zulbabwe tak segan silu mengatakan yang dia admire si Mat Maslan ni.

Jadi bila Mat Maslan ada pangkat dalam Umno dan kerejaan...makanya sekelip mata 110% dia melompat.

La ni blog Zulbabwepun dah tak aktif. Kena godam katanya. Siapalah orang bodoh nak godam blog Zulbabwe tu? Ko orang percaya? Mati hidup balik 2 kali tak aku percaya malaon tu.

Sebebenornye dia dah malu alah sebab cerita jam Omega yang dia dok pulun gila2 tu ghupe2nye palsu. Eskay mainkan dia. Hehe...bangang punya loyar buruk.

Untuk cover line aku percaya la ni Mat Maslan yang kena buat kerja untuk dia. Ko tengok tu. Eskay mainkan Zulbabwe. Zulbabwe pulak guna Mat Maslan. Hehe...itulah standard orang Umno. Pangkat tinggi tapi kena mainkan dek malaon...padanlah muka!!

Surendran: Ahmad Maslan trying to influence outcome of sex video probe
Written by Melissa Lee, Malaysia Chronicle

PKR vice president N Surendran lambasted Umno for its role in the sex video conspiracy against Opposition Leader Anwar Ibrahim, warning the ruling party not to try and influence the police probe into the case.

"Ahmad Maslan's statements now should be seen in this context. They are intended to send a clear message to the police on Umno and the government's wishes as regards the outcome of the sex video investigation," Surendran said in a press statement out on Tuesday.

"It should be noted that Ahmad Maslan is also a federal Deputy Minister and speaks on behalf of the Prime Minister's department."

He was referring Ahmad, who is also the Umno information minister. In the past weeks, Ahmad has levelled several accusations against Anwar, all to the utlimate effect that the Opposition Leader was the man filmed having sex with a prostitute in a video that was illegally screened by three Umno members calling themselves the Datuk T trio.

The trio is made up of businessman Shazryl Eskay, former Malacca chief minister Rahim Thamby Chik and Perkasa treasurer Shuaib Lazim.

Shuffle game

The same pattern could also be noted from the statements issued by Inspector General of Police Ismail Omar and his newly-promoted deputy Khalid Bakar. Both men have shied away from arresting the Datuk T trio, blaming the Attorney General's Chambers for the delay.

In turn, the AG's office has kept up the file shuffling game, passing back and forth the investigation papers to the police. That has prolonged the deliberate public humiliation of Anwar as well as delaying any action from being taken against the Datuk T trio.

"The statement by Umno Information chief Datuk Ahmad Maslan that Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim must prove that the allegations made by sex video peddler Dato Shazryl Eskay Abdullah is false. His statement is further proof that UMNO has a hand in the sex video conspiracy against Anwar Ibrahim," said Surendran.

"Ahmad Maslan has repeatedly made false, unsupported and irresponsible statements in relation to the sex video conspiracy, intended to tarnish the reputation of Anwar Ibrahim and attempt to prejudice the public against him."

Confessed to illegal screening, criminal intimidation

All 3 men have links to the top Umno leadership, including Prime Minister Najib Razak and former premier Mahathir Mohamad. Anwar has denied any involved and has lodged a police complaint against them for showing the tape in public, which is a crime in Malaysia punishable by up to 5 years in jail.

Anwar also reported them for criminal intimidation as the men had demanded that he and his wife PKR president Wan Azizah resign within a week or face the consequences of further exposure.

The trio has already made a public confession to screening the tape and making the demand, tantamount to blackmail, to Anwar and Azizah. Yet despite the clear evidence of wrongdoing, the police and the AG have refused to move.

"Ahmad's baseless statements should be read in light of the knowledge that UMNO leaders are able to direct and/or influence police investigations. They have frequently and unlawfully used this power against the political opposition. Notorious examples are the politically motivated prosecutions of Anwar Ibrahim and Lim Guan Eng in 1998," said Surendran.

"It should also be remembered that in the now ongoing Sodomy 2 case, the complainant Saiful Bukhari Azlan actually met UMNO President and Prime Minister Najib Tun Razak regarding his allegations against Anwar Ibrahim. This was highly inappropriate and suspicious conduct by a sitting Prime Minister."

"We call upon UMNO and the Government to immediately stop using the police and prosecution agencies for political purposes; to cease their engagement in dirty politics and the fabrication of sordid political conspiracies against political opponents; to engage and debate fairly and decently with the political opposition on all matters of national interest."

- Malaysia Chronicle

Monday, May 23, 2011

Calun2 PM selepas PRU13...

Prime Minister material: Who makes the grade
Written by Selena Tay, Malaysia Chronicle

With the 13th General Election just around the corner, here is a look at the potential candidates from both sides of the divide for the post of Prime Minister. Th list excludes the incumbent, Najib Razak, as much has already been written about him and his lacklustre administration.

We take a look at the future and also at what could have been but is not - due to the rakyat's stupor. Will they be awakened in GE-13?

Anwar Ibrahim

From Pakatan Rakyat we have Opposition Leader Anwar Ibrahim. Former deputy prime minister, one-time Acting Prime Minister and a star Finance minister. His sound knowledge in finance and economy is enough reason that he should be Prime Minister. That BN is so afraid of him and want to destroy him at all cost is already all the testimony Malaysians need. The more UMNO attacks, the louder it speaks of Anwar's capabilities.

Azmin Ali

Should Anwar become indisposed for one reason or other, then Azmin Ali is also a possible choice although there are many who still doubt his ability because of his youth and relative lack of previous high-ranking position in the government. But what experience did Nizar Jamaluddin, Azizan Abdul Razak, Khalid Ibrahim or even Lim Guan Eng have when they took over the top slots in their state. One thing though, Azmin is the type who can step-up his performance. His is a serious personality.

If PKR candidates do not snare the Prime Minister's post for one reason or other, then PAS leaders can fulfill the role. So too can DAP. Have not Lim Kit Siang, Karpal Singh and Lim Guan Eng sacrificed and contributed enough to the nation?

But let's take one step at a time or Pakatan Rakyat will never reach Putrajaya. The journey to the administrative is for the sole aim of transforming Malaysia into a better nation - not for personal ambition or achievement.

Pakatan must be idealistic and hold firm to principles at all costs. But they cannot be too optimistic and believe that they can rid the nation of 5 decades of entrenched racism, religious bigotry and corruption in one day, or they will make themselves dizzy with their own speed.

However, the Federal Consititution is clear and Pakatan has pledged to uphold it. There is no bar to any citizen from any race, color or creed becoming PM so long as his fellow citizens willingly support his quest.

Lim Kit Siang

He may be 70-years old and suffer from impaired vision after a botched cataract operation. He has also been accused of being cunning and sly and on the look-out for his own benefit. If that is the case, he should have fled to Singapore decades ago. A guy with his talents would have made it through the ranks of the PAP. Why did he stay and slug it out, always having to live prudently, wearing his short-sleeved-shirts and gelled-back hair? Always needing to take extra care in everything he did because the BN was always monitoring him, always trying to 'expose' him.

Why do guys like him go on - each time he is battered down, he bounces back. If it is not something intangible called love, love for the people of Malaysia, then we don't know what it is. But gratitude aside, can he govern all the races, especially the Malays? Can he step aside from his 'Mr Opposition' mould? If his son Lim Guan Eng can transit so smoothly into the post of Penang CM, it would probably be a cinch for the elder Lim.

Karpal Singh

When you are in trouble, go to Karpal for help. He will extend a hand especially if it is legal in nature. He may be terribly outspoken especially for his age, how many men in their seventies would still raise their voices for ideals. Most men and women would have forgotten by then, but not Karpal.

Under him, Malaysia may turn into a giant courtroom, but you can sure the likes of Gani Patail won't make the grade. Malaysia's judiciary now in disgrace would fly high again and so would the country's morale. Doubts though as to his economic and administrative know-how.

Nik Aziz Nik Mat

Quite safe to say, everyone looks up to him except some of the BN people. His wisdom should help to anchor the country as it undergoes tremendous reforms. But age and frail health may make this Spiritual Adviser reject the post. This is one guy who is not in it for personal gain or glory.

Hadi Awang

The PAS president is an automatic choice too. A stern personality and a well-travelled man capable of governing Malaysia. At the moment, his weakest point is that few people, including PAS members, know about his 'human' side. This is the challenge that he faces. Malaysia needs to go forward not backward. Hadi needs to share with Malaysians that he understands their need and that he has his thumb on the pulse of the nation. Not just understand the Muslims but also the non-Muslims. Not just the Malays but all the other ethnicities.

Nizar Jamaluddin

One of the popular PAS candidates to helm the nation is former Perak Menteri Besar and current Bukit Gantang MP, Nizar Jamaluddin who is also widely popular among the Chinese. During his 11-month tenure as chief minister, the Auditor-General's Report singled out Perak for praise and commended Nizar's administration as thrifty, efficient and well-run. Nizar is known to start work at 8 am when he was the Menteri Besar, and he clocked in early to get things up and running.

Khalid Samad

Another popular PAS candidate is Shah Alam MP Khalid Samad. The BN MPs in Parliament are still mad at him because in the last session in December, he compared BN's plagiarising of the economic ideas in Pakatan's Buku Jingga as being similar to that of another artist copying Leonardo da Vinci's Mona Lisa. Which actually means, BN's copy comes up short and of course no way can it match up to the original!

That was a real stinger for the BN MPs and they are still wounded to the extent that in this year's Parliament before the Sarawak polls, Khalid was labelled the 'Big Satan' by Kinabatangan MP, the 'sexist' Bung Moktar Radin.

Dzulkefly Ahmad

PAS and Kuala Selangor MP Dzulkefly Ahmad is also Prime Minister-material but he is the type who prefers to focus his time and energy researching and writing analytical masterpieces on politics, economics and strategies. He is widely acknowledged as an intellectual but gets on well with people of all races and from all walks of life.

Pakatan's men have the looks to go with the power

All the Pakatan candidates listed above have got style, finesse and panache. But more than that, all of them, including the young-looking Azmin Ali have firm jawlines and forceful faces. This indicates that they are capable of wielding power wisely.

Muhyiddin Yassin

On the BN side, if the future Prime Minister after Najib is the current deput, Muhyiddin Yassin, then the future of Malaysia may reflect his trademark dour facial expression. Will it be like a Malaysia under Ghafar Baba would have been - dull as dishwater? The late Ghafar, while a respected DPM, was not known for sizzling vision.

As for Muhyiddin, he looks a bit more lively than Ghafar but far from energetic besides not exuding an air of vibrancy unlike Nizar, who always looks fresh and raring to go. Final verdict: sad to say, Muhyiddin looks as if he has just returned from a 10-year war on the battlefield. Enough said.

Hishammuddin Hussein

As for Hishammuddin Hussein, the way he handles the Home Ministry will be the way he runs the nation - biased practices, double-standards, flip-flops and incompetent decisions will be the order of the day becaue of his pandering to his party.

In the recent 'Christian-state' issue, his Ministry only gave Utusan Malaysia a slap on the wrist for publishing false news that can disrupt religious disharmony. In the case where the High Court ruled that the Catholic Church's publication 'The Herald' could use the terminology of Allah in its Bahasa Malaysia section, he could not contain the rabble-rousers who wanted to hold protests. That was in January 2010.

In 2011, his handling of the impounded Bibles saga was far from satisfactory and he denigraded the Bible by saying it could be 'smelly' if kept for a long time thereby insulting the Christians as well. To many Malaysians, he will always be the 'smelly Bibles' guy. How to be respected as a prime minister then?

Scouring through the list, it looks like the BN candidates will have difficulty in holding a candle to the Pakatan men. In areas of competency and administrative know-how, in the looks and presentation department as well as in the all-important sincerity and down-to-earth division.

Oddly, the best of Ketuanan Melayu or Malay Supremacy is also in Pakatan Rakyat.

This is when Malay supremacy means the very best in brains, character, looks, discernment, intention and capability are concerned.

Not the rabid shoving-down-your-throat "I am better because I am Malay" or "This country is ours because we control the Army, Navy and Airforce" or "This country belongs to us because we have taken the trouble to re-write the History" as espoused by the likes of another Malay leader Ibrahim Ali.

By the way, what about Ibrahim Ali's chances? Anyone would want to venture a guess?

- Malaysia Chronicle

Zaki Kritikal....

Ketua Hakim Negara Tun Zaki Tun Azmi dipercayai berada dalam keadaan kritikal setelah terjatuh di Wad ED, Hospital Putrajaya pagi ini.

Beliau dipercayai mengidap tekanan darah rendah dan komplikasi jantung, lapor Utusan Malaysia.

Bagaimanapun, beliau kini dilaporkan dibawa ke Institut Jantung Negara (IJN) untuk rawatan susulan.

Malaysiakini difaamkan, keluarganya kini mahukan privasi dan tidak mahu bercakap dengan pihak media buat masa ini.

Sebagai ketua hakim yang keenam, Zaki, 66, dilantik pada 21 Oktober 2008, menggantikan Abdul Hamid Mohamed.

Beliau juga berkhidmat sebagai hakim mahkamah persekutuan dan presiden mahkamah rayuan.

Sunday, May 22, 2011

Apa punya kelaslah mak andeh ni??

Inilah masalahnya bila menteri2 recond dilantik menduduki kabinet Najib.

Dalam PRU12 Shahrizat kalah teruk di Pantai Dalam.

Di antara punca kekalahan beliau ialah prestasi buruk beliau ketika memegang jawatan Menteri Wanita, Keluarga dan Hal Ehwal Masyarakat masa zaman Pak Lah.

Setelah Najib jadi PM, dia dipilih semula.

Berdaftar atau tidak rumah anak-anak yatim ni bukan tanggungjawab Madrasah Al-Taqwa semata2. Jabatan Kebajikan Masyarakat SEWAJIBNYA memainkan peranan mereka secara proaktif. Patutnya mereka mengenalpasti mana2 anak yatim yang perlukan bantuan di seluruh negara dan tentunya Rumah Anak Yatim Al-Hidayah yang telah bertahun2 wujud ini berada di dalam radar mereka.

Come on lah oiii. Buatlah kerja dengan ikhlas dan bersungguh2.

Shahrizat: Rumah Al-Taqwa tak berdaftar

Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa di Kampung Gahal, Hulu Langat tidak berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau mana-mana agensi di bawah Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

Bernama memetik menteri berkenaan Datuk Seri Shahrizat Jalil berkata beliau juga tidak pasti sama ada rumah anak yatim itu berdaftar di bawah mana-mana agensi di kementerian lain.

"Yang terlibat (dalam tragedi ini) ada pelajar, ada anak yatim, ada guru. Kita tidak tahu ia di bawah agensi mana," katanya kepada pemberita semasa melawat kawasan kejadian tanah runtuh di rumah anak yatim itu malam semalam.

Sehingga awal pagi ini, semua 25 mangsa yang tertimbus berjaya dicari dan dikeluarkan. Mangsa yang terkorban dalam tragedi itu ialah 16 orang manakala sembilan mangsa yang terperangkap selamat pada kejadian tanah runtuh yang berlaku pada pukul 2.30 petang semalam itu.

Shahrizat berkata beliau akan mengadakan pertemuan dengan agensi dan kementerian berkaitan dalam masa terdekat untuk mengetahui status rumah anak yatim itu.

Modus Operandi Yang Sama: Mula2 guna polis...lepas tu guna mahkamah..

Kedua2nya dah hilang kredibiliti yob....sudahlah!!

Hisham: Mahkamah akan dedah kebenaran isu video

Mahkamah akan mendedahkan kebenaran dan menjawab semua persoalan rakyat berhubung isu yang menyelubungi video seks membabitkan seorang lelaki mirip pemimpin pembangkang, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein.

Beliau berkata ramai ingin mengetahui perkara sebenar mengenai video itu dan ada yang mempertikaikan kredibiliti pihak yang melakukan siasatan, namun pendedahan mengenainya tidak boleh dilakukan.

"Kita sudah belajar, apa yang kita buat, ia akan diputarbelitkan jika didedah terlalu awal.

"Orang ramai akan dipengaruhi oleh kempen-kempen yang tidak munasabah dan akhirnya kebenaran itu tenggelam kerana persepsi yang ditanam oleh pihak-pihak yang ada kepentingan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat perwakilan Umno bahagian Seremban di Padang Awam Taman Pelangi hari ini.

Hishammuddin berkata laporan mengenai siasatan itu telah dihantar kepada Peguam Negara.

- Bernama

Saturday, May 21, 2011

7anak yatim maut dalam kejadian tanah runtuh di Hulu Langat...!!

Dalam satu kejadian tanah runtuh sebentar tadi yang menimpa sebuah rumah anak yatim, Al-Takwa, Felda Semungkus, Batu 14, Hulu Langat melibatkan 30 orang penghuni. Setakat ini 7 mayat telah berjaya dikeluarkan.

Pasukan Bomba Dan penyelamat serta orang kampung sedang bertungkus-lumus untuk menyelamatkan mangsa.

PAS Kawasan Ampang menyeru para sukarelawan semua untuk ke tempat kejadian bagi membantu kerja-kerja menyelamat.

Sekian harap maklum.

Landslide hits orphanage; seven found deadBREAKING NEWS

A landslide hit an orphanage with 30 residents and the bodies of seven children from the Rumah Anak Yatim Al-Takwa, Felda Semungkus, 14th mile, Hulu Langat, near Kajang have been pulled out. Firemen and villagers managed to pull out several others who were critically injured and have been rushed to the Kajang Hospital, said Hulu Langat MP Che Rosli Che Mat.

Inilah kandungan buku jingga yang paling ditakuti oleh BN. Orang melayu sila baca....

Setelah 53 tahun Merdeka negara kini berada dalam krisis. Cita-cita untuk membina sebuah bangsa yang bersatu padu dan negara yang makmur telah gagal.

Demokrasi dan hak asasi rakyat terus dinodai oleh pemerintah UMNO/BN. Rasuah dan penyalahgunaan kuasa membarah. Kekayaan negara telah dibolot oleh segelintir elit berkuasa. UMNO/BN tidak mempedulikan rakyat terbanyak yang dihimpit oleh kos sara hidup yang tinggi. Pendapatan rakyat tidak meningkat kerana dikekang oleh pemerintah. Daya saing negara dan rakyat terhakis akibat dasar yang lemah, pelaksanaan yang tidak berkesan dan kebijakan (dasar) yang tidak berjiwa rakyat.

Krisis parah sebegini memerlukan tekad dan azam politik untuk diatasi. Malaysia memerlukan dasar-dasar baru dengan membuat anjakan paradigma. Maka, Pakatan Rakyat sebagai permuafakatan politik (tahalluf siyasi) mengangkat suatu rencana dasar dan kebijakan yang menyeluruh untuk membela rakyat melalui Dasar Bersama yang dimeterai.

Selengkapnya sila klik di bawah ini....

http://blog.marhaen.info/buku-jingga-pr/585-buku-jingga-ubah-sekarang-selamatkan-malaysia

Roketkini muncul Isnin ini, akses DAP kepada suara Melayu

KUALA LUMPUR, 21 Mei — Di sebalik kesukaran mengikis label sebagai parti cauvinis Cina, DAP meneruskan misinya mahu mendengar suara kaum Melayu menerusi landskap media atas talian dengan memperkenalkan laman web berita, langkah yang menurut komponen Pakatan Rakyat (PR) itu seharusnya telah diambil sejak dahulu lagi.

Hanya beberapa hari selepas naib pengerusinya Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mengakui bahawa parti itu telah gagal menarik sokongan orang Melayu yang disasarkan, DAP akan melancarkan laman web dalam Bahasa Malaysia, Roketkini.com dengan harapan dapat mendampingi orang Melayu dengan maklumat terkini.

“Buat masa sekarang, ada jurang besar bagi kami di media Bahasa Malaysia. Anda tidak mendengar apa-apa mengenai DAP kecuali (maklumat) kami diserang,” kata setiausaha politik kepada setiausaha agung DAP Zairil Khir Johari.

Parti majoriti ahlinya kaum Cina itu terus-menerus didakwa oleh Umno, parti teras dalam Barisan Nasional (BN) dan media Bahasa Malaysia sebagai mengamalkan politik perkauman.

Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia secara konsisten menyerang DAP kononnya mahu merampas kuasa politik orang Melayu.

Roketkini, menurut Zairil, bukan sahaja akan bertindak sebagai portal berita tetapi juga sebagai “jenama bagi kami untuk mengadakan forum-forum, perbincangan dan acara-acara dalam Bahasa Malaysia untuk mendekati demografi ini.”

Zairil, yang menganggotai lembaga penasihat bagi laman web itu menambah, meskipun Roketkini akan menyediakan maklumat bagi khalayak bandar, tetapi ia juga akan bertindak sebagai alat untuk mendampingi masyarakat Melayu luar bandar.

“DAP tiada (sokongan) akar umbi di kawasan luar bandar. Jadi, meskipun kami ada akhbar Rocket versi Bahasa Malaysia, sukar bagi kami untuk mengedarkannya.

“(Jadi), laman web ini sebenarnya akan menyelesaikan masalah pengedaran yang kami hadapi meskipun orang Melayu berpendapatan rendah kemungkinan tiada komputer, tetapi mereka masih akses kepada Internet pada masa sekarang,” katanya.

Roketkini akan dilancarkan Isnin ini.

Editor Wan Hamidi Hamid berkata, “tidak kira sama ada mereka Mat Rempit, mereka ada akaun Facebook”.

“Kebanyakan membawa komputer bimbit dan menggunakan Facebook, kerana ia murah, lebih murah berbanding telefon pintar,” kata wartawan veteran ini.

Penyusun strategi parti, Liew Chin Tong pula memberitahu undi orang muda kawasan bandar merupakan sokongan masa depan memandangkan 72 peratus rakyat Malaysia berusia 40 dan merangkumi separuh daripada pengundi yang layak.

Katanya, kira-kira 65 peratus penduduk negara ini tinggal di kawasan-kawasan bandar.

Zairil juga berkata, keseluruhan bahan disajikan dalam Bahasa Malaysia meskipun penulis dan penyumbangnya datang dari pelbagai latar belakang.

Bagaimanapun DAP tidak pasti sejauh mana impak langkah terbaru ini dari segi sokongan undi kelak.

Ketika spekulasi semakin kuat bahawa pilihan raya umum ke-13 akan dipanggil bila-bila masa, PR masih bekerja keras untuk mendapatkan balik pengundi-pengundi Melayu yang sudah mula beralih kepada pesaing mereka berbanding ketika pilihan raya umum 2008.

Bagaimanapun Wan Hamidi berkata, matlamat utama ialah mengetengahkan pandangan dan pendirian DAP dalam laman Bahasa Malaysia dan menjana debat di kalangan komuniti Melayu.

“Kami sepatutnya telah mengambil langkah ini sejak dulu lagi. Dengan (mempunyai) khalayak Melayu, kami tiada apa-apa untuk rugi dan boleh memperoleh banyak kelebihan,” kata Zairil.

Friday, May 20, 2011

Tazkirah YB Khalid Samad di Masjid Bukit Indah, Ampang Malam Ini...Jangan Lupa!!


Insya'Allah, YB Khalid Samad akan menyampaikan tazkirah di Masjid Bukit Indah, Ampang pada 20hb. Mei, 2011 (Jumaat) selepas solat Maghrib.

Semua muslimin dan muslimat dijemput hadir.

PROGRAM ForTeen MBI HUJUNG MINGGU INI..

Pada hari Ahad ini @ 22.5.2011 (10am - 12 tghari), Kelas Fotografi Ke 3 akan dijalankan dan kendalikan oleh Kaca Lensa.

Kepada semua remaja yang telah mendaftar, sila pastikan kedatangan masing-masing.

Sila bawa peralatan (kamera SLR atau Digital) bersama pada hari tersebut.

Harap maklum.

Thursday, May 19, 2011

MAT SABU BAKAL MENGUBAT KELESUAN PAS...

Mat Sabu: Jangan terperanjat anak tokoh PAS bertanding atas tiket DAP
Lim Hong Siang | May 13, 2011 04:13:18 pm

"Sebagai seorang muslim, saya mesti percaya bahawa ia sebagai undang-undang tertinggi yang perlu dilaksanakan. Tetapi, sebelum pelaksanaan Hukum Hudud ini, banyak lagi perkara yang boleh ditonjolkan, kebaikan Islam itu. Misalnya good governance (urus-tadbir yang baik), akauntibiliti, tidak rasuah, tolak nepotisme. Dan sekarang ini saya nampak, kalau PAS slow (perlahan) dalam bidang ini, for the future, DAP will take over."

Demikianlah kegusaran yang menyelubungi seorang pemimpin politik veteran, Mohamad Sabu (gambar kanan) yang menyertai PAS sejak tahun 1977. 34 tahun daripada pemimpin yang berusia 56 tahun ini dicurahkan untuk perjuangan PAS. Kesetiaannya bersama parti sukar dipertikai, pada masa yang sama beliau juga sahabat akrab kepada pemimpin DAP yang menerajui tampuk pimpinan sekarang.

Lanskap politik tanahair berubah dilanda "tsunami" pada 8 Mac 2008. PAS dan DAP yang sering bertentangan pendirian dalam isu "Hukum Hudud" dipaksa untuk duduk semeja berikutan sentimen rakyat untuk menentang Barisan Nasional. Namun demikian, "Hukum Hudud" kekal sebagai isu kontroversi, khususnya apabila berdepan dengan masyarakat bukan muslim.

Mohamad Sabu mengakui bahawa pelaksanaan hukum hudud bukannya sesuatu yang senang, melibatkan pindaan perlembagaan yang memerlukan majoriti dua pertiga dalam Dewan Rakyat, dan hasrat ini perlu dirunding bersama dan direstui rakan-rakan partinya. Tetapi, beliau lebih mengambil berat bagaimana Islam diterjemahkan kepada "urus-tadbir yang baik", untuk peringkat ini.

"Boleh capai atau tidak (pelaksanaan hukum hudud), itu soal cita-cita," Mat Sabu sekali lagi berjenaka, "Macam kita-lah, nak kahwin seorang puteri. Mungkin kita tidak dapat puteri itu, kita dapat kahwin dengan kerabat diraja pun cukuplah!"

Anak muda Melayu teruja nak sertai DAP

Calon Timbalan Presiden PAS ini berkongsi pengamatan dan pengalamannya dalam senario politik pasca 8 Mac 2008. "Ramai anak muda Melayu berjumpa saya sekarang. Dia kata Pak Mat, bila Pak Mat nak join DAP? Kalau Pak Mat join DAP, kami akan bersama..."

Ketika ditanya mengapa pendirian DAP yang jelas menentang pembentukan Negara Islam itu tidak menghalang anak muda Melayu daripada menyokong parti itu, Mat Sabu menjelaskan bahawa kecenderungan ini disebabkan dasar-dasar yang ditawarkan DAP, misalnya urus-tadbir yang baik, dengan konsep "CAT" (Kecekapan, Akauntabiliti dan Ketelusan) oleh kerajaan negeri Pulau Pinang, penggubalan Akta Kebebasan Maklumat dan sebagainya.

Secara terus-terang Mat Sabu berkata, pembangkang tidak boleh hanya mendakwa dirinya menentang Akta Rahsia Rasmi (OSA), tetapi pada masa yang sama tidak menawarkan sesuatu apabila menguasai kerajaan negeri. Mat Sabu menganggap ini adalah kehendak orang ramai, dan beliau amat bimbang seandainya PAS tidak merobah konsep ini.

Beliau enggan mengulas secara terperinci, walaupun wartawan MerdekaReview membangkitkan kerajaan negeri Kedah yang dikuasai PAS, yang kelihatan tidak mendahulukan agenda reformasi sebagaimana yang disebut di atas. Cuma, Mat Sabu mengingatkan, bahawa rata-rata wakil rakyat DAP mampu mempersembahkan "kehidupan yang tidak mewah", sebagaimana yang diamalkan Mursyidul Am PAS, Nik Aziz Nik Mat.

Meskipun diserang bertubi-tubi dengan media kawalan UMNO, namun Mat Sabu berkata pemerintahan DAP di negeri Pulau Pinang berjaya menonjolkan ciri-ciri atau nilai Islam, jika dilihat dari substance (intipati) dan bukan form-nya (bentuk luaran). Malah beliau memberi peringatan bahawa jangan terperanjat seandainya terdapat anak tokoh PAS peringkat negeri bertanding atas tiket DAP dalam pilihan raya umum yang akan datang!

Mat Sabu ingin berkongsi idea-idea ini dengan PAS, kerana beliau menganggap seandainya PAS berjaya menjelmakan Islam kepada urus-tadbir yang baik, maka mungkin komuniti bukan Islam tidak bermasalah untuk menyokong PAS. "Kalau keadilan ini tak dapat dipamerkan dahulu, macam mana mereka lihat keadilan yang lain?"

"Kalau ditonjolkan Melayu sebagai Islam, orang Cina melihat apa yang ada pada Melayu? Ini yang saya nak fikirkan," kata Mat Sabu dalam satu wawancara bersama MerdekaReview di Hotel Armada Petaling Jaya, semalam.

Enggan telan bulat-bulat pemikiran yang disogokkan

Mat Sabu terkenal sebagai pemidato di peringkat akar umbi. Namun, untuk polis cawangan khas (special branch), keupayaan beliau mengatur demonstrasi jalanan mungkin lebih digeruni. Malah bukan rahsia jikalau dikatakan Mat Sabu lebih cenderung kepada "haluan kiri" dari segi pemikiran politiknya, berbanding dengan pemikiran arus perdana dalam masyarakat Melayu-Islam, malah dalam PAS sendiri.

"Saya dalam memahami politik ini, saya membaca, termasuklah buku-buku Lenin, Mao Ze Dong, dan dalam Islam, Ikhwan Muslimin dan sebagainya," katanya. Mat Sabu mungkin pemimpin PAS yang paling rapat dengan Parti Sosialis Malaysia (PSM), sehingga ada yang berjenaka bahawa hubungan PAS dengan DAP dan PSM akan bertambah baik seandainya Mat Sabu menang untuk jawatan Timbalan Presiden.

Mat Sabu menolak untuk menelan sesuatu konsep secara bulat-bulat, misalnya Komunis dikaitkan dengan jijik, bunuh orang dan sebagainya - yang ditanamkan oleh penjajah British dan pemerintah selepas merdeka kemudiannya.

"Selepas perjanjian Damai, saya melawat ke Betong di Thailand. Saya juga melawat kem Rejimen 10 Komunis Malaya, (berjumpa dengan pemimpin seperti) Rashid Maidin, dan juga Abdullah CD. Saya dialog, bercakap dengan mereka, sesetengah-setengah mereka ini, yang orang Melayu, yang beragama Islam dalam Rejimen ke-10 itu, mempertahankan amalan Islam jauh lebih baik daripada orang Melayu "so-called" (kononnya), yang ada di luar, dan termasuk yang ada dalam UMNO."

Mat Sabu pernah mengutarakan pandangan-pandangan yang "menggemparkan", untuk masyarakat Melayu-Muslim, misalnya berkata orang Melayu seharusnya berterima kasih kepada Chin Peng, Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM).

"Saya tidak suka disogok begitu, tanpa kita buat sedikit kaji selidik (research). Saya rapat dengan, dari awal dulu, dengan Syed Husin Ali (bekas Presiden Parti Rakyat Malaysia), Dr.Nasir Hashim (Pengerusi PSM)..." secara terus-terang Mat Sabu berkata, pertukaran regim pemerintahan bergantung kepada kuasa rakyat.

Mat Sabu mengakui bahawa dalam isu-isu seperti fahaman komunis, institusi Raja, malah agama, PAS kadang-kala terikut-ikut dengan rentak UMNO, malah termakan dengan retorik itu. Beliau menganggap masalah yang paling besar didepani masyarakat Melayu sekarang adalah "pemikiran".

"Masalah pemikiran yang susah nak sebut... Pergi kepada Islam yang ditafsirkan dalam satu aliran. Tidak terbuka untuk berbincang dengan aliran lain," katanya yang mencadangkan agar setiap aliran dan fahaman dikaji dan bukan ditolak begitu sahaja.

"Saya amat tidak bersetuju, di Malaysia ini, dia letakkan Islam itu seolah-olah agama Melayu. Melayu itu Islam. Melayu berugama Islam saya amat bersyukur. Tapi nilai Islam ini, jauh lebih berada dalam kalangan orang Cina berbanding dengan orang Melayu."

Mat Sabu menjelaskan selanjutnya, bahawa sikap seperti kerja kuat, tidak bergantung kepada pertolongan subisidi, berdikari dan sebagainya dalam kalangan Cina ini adalah penjelmaan nilai Islam, cuma masyarakat bukan Islam ini tidak menerima Allah sebagai Tuhan mereka. Malah, beliau menyifatkan warga Jepun sebagai "umat Islam sejati", kerana tidak merampas makanan, beratur untuk dapatkan bantuan, menghormati hak orang lain dan sebagainya selepas masyarakat itu dilanda tsunami.

Beliau menolak "semangat asabiyah", misalnya kaum Islam dan Melayu tetap dibela walaupun telah melakukan kesilapan. (Bahagian pertama, bersambung)

*Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi bahasa Malaysia.

Tuesday, May 17, 2011

Saksi Suci penuh wibawa....

Saksi Suci ini mengadu diliwat secara paksa oleh DSAI.

Yang peliknya, kalau ler dipaksa (menurut Saksi Suci ini dia merasa marah dan takut ketika diliwat) kenapa diapun terpancut sama? Dah ler terpancut, air mani dia ada dalam dubur dia sendiri.

Itu satu hal...ada 5 DNA lelaki semuanya ditemui di sekitar lubang dubur Saksi Suci ini. Eh ni dah macam kes Lembu Suci kena balun ramai2 pulak.

Dalam marah2 tu Lembu opppsss Saksi Suci ni boleh pekena karipap dan kopi lagi. Dan lepas tu tak berak 2 hari.

Ehhh...Tuan Hakimpun boleh percaya gelembong Lembu (opppsss I did it again) Saksi Suci ni?? Pandikutty betul.!!

Sodomy II: Two more unknown DNA profiles found on Saiful (Updated)
By LISA GOH

KUALA LUMPUR: Two more unidentified DNA profiles were found on complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan, the High Court heard on Monday in the ongoing sodomy trial of Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Counsel for Anwar, lawyer Ram Karpal Singh, when cross-examining chemist Dr Seah Lay Hong, said that there were two more DNA profiles on Mohd Saiful that the defence had found, apart from the three identified by Dr Seah.

One, he said, was found in Mohd Saiful's lower rectal area, while the other was found in his black trousers.

"So now you've got another unidentified male in his trousers and another in his anus.

"That's half a football team around Saiful's anus," Ram Karpal said.

Ram Karpal then asked the chemist why she did not report the two unidentified DNA profiles from her readings of the electropherogram (results from DNA sequencing analysis), and had only listed the three in her report - Mohd Saiful, Male Y and “one other male contributor”.

She replied that it was open to interpretation, and that the readings on the two DNA profiles were not significant.

The defence also said that findings of the chemist report could be interpreted to mean that “Mohd Saiful’s semen was found up his own anus”, as one of the two DNA profiles identified from the high rectal swab, was his.

“It’s very clear that that Saiful is the predominant donor in the high rectal swab. He’s the main man here (not Male Y),” Ram Karpal said.

Dr Seah, however, disagreed, saying that there were two extracts - sperm and non-sperm - found in the high rectal area, and Saiful’s DNA profile from this area fell into the latter category.

The defence countered that by saying that Saiful’s DNA profiles were found in both sperm and non-sperm extract, which Dr Seah said could be a result of a “diffusion from the non-sperm extract”.

The defence also tried to raise the issue of the quality of the specimens taken, and, subsequently, the validity of the chemist report, considering the fact that the swabs were taken some 56 hours after the alleged ejaculation.

Ram Karpal: Would it not be important to know if there was degradation?

Dr Seah: That is not a concern here. It is not a concern if the DNA remains readable, only if the profile had been incomplete.

Anwar, 63, has been charged with performing carnal intercourse against the order of nature on Mohd Saiful at a condominium unit in Bukit Damansara, Kuala Lumpur, between 3.15pm and 4pm on June 26, 2008.

Leading the prosecution was Solicitor-General II Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, while lawyer Karpal Singh stood as Anwar’s lead counsel.

Hearing before Justice Mohd Zabidin Mohd Diah continues Tuesday.