Thursday, May 31, 2012

Amboi...K-Pop Askar Pencen Ni Mintak Macam2 Pulak...Kahkahkah!!
Kumpulan 'senaman punggung' tuntut duit kopi, tanah
  • Zulaikha Zulkifli
  • 3:02PM Mei 31 2012
 
Kumpulan pesara tentera yang terkenal dengan aksi "senaman punggung" depan rumah Datuk S Ambiga menuntut "duit kopi" diberikan kepada golongan itu yang memegang pingat diraja dan tanah 20 ekar untuk kebajikan mereka.

Permintaan pemberian bulanan itu dibuat Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM) kepada Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi. 

Manakala tuntutan tanah itu dikemukakan kepada kerajaan Selangor.

Presiden Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM) Mohd Ali Baharom berkata, bayaran bulanan dariapda kementerian dicadangkan sebanyak RM300 kepada penerima Pingat Jasa Negara (PJN) sebagai penghargaan sebagai tanda penghargaan.

"Hargailah jasa dengan beri pingat PJN, bila disarungkan, kalau tak ada imbuhan tak ada nilainya," katanya sambil memuji Zahid sebagai menteri bertanggungjawab dan berwibawa. 

Beliau juga mencadangkan Ahmad Zahid berbincang dengan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) untuk mendirikan rumah kos rendah yang boleh dimiliki oleh pesara tentera di ibu negara. 

Mohd Ali yang dikenali sebagai "Ali Tinju" juga mahu pemimpin Umno memainkan peranan 'melobi' perdana menteri supaya pesara tentera diserap dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC) kerana ramai mempunyai masalah pekerjaan selepas bersara.

"Saya minta Datuk Seri tunaikan janji untuk beri saguhati pada veteran dan saya akan sokong Datuk Seri dan akan kumpulkan 40,000 bekas tentera yang pencen bersama keluarga menyatakan pendirian kami, veteran berterima kasih pada kerajaan BN sampai bila-bila," katanya lagi. 

Sementara itu, Mohd Ali juga menuntut Selangor memberikan permintaan 20,000 ekar tanah untuk seorang pesara seperti diminta oleh sebuah lagi NGO pesara tentera yang cenderung kepada Pakatan Rakyat.

"Kalau bagi tanah di Selangor sebanyak 20 ekar, hari ini juga saya masuk KERABAT. Saya akan berhenti, masuk dengan dia. 

"Tapi kenalah bagi orang-orang saya 20 ekar tanah dekat Bandar Bukit Puchong. Kalau Selangor bagi 20 ekar tanah, hari ini juga saya letak semua jawatan dan masuk KERABAT," katanya.

Oktober tahun lalu, KERABAT menyerahkan memorandum memohon anggota tentera dan isteri dijanjikan hak memohon 20 ekar tanah pertanian dan dua tapak perumahan dari kerajaan melalui Kementerian Pertahanan berdasarkan Perintah Majlis Angakatan Tentera (PMAT) bertarikh 29 Ogos 1973.

KEMBARA MASJID BERSAMA IMAM MUDA DI MASJID BUKIT INDAH, AMPANG


Pada 10.6.2012 antara jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang, Masjid Bukit Indah, Ampang akan menjadi tuan rumah kepada Program Siri Kembara Masjid yang akan menampilkan salah seorang Imam Muda Ashraf, Najdi, Hizbur atau Adib.

Program ini adalah merupakan program motivasi, tayangan filem dan LDK.

Yuran penyertaan ialah RM45.00.

Bagi 100 peserta pertama yang mendaftar, Masjid Bukit Indah akan subsidised sebanyak RM20.00 untuk setiap peserta. Oleh itu cepatlah mendaftar dengan sms ke nombor 012-32161215 atau 012-2951377.

Penyertaan dari umur 9-15 tahun.

Wednesday, May 30, 2012

Ingat lagi bro 14 tahun lalu....??


Anwar Ibrahim, beberapa hari selepas ditinju oleh Rahim Noor.

Mungkinkah insan ini akan jadi PM Malaysia ke 7 selepas PRU13 akan datang?

Kuasa Allah, segalanya mungkin...

Winnable candidate kayo ghayo...!!


Kes bunuh Sosilawati: Adun terlibat urusan jual beli tanah
KHALILAH GUSTI HASSAN
30 Mei 2012
logo sosilawati
Kes bunuh Datuk Sosilawati Lawiya
SHAH ALAM - Beberapa individu penting didedahkan di Mahkamah Tinggi, di sini semalam sebagai terlibat dalam urusan pembelian tanah di Pulau Pinang melibatkan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, yang dibunuh, dua tahun lalu.

Selain syarikat Sosilawati, Southern Simphony, mereka adalah Adun Dengkil, Datuk Suhaimi Mohd Ghazali; pembantu peribadinya, Sabari Misran dan Adun Sementa, Datuk Abdul Rahman Palil menerusi Syarikat Ample Quality Sdn Bhd.

Perkara itu dimaklumkan bekas peguam, N Pathmanabhan, tertuduh pertama kes pembunuhan itu.

Pathmanabhan memberi keterangan sebagai saksi pembelaan pertama selepas diperintah membela diri, semalam.

Pathmanabhan berkata, pada 2008, ahli perniagaan India, Allal Kathan Muturaja, menjual tiga lot tanah di Batu Feringghi kepada Southern Simphony dengan harga RM25 juta.

“Sebanyak RM2.5 juta deposit dibayar kepada Muturaja, RM1.2 juta oleh Sosilawati, manakala RM1.3 juta dibayar oleh saya, Suhaimi dan Sabari,” katanya.

Ditanya bagaimana kepentingan antara dia dan dua lain dijaga menerusi pembelian itu, Pathmanabhan berkata, ada satu lagi perjanjian sefahaman dibuat antara mereka dan Southern Simphony.

Manjeet: Kenapa buat perjanjian lain?

Kenapa tidak letak nama Suhaimi dalam perjanjian jual beli dengan Muturaja?

Pathmanabhan: Sebab dia Adun, jadi tidak boleh letak atas perjanjian jual beli.

Manjeet: Sosilawati tahu fasal rakan kongsi ini? Pathmanabhan: Ya. Pathmanabhan seterusnya memberitahu, baki RM22.5 juta akan dibayar selepas tanah itu mendapat arahan pelepasan sekatan oleh Mahkamah Majistret.

Bagaimanapun katanya, Southern Simphony kemudian jual tanah itu kepada Ample Quality pada harga RM29 juta dan Ample Quality mahu jual kepada One United Sdn Bhd bernilai RM200 juta.

Manjeet turut kemukakan soalan kepada Pathmanabhan mengenai Abdul Rahman dan saksi itu jawab ‘dia seorang berkuasa’ dan terlibat dalam skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang, berkaitan urusan jual beli tanah.

Jawapan Pathmanabhan membuatkan Timbalan Pendakwa Raya Idham Abd Ghani membantah soalan itu, namun dibenarkan Hakim Datuk Wira Akhtar Tahir dengan syarat, Patahmanabhan hanya perlu jawab apa yang dia tahu.

Perbicaraan bersambung hari ini.

Thursday, May 24, 2012

MODERATOR SENSASI DI MBI, AMPANG SABTU INI.


Dr. Maszlee Malik, moderator hebat Debat Rafizi-KJ akan berkuliah di Masjid Bukit Indah, Ampang pada hari Sabtu ini (26.5.2012) selepas solat Maghrib.

JOM MBI.....

Tuesday, May 22, 2012

Rahim Noor Bakal Jadi Bodyguard Anwar...Hehe!!


Sodomy II prosecutor now in Anwar’s legal team for illegal assembly charge

UPDATED @ 11:12:12 AM 22-05-2012
May 22, 2012
Anwar arriving at the courthouse in Kuala Lumpur on May 22, 2012 where he was charged under the Peaceful Assembly Act with taking part in the April 28 Bersih 3.0 rally. — Picture by Choo Choy May
KUALA LUMPUR, May 22 — Former Solicitor-General II Datuk Yusof Zainal Abiden has joined Datuk Anwar Ibrahim’s legal team as the opposition leader is charged with taking part in an illegal street demonstration today.
It was a startling turn of events as Yusof had led the Sodomy II prosecution against Anwar, which saw the latter being acquitted earlier this year.
He has since retired from the Attorney-General’s Chambers.
“I got a call from Anwar last night. I did not hesitate. Nothing personal against the A-G’s Chambers,” Yusof told The Malaysian Insider when approached.
The Malaysian Insider understands that Yusof’s ties with Attorney-General Tan Sri Abdul Ghani Patail have been cool for some time and he had disagreed with the way some of the high-profile cases had been handled.
Yusof was the Solicitor-General II in the Attorney-General’s Chambers.
He was earlier spotted mingling with Anwar’s other defence lawyers.
PKR leader and lawyer Sivarasa Rasiah confirmed with The Malaysian Insider in a text message when asked if the former government lawyer was on the PKR de facto head’s legal team.
Sivarasa said Yusof was assisting Anwar’s lead counsel Karpal Singh. The other lawyers on Team Anwar are Karpal’s son Ram Karpal Singh Deo and Sankara Nair.
Anwar, PKR deputy president Azmin Ali and Rembau PKR chief Badrul Hisham Shaharin were today charged with taking part in the April 28 Bersih 3.0 under section 4(2)(c) of the Peaceful Assembly Act, less than a month after the new law aimed at allowing public gatherings “in accordance with international norms” was enforced.
The offence under the Peaceful Assembly Act carries a maximum fine of RM10,000.
All three claimed trial.
Sessions Court judge Mahmud Abdullah set July 2 as the next mention date for the trial.

Monday, May 21, 2012

Wah!! Muhyiddinpun dah mula berjinak2 dengan PAS? Syabas....


Budaya mengiratkan silatulrahim ini memang digalakkan. Teringat semasa DSAI menikahkan anaknya, Nazri Aziz juga turut diundang dan beliau hadir.

Kapada Bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Fauzi Shaari, kami ahli-ahli PAS semua mengucapkan selamat berjuang....

Friday, May 18, 2012

USTAZ AZHAR IDRUS VS JERRY D GREY DI MASJID BUKIT INDAH, AMPANG

Masjid Bukit Indah, Ampang berbesar hati dengan kesudian PTS Media Group Sdn Bhd menganjurkan Mini Expo Buku sempena kedatangan Ramadhan 2012 pada 30hb. Jun - 1hb. Julai, 2012.

Mini Expo ini sarat dengan berbagai program kupasan buku yang dibahagikan kepada beberapa slot dan disesuaikan dengan audience.

PTS akan cuba menampilkan beberapa orang tokoh besar ilmuan islam seperti Dr. Zaharuddin Abdul Rahman (UIAM), Abdul Latif Talib, Prof. Dato' Dr. Zulkifli Mohd Yusoff (UM), Dr Danial Zaial Abidin dan lain-lain.


Mini Expo ini juga akan diserikan dengan bengkel melukis komik, bengkel fotografi dan pertandingan memasak yang akan disantuni oleh seorang chef terkemuka tanahair.

Kemuncak kepada program ini ialah ceramah perdana antara Ustaz Azhar Idrus ataupun penulis buku The Art of Deception, Jerry D Grey seorang muslim yang kini menetap di Jakarta.

Mudah-mudahan usaha ini dapat menarik lebih ramai jemaah ke Masjid Bukit Indah.

Terima kasih PTS.

Tuesday, May 15, 2012

Kesian (sebahagian kecik) askar2 pencen ni....!!

YOB KEJOR YOB DI TAMAN BUKIT INDAH MALAM NI...JANGAN TAK DATANG!!


Jangan tak datang yob. Habis nyongket satu Bukit Indah Loyar Md Noh dan Hj. Ghani mengejor kambing 2 ekor pagi-pagi tadi. Guling pering orang tua tu. Ajer jangan mengholoh pulok...Awok tumpor dah ni!!

Monday, May 14, 2012

'Kejor Yob Kejor" dah tukor jadi "Yob Kejor Yob!!" Kahkahkah....Ape larrr ghasenyer bile bende macam ni terjadi ye? Sedap2 ngutuk tetiba yang dikutuk muncul depan mate. Ajer tersenyum macam tak ade ape2...

Mcm penyokong MU tengah syok nak menang BPL larrr kot...tetiba MCity score 2 bijik di saat akhir. Ajer nak terbeghak rasenyer...Hehe!! Idak gitu Loyar Mohd Noh??


Thursday, May 10, 2012

UMNO Sambut Hari Jadi Hang Tuah ke 612....Kahkahkah!!


Menurut wikipedia, Hang Tuah dilahirkan sekitar tahun 1400 (abad ke 15). Jadi, kira punya kira, kalau Hang Tuah masih hidup umur beliau adalah kira-kira 612 tahun. 

Disebabkan Umno boleh menyambut hari kelahiran pertubuhan yang telah mati, jadi tidak salahlah Umno (sempena menghormati kehebatan keris Tamin Sari) juga menyambut kelahiran bro Tuah kita. Hehe!!

Besok perayaan ulang tahun Umno, walaupun Umno itu sudah tiada — Aspan Alias

10 MEI — Dengar khabarnya Umno akan “celebrate” ulang tahun yang ke 66 besok dengan perhimpunan ahli parti yang besar-besaran. Katanya Umno berumur 66 tahun besok, 11hb Mei. Upacara sambutan besaran-besaran ini akan menjadi seperti pelancaran untuk menghadapi pilihanraya yang bakal diadakan sekejap sahaja lagi.
Saya lebih tertarik jika Umno hanya mengadakan doa selamat besar-besaran untuk Umno yang telah mati itu bukannya merayakan hari lahirnya. Parti itu telah mati dan semua orang tahu siapa yang merancang kematiannya dan kenapa kematian Umno itu amat perlu bagi seorang pemimpin pada tahun 1988 dahulu. Tidak payah diulangi lagi kerana blog inilah yang telah mengulangi kejadian itu berpuluh-puluh kali sebelum ini. Umno sekarang sepatutnya merayakan ulang tahun yang ke 24 sahaja kerana itulah umur sebenar parti Umno yang sekarang ini.
Sepatutnya ulang tahunnya dirayakan pada bulan Februari yang lepas. Tetapi Umno terpaksa mengambil dan menukar tarikh lahirnya ke11 Mei kerana itulah tarikh lahir Umno yang sebenarnya. Saya dan siapa pun tahu kenapa Umno memilih 11 Mei itu sebagai hari ulang tahun parti itu. Sebabnya senang; kerana Umno asal itu merupakan parti tulin perjuangan untuk orang Melayu dan rakyat Malaysia amnya. Umno baru ini ingin menumpang “kekeramatan” Umno lama itu maka ia memilih untuk menggunakan tarikh kelahiran parti yang telah mati dibunuh pada tahun 1988 dahulu sebagai tarikh ulang tahun parti yang baru berumur 24 tahun itu.
Perkara seperti ini memang biasa berlaku dinegara ini. Kalau kita ingat suatu ketika dahulu Keretapi Tanah Melayu telah kerugian puluhan juta ringgit kerana ramai pekerja perbadanan itu yang telah mati masih mendapat pencen mereka yang di terima oleh pihak lain secara haram. Walaupun pekerjanya sudah lama mati tetapi ada pihak yang membuat tuntutan pencen tersebut secara haram dengan tidak mengisytiharkan kematian mereka. Pencen mereka sebaliknya diterima oleh keluarga dan sahabat mereka yang menggunakan tanda tangan palsu untuk mendapatkan wang pencen simati itu. Kejadian ini merupakan satu penipuan besar.
Berbalik kepada perayaan ulang tahun Umno yang 66 tadi, saya berpendapat kita biarkan sahaja mereka (Umno) melakunkan tipu helah moral itu. Umno memerlukan sangat nama baik Umno asal itu untuk mendapatkan sokongan orang Melayu. Tetapi seperkara yang kita mesti terima ialah rungutan orang seperti saya dan ramai yang lain itu memang mempunyai asas yang kuat. Kalaulah pandangan kumpulan seperti saya ini salah, masakan Umno beriya-iya benar untuk mengambil tarikh kelahiran Umno asal itu sebagai tarikh ulang tahun parti itu sekarang sedangkan parti Umno sekarang hanya berusia 24 tahun, lebih muda dari umur anak bongsu saya. Ramai yang mengkritik saya kerana masih bercakap tentang Umno lama itu. Tetapi mereka tidak sedar yang mereka sendiri (Umno) sedang berbelanja jutaan ringgit untuk memperingati Umno lama itu dengan mengadakan majlis besar-besaran.
Besok kita akan mendengar retorik Umno asal yang akan dibuat oleh pemimpin Umno baru ini. Besok kita, ibarat mendengar lagu P. Ramlee yang enak-enak oleh Musli Ramli. Tetapi Musli bukannya P. Ramlee. Musli hanya seorang penyanyi yang pandai menyanyikan lagu-lagu P. Ramlee yang telah meninggal pada tahun 1973 dahulu. Dan Musli pun boleh cari makan dengan kepandaiannya menyanyikan lagu-lagu P. Ramlee dengan baik seperti pemimpin Umno baru menggunakan nama asal Umno itu untuk mencari makan melalui FGVH, Scorpene, MAS, AirAsia dan banyak lagi yang mereka telah selewengkan itu.
Oh ya, mereka yang telah membunuh Umno dulu pun akan bersama-sama merayakan ulang tahun Umno yang telah dibunuh itu besok. — aspanaliasnet.blogspot.com
* This is the personal opinion of the writer or publication and does not necessarily represent the views of The Malaysian Insider.

Sunday, May 6, 2012

Harris Salleh: Mahathir punca Sabah miskin!!


Harris pours scorn on Mahathir’s rosy outlook

FMT Staff |    May 6, 2012

Former prime minister Dr Mahathir Mohamad did nothing to stop the slide in Sabah's finances, says former chief Minister Harris Salleh.

KOTA KINABALU: Former Sabah chief minister Harris Salleh has accused Dr Mahathir Mohamad of duplicity during his 22-year tenure as prime minister, which saw the Bornean state rapidly fall from riches to rags.

Lashing out at the man who ruled the country with an iron fist from 1981 to 2003, Harris said in a statement that Mahathir was to be blamed for the current impoverished state Sabah is in.

“Had he mentioned and practised the rule of law, Sabah would remain the richest state,” Harris said in response to Mahathir’s lecture recently at Universiti Malaysia Sabah .

Harris was irked by Mahathir’s claim that Sabah, which was declared as the poorest state in the country by the World Bank, would take back its mantle as the richest Malaysian state soon.

Harris, who helmed the Berjaya state government from 1976 to 1985, said there were many instances when the former premier and the federal government had failed the state.

One instance, he cited, was the federal government’s disregard of an audit report by Price Water House that pointed to a RM4 billion shortfall in Yayasan Sabah accounts.

He said even when Mahathir announced the missing funds in 1994, alleging fraud, he failed as a prime minister to act through.

He had all the powers to correct any wrongdoings, recover the funds and prosecute the culprits, but did nothing.

“Anything announced by a prime minister is a serious matter. Since there was no action taken against the wrongdoers on the issue, the people take it for granted that the announcement by the then prime minister was just another political slogan to suit and pacify himself only,” he said.

If Mahathir proceeded according to the law, Harris said, the people of Sabah through the foundation, which was set up by the Usno government in the 1970s, would be richer by RM6 billion now.

‘Dr M knew about fraud’

Scoffing at the former premier’s rosy outlook for Sabah in the long term, he said Mahathir was merely pointing out that the state was rich in natural resources, a fact widely known.

Based on this fact, he said, Sabah and its people should have become rich many years ago as the state had been exporting its natural resources since the time of the British colonial government and right up to now.

“Unfortunately, nobody dare(s) to single out why Sabah is now the poorest state in Malaysia,” he said, adding that being endowed with natural resources does not automatically make a country and its people rich as could be seen around the world.

He said that an analysis would show that the state was mismanaged by successive governments and also because the authorities and voters had been turning a blind eye to corruption right up to the present day.

Harris added that the failure by the federal government to act, despite clear indications that something was not right in the management of state resources, only indicated that such corruption and fraud was condoned.

He also said that despite Mahathir’s optimistic outlook, there was no guarantee that Sabah would become rich anytime soon.

Harris also dismissed claims that Sabah’s rich natural resources would play a roll in helping to make its people rich as its oil and gas and oil palm lands are not in the hands of Sabahans.

“Oil and gas are controlled by non-Sabahans and this is also true for oil palm plantations. Therefore, there is not much left for Sabahans to do and carry out economic activities,” he said, pointing out that even workers in both sectors are mostly non-Sabahans.

Harris also said that while more than 90% of the cash from both sectors was already being siphoned off to Peninsular Malaysia, it was a “double-whammy” that the federal government had awarded gambling licences to certain companies.

This, Harris said,will further drain away half-a-billion-ringgit from the state based on figures gathered by the Sabah Chinese Chamber of Commerce 10 years ago.

Sabahans’ best bet under the current scenario, he said, was to gradually move from low income to middle income by planting cash crops and produce.

He added that the state should also export tapioca starch and chips which were in demand in China.

Saturday, May 5, 2012

Mahathir akui anaknya, Marina berpakat dengan Anwar dan Nik Aziz rancang gulingkan Najib. LOL!!


BERSIH 3

1. Sunday’s Bersih 3 demonstration is no doubt the biggest and the most violent in the series. It is likely that future Bersih will be even bigger and more violent.
2. The stated objective is to demand that elections be cleaner and fairer. But is this the real objective? I think not. Malaysian elections have been more clean than those in the authoritarian countries where results have always been obviously fixed. There would always be 99.9% of the votes going to the Government party or the President. If at all the opposition were to win, it would get at best 10% of the seats contested. After that the opposition would be prevented from taking their places in the legislature.
3. But in Malaysia there has never been an election, whether at State or Federal levels when the opposition had not won a substantial number of seats. In fact whole states may be lost to the opposition. And no matter how the Government party tried, it just could not wrest Kelantan from the opposition.

UAI- KePaDa P0liS SiLa DeNgaR...!!!

Solat Tak Pakai Seluar Dalam.. 'Anggota Berayun' - UAI

Friday, May 4, 2012

Hisham Rais: Belum habis gas pemedih ditembak, saya ditanya bila BERSIH 4.0?


Sungguhpun adegan polis membelasah peserta perhimpunan BERSIH 3.0 yang menyarat dalam laman internet amat menyayat hati ketika disaksikan, namun semangat di sebalik perjuangan ini cukup memberangsangkan.  Dalam satu forum semalam, Hishamuddin Rais, ahli jawatankuasa pemandu BERSIH telah mengisahkan pengalamannya di situ, melihat bagaimana anak muda bangkit menentang penguasa.

Pada kira-kira jam 6.30 petang, Hishamuddin Rais bersama kawannya duduk di situ sambil memperhatikan bagaimana anak muda berkejaran dengan polis.  Apabila polis berundur, anak muda ini kejar dari belakang; dan apabila gas pemedih mata dilepaskan, anak muda itu pula melarikan diri.  Kerja-kerja yang suka dilakukan dirinya dahulu, akui Hishamuddin Rais.  Kemudian beliau menerima panggilan daripada Mohamad Sabu, Timbalan Presiden PAS, yang memesan agar Hishamuddin Rais "menyuruh budak-budak ini balik".

"Masalah yang paling besar sekali untuk saya ialah memadamkan perjuangan anak-anak muda.  Saya tak berani.  Apabila tiba-tiba saya lalu situ ada satu budak datang.  Dia pandang muka saya.  Eh, abang Hisham ke?  Ya, betul.  Tu masih tembak-tembak (gas pemedih mata di sana).  Budak tu tanya, bang, BERSIH 4 bila?"

Semua hadirin bertepuk dan bersorak mendengar ceritanya.  Hishamuddin Rais menghabiskan ayatnya, "Saya ingat saya nak tampar dia.  Belumpun habis pertempuran, dia tanya pula bila BERSIH 4.0?"

Selepas Hishamuddin Rais berkongsi kisahnya, seorang ibu mengambil kesempatan dalam sesi soal-jawab untuk berkata, bahawa dirinya telah bersedia dari segi fizikal mahupun mental, bahkanspiritual, untuk menghadiri BERSIH 4.0.

Demikianlah keadaannya dalam forum "Pasca BERSIH 3.0: Keganasan Polis dan Media 'Blackout'", anjuran Akademi Pak Sako dan laman JalanTelawi.com, di Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, semalam.  Selain Hishamuddin Rais, panelis yang diundang termasuklah Aziz Bari (Pakar Perlembagaan), Latheefa Koya (pemimpin PKR), Haziq Abdul Aziz (Aktivis mahasiswa, KAMI) dan Haijan Omar, peguam yang dibelasah sewaktu himpunan BERSIH 3.0.  Forum tersebut menarik kira-kira 200 orang, sehingga dewan tersebut penuh dan sesak.

Perbincangan dilanjutkan apabila seorang hadirin bertanya, apa seterusnya apabila kita berdepan dengan tiga kemungkinan senario, dengan pertamanya, Barisan Nasional menang; kedua, Pakatan Rakyat menang dan ketiga, "hung parliament" (parlimen tergantung, situasi di mana tiada parti mampu membentuk kerajaan dengan majoriti mutlak).

Pakar perlembagaan, Abdul Aziz Bari  memperingatkan agar media memainkan peranannya untuk menghalang campur tangan istana, seandainya situasi "parlimen tergantung berlaku".  Beliau menjangkakan pihak tertentu akan memohon agar istana mencampur tangan, namun Aziz Bari tidak yakin istana mampu memainkan peranannya dengan baik, melihat kepada pengalaman krisis negeri Perak pada tahun 2009.

Berbeza dengan Abdul Aziz Bari, yang mengelak untuk membincangkan senario "seandainya Barisan Nasional menang", Hishamuddin Rais terus menganjurkan perhimpunan jalan raya seandainya Najib Razak bersama kerajaannya menang dengan pilihan raya yang kotor.

"Ini bukan ancaman daripada saya, ini adalah janji," tegas Hishamuddin Rais.  Beliau berkata, setelah melalui BERSIH 1, 2.0 dan 3.0, maka rakyat sudah menjadi graduan.  Maka tidak perlu lagi rakyat menunggu kenyataan media Ambiga untuk BERSIH 4.0, dan boleh terus menganjurkan perhimpunan sendiri di jalan raya dengan melaungkan "Tipu! Tipu!", katanya.

Tuntutannya agar keputusan PRU dibatalkan, ditubuhkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR)  baru yang bukan dari kalangan ahli UMNO, dan kemudian mengadakan pilihan raya yang baru - seandainya Najib enggan tunduk untuk membersihkan sistem pilihan raya sebagaimana yang dituntut dalam BERSIH 3.0.  Untuk Hishamuddin Rais, kemenangan melalui penipuan perlu ditolak oleh rakyat.


Nak tanya Najib...Kudeta Perak Hari Tu Macam Mana??

Bersih 3.0 an attempt to overthrow elected government, says PM

UPDATED @ 12:51:47 PM 04-05-2012

May 04, 2012
 
KUALA LUMPUR, May 4 — Datuk Seri Najib Razak said today the Bersih 3.0 rally last Saturday was an attempt to topple the government, as he hardened his administration’s position on the electoral reform movement.

The prime minister told a rally in Kelantan broadcast live on television that the April 28 demonstrators had wanted more than to rally in Dataran Merdeka for a few hours.

Najib said the Bersih rally was an attempt to take over Putrajaya. — File pic
“They wanted to occupy the square for days. That was why Bersih 3.0 organisers had rejected the government’s offer for the event to be held at other venues including Stadium Merdeka.
“Their intention was purely political. It was an attempt to take over Putrajaya.

“They had wanted to overthrow the government that was elected by the people,” he was reported as saying by The Star Online at the 1 Malaysia community carnival launch in Gua Musang.

Yesterday, Najib appeared to blame Bersih 3.0 organisers for last Saturday’s violence, saying if the group had accepted the government’s Stadium Merdeka offer, “these things would not have happened at all”.

He said the gathering for free and fair elections would have been peaceful if it had been held at the stadium as the authorities would have facilitated the event.

He cited protests in modern societies like the United States and United Kingdom as examples, saying it was difficult to avoid altercations among protesters.

This, he explained, was also the main reason why his administration had enacted the Peaceful Assembly Act 2011, which was mooted last year to better regulate public gatherings after the fracas of Bersih’s last rally in July last year.

The Peaceful Assembly Act 2011, which came into force just days before the Bersih 3.0 rally, prohibits street protests but allows public gatherings in designated areas of assembly, which the government has yet to determine.

Chaos reigned on the streets of Kuala Lumpur for over four hours after 3pm last Saturday when police fired tear gas and water cannons and chased protesters down the streets of the capital to disperse what had initially started out as a peaceful protest calling for free and fair elections.

The violence has resulted in finger-pointing by all parties involved, even as police investigations are being carried out.

Aku hanya ada Allah...

Kira2 dua tahun lepas, Bob menyapa aku di tempat ambil wuduk MBI sambil menunjukkan arah kepada seseorang...

"Bang bang tengok tu bang...Arwah Ustaz Fadzil Noor tu!!"

"Mana?" Aku tercari-cari dan nampak seorang jemaah yang ada iras Almarhum Mantan Presiden PAS tu.

"Tuuuuu...dekat tiang tu!!" Biasa larrr Bob dengan muka selamba dia.

"Ha ah larrr!! Sebijik..." Aku mengiyakan.

"Terkejut saya bang....ingatkan betul arwah masih hidup!!" Bob mengurut dada...aku senyum melihat keletah Bob bergurau.

Sambil gelak kecil dan berbual tentang hal2 karier dia, kami sama-sama ke dewan solat menanti maghrib.

Aku tengok Bob terus ke bahagian tepi sebelah kiri dan duduk atas kerusi lalu sembahyang sunat tahiyatul masjid.

Malam tu aku rasa macam ada satu program besar di MBI. Aku tak ingat program apa. Dan aku terus terlupa pasal Bob.

Namun itu sudah cukup untuk aku mengesyaki Bob sebagai seorang yang telah menjurus kepada dunia pergerakan Islam.... 2 tahun dulu lagi. Bila Bob mula berjinak2 dengan Pas, itu bukanlah sesuatu yang memeranjatkan bagi aku.

Tetapi post twitternya yang terakhir (23 April, 2012) benar2 menyentuh jiwa.

"Aku hanya ada Allah!".....

Alfatihah!!


Thursday, May 3, 2012

Ayoyo Najib!! Mana mau lari?????


Pendakwa Perancis dakwa Najib minta AS$1b untuk Perimekar
Pendakwa awam Perancis yang menyiasat urusniaga pembelian senjata Perancis-Malaysia mendakwa telah menemui bukti bahawa menteri pertahanan ketika itu, Datuk Seri Najib Tun Razak telah meminta AS$1 bilion (RM3 bilion) untuk syarikat tempatan Perimekar daripada DCNI - anak syarikat pembuat kapal Perancis DCN.

Menurut kertas pendakwaan yang didedahkan oleh NGO Suaram hari ini, satu faks menunjukkan bahawa Najib didakwa telah diminta jumlah tersebut untuk Perimekar sebagai syarat bagi mengadakan satu pertemuan dengan beliau pada 14 Julai 2001.

Faks yang bertarikh 1 Jun 2001 adalah dari Francois Dupont, wakil Malaysia untuk syarikat swasta Thales Asia International, kepada D Arnaud.

Dokumen itu, satu daripada 153 yang ditunjukkan kepada Suaram, telah dirampas oleh polis Perancis dari pejabat Henri Gide, seorang pegawai Thales.

[Baca berita penuh]

Dr. Abdul Aziz Bari belasah polis. Ambik kau!!


'Ini baju kuning tangkap'

Dr Abdul Aziz Bari
11:18AM Mei 3, 2012         

Saya ditahan sekitar jam 350 petang semalam dekat OCBC ketika hendak pergi basuh muka di paip di situ. |

Penguatkuasa DBKL dan polis ramai-ramai keroyok saya dan menjerit: "Ini baju kuning tangkap!".

Saya tak kenal atau ingat identiti mereka tetapi saya terus diseret dan dimaki hamun.

Mereka kelihatan hendak mengejar orang lain tetapi bila mereka gagal mereka terus cekup saya hanya kerana saya pakai baju kuning BERSIH! Aneh. Sejak bila pakai baju kuning satu jenayah di Malaysia?

Itu sudah cukup jelas untuk memberi kita isyarat tentang integriti polis dan agensi lain termasuk DBKL.

"Tua tak sedar diri, dah tua duduk rumah sajalah."

Itulah antara ejekan yang saya dengar sewaktu diheret oleh anggota polis untuk dikumpul di depan DBKL. Kemudian saya ada mendengar rungutan yang polis turut mengejek kami: "Ini semua anjing Anwar Ibrahim'"

Sewaktu diheret polis mengugut seorang petugas media yang cuba mengambil gambar saya ditangkap. Begitu juga ketika kami semua dikumpul dekat Kelab Diraja Selangor.

Macam samseng

Pelik, adakah undang-undang menyekat orang ambil gambar di negara ini? Seorang pelajar fotografi mengadu kameranya yang berharga ribuan ringgit dimusnahkan oleh seorang anggota polis.

Umumnya saya lihat polis bertindak ganas dan memihak kepada Umno-BN. Pada saya hari itu polis kelihatan macam samseng PERKASA. Mereka nampak jelas marah dengan Pakatan Rakyat.

Tetapi yang lucunya bila saya tinggikan suara dan tanya undang-undang apa yang mereka gunakan anggota polis tersipu-sipu dan cepat-cepat beredar. Ini berlaku ketika kami dihimpun macam pendatang asing dekat Kelab Diraja Selangor.

Itulah gelagat anggota polis berpangkat rendah yang mulanya cuba tunjuk garang dan samseng. Para pegawai mereka duduk jauh-jauh.

Pada satu peringkat saya jerit seorang pegawai supaya segera beri rawatan kepada seorang Orang Kena Tahan (OKT) yang terbaring kesakitan. Pegawai ini panik dan tak tahu buat apa-apa. Saya kata, "awak ada budi bicara dan kalau orang ini mati awak akan disoal."

Pegawai ini pucat tak terkata apa-apa.

Itu semua menunjukkan pasukan polis ini jahil dan keliru dan takut dengan kerajaan Umno-BN. Mereka hanya berani bila mereka bergerak dalam gerombolan. Mereka mungkin tak ada akses kepada Internet dan hanya dengar arahan bos mereka saja.

Sikap samseng dan mentaliti gerombolan pasukan polis ini kelihatan apabila ada tahanan baru sampai.

Tahanan ini akan dibawa melalui kumpulan anggota polis pangkat rendah dan ketika inilah anggota polis ini akan mengambil kesempatan mengejek dan memaki hamun tahanan yang sudah lemah longlai diheret itu.

Ada juga yang akan mengambil kesempatan menumbuk, menyepak dan menampar tahanan itu.

Pada satu tahap seorang anggota Unit Amal PAS yang sedia ditahan bersama kami diseret ke dalam gerombolan anggota polis itu. Riuh rendah kedengaran di sebalik van dan trak itu.

Apa yang kelihatan apabila anggota Unit Amal itu diseret kembali ke dalam kumpulan, beliau lembik; mungkin telah dipukul oleh anggota-anggota polis yang menyeringai macam singa dalam kandang menunggu mangsa itu.

Dalam garang dan samseng itu polis ini tidak tahu apa-apa. Ketika di Kelab Diraja Selangor, saya lihat pihak polis panik bila kami ramai-ramai tanya sama ada kami ini ditahan atau ditangkap. Maklumlah konstabel dan koperal apa tahu.

Pegawai pun tidak berani duduk dekat sebab ada OKT yang tanya soalan dalam bahasa orang putih. Lucu. Masa di DBKL seorang sarjan yang tadinya kasar dan sombong mula berlembut apabila makin ramai di kalangan tahanan yang panggil saya "profesor".

Gambaran kebodohan dan ketakutan

Sewaktu di Pulapol, Ketua CID Bukit Aman Datuk Seri Bakri Zinin ada datang. Bukan main lagilah Cawangan Khas (SB) dan komando polis mengiringi dia. Begitu juga pegawai-pegawai lain yang datang bersama. Berdesup-desup mereka tabik dan hentak kaki.

Itulah agaknya gambaran kebodohan dan ketakutan mereka. Ikut perintah orang atas tak kira apa.

Di Pulapol peguam tak dibenarkan masuk langsung. Dan suasana dalam khemah kelam, di situ tak teratur. Pihak polis macam tak pasti apa yang perlu dibuat sedangkan ini bukan kali pertama mereka menangani demonstrasi BERSIH.

Ini jauh berbeza dengan imej tenteram yang cuba ditunjukkan oleh media milik Umno-BN termasuk RTM.

Satu lagi yang saya nampak ialah majoriti anggota polis yang bertugas ialah Melayu. Ada segelintir India dan Cina. Tapi yang bongkak, sombong dan ganas ialah Melayu dan India. Mereka inilah yang bongkak dan ganas. Anggota Cina amat tertib dan beradab.

Para pegawai meskipun ramai Melayu tidaklah sombong sangat. Mungkin kerana mereka mudah dikenali melalui uniform mereka.

Sewaktu di Pulapol saya dibawa ke meja Cawangan Khas (SB). Meskipun saya ditanya soalan-soalan yang saya kira aneh, ia tidak lama. Saya tidak tahu kenapa. Mungkin kerana mereka tidak mahu berdebat dengan saya.

Pesta pukul orang

Atau mungkin mereka simpati. Mereka ada bertanya sama ada saya disakiti. Saya kata saya cuma sakit hati. Saya sempat sebut pada mereka: "Wah hari ni polis berpesta pukul orang."

Saya sakit hati kerana polis tidak peduli hak asasi rakyat. Buktinya cukup banyak. Ada yang mengadu dicekup sewaktu sedang makan dalam dalam restoran. Ada yang ditangkap ketika di lobi hotel. Dan ada juga yang ditahan ketika dia hendak membeli tiket di stesen LRT.

Mereka berada jauh dari Dataran Merdeka yang diisytihar kawasan larangan. Mereka juga sudah bersurai. Mereka dipukul dan diheret oleh polis hanya kerana mereka pakai baju kuning. Malah ada yang tidak pakai baju kuning pun dicekup sama.

Ertinya hari itu polis geram dengan orang ramai. Polis sudah menjadi seolah-olah kaki pukul Umno-BN dan gerombolan anti-Bersih. Ini salah di sisi undang-undang. Apa lagi perlembagaan sebagai undang-undang tertinggi dan utama negara.

Pasuka polis, sebagaimana cabang-cabang perkhidmatan awam yang lain termasuk angkatan tentera, perlu bersikap berkecuali dan menjaga undang-undang.

Tanggapan saya terhadap polis, khususnya selepas BERSIH 3.0, mereka jahil, keliru dan tertekan. Akhlak mereka juga rendah. Ini ternyata bila Suruhanjaya Dzaidin sendiri merakamkan bahawa pasukan polis antara agensi kerajaan yang paling korup di negara ini.

Sebab itu saya tidak hairan apabila polis gagal membezakan antara menjunjung undang-undang dengan mengampu atau mempertahankan Umno-BN.

Apa pun jika lihat gambar besar kita itu semua tidak memeranjatkan. Kalau para hakim dan anggota Suruhanjaya Pencegahan SPR yang dilindungi oleh perlembagaan secara jelas pun takut dengan Umno-BN siapalah anggota-anggota polis ini.

DR ABDUL AZIZ BARI pakar perlembagaan dan bekas pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa (UIA). Beliau antara yang ditahan semasa perhimpunan BERSIH Sabtu lalu. Tulisan ini pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian rasmi Malaysiakini.

Wednesday, May 2, 2012

Catatan seorang ibu: Wajah teruja anakku berubah...


Nashita Md Noor | May 02, 2012 02:13:59 pm
"Ummi, cepatlah Ummi, cepatlah Ummi!" Jerit Asiah girang sangat sambil menarik-narik tangan kanan saya menghala ke depan.  Tangan kiri memegang tangan Asma' yang berdiri di belakang.

"Sabarlah Asiah, perlahan-lahan, kenapa ni?" tanya saya kepada Asiah.

"Dah boleh masuklah Ummi, dah boleh masuk ke Dataran." Jerit Asiah lagi masih dalam keadaan yang sangat teruja dan girang sekali.

Masih terbayang wajahnya.

Saya masih bertahan.  Sukar juga saya mahu mempercayainya.  Namun dek kerana mahu menurutkan rasa teruja Asiah yang seolah Dataran Merdeka itu satu tempat yang bakal membebaskannya dari "kesesakan" yang ada, saya turutinya perlahan-lahan.

"Bagi laluan, bagi laluan!" Tiba-tiba kedengaran suara jeritan sambil kelihatan seorang lelaki India dengan tongkat di sisinya diusung keluar berama-ramai.  Keadaan sedikit kelam kabut.

Asiah masih menarik-narik tangan saya ke hadapan.  Bersama kami sejak awal berjalan dari hadapan SOGO ialah Atikah dan Hakim anak-anak Hatta Ramli.  Kami sentiasa beriringan dari satu tempat ke satu tempat.  Ada peluang duduk kami duduk, ada arahan duduk kami duduk walau berhimpit-himpit.

"Buka, buka, masuk, masuk!" Tiba-tiba keadaan jadi sungguh kecoh dengan orang ramai tiba-tiba bertolak-tolak ke hadapan.  Saya sudah menghidu sesuatu bakal berlaku, segera saya menarik tangan Asiah, menjerit nama Atikah dan Hakim mengajak mereka berpatah balik ke belakang.

Namun semuanya sudah terlambat.  Kami tersepit.  Semua cuba menyelamatkan diri. Ketika itulah apa yang saya jangkakan akan berlaku telah berlaku.  Kami tersepit, terhimpit.  Tidak perlu lagi melangkah.  Ditolak, ditolak dan ditolak ke hadapan sehingga tidak ada ruang lagi untuk bergerak.  Gerun, takut, bayang-bayang tragedi menghantui diri saya.  Saya tidak ingat jeritan sesiapa, hanya terdengar jeritan Asiah, sayu, sedih, ketakutan dan trauma.

"Ummi, ummi, ummi!"

Kuat-kuat saya pegang tangan Asiah di tangan kanan.  Kuat-kuat saya pegang tangan Asma' di kiri.  Pada masa yang sama, gas pemedih mata menyelubungi, kelat, kesat, ketat dada dan hidung.  Asiah terus menjerit.

Saya sudah tidak hiraukan diri sendiri lagi, tiada masa untuk menarik tuala kecil dan air menutup hidung.  Saya tenangkan diri tarik nafas.  Saya harus selamatkan anak-anak saya.  Kami masih tersepit.  Wajah Asiah sipi-sipi saya lihat tersepit.

"Tenang Asiah, tenang, jangan jerit jangan nangis." Berkali-kali saya tenangkan Asiah.

Asma' di sebelah kanan saya kelihatan sudah tumbang, jatuh, cepat-cepat saya tarik tangannya dan Asma' berjaya berdiri dengan stabil semula.

Bagaimana saya mahu menyelamatakan anak-anak saya.  Toleh ke belakang, kosong, lapang hanya gas pemedih mata memenuhi segenap ruang.  Saya harus bertindak segera dari kami terus terhimpit dan tersepit dan Asiah terus trauma.

Saya mengambil risiko itu, menarik tangan Asiah dan Asma' dan masuk ke dalam kepulan asap gas pemedih mata.  Asiah terus-terusan menangis dan menjerit.  Asiah sudah hilang kawalan diri terus, saya tidak berupaya mententeramkannya lagi.  Asiah lari lintang pukang dari saya, melepaskan genggaman tangan saya.  Saya hanya mampu menjerit namanya.

"Asiah!  Jangan lari dari Ummi, mari sini."

"Tak nak, Asiah tak nak."  Asiah terus lari.  Dari jauh saya lihat berkali-kali Asiah jatuh dan bangun.  Sambil terduduk saya lihat satu pasangan Tionghua juga duduk berteleku menyelamatkan diri dari kesesakan.  Semua orang kelihatan cuba menyelamatkan diri masing-masing dari asap gas pemedih mata yang menyesakkan.

Akhirnya setelah mengumpul kekuatan sambil tangan sebelahnya kekal memegang tangan Asma' kami berlari mendapatkan Asiah dan menyelamatkannya.  Datang seorang lelaki memberikan Asiah garam dan membasuh mukanya.  Tanpa segan silu saya merayu kepada lelaki itu, "Encik tolong selamatkan anak saya, tolonglah."

Lelaki itu terus duduk dan mengarahkan Asiah naik ke atas belakangnya.  Asiah dibawa lari ke arah kawasan lapang di sekitar bangunan DBKL.

Pemandangan ketika saya berjaya keluar dari terhimpit di hadapan kolam DBKL yang di depannya tembok sungguh menyedihkan.  Ramai yang terjun ke dalam kolam seolah tiada tempat lain untuk menyelamatkan diri.  Ramai tertunduk-tunduk dengan baju dan seluar yang hampir tertanggal untuk cuba melegakan diri dari kesesakan gas pemedih mata.

Pedih mata, pedih lagi hati ini yang melihat keadaan itu.  Suasana seolah di medan perang, walhal ianya tidak.  Kami rakyat biasa tiada bersenjata.

Dari Dataran Merdeka gas pemedih mata ditembak dan dilontarkan hingga ke Bangunan DBKL.  Peluru gas pemedih mata jatuh bertubi-tubi di sisi saya.  Kami masih tidak selamat rupanya.

"Ummi, kenapa, dia orang (polis) buat macam tu, kenapa ummi?" Berkali-kali Asiah bertanya kepada saya dalam keadaan beliau masih terbatuk-batuk dan termuntah-muntah, dalam esakan.  Sayu dan sedih betul untuk saya menjawabnya.

Bila saya gagal memberikannya jawapan, Asiah bertanya lagi "Bukankah dia orang (polis) kena jaga kita Ummi."  Saya masih mendiamkan diri dan cuba memujuknya untuk terus berjalan menyelamatkan diri.

"Sabar ya Asiah, kita jalan ke depan cari perlindungan."  Asiah masih lagi trauma dan kami cuba mencari tempat untuk berlindung.

Pintu masuk ke DBKL semuanya dikunci rapat.  Pintu cerminnya membuatkan kami dapat melihat terlalu luas ruang di dalamnya untuk kami dapatkan perlindungan.  Polis beruniform dan bervest hijau memenuhi segenap ruang di dalamnya.

Asiah dalam keadaan yang masih trauma menjerit-jerit sambil mengetuk-ngetuk pintu cermin DBKL memohon simpati agar mereka di dalam membukanya dan membenarkannya masuk.  Asiah terus mengetuk-ngetuk sambil menjerit "Bukalah, bukalah, bukalah" berkali-kali.

Saya lihat setiap wajah dan tubuh badan anggota polis di dalamnya terus berpeluk tubuh tanpa ada sekelumit perasaan simpati di wajah-wajah mereka.

"Ummi, dia orang gelakkan Asiah Ummi.  Ada polis tu gelakkan Asiah Ummi."  Sedih sayu suara Asiah.  Pedihnya hati.  Kami teruskan perjalanan menyelamatkan diri hingga terjumpa Fuziah Salleh yang memegang "gas mask".  Tanpa segan silu saya memohon meminjam dan meletakkan di muka Asiah.  Syukur Asiah kembali tenang.  Ramai yang menghulurkan garam, air serta minyak angin untuk melegakan Asiah.

Gambar (kiri) daripada Abah Anas. Dari kiri, Asma' , Asiah, dan Insyirah Mohd Amim.

Akhirnya kami selamat dan saya membawa Asiah pulang ke bilik penginapan sementara saya dan Asma' meneruskan perjalanan di jalanan melihat denyut perjuangan rakyat, anak muda terutamanya yang begitu kental semangat mereka.

Saya tidak akan melupakan bagaimana gembira dan terujanya Asiah apabila kami sudah berdiri bersama ratusan ribu rakyat hampir tiba ke destinasi Bantah dan Duduk akhirnya kami telah diperdaya dengan membiarkan kami terperangkap di dalam lautan orang ramai yang kemudiannya dibedil dan dilemparkan dengan gas pemedih mata yang bertubi-tubi tanpa belas kasihan.

Anak-anak kami yang turut bersama Ammar, Asma' dan Asiah bersemangat terus dan tidak akan gentar untuk bersama lagi kerana sesebuah perhimpunan aman adalah aman hingga pihak berkuasa memulakan serangan.  Itu saya percaya dan akan terus percaya. Perjuangan ini adalah perjuangan membebaskan rakyat dari ketakutan kepada sang penguasa.  Anak-anak kami dan ribuan anak-anak lagi yang turut serta akan terus berani untuk membebaskan diri dari kezaliman.

LAWAN TETAP LAWAN

*Nashita Md Noor ialah ibu kepada empat orang anak, suri rumah, aktivis masyarakat, tiga kali ditangkap dan dua kali merengkuk dalam penjara.  Kini dibicarakan untuk dua kes perhimpunan aman, PROTES kenaikan harga barangan dan himpunan Mansuh ISA.